FIM EWC 2025 - Προσωρινό ημερολόγιο με 4 αγώνες

Δυο εικοσιτετράωροι και δυο οκτάωροι, ενώ ντεμπούτο κάνει το FIM Production Trophy
FIM EWC 2025
Από το

motomag

27/9/2024

Η 46η σεζόν του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αντοχής έρχεται to 2025 με δύο αγώνες 24 ωρών και δύο των οκτώ ωρών, όπως και το 2024. Παράλληλα ντεμπούτο κάνει το FIM Production World Trophy, με υποστηρικτική κατηγορία την Yamaha R7 Endurance Series.

Η δράση ξεκινά με το 24 Heures Motos στο Le Mans τον Απρίλιο και ολοκληρώνεται με το Bol d'Or στο Circuit Paul Ricard τον Σεπτέμβριο. Ενδιάμεσα θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας στο Circuit de Spa Francorchamps για το 8 Hours of Spa Motos τον Ιούνιο, ακολουθούμενος από τον 46ο Coca-Cola Suzuka 8 Hours Race τον Αύγουστο.

Η νέα κατηγορία FIM Production Trophy φιλοδοξεί να αποτελέσει την εισαγωγική και οικονομικότερη κατηγορία του EWC, με το Κύπελο Superstock να είναι στη μέση και το Πρωτάθλημα Endurance στην κορυφή.

FIM EWC

Στους κανονισμούς του FIM Production Trophy αναφέρεται πως οι μοτοσυκλέτες 1.000 κ.εκ. που θα συμμετέχουν θα έχουν ελάχιστες αλλαγές από τη standard μορφή παραγωγής τους, με ρεζερβουάρ ταχείας πλήρωσης, ενώ θα αγωνίζονται με μονομάρκα ελαστικού.

Το πρόσφατα ανακοινωθέν Παγκόσμιο Κύπελλο FIM Production θα λάβει χώρα στα τρία ευρωπαϊκά event του EWC το 2025, με υποστηρικτική κατηγορία τη Yamaha R7 Endurance Series σε 2 γύρους, κατά τη διάρκεια των 24 Heures Motos και 8 Hours of Spa Motos.

FIM EWC 2025

Το ημερολόγιο για τη σεζόν FIM EWC 2025 έχει ως εξής:

  • Γύρος 1: 24 Heures Motos, Λε Μαν, Γαλλία: 17-20 Απριλίου

  • Γύρος 2: 8 ώρες Spa Motos, Circuit de Spa-Francorchamps, Βέλγιο: 6-7 Ιουνίου

  • Γύρος 3: 46ος αγώνας αντοχής Coca-Cola Suzuka 8 ωρών, πίστα Suzuka, Ιαπωνία: 1-3 Αυγούστου

  • Γύρος 4: Bol d'Or, Circuit Paul Ricard, Γαλλία: 18-21 Σεπτεμβρίου

FIM EWC 2025

Ο Jean-Baptiste Ley, Διευθυντής Εκδηλώσεων Motorsport της Warner Bros Discovery Sports, η οποία μόλις ολοκλήρωσε τη 10η σεζόν της ως υποστηρικτής του FIM EWC, δήλωσε: “Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορούμε να υπολογίζουμε σε τέσσερις αγώνες ως τη ραχοκοκαλιά του EWC και πάλι το 2025. Αυτά τα γεγονότα όχι μόνο συνέχισαν να προσφέρουν πολλές στιγμές που δεν χάνονται στους οπαδούς, αλλά έχουν επίσης προσφέρει ένα επίπεδο σταθερότητας που επέτρεψε στο EWC να εξελίσσεται συνεχώς. Ωστόσο, παραμένουμε προσηλωμένοι στην επέκταση του ημερολογίου του EWC και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προς αυτόν τον στόχο. Προς το παρόν, δεν είναι ρεαλιστικό λόγω του αυξημένου κόστους για τις ομάδες, ακόμη και με την ισχυρή υλικοτεχνική υποστήριξη που έχει προσφέρει η WBD Sports στο παρελθόν. Ως αποτέλεσμα, σε στενή συνεργασία με την FIM, εστιάσαμε στην ανάπτυξή του EWC. Αυτό είναι απαραίτητο για την καλλιέργεια νέων ταλέντων και τη διασφάλιση της συνεχούς ανάπτυξης των αγώνων αντοχής. Λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική αύξηση της απόδοσης και του επαγγελματισμού μεταξύ των ομάδων EWC και Superstock τα τελευταία χρόνια, ήταν ζωτικής σημασίας για την WBD Sports να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στο να διατηρήσει το πρωτάθλημα όσο το δυνατόν πιο προσιτό και προσβάσιμο στους νεοφερμένους. Με μια επιτυχημένη μορφή τεσσάρων αγώνων και τη δημιουργία του νέου FIM Production Trophy, το EWC προσφέρει τώρα μια προσβάσιμη πλατφόρμα για όλες τις κατηγορίες ομάδων: από τους παθιασμένους ιδιώτες, έως τις κορυφαίες ομάδες που υποστηρίζονται από κατασκευαστές, προσφέροντας απίστευτο θέαμα και συναρπαστικές μάχες κάθε σεζόν."

