Dakar 2018 – Stage 10: Χάθηκαν στην διαδρομή όλα τα μεγάλα ονόματα – Τραγωδία για Yamaha – Θρίαμβος KTM

Van Beveren – 3 χιλιόμετρα και θα κλείδωνε την νίκη!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

16/1/2018

Δεν έχει τελειωμό η σημερινή σειρά ατυχιών στο Dakar και ιδιαίτερα για την Yamaha που έφτασε σε σημείο η ατυχία της να αγγίζει τα όρια αρχαιοελληνικής τραγωδίας. Ο τρόπος που εγκαταλείπει το Dakar δεν το χωρά το μυαλό κανενός, γιατί σήμερα θα «κλείδωναν» την νίκη!

Η ειδική ξεκίνησε με τον Benavides να κάνει μία εκπληκτική πορεία που θα έφερνε την Honda στην πρώτη θέση, καθώς ο ρυθμός του είναι απίστευτα γρήγορος. Τον ακολουθούσαν από κοντά όλα τα μεγάλα ονόματα, όμως έδειχνε πως θα μπορούσε να αυξήσει την διαφορά. Παράλληλα ο αδερφός του που αντί για την Honda, είναι εργοστασιακός αναβάτης της KTM, θα αναγκαζόταν να εγκαταλείψει, μόλις στην πρώτη του συμμετοχή στον δυσκολότερο αγώνα του κόσμου.

Ο Benavides πήγαινε εξαιρετικά από το ένα πέμπτο της ειδικής και μετά, έχοντας κοντά του τον Meo στην αρχή, τον Price αλλά και τον Barreda, το άλλο μεγάλο στοίχημα της Honda. Ο Van Beveren ακολουθούσε εντός πεντάδας, μέχρι την στιγμή που τα πάντα διαλύθηκαν όταν ο Benavides λάθεψε την κοίτη ενός ποταμού και πήρε τελείως διαφορετικό δρόμο, με τους υπόλοιπους να τον ακολουθούν πιστά. Έτσι απλά εκείνη την στιγμή μηδενίστηκαν όλα όσα είχαν γίνει τις προηγούμενες μέρες! Όλα τα πρώτα ονόματα είχαν χάσει μία ώρα με αποτέλεσμα να μπαίνει μπουρλότο στην γενική κατάταξη!

Ωστόσο ο Van Beveren και ο Mattias Walkner δεν είχαν κάνει αυτό το λάθος, οπότε η νίκη της ειδικής θα τους έφερνε με μία διαφορά τόσο μεγάλη μπροστά από τους υπόλοιπους που θα ήταν σαν να κλείδωναν την νίκη…

Η Yamaha, η εταιρία που μάχεται με λιγότερους πόρους και πιο «οικογενειακή» κατάσταση απέναντι σε Honda και KTM, έχοντας χάσει ήδη έναν εξαιρετικό αναβάτη, τον Xavier, που εγκατέλειψε τραυματισμένος, έβλεπε τώρα τον Van Beveren να τρέχει για την νίκη της ειδικής, με τεράστια διαφορά. ΜΟΛΙΣ 3 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ πριν την καρό σημαία για σήμερα, και με μία διαφορά που θα ήταν ικανή να καταστίσει τους δύο πρώτους, κυρίαρχους μέχρι το τέλος, ο Van Beveren πέφτει - και πέφτει άσχημα.

Δείτε το video που μόλις ανέβηκε:

Ο Van Beveren χτυπά άσχημα, χάνει για λίγο τις αισθήσεις του κι αμέσως μετά κάνει κάτι τραγικό. Σηκώνεται και προσπαθεί να ανέβει στην μοτοσυκλέτα, κάνει μερικά μέτρα και πέφτει ξανά. Το ελικόπτερο των γιατρών του απαγορεύει οποιαδήποτε άλλη μετακίνηση. Έχει σπάσει κλείδα, πλευρά, έχει πρόβλημα στον θώρακα που δεν είναι σίγουρο σε τι έκταση έχει ζημιά, και η σπονδυλική του στήλη στέλνει εξαιρετικά κρίσιμο μήνυμα που μένει να μεταφραστεί στο νοσοκομείο όπου μεταφέρεται με το ελικόπτερο..

Αυτή η στιγμή, η στιγμή που η Yamaha χάνει τον τίτλο ουσιαστικά, είναι πραγματικά συγκλονιστική, ιδιαίτερα αν συνυπολογίσει κανείς ότι και πέρσι τους είχαν καθηλώσει οι ατυχίες.

Ο Van Beveren ενώ πηγαίνει για την νίκη της ειδικής

Ο Mattias Walkner από την άλλη και η KTM, έχουν κάθε λόγο να είναι χαρούμενοι και υπερήφανοι. Ιδιαίτερα στην KTM, μετά την πτώση του Sunderland από την κορυφή της γενικής κατάταξης, είναι σε θέση τόσο να καταλάβουν τον πόνο των άλλων, όσο και να χαρούν συγκρατημένα για την σημερινής του επικράτηση. Μάλιστα στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο Quintanilla που χθες χρειάστηκε βοήθεια από τον Farres γιατί τον κυριάρχησε μία κρίση πανικού όταν συνειδητοποίησε πως έχανε μία ώρα εξαιτίας βλάβης στον πίσω άξονα μετά από πτώση, και μαζί με την ώρα και το ίδιο το Dakar, μέχρι ο ομόσταυλός του να τον σώσει κυριολεκτικά, καθώς έτυχε να έχει ανταλλακτικά μαζί του.

Είναι δύσκολο εκεί να φανταστείς πως όλοι μαζί τα μεγάλα ονόματα θα έχαναν χρόνο. Είναι κάτι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί. Όμως συνέβη, γιατί αυτό είναι το Dakar…

Αύριο θα είναι μία μουδιασμένη εκκίνηση για το σύνολο των αναβατών, καθώς θα ξεκινήσουν με μία σειρά που δεν την περίμεναν και τα μεγάλα ονόματα θα βρεθούν να προσπερνάνε λιγότερα γρήγορους αναβάτες. Θα έχουν όμως ένα «καπέλο» αρκετά βαρύ, που μονάχα με απρόσμενο τρόπο μπορεί να σηκωθεί από τους ώμους τους. Η ειδική θα είναι μικρή σχετικά, μόλις 200 χιλιόμετρα, αλλά η άμμος θα δυσκολέψει πολύ τους αναβάτες και θα δημιουργήσει παγίδες, όπως ήδη τους προϊδεάζει η διοργάνωση. Με τεράστια διαφορά από τους υπόλοιπους, ο Walkner αν αγωνιστεί με στρατηγική από εδώ και πέρα έχει εξασφαλίσει άλλο έναν τίτλο για την KTM!

Χθες στην ειδική που ακυρώθηκε, λέγαμε πως ήταν ένας από τους δύο αναβάτες που πήραν πίσω το χαμένο τους χρόνο, γιατί βοήθησαν έναν αναβάτη... σήμερα βρέθηκε στην τρίτη θέση, πίσω από τον Quintanilla που βοήθησε.. ο G. FARRES GUELL:
 

