Motul Racing Lab: Ανάλυση λιπαντικών απευθείας στο Dakar!

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Dakar
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

18/1/2018

Η MOTUL πραγματοποιεί αναλύσεις λιπαντικών σε κινητό εργαστήριο, δίνοντας απαντήσεις σε όλες τις υποστηριζόμενες ομάδες για την κατάσταση των κινητήρων! Η ενέργεια αυτή αποτελεί μία πρωτοβουλία που ήρθε από την πλευρά της MOTUL, κατά την διάρκεια των συνομιλιών με την οργάνωση του Dakar, για μία πιο ενεργή συμμετοχή των χορηγών. Αντί να φαίνεται απλά το όνομα της MOTUL ως μέγα χορηγού, συζήτησαν την ενεργή συμμετοχή τους στην υπηρεσία των αγωνιζομένων, από την στιγμή που τους παρείχαν και λιπαντικά.

Η MOTUL πρότεινε τότε την εμπλοκή ενός κινητού εργαστηρίου αναλύσεων, πράγμα που η οργάνωση εκτίμησε ιδιαίτερα, καθώς πέρα από την διαφημιστική προβολή, εξυπηρετούσε πλήρως τις ανάγκες των αγωνιζομένων προσφέροντας μία υπηρεσία που δεν υπήρχε πριν.

Καθημερινά λοιπόν, το κινητό εργαστήριο, που αστειεύονται μεταξύ τους πως προσομοιάζει ένα μικροβιολογικό - χωρίς να έχουν μεγάλη απόκλιση είναι η αλήθεια – λαμβάνει δείγμα από τα λιπαντικά των ομάδων που αφαιρούν οι μηχανικοί τους. Το εξετάζουν για προσμίξεις μετάλλων, ή για αραίωση με ψυκτικό υγρό, οξειδώσεις κτλ, κι αντιλαμβάνονται έτσι αν πρέπει να γίνει άμεσα κάποια αλλαγή ανταλλακτικού, ή κι ακόμα περισσότερο, αν είναι επιτακτική η ανάγκη να ανοίξουν τον κινητήρα πριν την επόμενη ειδική.

Την χρησιμότητα αυτής της νέας υπηρεσίας, την εξηγούν οι ίδιες οι ομάδες και οι μηχανικοί: Κάνουν λόγο για μεγάλη μείωση εξόδων και επίσης μείωση του χρόνου εργασίας, αποφεύγοντας προληπτικά service.

Το κινητό εργαστήριο της MOTUL μπορεί να αναλύσει μία μεγάλη σειρά από λιπαντικά, υγρά φρένων κτλ και η ακρίβειά του είναι υψηλότατη, με πιστότητα αντίστοιχη ενός μεγάλου κανονικού εργαστηρίου. Τα μηχανήματα όμως, είναι η μία πλευρά του Motul Racing Lab, η άλλη είναι οι μηχανικοί που συμμετέχουν. Χρειάζονται να έχουν εμπειρία, φυσική κατάσταση, αντοχή και γνώσεις, ένας συνδυασμός που είναι δύσκολο να τον πετύχει κανείς, ωστόσο η εταιρία έχει τους κατάλληλους ανθρώπους. Ο Joseph Charlot κι ο Nicolas Demaria δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουν στο Dakar ως μηχανικοί ομάδων και υπεύθυνοι υποστήριξης. Είναι η πρώτη φορά που έχουν την ιδιότητα των αναλυτών, αλλά είναι στελέχη της MOTUL για πολλά χρόνια κι έχουν ακολουθήσει το Dakar σε παλαιότερες διοργανώσεις μέσα από τις υποστηριζόμενες ομάδες. Μάλιστα ο Joseph, «technical expert» της MOTUL εδώ και μία δεκαετία, έχει υπάρξει επικεφαλής μηχανικός σε αγωνιστικές ομάδες, κυρίως με την Ferrari, έχοντας τεράστια εμπειρία στις αγωνιστικές συνθήκες και τον συνδυασμό πίεσης χρόνου κι αποτελέσματος.

Παράλληλα με την μεγάλη βοήθεια που παρέχουν στους αγωνιζόμενους, η MOTUL χρησιμοποιεί τα δεδομένα των αναλύσεων για την δική της έρευνα, καθώς δεν υπάρχει καλύτερο πεδίο δοκιμών από μία σειρά διαφορετικών κινητήρων στην κόλαση του Dakar. Μετρά έτσι τις αντοχές διαφορετικών λιπαντικών, αποτυπώνει την ανωτερότητα των πλήρως συνθετικών από τα ημι-συνθετικά και κρατά μία σειρά από παραδείγματα για την ποιότητα του 300V, του αγωνιστικού τους λιπαντικού.

