Dakar 2019: Χειρουργείο για Toby Price, τίμημα για τον τίτλο [video]

Διέλυσε το χέρι του

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

23/1/2019

Το βραβείο του “Μαύρου Σκύλου”, πρέπει να δώσουμε στον Toby Price της Red Bull Factory KTM Rally Team, που διέλυσε το χέρι του για να κερδίσει τον τίτλο φετινού Dakar, αρνούμενος να εγκαταλείψει. Ο Price ξεκίνησε το Rally έχοντας ήδη μία βίδα και πρόσφατο τραυματισμό στο σκαφοειδές, με τον ίδιο να δηλώνει αισιόδοξος πως θα τα καταφέρει να τερματίσει. Φυσικά ο στόχος για τον πολυπρωταθλητή ήταν η νίκη, παρά το τεράστιο πρόβλημα που είχε στο χέρι. Αν ρωτήσεις τον ίδιο, είναι πιθανό να μην θυμάται ακριβώς πόσες φορές έχει σπάσει τους καρπούς του, όμως αυτό δεν τον καθιστά αναίσθητο στον πόνο.

Ο Price πήγε στο Dakar το 2015 και κατευθείαν μπήκε στα φαβορί για την νίκη, τερματίζοντας τελικά τρίτος, για να επιστρέψει το 2016 και να το κερδίσει εντυπωσιακά, καθώς κυριαρχούσε στο ένα σκέλος πίσω από το άλλο. Τις επόμενες δύο χρονιές, 2017 και 2018 έχασε από ατυχία, πρώτα από πτώση και έπειτα από εκείνο το φοβερό λάθος προσανατολισμού που διέλυσε όλους τους κορυφαίους αναβάτες.

Φέτος ο 31χρονος αναβάτης ήθελε σίγουρα άλλη μία νίκη, ωστόσο όλη του η αντιμετώπιση ήταν πολύ πιο χαλαρή απέναντι στον κορυφαίο αγώνα, όπως περιγράφουν οι κοντινοί του άνθρωποι στην μεγάλη κατασκήνωση του Rally Dakar. Μέχρι και χρόνο είχε για χιουμοριστικά video, βάζοντας στοιχήματα με την πιο σκληροτράχηλη γυναίκα του Dakar, την Laia Sanz, για την τελική τους θέση στο Dakar, ένα στοίχημα που είχαμε πει εξαρχής πως θα εκπληρωθούν και τα δύο του σκέλη, όπως και έγινε, με τον Price να χάνει και τα μαλλιά του, εκτός από τις βίδες στο χέρι.

Με το τέλος του Rally επέστρεψε στην μητέρα πατρίδα και φυσικά στον ορθοπεδικό, εξηγώντας με ένα video τι τον περιμένει από εδώ και πέρα. Πρακτικά δεν έχει μείνει κόκκαλο στο σκαφοειδές που να έχει σωστή θέση. Η βίδα έχει μετατοπιστεί και δεν συγκρατεί τίποτα, λείπουν κομμάτια οστού που πρέπει να αναπληρωθούν και χρειάζεται νέα βίδα σε διαφορετική γωνία, για να συγκρατήσει εκ νέου το χέρι στην θέση του.

Βλέποντας την εικόνα αυτή, δεν γίνεται να μην κάνεις έναν παραλληλισμό με τον πρόσφατο τραυματισμό του Lorenzo με αντίστοιχο αποτέλεσμα, αν και η απόφαση του Ισπανού να χάσει τις πρώτες δοκιμές, δεν υποδηλώνει κάτι για την αντοχή του στον πόνο, παρά κινείται στην σωστή κατεύθυνση για να είναι έτοιμος για το πρωτάθλημα.

Αυτό που έκανε ο Price είναι ένας άθλος που δεν έχει προηγούμενο, ο πόνος σε αυτό το σημείο είναι εξαντλητικός, πόσο μάλιστα όταν έχει μία βίδα που ανεξέλεγκτα πλέον κινείται ανάμεσα σε σπασμένα οστά που απλά παραμένουν στην θέση τους εξαιτίας του εξωτερικό επιδέσμου που φορούσε. Μία δυνατή πτώση θα ήταν καταστροφική, ή ένα άλμα σαν αυτό που είχε ο Χιλιανός Quintanilla που στην προσγείωσε έχασε για λίγο τις αισθήσεις του… Κι όμως ο Price αγνόησε τα πάντα, κατάπιε τον πόνο και πήρε και τον τίτλο, κι έτσι απλά και χωρίς υπερβολή, είναι ένας κανονικός… υπερήρωας!

Ετικέτες

KOVE-Baja Aragon Rally 2025: 2ος γενικής ο Βέλγος Neels Theric

Με τέσσερα συνολικά βάθρα στον ισπανικό rally-raid αγώνα!
Baja Aragon Rally Kove
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

29/7/2025

Η φετινή συμμετοχή της KOVE στο Baja Aragón Rally ήταν άκρως επιτυχημένη με εργοστασιακούς αλλά και ιδιώτες αναβάτες να ανεβαίνουν στο βάθρο τέσσερεις φορές .

Ειδικότερα στον rally-raid αγώνα της Αραγωνίας που ολοκληρώθηκε στις 27 Ιουλίου οι αναβάτες των αγωνιστικών 450 Rally και 800X Rally σημείωσαν πολύ δυνατές εμφανίσεις κατακτώντας τέσσερις δεύτερες θέσεις και μία τρίτη, σε διαφορετικές κατηγορίες.

Ο αγώνας της Αραγωνίας αποτελεί τον 5ο γύρο του θεσμού FIM Bajas World Cup και συγκεντρώνει μερικούς από τους κορυφαίους αναβάτες στον κόσμο. Εμπνευσμένο από το Dakar, το Baja Aragón φημίζεται για το απαιτητικό του τερέν και τις αστάθμητες προκλήσεις του. Για φέτος, το συνολικό μήκος της διαδρομής άγγιξε τα 470 χλμ. χωρισμένα σε τρία σκέλη. Από τις 84 μοτοσυκλέτες που εκκίνησαν, οι 77 κατάφεραν να τερματίσουν.

Baja Aragon Rally Kove

Η KOVE έδωσε το "παρών" με 8 μοτοσυκλέτες συνολικά, τρεις εργοστασιακές συμμετοχές και πέντε ιδιωτικές. Ο Βέλγος αναβάτης της εργοστασιακής ομάδας, Neels Theric (#4), κράτησε τη δεύτερη θέση τόσο στο SS1 όσο και στο SS2. Όμως, στο τρίτο σκέλος (SS3) ήρθε αντιμέτωπος με μια σοβαρή τεχνική δυσκολία: το σύστημα πλοήγησης (roadbook) τέθηκε εκτός λειτουργίας, απειλώντας να καταστρέψει τη συνολική του προσπάθεια. O teammate του – Sunier (#21) – τού παραχώρησε το δικό του roadbook και συνέχισε χωρίς καθοδήγηση ("blind run"). Χάρη σε αυτή την ενέργεια, ο Theric κατέκτησε τελικά τη 2η θέση στη γενική κατάταξη και ανέβηκε για πρώτη φορά στο βάθρο στον ισπανικό αγώνα, με τον Sunier να ολοκληρώνει την προσπάθειά του στην 42η θέση.

Baja Aragon Rally Kove

Στην κατηγορία 450 Rally η Kove είχε στο βάθρο εκτός από τον Theric και τον Javi Vega Puerta ως ιδιωτική συμμετοχή, ενώ τα πήγε εξαιρετικά και στην κατηγορία των Γυναικών με την Lili-May Mansuy που είχε εργοστασιακή υποστήριξη να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.

Για την ιστορία την γενική και τον αγώνα κέρδισε ο Lorenzo Santolino με Sherco.

Baja Aragon Rally Kove