Κατάταξη Stage 10

ΘΕΣΗ
Αρ.Αν
ΑΝΑΒΑΤΗΣΜΟΤΟΧΡΟΝΟΣΔιαφ.
1
002
M. WALKNER
KTM
004:52:26
 
2
010
P. QUINTANILLA
HUSQVARNA
005:04:01
00:11:35
3
003
G. FARRES GUELL
KTM
005:08:47
00:16:21
4
012
J. PEDRERO GARCIA
SHERCO TVS
005:13:50
00:21:24
5
068
JI. CORNEJO FLORIMO
HONDA
005:15:40
00:23:14
6
054
A. SHORT
HUSQVARNA
005:16:39
00:24:13
7
064
M. SAMUELS
HONDA
005:17:16
00:24:50
8
029
D. OLIVERAS CARRERAS
KTM
005:17:51
00:25:25
9
061
O. MENA
HERO
005:21:44
00:29:18
10
040
J. AUBERT
GAS GAS RALLY REPLICA
005:23:29
00:31:03
11
060
J. BARRAGAN NEVADO
GAS GAS RALLY REPLICA
005:25:15
00:32:49
12
017
A. MONLEON
KTM
005:26:44
00:34:18
13
015
L. SANZ
KTM
005:29:01
00:36:35
14
005
J. BARREDA BORT
HONDA
005:30:41
00:38:15
15
033
D. NOSIGLIA JAGER
KTM
005:32:48
00:40:22
16
047
K. BENAVIDES
HONDA
005:40:01
00:47:35
17
008
T. PRICE
KTM
005:41:43
00:49:17
18
020
R. BRABEC
HONDA
005:48:39
00:56:13
19
009
S. SVITKO
KTM
005:52:14
00:59:48
20
019
A. MEO
KTM
005:52:39
01:00:13

 

 

Ετικέτες

Hellas Rally 2026: Μεγάλη νίκη Cerutti με Aprilia - Ο Κίμωνας Καράμπελας πρώτος από τους Έλληνες στην γενική κατάταξη!

Ιδιαίτερα απαιτητικό το φετινό Rally
Hellas Rally 2026: Μεγάλη νίκη Cerutti με Aprilia - Ο Κίμωνας Καράμπελας πρώτος από τους Έλληνες στην γενική κατάταξη!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

4/6/2026

Τόσο από πλευράς οδήγησης, όσο και από ανάγκες πλοήγησης, το φετινό Hellas Rally ανέβασε βαθμό δυσκολίας και μέτρησε αρκετές εγκαταλείψεις, αναδεικνύοντας τον χαρακτήρα του, ως ένα από τα κορυφαία Rally σε Ευρωπαϊκό έδαφος.

Ανεβασμένο ήταν και το επίπεδο του Cerutti αλλά και γενικά της ομάδας Aprilia, όπου δεύτερος τώρα είχε έρθει ο Marini, επίσης σε κορυφαίο επίπεδο οδηγικά, κάτι που φαίνεται από την τελική κατάταξη, έχοντας καταφέρει μοτοσυκλέτες της κατηγορίας M5 να κυριαρχήσουν.

Για μία ακόμη φορά, αυξημένη ήταν η παρουσία Ελλήνων αναβατών σε σύγκριση με παλαιότερες διοργανώσεις, έχοντας 14 συμμετοχές σε σύνολο 204 αγωνιζόμενων.

To φετινό Hellas Rally ολοκληρώθηκε μετά από μια εβδομάδα απαιτητικής οδήγησης στην Εύβοια και τη Θεσσαλία. Για τους Έλληνες που έλαβαν μέρος ήταν μία πρώτης τάξης ευκαιρία να πάρουν την εμπειρία ενός διεθνούς αγώνα και να ζήσουν την διαδικασία διεξαγωγής και την διοργάνωση που έχουν όλα τα μεγάλα Rally χωρίς να ξενιτευτούν κάνοντας πρόσθετα έξοδα.

Στην κατάταξη των Ελλήνων αναβατών καλύτερος όλων αναδείχθηκε ο Enduro συντάκτης του MOTO, ο Κίμων Καράμπελας (#26) με Yamaha Tenere 700.

Ο Κίμωνας τερμάτισε στην 7η θέση της Γενικής Κατάταξης όντας πρώτος μεταξύ των Ελλήνων, ενώ στην κατηγορία Μ5 που συμμετείχε πήρε την τρίτη θέση πίσω από τις Aprilia των Ιταλών εργοστασιακών αναβατών, Jacopo Cerutti και Thomas Marini, που πήραν τις δύο πρώτες θέσεις. Οι δύο αναβάτες της Aprilia συνεχάρησαν μάλιστα τον Κίμωνα και ανανέωσαν το ραντεβού σε κάποια άλλη διεθνή διοργάνωση. Με την 7η θέση γενικής ο Κίμωνας ανακάμπτει και στην κατάταξη των Ελλήνων αναβατών μετά τον περσινό αγώνα όπου μετά από όλα όσα είχαν συμβεί, είχε χάσει την θέση αυτή, αλλά κράτησε και τότε το πολύ σημαντικό βάθρο της κατηγορίας των Adventure μοτοσυκλετών που τρέχουν στα Rally.

