Dakar 2027: Αποκαλύφθηκε η διαδρομή των 5.320 χιλιομέτρων

Παράλληλα άνοιξαν και οι εγγραφές
dakar27
Από τον

Παύλο Καρατζά

7/5/2026

Αποκαλύφθηκε στο Institut du Monde Arabe στο Παρίσι η διαδρομή του Dakar 2027, που θα διεξαχθεί από την 1η έως τις 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Αυτή θα είναι η 49η διοργάνωσή του και η 8η στη Σαουδική Αραβία, με τον αγώνα να περιλαμβάνει τρεις εντελώς νέες ειδικές διαδρομές με επίκεντρο την Ερυθρά Θάλασσα, με αφετηρία και τερματισμό στην King Abdullah Economic City και το μεγαλύτερο χιλιομετρικό άθροισμα ειδικών διαδρομών της “σαουδικής” εποχής (5.320 χλμ.), η οποία ξεκίνησε το 2020.

Στον χάρτη η διαδρομή δεν γεμίζει το μάτι, όμως είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που οι αναβάτες θα πρέπει να διανύσουν πάνω από 5.000 χιλιόμετρα ειδικών διαδρομών, με μεγάλη ποικιλομορφία εδάφους φυσικά. Κατά την διάρκεια του Dakar 2027, οι αναβάτες θα περάσουν μία νύχτα στην έρημο (refuge bivouac) και δύο μαραθωνίους, ενώ η διαδρομή φαίνεται πως θα περιλαμβάνει περισσότερη άμμο και λιγότερη πέτρα. Παράλληλα με την αποκάλυψη της διαδρομής, άνοιξαν και οι εγγραφές του αγώνα και αναμένουμε την συμμετοχή για ακόμη μία χρονιά του Έλληνα αναβάτη Βασίλη Μπούδρου.

Σημαντικός παράγοντας είναι και ο πόλεμος στο Ιράν και κατά πόσο και εάν θα επηρεάσει τον αγώνα. Μάλιστα αξίζει να αναφέρουμε πως το 2025, που το MOTO ήταν παρόν στον αγώνα, έπεσαν πύραυλοι από τους Χούθι εναντίον ελικοπτέρων της διοργάνωσης και ακυρώθηκε η ειδική διαδρομή εκείνης της ημέρας, με αναγκαστική αναπροσαρμογή των διαδρομών.

Ο περσινός νικητής του αγώνα Luciano Benavides δήλωσε: “Θα είναι ένα μεγαλύτερο Ντακάρ και αυτό μου αρέσει πολύ, γιατί σημαίνει ότι οι καλύτερα προετοιμασμένοι αναβάτες, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, θα βρίσκονται σε καλύτερη φόρμα στο τέλος και αυτό μου αρέσει. Ως αναβάτης προτιμώ τις μεγάλες ημέρες. Μου αρέσει επίσης η μορφή με δύο μαραθώνιους και το γεγονός ότι ο δεύτερος θα γίνει στο τέλος του αγώνα θα τον κάνει ακόμα πιο ενδιαφέροντα. Θα υπάρχουν λιγότερες πληροφορίες, λιγότερη στρατηγική, κάτι που μπορεί να κάνει τον αγώνα ακόμα πιο συναρπαστικό. Θα είναι μια υπέροχη διοργάνωση και με αυτή τη μακρύτερη διαδρομή, με περισσότερη άμμο, είμαι αποφασισμένος να επιστρέψω στη Σαουδική Αραβία και να υπερασπιστώ τον τίτλο μου, γνωρίζοντας ότι αυτός ο αγώνας δεν κρίνεται παρά μόνο στο τελευταίο χιλιόμετρο.”

Παρακάτω μπορείτε να δείτε και τις λεπτομέρειες ανά ημέρα αγώνα:

Stage

Date

Start and Finish

Total | Special

 

P

Friday, january 1, 2027

KING ABDULLAH ECONOMIC CITY > KING ABDULLAH ECONOMIC CITY

265 km | 30 km

Prologue

1

Saturday, january 2, 2027

KING ABDULLAH ECONOMIC CITY > YANBU

500 km | 350 km

Stage 1

2

Sunday, january 3, 2027

YANBU > ALULA

535 km | 310 km

Stage 2

3

Monday, january 4, 2027

ALULA > HAIL

745 km | 480 km

Stage 3

4

Tuesday, january 5, 2027

HAIL > HAIL

735 km | 380 km

Stage 4

5

Wednesday, january 6, 2027

HAIL > AL DUWADIMI

720 km | 480 km

Stage 5

6

Thursday, january 7, 2027

AL DUWADIMI > MARATHON REFUGE

565 km | 440 km

Stage 6

7

Friday, january 8, 2027

MARATHON REFUGE > BISHA

480 km | 430 km

Stage 7

-

Saturday, january 9, 2027

BISHA

 

