Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Dakar 2018 – Stage 9: Ακυρώθηκε ολόκληρη η ειδική

Μεγάλη η επικινδυνότητα εξαιτίας των βροχών

Λέγαμε εχθές πως η ένατη ειδική θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη εξαιτίας των δυνατών βροχών που έχουν πέσει στην περιοχή το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται για ένα πολύ γρήγορο κομμάτι που οι νερόλακκοι θα μετέτρεπαν σε ναρκοπέδιο, προσπαθώντας να μαντέψει κανείς το βάθος τους ενώ οδηγεί με τέρμα γκάζι. Κάτω από αυτό το πρίσμα, και με τον αρχικό προβληματισμό πως το κομβόι του Dakar ξύπνησε σε μία πλημμυρισμένη κατασκήνωση, η οργάνωση αποφάσισε την ματαίωση της ειδικής και την μεταφορά απευθείας στην επόμενη κατασκήνωση μέσω  του οδικού δικτύου.

Με την ολοκλήρωση του «μαραθώνιου» όπου οι μηχανικοί απαγορεύεται να επέμβουν στις μοτοσυκλέτες, πολλά προβλήματα περίμεναν την τελευταία στιγμή για να διορθωθούν πράγμα αδύνατο σε μία πλημμυρισμένη κατασκήνωση.

Για αυτούς τους δύο λόγους, η οργάνωση αποφάσισε την ακύρωση της ειδικής και την άμεση μεταφορά τους στην Salta, μπαίνοντας στην Αργεντινή.

Ο αγωνοδίκης, Marc Coma, με τεράστια εμπειρία στο Dakar και μεγάλη κατανόηση στις δυσκολίες των αναβατών, δήλωσε πως το Dakar είναι ήδη πολύ ριψοκίνδυνο και δεν χρειάζεται να γίνει περισσότερο. «μετά την προηγούμενη ειδική που ήταν τύπου «μαραθωνίου» πολλές από τις εργασίες που χρειαζόταν να γίνουν, ήταν αδύνατο να ολοκληρωθούν, εξαιτίας της κατάστασης στην κατασκήνωση. Η λύση ήταν να ακυρωθεί η ειδική.»

Σχεδόν κάθε χρόνο το Dakar υποφέρει από τις πλημμύρες, δύσκολο να ξεχάσει κανείς όσα έγιναν πέρσι, στο ίδιο σχεδόν σημείο, στο δρόμο για την Salta όταν η οργάνωση έπρεπε να ακυρώσει άλλη μία Ειδική, την δεύτερη για το ’17 κι επιπρόσθετα να βρεθεί τρόπος να μετακινηθούν καθώς είχαν ολόκληρα χωριά είχαν αποκλεισθεί από τις κατολισθήσεις.

Με την πρόσθετη ημέρα ξεκούρασης, κάποιοι ευνοούνται, κι άλλοι καθόλου γιατί μειώνονται οι ευκαιρίες ανάκτησης του χαμένου χρόνου. Ο Barreda που έχει καταβάλει ηρωική προσπάθεια να συνεχίσει το Dakar με πρόβλημα στο γόνατο, έχει τώρα μία πρόσθετη ευκαιρία να ανακάμψει, ενώ αναβάτες που έχασαν πολύ χρόνο εχθές, όπως ο Quintanilla της Husqvarna, έχουν τώρα μικρότερες πιθανότητες ανάκτησης χρόνου.

Ειδικά για τον Quintanilla υπάρχει ένα περιστατικό που φανερώνει το πνεύμα και τους άγραφους νόμους του Dakar: Ο Gerard Farrés έχασε χρόνο για να τον βοηθήσει και την συμβολή του αυτή αναγνώρισε η διοργάνωση, δίνοντάς του πίσω τον χρόνο που έχασε:

«συνάντησα τον Quintanilla και σταμάτησα να τον βοηθήσω. Έδειχνε ξεκάθαρα σε σύγχυση και σε επεισόδιο κρίσης πανικού. Έχασα κάμποσο χρόνο, αλλά όταν πρόκειται για αναβάτη που έχει πρόβλημα ο χρόνος και η κατάταξη είναι το τελευταίο πράγμα που πρέπει κανείς να σκέφτεται. Χαίρομαι που είναι καλά».

Ο Gerard Farrés σταμάτησε να βοηθήσει τον Quintanilla που βρισκόταν σε κρίση πανικού

Για την ιστορία ο Quintanilla αντιμετώπισε πρόβλημα με τον άξονα πίσω τροχού, συνέπεια μίας πτώσης νωρίτερα, και ενός άλματος που είχε πιο απότομη προσγείωση από αυτό που περίμενε. Τελικά ο ομόταυλός του Andrew Short, τον βοήθησε αφού έφυγε ο Farrés, καθώς διέθετε ανταλλακτικά και συνέχισαν με τον Quintanilla να έχει χάσει όμως πάνω από μία ώρα, την στιγμή που πάλευε από την αρχή του Dakar για την πρώτη πεντάδα…

Ο πάντα εξαιρετικός Iván Cervantes, επίσης αναβάτης της HIMOINSA, κέρδισε κι αυτός χρόνο από την οργάνωση γιατί σταμάτησε να βοηθήσει τον άτυχο Txomin Arana, και ήταν εκείνος που πάτησε το κουμπί βοήθειας, ώστε να έρθουν γιατροί. Ο Arana είχε μία άσχημη πτώση κατά την οποία η μοτοσυκλέτα του έγινε δύο κομμάτια, κι εκείνος είχε ρίξη χιαστών, σπάσιμο στο χέρι, και δυστυχώς πρόβλημα στον αυχένα που απαιτούσε την άμεση μεταφορά του στο νοσοκομείο. Ο Cervantes έμεινε μαζί του μέχρι να τον παραλάβει το ελικόπτερο:

«Ήμουν μάρτυρας στην πτώση του Txomin, ήταν πολύ βίαιη και η μοτοσυκλέτα καταστράφηκε πλήρως. Όταν σταμάτησα είχε τις αισθήσεις του και αντιδρούσε. Ανακουφίστηκα πάρα πολύ όταν είδα ότι θα γίνει καλά, όταν ήρθε το ελικόπτερο να τον παραλάβει. Αυτές οι εικόνες σε επηρεάζουν πολύ, κάμπτουν το ηθικό σου, την στιγμή που πρέπει να ανέβεις στην μοτοσυκλέτα και να συνεχίσεις τον αγώνα»…

Ο Iván Cervantes ειδοποίησε την οργάνωση για τον τραυματισμού του Txomin που απαιτούσε αερομεταφορά

Κι εδώ η οργάνωση του Dakar επέστρεψε στο ακέραιο τον χρόνο που σπατάλησε ο Cervantes για να βοηθήσει τον Arana.

Χθες ήταν μία πραγματικά πολύ δύσκολη ημέρα, που είδε και τον τραυματισμό του XAVIER DE SOULTRAIT, εκτός από του  ARANA TXOMIN ενώ εγκατέλειψε και ο MELOT BENJAMIN.

Αύριο το Dakar θα έχει και πάλι άμμο, πράγμα που συνεπάγεται προβλήματα πλοήγησης. Αυτό με την σειρά του μπορεί να φέρει τεράστιες ανακατατάξεις, χωρίς απαραίτητα να υπάρχει πτώση ή τραυματισμός..

Στην γενική κατάταξη παραμένει μπροστά η Yamaha

 

Tags: