FIM EWC 2025 - Προσωρινό ημερολόγιο με 4 αγώνες

Δυο εικοσιτετράωροι και δυο οκτάωροι, ενώ ντεμπούτο κάνει το FIM Production Trophy
FIM EWC 2025
Από το

motomag

27/9/2024

Η 46η σεζόν του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αντοχής έρχεται to 2025 με δύο αγώνες 24 ωρών και δύο των οκτώ ωρών, όπως και το 2024. Παράλληλα ντεμπούτο κάνει το FIM Production World Trophy, με υποστηρικτική κατηγορία την Yamaha R7 Endurance Series.

Η δράση ξεκινά με το 24 Heures Motos στο Le Mans τον Απρίλιο και ολοκληρώνεται με το Bol d'Or στο Circuit Paul Ricard τον Σεπτέμβριο. Ενδιάμεσα θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας στο Circuit de Spa Francorchamps για το 8 Hours of Spa Motos τον Ιούνιο, ακολουθούμενος από τον 46ο Coca-Cola Suzuka 8 Hours Race τον Αύγουστο.

Η νέα κατηγορία FIM Production Trophy φιλοδοξεί να αποτελέσει την εισαγωγική και οικονομικότερη κατηγορία του EWC, με το Κύπελο Superstock να είναι στη μέση και το Πρωτάθλημα Endurance στην κορυφή.

FIM EWC

Στους κανονισμούς του FIM Production Trophy αναφέρεται πως οι μοτοσυκλέτες 1.000 κ.εκ. που θα συμμετέχουν θα έχουν ελάχιστες αλλαγές από τη standard μορφή παραγωγής τους, με ρεζερβουάρ ταχείας πλήρωσης, ενώ θα αγωνίζονται με μονομάρκα ελαστικού.

Το πρόσφατα ανακοινωθέν Παγκόσμιο Κύπελλο FIM Production θα λάβει χώρα στα τρία ευρωπαϊκά event του EWC το 2025, με υποστηρικτική κατηγορία τη Yamaha R7 Endurance Series σε 2 γύρους, κατά τη διάρκεια των 24 Heures Motos και 8 Hours of Spa Motos.

FIM EWC 2025

Το ημερολόγιο για τη σεζόν FIM EWC 2025 έχει ως εξής:

  • Γύρος 1: 24 Heures Motos, Λε Μαν, Γαλλία: 17-20 Απριλίου

  • Γύρος 2: 8 ώρες Spa Motos, Circuit de Spa-Francorchamps, Βέλγιο: 6-7 Ιουνίου

  • Γύρος 3: 46ος αγώνας αντοχής Coca-Cola Suzuka 8 ωρών, πίστα Suzuka, Ιαπωνία: 1-3 Αυγούστου

  • Γύρος 4: Bol d'Or, Circuit Paul Ricard, Γαλλία: 18-21 Σεπτεμβρίου

FIM EWC 2025

Ο Jean-Baptiste Ley, Διευθυντής Εκδηλώσεων Motorsport της Warner Bros Discovery Sports, η οποία μόλις ολοκλήρωσε τη 10η σεζόν της ως υποστηρικτής του FIM EWC, δήλωσε: “Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορούμε να υπολογίζουμε σε τέσσερις αγώνες ως τη ραχοκοκαλιά του EWC και πάλι το 2025. Αυτά τα γεγονότα όχι μόνο συνέχισαν να προσφέρουν πολλές στιγμές που δεν χάνονται στους οπαδούς, αλλά έχουν επίσης προσφέρει ένα επίπεδο σταθερότητας που επέτρεψε στο EWC να εξελίσσεται συνεχώς. Ωστόσο, παραμένουμε προσηλωμένοι στην επέκταση του ημερολογίου του EWC και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προς αυτόν τον στόχο. Προς το παρόν, δεν είναι ρεαλιστικό λόγω του αυξημένου κόστους για τις ομάδες, ακόμη και με την ισχυρή υλικοτεχνική υποστήριξη που έχει προσφέρει η WBD Sports στο παρελθόν. Ως αποτέλεσμα, σε στενή συνεργασία με την FIM, εστιάσαμε στην ανάπτυξή του EWC. Αυτό είναι απαραίτητο για την καλλιέργεια νέων ταλέντων και τη διασφάλιση της συνεχούς ανάπτυξης των αγώνων αντοχής. Λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική αύξηση της απόδοσης και του επαγγελματισμού μεταξύ των ομάδων EWC και Superstock τα τελευταία χρόνια, ήταν ζωτικής σημασίας για την WBD Sports να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στο να διατηρήσει το πρωτάθλημα όσο το δυνατόν πιο προσιτό και προσβάσιμο στους νεοφερμένους. Με μια επιτυχημένη μορφή τεσσάρων αγώνων και τη δημιουργία του νέου FIM Production Trophy, το EWC προσφέρει τώρα μια προσβάσιμη πλατφόρμα για όλες τις κατηγορίες ομάδων: από τους παθιασμένους ιδιώτες, έως τις κορυφαίες ομάδες που υποστηρίζονται από κατασκευαστές, προσφέροντας απίστευτο θέαμα και συναρπαστικές μάχες κάθε σεζόν."