Rest

8

Sunday, january 10, 2027

BISHA > BISHA

680 km | 460 km

Stage 8

9

Monday, january 11, 2027

BISHA > WADI AD-DAWASIR

730 km | 460 km

Stage 9

10

Tuesday, january 12, 2027

WADI AD-DAWASIR > BISHA

650 km | 515 km

Stage 10

11

Wednesday, january 13, 2027

BISHA > AL BAHAH MARATHON

630 km | 480 km

Stage 11

12

Thursday, january 14, 2027

AL BAHAH MARATHON > KING ABDULLAH ECONOMIC CITY

905 km | 455 km

Stage 12

13

Friday, january 15, 2027

KING ABDULLAH ECONOMIC CITY > KING ABDULLAH ECONOMIC CITY

250 km | 50 km

Stage 13

MotoGP: Πώς διαμορφώνεται η σύνθεση αναβατών στο πρωτάθλημα του 2027

Η σχάρα εκκίνησης του νέου πρωταθλήματος σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε ως σήμερα
motogp
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

23/6/2026

Τη 18η μέρα του Ιουνίου 2026 υπογράφτηκε επιτέλους η πολύπαθη Concorde Agreement, η συμφωνία μεταξύ διοργανωτών και κατασκευαστών MotoGP για τη συνέχεια του πρωταθλήματος από το 2027 ως και το 2031. Πρόκειται για μια συμφωνία που έπρεπε κανονικά να έχει οριστικοποιηθεί πριν τελειώσει η περσινή σεζόν, ωστόσο η νέα ιδιοκτησία του πρωταθλήματος, Liberty Media, έχει πολλές αλλαγές στα υπόψη της και φυσικά κάπου εκεί άρχισαν οι τριβές με εργοστάσια και ομάδες που οδήγησαν σε τόσο μεγάλη καθυστέρηση.

Από τη στιγμή πάντως που το άμεσο μέλλον του MotoGP μπήκε σε ράγες για τα επόμενα πέντε χρόνια, το θέμα που θα απασχολήσει την επικαιρότητα θα είναι δίχως άλλο οι μεταγραφές. Ενόψει μιας νέας εποχής για το πρωτάθλημα, με καινούργιες μοτοσυκλέτες 850cc και αρκετά αλλαγμένους τεχνικούς κανονισμούς, τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών λήγουν φέτος και πλέον διαμορφώνεται ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο για τη σχάρα εκκίνησης της επόμενης χρονιάς.

Ως αρχή μιας νέας εποχής έχει ήδη αρκετές ιδιαιτερότητες και μια από αυτές είναι πως δεν θα υπάρχουν “περσινές” μοτοσυκλέτες, άρα λογικά στην αφετηρία όλοι οι αναβάτες θα έχουν ίδιες ολοκαίνουργιες εργοστασιακές. Είναι άλλωστε προς το συμφέρον των εργοστασίων να μαζέψουν όσα περισσότερα δεδομένα μπορούν, άρα θέλουν όλους τους αναβάτες τους να μετέχουν στη διαδικασία αυτή, με μόνη ενδεχόμενη διαφορά για τους εργοστασιακούς να είναι η προτεραιότητα με την οποία θα υποδέχονται αναβαθμίσεις στις μοτοσυκλέτες τους.

bez

Ήδη γνωρίζουμε μια σειρά μετακινήσεων πρωτοκλασάτων αναβατών από το ένα εργοστάσιο στο άλλο, ωστόσο τίποτε από αυτά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα, προφανώς γιατί όλοι περίμεναν τη μεγάλη συμφωνία πριν προχωρήσουν σε εξαγγελίες.

Η ανανέωση του Marc Marquez για άλλα δύο χρόνια (2027-2028) με την εργοστασιακή Ducati είναι η πρώτη είδηση που ανακοινώθηκε μετά τη συμφωνία, ενώ είχε προηγηθεί η ανανέωση του Marco Bezzecchi με την Aprilia. Πέραν αυτών των δύο, σίγουροι με συμβόλαια για του χρόνου είναι ακόμη οι Diogo Moreira, Johann Zarco και Toprak Razgatlioglu, ενώ όλοι οι υπόλοιποι αναβάτες είναι στον αέρα, αν και για πολλούς οι επόμενοι προορισμοί τους είναι λίγο-πολύ γνωστοί, απλά όχι ακόμη επισημοποιημένοι.