FIM EWC 2025

Ο Paul King, Διευθυντής της Επιτροπής αγώνων πίστας FIM Circuit Racing δηλώνει ότι: “Ανακοινώνοντας το ημερολόγιο FIM EWC του 2025 τόσο σύντομα μετά την ολοκλήρωση της σεζόν 2024, όχι μόνο δίνουμε στους αναβάτες και τις ομάδες την ευκαιρία να ξεκινήσουν πραγματικά τις προετοιμασίες τους για την επόμενη χρονιά, αλλά χτίζουμε επίσης στη θετική δυναμική που δημιουργήθηκε καθ' όλη τη διάρκεια του 2024. Η WBD Sports παρέδωσε ένα ημερολόγιο που προσφέρει σημαντική σταθερότητα μέσω τεσσάρων δοκιμασμένων διοργανώσεων που έχουν μεγάλη απήχηση και οργανώνονται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ταυτόχρονα, ενώ αναγνωρίζουμε τη φιλοδοξία να επεκτείνουμε το ημερολόγιο στα επόμενα χρόνια, είναι πολύ σημαντικό να εστιάσουμε στην ανάπτυξη του EWC μέσω της δημιουργίας του νέου FIM Production World Trophy. Επίσης, είμαστε ευχαριστημένοι που οι αναβάτες και οι ομάδες από τη νέα σειρά Endurance της Yamaha R7 θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τον EWC ως αγώνα υποστήριξης κατά τη διάρκεια δύο διοργανώσεων προτού σκεφτούν να ακολουθήσουν το μονοπάτι προς την κορυφή των αγώνων αντοχής”

Ετικέτες

ZXMOTO: Ετοιμάζει συμμετοχή στο Dakar 2027 – Υπέγραψε σπουδαίο αναβάτη [Video]

Πρόκειται για τον Tobias Ebster, νικητή της κατηγορίας Original by Motul το 2024
zxmoto
Από τον

Παύλο Καρατζά

27/8/2026

Ο Tobias Ebster από ότι φαίνεται θα επιστρέφει στη λίστα των συμμετεχόντων του Dakar. Ο Αυστριακός αναβάτης υπέγραψε εργοστασιακό συμβόλαιο με τη ZXMOTO και σχεδιάζει να λάβει μέρος στο Dakar 2027 με την ολοκαίνουργια ZXMOTO 450 Rally, υπό την αιγίδα της Joyride Race Service.

Πρόκειται φυσικά το ντεμπούτο του νέου Κινέζου κατασκευαστή στο Dakar κι αυτό πρόκειται να γίνει με έναν εξαιρετικό αναβάτη, ενώ το MOTO σας είχε ενημερώσει κάποιους μήνες νωρίτερα για την επικείμενη συμμετοχή της ZXMOTO στο Dakar του 2027.

Ο Tobias Ebster είναι 29 ετών και κατάγεται από την Αυστρία και μόνο τυχαίος δεν είναι, αφού έχει πολλές επιτυχίες στο βιογραφικό του. Κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο FIM Bajas το 2022. Το 2024, στην πρώτη του συμμετοχή στο Dakar, αγωνίστηκε στην πιο δύσκολη κατηγορία του θεσμού, Original by Motulεκεί που αγωνίζεται και ο Βασίλης Μπούδρος – και κέρδισε την κατηγορία, ενώ φυσικά βγήκε και Best Rookie! Το 2025 έκανε τη δεύτερη συμμετοχή του στο Dakar και βγήκε 9ος γενικής και δεύτερος στην κατηγορία Rally2. Το παράδοξο εδώ ήταν πως συμμετείχε ως ανεξάρτητος αναβάτης, κάτι που δεν πτόησε τον Tobias που πάλευε στα ίσια με τους εργοστασιακούς.

ZXMOTO

Την περσινή χρονιά υπέγραψε συμβόλαιο με την Hero, όμως το Dakar του 2026 δεν πήγε όπως το περίμενε, αφού έπεσε πολύ νωρίς και έσπασε το αριστερό του χέρι, εγκαταλείποντας έτσι τον αγώνα. Λίγο αργότερα η Hero τον ενημέρωσε πως δεν θα του ανανεώσει το συμβόλαιο.

Αυτό βέβαια μπορεί και μη βγήκε σε κακό, αφού ο Αυστριακός υπέγραψε εργοστασιακό συμβόλαιο με τη ZXMOTO και είναι έτοιμος να τρέξει στο Dakar του 2027 πάνω στη σέλα της 450 Rally. Όλη την υποστήριξη έχει αναλάβει η ομάδα Joyride Race Service. Στα τέλη Σεπτέμβρη μάλιστα θα έχουμε και την επίσημη πρεμιέρα, αφού η ομάδα θα συμμετέχει στο Rallye du Maroc, που είναι στο καλεντάρι του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Rally Raid. Παρακάτω μπορείτε να δείτε και ένα video που έχει ανεβάσει η ZXMOTO στο επίσημο κανάλι της.