Isle of Man: Νικητής στα Superbike ο Davey Todd με BMW

Δεύτερος ο Michael Dunlop και τρίτος ο Dean Harrison
tt
Από τον

Παύλο Καρατζά

2/6/2025

Σε έναν συναρπαστικό αγώνα τεσσάρων γύρων ο Davey Todd αναδείχθηκε νικητής στα Superbike - τρίτη του νίκη στο TT συνολικά - με τον αναβάτη της Monster Energy by 8TEN Racing BMW Motorrad να κερδίζει τον Michael Dunlop (MD Racing BMW Motorrad) για μόλις 1,296 δευτερόλεπτα. Ο Dean Harrison (Honda Racing) συμπλήρωσε το βάθρο των νικητών στην τρίτη θέση.

Ο Davey Todd οδήγησε μέσα στο Glen Helen στον πρώτο γύρο, έχοντας μια μικρή διαφορά μόλις 0,044 δευτερολέπτων από τον Dean Harrison. Ο Dunlop βρισκόταν 2,8 δευτερόλεπτα πιο πίσω στην τρίτη θέση, με την πρώτη εξάδα να συμπληρώνουν οι Nathan Harrison (H&H Motorcycles Honda), Mike Browne (KTS Racing by Stanley Stewart BMW) και James Hind (North Lincs Components Honda), ενώ έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι οι John McGuinness, Conor Cummins και Josh Brookes βρέθηκαν εκτός της πρώτης δεκάδας.

Ο πρώτος γύρος των 216,09 χλμ/ώρα έδωσε στον Todd πλεονέκτημα 7,8 δευτερολέπτων έναντι του νέου δεύτερου αναβάτη Dunlop (214,42 χλμ/ώρα), ενώ ο Dean Harrison (214,12 χλμ/ώρα) ήταν μόλις ένα δευτερόλεπτο πιο πίσω στην τρίτη θέση. Ο Nathan Harrison μπήκε επίσημα στο «κλαμπ των 210 χιλιομέτρων/ώρα» αφού έκανε τον γύρο στα 211,25 χλμ/ώρα, με τους Browne (210,41 χλμ/ώρα) και Herbertson (209,94 χλμ/ώρα) να παραμένουν στην πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα. 

Ο δεύτερος γύρος του Todd με 215,44 χλμ/ώρα είδε το προβάδισμά του να μειώνεται στα 7,1 δευτερόλεπτα, καθώς ο Dunlop ήταν ελαφρώς ταχύτερος με 215,59 χλμ/ώρα. Ο Dean Harrison φάνηκε να βγαίνει εκτός της μάχης για την πρώτη θέση, καθώς ήταν πίσω από τον Dunlop κατά 11,2 με μέση ταχύτητα 213,53 χλμ/ώρα. Οι Nathan Harrison (210,54 χλμ/ώρα), Johnson (210,18 χλμ/ώρα) και Brookes (209,03 χλμ/ώρα) κατέλαβαν τις θέσεις τέσσερα έως έξι.

Ξεκινώντας τον τέταρτο και τελευταίο γύρο, το προβάδισμά του Todd ήταν 1,9 δευτερόλεπτα, με τον Harrison να βρίσκεται πλέον 25 δευτερόλεπτα πίσω και να είναι άνετα τρίτος. Ο Nathan Harrison ήταν επίσης σταθερός στην τέταρτη θέση, ενώ ο Johnson κρατούσε την πέμπτη θέση μόλις τέσσερα δευτερόλεπτα μπροστά από τον Hillier. Ο Brookes, που βρισκόταν πλέον στην έβδομη θέση, ήταν μόλις 1,3 δευτερόλεπτα μακριά από τον McGuinness (Honda Racing), ενώ ο Hutchinson εγκατέλειψε στα pits.

Στο Glen Helen, για τελευταία φορά, ο Todd εξακολουθούσε να προηγείται, αλλά το πλεονέκτημά του είχε μειωθεί σε μόλις δύο δέκατα του δευτερολέπτου. Λίγα χιλιόμετρα αργότερα, ο Dunlop προσπέρασε τον Harrison στο Rhencullen για να πάρει το προβάδισμα στο δρόμο. Ωστόσο, ο Todd διεύρυνε το προβάδισμά του έναντι του Dunlop σε 2,2 δευτερόλεπτα στο Ballaugh.

Με έναν τελικό γύρο 217,78 χλμ/ώρα, ο Todd εξασφάλισε τη νίκη με διαφορά μόλις 1,296 δευτερολέπτων από τον Dunlop, ο οποίος στην πραγματικότητα σημείωσε έναν ελαφρώς ταχύτερο τελικό γύρο στα 217.93 χλμ/ώρα. Ο Harrison συμπλήρωσε το βάθρο στην τρίτη θέση - το 31ο βάθρο του στο ΤΤ.

Ο Nathan Harrison πήρε την τέταρτη θέση, με πέμπτο τον Johnson και έκτο τον Hillier. Πίσω τους βρέθηκαν οι McGuinness, Brookes, Michael Evans - ο οποίος σημείωσε νέο προσωπικό ρεκόρ με 208,56 χλμ/ώρα με τη Honda της Dafabet Racing - και ο Paul Jordan με τη δεύτερη μηχανή της Jackson Racing, συμπλήρωσε την πρώτη δεκάδα.

Σκοτώθηκε ο Jorge Brandao, Πορτογάλος αναβάτης στο Rally du Maroc

Μεταφέρθηκε με ελικόπτερο αλλά οι γιατροί δεν τα κατάφεραν
Σκοτώθηκε ο Jorge Brandao, Πορτογάλος αναβάτης στο Rally du Maroc
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

18/10/2025

Ο 47χρονος Πορτογάλος αναβάτης, Jorge Brandao συμμετείχε για δεύτερη φορά στο Rally του Μαρόκο υπό την αιγίδα της FIM και κομμάτι των διεθνών διοργανώσεων Rally.

Στο 5ο σκέλος του Rally, στο 214ο χιλιόμετρο, ο Jorge είχε μία άσχημη πτώση σημαίνοντας συναγερμό στην διοργάνωση.

Η ομάδα διασώσεων προσέγγισε το σημείο και ξεκίνησε την διαδικασία των πρώτων βοηθειών ενώ παράλληλα διοργανώθηκε και η μεταφορά του με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Erfoud που έφτασε σε κρίσιμη κατάσταση.

Δυστυχώς οι προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν εν ζωή ήταν άκαρπες και λίγο μετά το μεσημέρι ο Jorge εξέπνευσε.

Ο Jorge συμμετείχε στο Rally του Μαρόκο για να συμπληρώσει τις απαιτούμενες συμμετοχές σε διεθνείς διοργανώσεις που απαιτούνται για την συμμετοχή στο Dakar αλλά και για να προπονηθεί για τον σκληρότερο αγώνα του κόσμου.

Τον Ιούλιο ο Jorge είχε κερδίσει το Baja Aragon, ένα σημαδιακό έπαθλο για εκείνον καθώς πριν λίγα χρόνια είχε τραυματιστεί σοβαρά στον ίδιο αγώνα και παρά λίγο να σταματήσει για πάντα να αγωνίζεται.

Ήταν έμπειρος αναβάτης που είχε τον σεβασμό της τοπικής του κοινότητας.΄ταν Ήτρα

Συλλυπητήρια στην οικογένειά του.