FIM EWC 2025

Ο Paul King, Διευθυντής της Επιτροπής αγώνων πίστας FIM Circuit Racing δηλώνει ότι: “Ανακοινώνοντας το ημερολόγιο FIM EWC του 2025 τόσο σύντομα μετά την ολοκλήρωση της σεζόν 2024, όχι μόνο δίνουμε στους αναβάτες και τις ομάδες την ευκαιρία να ξεκινήσουν πραγματικά τις προετοιμασίες τους για την επόμενη χρονιά, αλλά χτίζουμε επίσης στη θετική δυναμική που δημιουργήθηκε καθ' όλη τη διάρκεια του 2024. Η WBD Sports παρέδωσε ένα ημερολόγιο που προσφέρει σημαντική σταθερότητα μέσω τεσσάρων δοκιμασμένων διοργανώσεων που έχουν μεγάλη απήχηση και οργανώνονται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ταυτόχρονα, ενώ αναγνωρίζουμε τη φιλοδοξία να επεκτείνουμε το ημερολόγιο στα επόμενα χρόνια, είναι πολύ σημαντικό να εστιάσουμε στην ανάπτυξη του EWC μέσω της δημιουργίας του νέου FIM Production World Trophy. Επίσης, είμαστε ευχαριστημένοι που οι αναβάτες και οι ομάδες από τη νέα σειρά Endurance της Yamaha R7 θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τον EWC ως αγώνα υποστήριξης κατά τη διάρκεια δύο διοργανώσεων προτού σκεφτούν να ακολουθήσουν το μονοπάτι προς την κορυφή των αγώνων αντοχής”

Ετικέτες

Alpe Adria, Βουλγαρία: Πρωταθλητές οι Καπούνταλης και Φουρθιώτης – Τι έκαναν οι Έλληνες

Αυλαία είχαμε λοιπόν για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Alpe Adria
alpe adria final
Από τον

Παύλο Καρατζά

28/9/2026

Στη νέα πίστα της Βουλγαρίας, A1 Motor Park πραγματοποιήθηκε ο έκτος και τελευταίος γύρος του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Alpe Adria που ήταν διπλός και γινόταν παράλληλα με το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ταχύτητας BMU. Ο αγώνας είχε και έντονο ελληνικό ενδιαφέρον με αρκετές συμμετοχές, αλλά και με δύο εστεμμένους πρωταθλητές.

Πάμε να δούμε λοιπόν πως τα πήγαν οι Έλληνες, με τις θέσεις που αναφέρονται παρακάτω να αφορούν τον ευρωπαϊκό θεσμό Alpe Adria και τους δύο αγώνες που πραγματοποιήθηκαν, ενώ οι αντίστοιχες θέσεις τους στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα BMU ήταν σαφώς καλύτερες.

SSP 300

Ο 14χρονος αναβάτης Αντώνης Βεντούρας αν και πήγε στην Βουλγαρία ως πρωτοπόρος της κατηγορίας, δεν κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο του Alpe Adria, αφού ο αρκετά μεγαλύτερός ηλικιακά του Tashan Oguz κατάφερε το απόλυτο και κατέκτησε την πρώτη θέση της γενικής. Βέβαια, υπάρχουν και καλά νέα, αφού ο Έλληνας αναβάτης κατέκτησε τον τίτλο στην αντίστοιχη κατηγορία του BMU και στέφθηκε Βαλκανιονίκης, δείχνοντας πως το μέλλον του ανήκει.

ventouras2 A1

 

Sportbike / Junior Sportbike

Στην κατηγορία Junior Sportbike συμμετείχαν ο Κωνσταντίνος Καπούνταλης και η Τόνια Κορρέ. Ο Καπούνταλης πήρε δύο νίκες και κατέκτησε τον τίτλο της κατηγορίας, ενώ η Κορρέ τερμάτισε δεύτερη και τρίτη στους δύο αγώνες και κατέκτησε την δεύτερη θέση της Junior Sportbike, με τους αναβάτες μας να κάνουν το 1-2.

kapoudalis

 

SSP 600/STK 600

Στα SSP 600, ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου δεν είχε ταξιδέψει στη Σλοβακία για τον προηγούμενο γύρο, αφού είχε μία περιπέτεια υγείας και έτσι πήγε στη Βουλγαρία σαν δεύτερος στη γενική κατάταξη, πίσω από τον από τον Αυστριακό Baumgartner Benjamin. Ο Παπαγεωργίου κατέκτησε μία νίκη και μία δεύτερη θέση, καταλαμβάνοντας έτσι την δεύτερη θέση στη γενική κατάταξη.

Στην κατηγορία STK 600 συμμετείχε ο Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης, που με μία δεύτερη και μία τρίτη θέση κατάφερε να πάρει τον τίτλο και να στεφθεί πρωταθλητής για το 2026.

fourthiotis

 

CUP 1000

Στην συγκεκριμένη κατηγορία, είχαμε δύο ελληνικές συμμετοχές, αυτές του Χαράλαμπου Ψυχογιού και του Γιώργου Παρασκευά. Ο Ψυχογιός τερμάτισε 7ος στο πρώτο αγώνα και 3ος στον δεύτερο αγώνα. Για τα αποτελέσματα του Ψυχογιού και του Παρασκευά στο Βαλκανικό θα ακολουθήσει ξεχωριστό άρθρο.

psychogios

 

STK 1000/SBK

Στην κατηγορία STK 1000 συμμετείχε ο Δημήτρης Καρακώστας, που στάθηκε άτυχος στον προηγούμενο γύρο και έχασε την πρωτοπορία. Ο Καρακώστας κατέκτησε τη νίκη και στους δύο αγώνες και έτσι τερμάτισε στην δεύτερη θέση της γενικής βαθμολογίας.

karakostas