Πωλήθηκε σε δημοπρασία η BMW M 1000 RR με την οποία ο Peter Hickman θριάμβευσε στο Isle of Man TT 2022
Σε τιμή που ξεπέρασε τα αναμενόμενα
Από τον
Κώστα Γκαζή
27/4/2023
Στη δημοπρασία Spring Stafford Sale που έγινε στις 22 Απριλίου του 2023 από τον οίκο Bonhams, πωλήθηκε μεταξύ άλλων και η αγωνιστική M 1000 RR με την οποία ο Peter Hickman θριάμβευσε στο Isle of Man Tourist Trophy του 2022, στην τιμή των 112.700 βρετανικών λιρών, ήτοι 127.143 ευρώ με την πιο πρόσφατη ισοτιμία.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που βγήκε σε δημοπρασία νικηφόρα μοτοσυκλέτα της προηγούμενης χρονιάς του Isle of Man TT, με τον Hickman να έχει κερδίσει μαζί της τους τίτλους των κατηγοριών Superbike & Senior TT του 2022, ενώ καθώς μιλάμε για τη μοτοσυκλέτα του μεγαλύτερου αστέρα της τρέχουσας Road Racing σκηνής Peter Hickman, η κίνηση της ιδιοκτητριας της ομάδας, Faye Ho, επιβραβεύτηκε με έσοδα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες του οίκου Bonhams. Συγκεκριμένα, η M 1000 RR αναμενόταν να πωληθεί μεταξύ 80 και 100.000 βρετανικές λίρες, δηλαδή μεταξύ 91.000-113.500 ευρώ, όμως τελικά ξεπέρασε τις υψηλότερες προσδοκίες σχεδόν κατά 14.000 ευρώ. Παρόλα αυτά η τελική τιμή στην οποία πωλήθηκε κρίνεται αρκετά λογική, και το μεγαλύτερο κέρδος της Ho θα λέγαμε βρίσκεται στη δημοσιότητα που έλαβε η εν λόγω δημοπρασία.
Κι αν αναρωιτέστε γιατί θεωρούμε την τιμή λογική, λάβετε υπόψη σας πως μια "απλή" M 1000 RR παραγωγής κοστίζει στη Βρετανία 30.640 λίρες, δηλαδή 34.560 ευρώ, όμως η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα έχει τεχνικές βελτιώσεις που την ανεβάζουν σε επίπεδο WorldSBK, έχοντας μεταξύ άλλων εργοστασιακό κινητήρα 7.1, αγωνιστικά προετοιμασμένο από τη BMW Motorrad, φιλοτροκούτι της FHO Racing Team, ολόσωμη εξάτμιση τιτανίου Akrapovic, ψαλίδι Suter, κορυφαίες αναρτήσεις της Ohlins, μεγαλύτερο ρεζερβουάρ 24 λίτρων και συμπλέκτη της STM. Προσθέστε και τη συλλεκτική αξία της μοτοσυκλέτας λόγω της σφραγίδας που άφησε στο ΤΤ μαζί της ο Hickman και καταλαβαίνετε το σκεπτικό μας.
Ως επιπλέον νότες αυθεντικότητας η μοτοσυκλέτα πωλήθηκε με τα μυγάκια στο φαίρινγκ και το πίσω ελαστικό με τα σημάδια από το burnout του Hickman λίγο πριν ανέβει στο βάθρο.
Μετά από αίτημα του νέου ιδιοκτήτη της μοτοσυκλέτας, ο οίκος Bonhams δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του.
Νίκη Luciano Benavides στο Dakar 2026 με την μικρότερη διαφορά της ιστορίας! Απίστευτες στιγμές στη Σαουδική Αραβία!
Απαρηγόρητοι στην Honda!
Από τον
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
17/1/2026
Ο μόνος που πίστευε πως μπορεί να γίνει η ανατροπή, ήταν ο ίδιος ο Luciano όπως δήλωσε πως έλεγε στην ομάδα συνεχώς, ακόμη και σήμερα το πρωί.
Η αλήθεια είναι πως αν δεν πήγαινε τέρμα γκάζι, δεν θα κατάφερνε να κερδίσει παρά το λάθος του Brabec. Ήταν η δική του απόφαση να τα δώσει όλα παρότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να το κάνει αυτό, που τελικά του έδωσε την νίκη και όχι μόνο το λάθος του Brabec μόλις τρία χιλιόμετρα πριν το τέλος.
Για να κερδίσει ο Benavides θα έπρεπε ο Brabec να κάνει το λάθος, μία πολύ μικρή πιθανότητα για κάποιον που μετρά τρεις μεγάλες νίκες. Σε απευθείας κόντρα είναι αδύνατο να καλύψει ο Benavides τρια λεπτά ταχύτερα την ίδια διαδρομή, οπότε χρειάζεται ένας συνδυασμός, να πηγαίνει με τέρμα γκάζι ενώ ξέρει πως θα βγει δεύτερος χωρίς να απειλείται και η δεύτερη θέση, ποντάροντας στην εξαιρετική περίπτωση να πάει κάτι λάθος με τον Brabec.
Δεν είναι λοιπόν μόνο το λάθος του Brabec που του έδωσε την νίκη, αξίζει ο Benavides όλα τα εύσημα γιατί ποτέ δεν τα παράτησε, ενώ πριν από αυτό έκανε ότι μπορούσε απέναντι σε έναν ταχύτερο Sanders.
Δεν του χαρίστηκε λοιπόν ο τίτλος σε καμία περίπτωση, όπως βλέπουμε ήδη, ενώ μόλις έχει πανηγυρίσει την νίκη, να σχολιάζεται από μία, ευτυχώς μικρή, μερίδα του κοινού.
Ο Benavides έχει πάρει 9 φορές μέρος στο Dakar κάνοντας ότι καλύτερο μπορούσε στην πιο σκληρή από πλευράς ανταγωνισμού κατηγορία και δεν κατάφερε να πάρει την νίκη. Μαζί με τον αδερφό του έκαναν ότι μπορούσαν για να φτάσουν ακόμη και στο 1-2 και φέτος εκείνος είναι εκεί να μοιραστεί τη χαρά του καθώς αγωνίζεται στα αυτοκίνητα.
Μάλιστα κατάφεραν να είναι τα πρώτα αδέρφια στην ιστορία που νίκησαν το ίδιο σκέλος σε διαφορετικές κατηγορίες με διαφορετικά οχήματα!
Το σημείο που έκανε το λάθος ο Brabec ήταν καθοριστικό γιατί έπρεπε να πάει πίσω και να γυρίσει
Είναι επίσης η πρώτη φορά στην ιστορία που η νίκη κερδίζεται με μόλις 2 δευτερόλεπτα!
Αυτή την στιγμή μιλάμε για την μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του Rally Dakar!
Όπως είπαμε εχθές, θα ήταν πολύ δύσκολο να αλλάξει κάτι και πράγματι, αυτό ακριβώς συνέβη, το δυσκολότερο σενάριο στο οποίο ο Luciano τα έδωσε όλα για όλα:
«Τα έδωσα όλα από την αρχή μέχρι το τέλος σήμερα. Ποτέ δεν σταμάτησα να ονειρεύομαι, ποτέ δεν σταμάτησα να πιστεύω. Είπα στους δικούς μου ανθρώπους ότι δεν ήξερα το γιατί, αλλά απλά ένιωθα πως το παιχνίδι παιζόταν ακόμα. Στα τελευταία τρία χιλιόμετρα, ο Ricky πήρε λάθος διαδρομή κι εγώ πήρα τη σωστή. Ήταν μια αχτίδα ελπίδας. Είδα ότι ήταν αυτός και ότι έπρεπε να κάνει αναστροφή για να μπει πάλι στη σωστή γραμμή, επειδή το να περάσει ανάμεσα από τα δύο [σημεία] ήταν αδύνατο. Είδα το άνοιγμα και όρμησα. Είχα πει σε όλους πριν την εκκίνηση ότι αυτό το Ντακάρ ήταν δικό μου. Εννέα χρόνια στο Ντακάρ και η πρώτη μου νίκη. Ο αδερφός μου κι εγώ γράφουμε ιστορία. Εκείνος κέρδισε με σαράντα τρία δευτερόλεπτα [διαφορά] και εγώ κέρδισα με δύο. Νομίζω πως τον έχω κερδίσει σε αυτό το κομμάτι! Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Μαθηματικά, ήταν αδύνατο να κερδίσω τον Ricky σήμερα. Αλλά στο χθεσινό τμήμα της διαδρομής, είπα στον εαυτό μου ότι τα είχα κάνει όλα σωστά και ήθελα να τερματίσω δυνατά. Όλα γίνονται για κάποιο λόγο και νομίζω πως σήμερα ήταν απλά μια από αυτές τις μέρες. Δύο δευτερόλεπτα μετά από δύο εβδομάδες και πάνω από 8.000 χιλιόμετρα... είναι δύσκολο να το πιστέψεις.»
Στην Rally 2 κατηγορία την νίκη πήρε ο Σλοβένος TONI MULEC όπου εδώ έχουμε τον ορισμό της νίκης από εκείνους που ήταν εκτός πρόβλεψης πριν ξεκινήσει το Dakar. Έδωσε μία δυνατή μάχη με τον Campbell και έκανε την διαφορά!
Ο Βασίλης Μπούδρος τερματίζει 50ς στην γενική κατηγορία!
Στην Original By MOTUL κέρδισε ο Melot όπως ήταν αναμενόμενο από την μέση του Rally και μετά, όπως επίσης κράτησε την 11η θέση ο Βασίλης Μπούδρος, που ήταν όπως είχαμε πει πολύ δύσκολο να χαθεί.
Σε μία από τις πιο ωραίες εμφανίσεις του και μάλλον από τα μέχρι τώρα λεγόμενά του, σε ένα από τα Dakar που ευχαριστήθηκε περισσότερο, ανέβηκε και σε μία σημαντική θέση της γενικής κατάταξης, ακριβώς στην 50η, έχοντας περάσει πάνω από το μισό grid που ακόμη έμενε στον αγώνα!
Το Dakar του 2026 έχει μείνει ήδη στην ιστορία ως ο αγώνας με την μεγαλύτερη ανατροπή που έχει συμβεί, 2 δευτερόλεπτα διαφοράς μετά από 8.000 χιλιόμετρα χρονομέτρησης!