Ως χορηγός του Dakar, η MOTUL καθημερινά επιβραβεύει τις «επικές στιγμές» - μικρές ιστορίες από τις πολλές διαφορετικές που εξελίσσονται στον δυσκολότερο αγώνα του κόσμου, δημοσιεύοντας ένα video την ημέρα

Ετικέτες

Βασίλης Παντελεάκης: Από ατυχία δεν πήρε τους πρώτους του βαθμούς στη Magny-Cours

Πολύ καλή εμφάνιση για τον Έλληνα αναβάτη που δεν κατάφερε να βαθμολογηθεί εξαιτίας ατυχήματος δύο προπορευόμενων αναβατών
panteleakis
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

28/7/2026

Ο τέταρτος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MotoJunior της FIM έγινε στη γαλλική πίστα Magny-Cours, με την Βασίλη Παντελεάκη να αγωνίζεται στην κατηγορία Stock με CBR000RR.

Η συγκεκριμένη πίστα αποτελούσε μία εντελώς νέα πρόκληση για τον Έλληνα αναβάτη, καθώς ήταν η πρώτη φορά που αγωνιζόταν εκεί, απέναντι σε αντιπάλους που είχαν ήδη αγωνιστεί στη Magny-Cours την περσινή χρονιά, ενώ μία εβδομάδα πριν από τον αγώνα πραγματοποίησαν και επίσημες δοκιμές στην ίδια πίστα.

panteleakis

Παρά το μειονέκτημα αυτό, ο Παντελεάκης και η ελληνική ομάδα VP3 Racing Team by Illusion Racing κατάφεραν να βρουν γρήγορα τον σωστό ρυθμό, με τον Έλληνα αναβάτη να εξασφαλίζει τη 19η θέση στις κατατακτήριες δοκιμές.

Στον αγώνα πραγματοποίησε εντυπωσιακή εκκίνηση, κερδίζοντας πέντε θέσεις μέσα στα πρώτα μέτρα και ανεβαίνοντας στη 14η θέση πριν ακόμη ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος, δείχνοντας ότι είχε τον ρυθμό να διεκδικήσει για πρώτη φορά μία θέση στους βαθμούς του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

panteleakis

Ωστόσο, λίγες στροφές αργότερα, δύο αναβάτες που βρίσκονταν ακριβώς μπροστά του συγκρούστηκαν μεταξύ τους. Προκειμένου να αποφύγει την πτώση και να μην εμπλακεί στο ατύχημα, αναγκάστηκε να ανοίξει τη γραμμή του, χάνοντας πολύτιμο χρόνο, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στην 24η θέση.

Ο Παντελεάκης αντέδρασε με σταθερό και γρήγορο ρυθμό σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και, πραγματοποιώντας διαδοχικές προσπεράσεις μέχρι την καρό σημαία, ολοκλήρωσε τον αγώνα στη 17η θέση.

panteleakis

Ο στόχος να πάρει τους πρώτους του βαθμούς στο παγκόσμιο πρωτάθλημα δεν επιτεύχθηκε, χωρίς ωστόσο να φταίει ο ίδιος. Παρόλα αυτά η εμφάνισή του ήταν δυνατή και ελπιδοφόρα, καθώς έδειξε πως μπορεί να είναι ανταγωνιστικός ακόμη και σε πίστες που γνωρίζει για πρώτη φορά απέναντι σε εμπειρότερο ανταγωνισμό. Οι πρώτοι του βαθμοί στο υψηλό αυτό επίπεδο δεν απέχουν πολύ.

Βασίλης Παντελεάκης:

“Ήταν ένας αγώνας στον οποίο πιστεύω ότι είχαμε όλες τις προϋποθέσεις να κατακτήσουμε τους πρώτους βαθμούς για την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Δυστυχώς, το συμβάν στον πρώτο γύρο μας κόστισε πολύτιμο χρόνο και κάθε ελπίδα για ένα ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα. Παρ’ όλα αυτά, κρατάμε την πολύ καλή μας απόδοση, την πρόοδο που δείξαμε μέσα στο τριήμερο και συνεχίζουμε ακόμη πιο δυνατοί στους επόμενους αγώνες. Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα μου, τους χορηγούς μου και όλους όσοι μας στηρίζουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.”