Ας δούμε πώς διαμορφώνεται το νέο πρωτάθλημα MotoGP του 2027 με βάση όσα γνωρίζουμε ως σήμερα.

motogp

Aprilia

Ο Marco Bezzecchi ήταν ο πρώτος που υπέγραψε ανανέωση συμβολαίου φέτος με άγνωστη, αλλά πάντως πολυετή, διάρκεια. Δίπλα του αναμένεται να έρθει ο καλός του φίλος Pecco Bagnaia από τη Ducati.

Στην Trackhouse ωστόσο όλα φαίνεται πως θα αλλάξουν, καθώς η Aprilia θέλει να προμοτάρει μια 100% ιταλική σύνθεση, γεγονός που σημαίνει αποχαιρετισμό και των δύο φετινών αναβατών της. Για τον Ai Ogura βέβαια αυτό δεν σημαίνει και πολλά, καθώς ο Ιάπωνας έχει ήδη χαιρετήσει για μια θέση στην εργοστασιακή Yamaha, μα φαίνεται πως αποχαιρετά και ο Raul Fernandez.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι δύο αναβάτες που εκτιμάται πως θα έρθουν είναι οι Enea Bastianini από την Tech3 KTM και Luca Marini από τη Honda HRC.

mm93

Ducati

Η πρωταθλήτρια του 2025 θα έχει σίγουρα τον πρωταθλητή Marc Marquez και δίπλα του θεωρείται βέβαιη η άφιξη του Pedro Acosta από την ΚΤΜ.

Όσο για τις δορυφορικές της ομάδες, αμφότερες αναμένονται να έχουν ολοκαίνουργιες συνθέσεις από του χρόνου.

Η VR46 θα υποδεχτεί τον Fermin Aldeguer σε μια “εσωτερική” μετακίνηση από τη Gresini και δίπλα του αναμένεται να έρθει ο Nicolo Bulega από το WSBK, με τις ευχές και προτροπές της Ducati Corse έχοντας ήδη αναλάβει ρόλο αναβάτη εξέλιξης της νέας Desmosedici με τα Pirelli.

Η δε Gresini είναι ίσως το μεγαλύτερο μυστήριο αυτή τη στιγμή, καθώς αναμένεται να χάσει και τους δύο αναβάτες της, με τις φήμες να φέρνουν τον Joan Mir από τη Honda και τον Daniel Holgado από τη Moto2 στις σέλες των Ducati της.

Ακούγονται δε και φήμες για διακοπή της σχέσης της Gresini με τη Ducati (κάτι που θα εξηγούσε καλύτερα και την οριζόντια μετακίνηση του Aldeguer), με κάποιες εκ των φωνών να μιλούν για επανασύνδεση με τη Honda.

quartararo

Honda

Μετά από μια σειρά δύσκολων ετών, φέτος η Honda δείχνει να ξαναβρίσκει τον δρόμο της, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη φτάσει σε ένα επίπεδο σταθερής διεκδίκησης βάθρων. Για του χρόνου όμως έχει ήδη φροντίσει να επενδύσει σε πολύ δυνατούς αναβάτες, καθώς η μια σέλα της εργοστασιακής ομάδας είναι καπαρωμένη από τον Fabio Quartararo.

Η δεύτερη έχει πολλά ερωτηματικά, με το φαβορί να δείχνει αυτή τη στιγμή ο David Alonso από τη Moto2, ο αναβάτης που χάρισε στη CFMOTO τον τίτλο της Moto3 το 2024, για δύο ταυτόχρονες παγκόσμιες πρωτιές: το πρώτο πρωτάθλημα GP για κινέζικο εργοστάσιο (έστω κι αν μόνο τα αυτοκόλλητα είναι κινέζικα πάνω στην ΚΤΜ RC250GP της CFMOTO Aspar Team) και ο πρώτος για Κολομβιανό αναβάτη.

Στην LCR, από την άλλη, οι Diogo Moreira και Johann Zarco δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν. Αν κάτι θα μπορούσε να αλλάξει εδώ είναι κάποιες φημολογούμενες (και εντελώς ανεπιβεβαίωτες) συζητήσεις εντός HRC για να δώσουν την εργοστασιακή σέλα στον Moreira που εντυπωσιάζει φέτος ως rookie, αντί του Alonso που θα μπορούσε (σε ένα υποθετικό σενάριο) να πάει αντ’ αυτού στην LCR με εγγυημένο συμβόλαιο HRC.

alex pedro
Alex Marquez (αριστερά) και Pedro Acosta (δεξιά) θα ανταλλάξουν μοτοσυκλέτες, στην ΚΤΜ ο πρώτος, στη Ducati ο δεύτερος

ΚΤΜ

Παρά τις φήμες και τους φόβους για αποχώρηση της ΚΤΜ από το πρωτάθλημα μετά την οικονομική της κρίση και την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, οι Αυστριακοί επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους με το MotoGP υπογράφοντας τη νέα πενταετή σύμβαση.

