Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Motul Racing Lab: Ανάλυση λιπαντικών απευθείας στο Dakar!

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Dakar

Η MOTUL πραγματοποιεί αναλύσεις λιπαντικών σε κινητό εργαστήριο, δίνοντας απαντήσεις σε όλες τις υποστηριζόμενες ομάδες για την κατάσταση των κινητήρων! Η ενέργεια αυτή αποτελεί μία πρωτοβουλία που ήρθε από την πλευρά της MOTUL, κατά την διάρκεια των συνομιλιών με την οργάνωση του Dakar, για μία πιο ενεργή συμμετοχή των χορηγών. Αντί να φαίνεται απλά το όνομα της MOTUL ως μέγα χορηγού, συζήτησαν την ενεργή συμμετοχή τους στην υπηρεσία των αγωνιζομένων, από την στιγμή που τους παρείχαν και λιπαντικά.

Η MOTUL πρότεινε τότε την εμπλοκή ενός κινητού εργαστηρίου αναλύσεων, πράγμα που η οργάνωση εκτίμησε ιδιαίτερα, καθώς πέρα από την διαφημιστική προβολή, εξυπηρετούσε πλήρως τις ανάγκες των αγωνιζομένων προσφέροντας μία υπηρεσία που δεν υπήρχε πριν.

Καθημερινά λοιπόν, το κινητό εργαστήριο, που αστειεύονται μεταξύ τους πως προσομοιάζει ένα μικροβιολογικό - χωρίς να έχουν μεγάλη απόκλιση είναι η αλήθεια – λαμβάνει δείγμα από τα λιπαντικά των ομάδων που αφαιρούν οι μηχανικοί τους. Το εξετάζουν για προσμίξεις μετάλλων, ή για αραίωση με ψυκτικό υγρό, οξειδώσεις κτλ, κι αντιλαμβάνονται έτσι αν πρέπει να γίνει άμεσα κάποια αλλαγή ανταλλακτικού, ή κι ακόμα περισσότερο, αν είναι επιτακτική η ανάγκη να ανοίξουν τον κινητήρα πριν την επόμενη ειδική.

Την χρησιμότητα αυτής της νέας υπηρεσίας, την εξηγούν οι ίδιες οι ομάδες και οι μηχανικοί: Κάνουν λόγο για μεγάλη μείωση εξόδων και επίσης μείωση του χρόνου εργασίας, αποφεύγοντας προληπτικά service.

Το κινητό εργαστήριο της MOTUL μπορεί να αναλύσει μία μεγάλη σειρά από λιπαντικά, υγρά φρένων κτλ και η ακρίβειά του είναι υψηλότατη, με πιστότητα αντίστοιχη ενός μεγάλου κανονικού εργαστηρίου. Τα μηχανήματα όμως, είναι η μία πλευρά του Motul Racing Lab, η άλλη είναι οι μηχανικοί που συμμετέχουν. Χρειάζονται να έχουν εμπειρία, φυσική κατάσταση, αντοχή και γνώσεις, ένας συνδυασμός που είναι δύσκολο να τον πετύχει κανείς, ωστόσο η εταιρία έχει τους κατάλληλους ανθρώπους. Ο Joseph Charlot κι ο Nicolas Demaria δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουν στο Dakar ως μηχανικοί ομάδων και υπεύθυνοι υποστήριξης. Είναι η πρώτη φορά που έχουν την ιδιότητα των αναλυτών, αλλά είναι στελέχη της MOTUL για πολλά χρόνια κι έχουν ακολουθήσει το Dakar σε παλαιότερες διοργανώσεις μέσα από τις υποστηριζόμενες ομάδες. Μάλιστα ο Joseph, «technical expert» της MOTUL εδώ και μία δεκαετία, έχει υπάρξει επικεφαλής μηχανικός σε αγωνιστικές ομάδες, κυρίως με την Ferrari, έχοντας τεράστια εμπειρία στις αγωνιστικές συνθήκες και τον συνδυασμό πίεσης χρόνου κι αποτελέσματος.

Παράλληλα με την μεγάλη βοήθεια που παρέχουν στους αγωνιζόμενους, η MOTUL χρησιμοποιεί τα δεδομένα των αναλύσεων για την δική της έρευνα, καθώς δεν υπάρχει καλύτερο πεδίο δοκιμών από μία σειρά διαφορετικών κινητήρων στην κόλαση του Dakar. Μετρά έτσι τις αντοχές διαφορετικών λιπαντικών, αποτυπώνει την ανωτερότητα των πλήρως συνθετικών από τα ημι-συνθετικά και κρατά μία σειρά από παραδείγματα για την ποιότητα του 300V, του αγωνιστικού τους λιπαντικού.

Ως χορηγός του Dakar, η MOTUL καθημερινά επιβραβεύει τις «επικές στιγμές» - μικρές ιστορίες από τις πολλές διαφορετικές που εξελίσσονται στον δυσκολότερο αγώνα του κόσμου, δημοσιεύοντας ένα video την ημέρα

Tags: