Ο Sam Sunderland σε τοπικό αγώνα Enduro

Άσβεστη δίψα για αγώνες
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

29/1/2019

Το φετινό Rally Dakar έχει ήδη ολοκληρωθεί και οι περισσότεροι μπορεί να το έχουν καταχωρήσει ήδη στο παρελθόν, όμως δεν ισχύει το ίδιο για τους αναβάτες που συμμετείχαν στο Dakar όπως τον Toby Price –φετινό νικητή του Rally- που βρίσκεται στην αποκατάσταση του κυριολεκτικά διαλυμένου δεξιού του καρπού, έχοντας ακόμη τις μνήμες απ’ τον αγώνα έντονες μέσα στο φρέσκο ξυρισμένο του κεφάλι, ένας φόρος που έπρεπε να πληρώσει λόγω του στοιχήματος που έβαλε με την Laia Sainz.

Ο Sam Sunderland απ’ την πλευρά του, έχοντας τερματίσει τρίτος στο φετινό Dakar δεν κατάφερε να σβήσει την ακόρεστη δίψα του για νίκη κι έτσι αποφάσισε να κάνει μια παράκαμψη την ώρα που επέστρεφε από μια εμφάνισή του στο Bike Shed. Πριν γυρίσει στην Βόρεια Γαλλία που κατοικεί, έκανε μια στάση δίπλα απ’ το Portsmouth, στο Emsworth, ώστε να συμμετέχει στο ετήσιο Mudfest του Portsmouth Motorcycle Club. Η πληροφορία για την διεξαγωγή του αγώνα ήρθε μέσω ενός μηνύματος ενός φίλου του όσο ήταν καθοδόν και η αλλαγή της πορείας του δεν άργησε να γίνει.

Η παρουσία του στον τοπικό αγώνα, αφενός μεν έδωσε μια παγκόσμια χροιά στην εκδήλωση και αφετέρου τράβηξε την προσοχή των 60 αναβατών που είχαν δηλώσει συμμετοχή. Χωρίς ιδιαίτερη έκπληξη ο 29χρονος αναβάτης βρέθηκε στην πρώτη θέση του βάθρου, ολοκληρώνοντας τους περισσότερους γύρους (10 με τον δεύτερο να έχει κάνει 9) στον αγώνα, που η λέσχη είχε ονομάσει Hare και Hounds. Μετά την λήξη της εκδήλωσης, βουτηγμένος κυριολεκτικά στις λάσπες, έβγαλε φωτογραφίες μαζί με τους οπαδούς του, ενώ όταν ρωτήθηκε απ’ την διοργάνωση σχετικά με τις διαφορές μεταξύ του Dakar και του Mudfest είπε: “Είναι λίγο διαφορετικό δεν νομίζετε; Καταρχάς, έχει πολλά δέντρα και επίσης πολύ λάσπη! Έχοντας μόνο το 450 SX-F, που είναι motocross, μου ήταν λίγο περίεργο να το οδηγώ μέσα στο δάσος! Αλλά το απόλαυσα, η διοργάνωση ήταν πολύ καλή και μου άρεσε η μικρή λούπα που περνούσε απ’ το ποτάμι και συνέχιζε στα δέντρα, συνδύαζε λίγο απ’ όλα.”

Africa Eco Race 2026 – Δραματική νίκη Kevin Gallas για δευτερόλεπτα από τον Gautier Paulin

O Γερμανός αναβάτης της Ténéré Yamaha Racing Rally Team πήρε την παρθενική του νίκη επικρατώντας οριακά του Γάλλου ομόσταυλού του
Africa Eco Race 2026 Kevin Gallas
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/2/2026

Πριν μερικές εβδομάδες η νίκη του Luciano Benavides στο ράλι Dakar 2026 κρίθηκε για μόλις δύο δευτερόλεπτα διαφορά και τώρα ήταν η σειρά του Africa Eco Race 2026 (AER) να μας χαρίσει το ίδιο δραματικό φινάλε, αναδεικνύοντας τον νικητή του με ανάλογα μικρή χρονική διαφορά.