Ας δούμε αναλυτικά τι έκαναν όλοι οι Έλληνες του Hellas Rally 2026.

Κίμων Καράμπελας #26 - Yamaha Tenere 700

Γενική κατάταξη: 7ος

Κατάταξη κατηγορίας Μ5 (650-1300cc δικύλινδρα): 3ος

Κατάταξη κατηγορίας FIM Μ5: 3ος

Γιάννης Σεβαστόπουλος #80 – Yamaha WR450F

Γενική κατάταξη: 8ος

Κατάταξη κατηγορίας Μ2 (400-475cc): 5ος

Κατάταξη κατηγορίας FIM Μ2: 5ος

Παναγιώτης Κουζής #38 – CFMOTO 800MT-X

Γενική κατάταξη: 10ος

Κατάταξη κατηγορίας Μ5: 4ος

Κατάταξη κατηγορίας FIM Μ5: 4ος

Γιάννης Τρίγκας #22 – Suzuki DR-Z4S

Γενική κατάταξη: 11ος

Κατάταξη κατηγορίας Μ1 (125-390cc): 3ος

Κατάταξη κατηγορίας FIM Μ1: 2ος

Ιωσήφ Μπουτσαξής #91 – KTM 890 Adventure

Γενική κατάταξη: 25ος

Κατάταξη κατηγορίας Μ5: 6ος

Κατάταξη κατηγορίας FIM Μ5: 5ος

Γιώργος Κοινωνάς #23, CFMOTO 450ΜΤ

Γενική κατάταξη: 29ος

Κατάταξη κατηγορίας Μ2: 14ος

Κατάταξη κατηγορίας FIM Μ2: 11ος

Δημήτρης Αθανασουλόπουλος #323, KTM EXC 500

Γενική κατάταξη: 35ος

Κατάταξη κατηγορίας Veteran: 1ος

Κατάταξη κατηγορίας Μ3 (480-600cc μονοκύλινδρα): 4ος

Κατάταξη κατηγορίας FIM Μ3: 2ος

Στέφανος Θεοχάρης #312, Beta RR 480

Γενική κατάταξη: 57ος

Κατάταξη κατηγορίας Μ3: 10ος

Κατάταξη κατηγορίας FIM Μ3: 3ος

Πέτρος Πισσαρίδης #93, Voge DS800X Rally

Γενική κατάταξη: 69ος

Κατάταξη κατηγορίας Μ5: 15ος

Κατάταξη κατηγορίας FIM Μ5: 7ος

Κωνσταντίνος Χατζημιχάλης #24, Suzuki V-Strom 800 DE

Γενική κατάταξη: 78ος

Κατάταξη κατηγορίας Μ5: 16ος

Κατάταξη κατηγορίας FIM Μ5: 8ος

Γιώργος Τσίτος #340, Beta RR 480

Γενική κατάταξη: 99ος

Κατάταξη κατηγορίας Veteran: 9ος

Κατάταξη κατηγορίας Μ3: 15ος

Κατάταξη κατηγορίας FIM Μ3: 4ος

 

Εκτός των παραπάνω, στον αγώνα έδωσαν το παρών μερικοί ακόμη Έλληνες αναβάτες που δυστυχώς δεν έφτασαν ως τον τερματισμό.

Ηλίας Τσανικλίδης #107, Voge 300 Rally (Μ1) - Εγκατέλειψε την 6η και προτελευταία μέρα του αγώνα

Στέλιος Δεσύπρης #113, Husqvarna FE350 (Μ1) – Εγκατέλειψε την 4η μέρα

Χρήστος Πελούσης #74, Beta RR 480 (M3) – Εγκατέλειψε την 4η μέρα.

 

Ετικέτες