Η εργοστασιακή της ομάδα ωστόσο θα αλλάξει ριζικά του χρόνου, με νέο δίδυμο τους Alex Marquez και Fabio Di Giannantonio.

Όσο για την Tech3, εκεί τα δεδομένα είναι πολύ πιο ρευστά και τίποτε δεν έχει την ίδια βεβαιότητα όπως στην εργοστασιακή Red Bull KTM Factory Racing. Η ομάδα του Guenther Steiner σίγουρα θα χωρίσει με τον Enea Bastianini, ενώ ενδέχεται να διατηρήσει τον Maverick Vinales στους κόλπους της. Άρα τουλάχιστον ένας ακόμη αναβάτης πιθανώς θα έρθει εδώ, με δύο ονόματα από τη Moto2 να ακούγονται πολύ έντονα: Manuel Gonzalez (πρωτοπόρος της Moto2 αυτή τη στιγμή) και Senna Agius.

Ωστόσο τα δεδομένα για την ομάδα αυτή είναι πολύ περίπλοκα, καθώς υπάρχει ακόμη ο Brad Binder που θα περισσέψει από την εργοστασιακή και ο οποίος χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στο Mattighofen, καθώς και ο Raul Fernandez που φαίνεται πως περισσεύει από την Trackhouse – αν και ο Ισπανός έχει παρελθόν με την ΚΤΜ και δη όχι πολύ θετικό, έχοντας περάσει έναν δύσκολο χρόνο με την Tech3 το 2022, σε μια εποχή πάντως που τόσο η ΚΤΜ όσο και η Tech3 είχαν άλλους ιδιοκτήτες.

jorge martin

Yamaha

Η εργοστασιακή ομάδα της Yamaha θα αλλάξει 100% το 2027 και η σύνθεσή της είναι ήδη γνωστή: Jorge Martin και Ai Ogura.

Το ερώτημα είναι τι γίνεται με την Pramac και πιο συγκεκριμένα με τον Jack Miller, μιας και ο Toprak Razgatlioglu είναι σίγουρος για την επόμενη χρονιά.

Με τον Αυστραλό να χαιρετά πιθανότατα το MotoGP, ο αναβάτης που ακούγεται πως θα έρθει στη θέση του προέρχεται από τη Moto2 και είναι ο Izan Guevara.

pramac

Τα παραπάνω συνιστούν τα επικρατέστερα σενάρια της επόμενης χρονιάς, χωρίς ποτέ να μπορούμε να αποκλείσουμε μερικές εκπλήξεις. Σε πρώτη φάση παρατηρούμε ότι μερικά ονόματα φαίνονται να περισσεύουν, όπως οι Alex Rins, Jack Miller και Franco Morbidelli. Ο πρώτος μάλιστα έχει ήδη αποκαλύψει ότι η Yamaha τον έχει ενημερώσει πως δεν θα τον κρατήσει του χρόνου και όλα δείχνουν πως ο έμπειρος Ισπανός θα βρεθεί εκτός MotoGP το 2027, όπως και οι δύο προαναφερθέντες. Και οι τρεις αυτοί αναβάτες έχουν ήδη συνδεθεί με φημολογούμενες προτάσεις από το WSBK.

Ρόστερ MotoGP 2027
(με ερωτηματικό όσοι δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα)

Aprilia

Marco Bezzecchi

Pecco Bagnaia (;)

Trackhouse (Aprilia)

Luca Marini (;)

Enea Bastianini (;)

Ducati

Marc Marquez

Pedro Acosta (;)

Gresini (Ducati)

Joan Mir (;)

Daniel Holgado (;)

VR46 (Ducati)

Fermin Aldeguer (;)

Nicolo Bulega (;)

Honda

Fabio Quartararo (;)

David Alonso (;)

LCR (Honda)

Johann Zarco

Diogo Moreira

KTM

Alex Marquez (;)

Fabio Di Giannantonio (;)

Tech3 (KTM)

Maverick Vinales (;)

Brad Binder (;)

Raul Fernandez (;)

Manuel Gonzalez (;)

Senna Agius (;)

Yamaha

Jorge Martin (;)

Ai Ogura (;)

Pramac (Yamaha)

Toprak Razgatlioglu

Izan Guevara (;)

 

 

Ετικέτες