Για έναν αγώνα ράλι που διαρκεί 12 μέρες και καλύπτει απόσταση άνω των 6.000 χιλιομέτρων διασχίζοντας τέσσερεις χώρες, τα 41 δευτερόλεπτα που χώριζαν τους δύο αναβάτες της Ténéré Yamaha Racing Rally Team στις δύο πρώτες θέσεις φαντάζει πραγματικά αμελητέα ποσότητα – μέχρι τη στιγμή που αυτή κρίνει την πρωτιά.

Africa Eco Race 2026 Stage 12

Ο αγώνας ολοκληρώθηκε με την παραδοσιακή 12η Ειδική Διαδρομή στην ακτή του Dakar στη Σενεγάλη, με εκκίνηση motocross και σπριντ 22 χιλιομέτρων στην άμμο με φόντο τον Ατλαντικό Ωκεανό ως τον τερματισμό στην Lac Rose. H ημέρα αυτή ωστόσο δεν επηρεάζει τη χρονομέτρηση του ράλι και ουσιαστικά λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος με το παρελθόν, θυμίζοντάς μας το αυθεντικό ράλι Paris-Dakar που ολοκλήρωνε στη Lac Rose τη διαδρομή του.

Yamaha team with Stephane Peterhansel

Σε αυτήν την τελευταία μέρα του AER μάλιστα έδωσε τιμητικά το παρόν ένας σπουδαίος θρύλος των ράλι, ο 60χρονος Stéphane Peterhansel που μετρά στο βιογραφικό του έξι νίκες στο Dakar με μοτοσυκλέτα και οκτώ με αυτοκίνητα. Καθώς οι δίτροχοι θρίαμβοί του έγιναν όλοι με μοτοσυκλέτες της Yamaha, η σπέσιαλ εμφάνισή του στο τελευταίο σκέλος του AER έγινε φυσικά με Ténéré 700.

Africa Eco Race David Fretigne

Για την ιστορία, πρώτος στη 12η ειδική τερμάτισε ο David Frétigné με Honda CFR450 Rally, μπροστά από τον Valentin Sertilhanges με KTM 450 Rally και τον Mike Wiedemann με Yamaha Ténéré 700.

Africa Eco Race 2026 winners

Στο τελικό αποτέλεσμα του AER ωστόσο ανέδειξε ως μεγάλο νικητή τον Kevin Gallas της Ténéré Yamaha Racing Rally Team, ο οποίος κατάφερε να επικρατήσει για μόλις 41 δευτερόλεπτα του ομόσταυλού του Gautier Paulin. Στην τρίτη θέση του αγώνα κατετάγη ο Jean-Loup Lepan με KTM 450 Rally.

Στην τελική γενική κατάταξη του ράλι οι Ténéré είχαν την τιμητική τους καταλαμβάνοντας πέντε θέσεις στην πρώτη δεκάδα, μαζί με δύο Aprilia Tuareg Rally 660 και τρεις μονοκύλινδρες KTM 450 Rally.

Africa Eco Race 2026 Motul Xtreme Riders

Στην τελική κατάταξη της κατηγορίας Motul Xtreme Rider (Mahle Moto), νικητής αναδείχθηκε ο Γάλλος Valentin Sertilhanges με KTM 450 Rally, ο οποίος πήρε και τη 9η θέση της Γενικής Κατάταξης του AER.

Africa Eco Race 2026 – Τελική Κατάταξη

 

Αναβάτης

Μοτοσυκλέτα

Χρόνος

Διαφορά

1

Kevin Gallas

Yamaha Ténéré 700

39:24:05

 

2

Gautier Paulin

Yamaha Ténéré 700

39:24:46

+0:41

3

Jean-Loup Lepan

KTM 450 Rally

39:40:13

+16:08

4

Mike Wiedemann

Yamaha Ténéré 700

40:07:22

+43:17

5

Jacopo Cerutti

Aprilia Tuareg Rally 660

41:02:30

+1:38:25

6

Antonio Maio

Yamaha Ténéré 700

41:06:20

+1:42:15

7

Alessandro Botturi

Yamaha Ténéré 700

41:10:57

+1:46:52

8

Marco Menichini

Aprilia Tuareg Rally 660

41:37:38

+2:13:33

9

Valentin Sertilhanges

KTM 450 Rally

42:38:19

+3:14:14

10

Krejčí Roman

KTM 450 Rally

43:35:05

+4:11:00