SuperMotocross World Champhionship - Οι Αμερικανοί ξεκινούν πόλεμο ενάντια στο FIM Supercross

Και η FIM απαντά πως δεν αναγνωρίζει κανένα άλλο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εκτός από το δικό της
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/8/2022
Οι οργανωτές των αμερικάνικων Πρωταθλημάτων Supercross και Motocross συνασπίζονται ενάντια στο νεότευκτο FIM Supercross, δημιουργώντας μια νέα διοργάνωση που θα ονομάζεται… SuperMotocross, κάτι που οδήγησε τη FIM να εκδώσει ανακοίνωση σε έντονους τόνους στην οποία αναφέρει πως δεν αναγνωρίζει κανένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supercross πλην του δικού της.
 
Το νέο SuperMotocross Πρωτάθλημα θα είναι ανεξάρτητο από τη FIM, και θα διοργανωθεί από τη Feld Motorsports, που βρίσκεται πίσω από το Monster Energy Supercross και από την MX Sports Pro Racing που διοργανώνει το Πρωτάθλημα Lucas Oil pro Motocross.
 
Την αρχή στον πόλεμο είχε κάνει η FIM, όταν στις 18 Μαρτίου ανακοίνωσε τη δημιουργία του δικού της αντίπαλου δέος απέναντι στα αμερικάνικα SX&MX "Παγκόσμια" Πρωταθλήματα, με το μοναδικό "εγκεκριμένο από τη FIM" Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supercross.
 
Τη σκυτάλη πήραν οι Αμερικανοί στις αρχές Αυγούστου, με τους Feld Motorsports και MX Sports να ανακοινώνουν μια νέα πλατφόρμα Πρωταθλήματος, που περηφανεύεται για "τις πιο εντυπωσιακές αμοιβές των αναβατών της", μοιράζοντας 10 εκατομμύρια δολάρια στους νικητές. Βέβαια οι διοργανωτές του FIM Supercross έχουν κάνει δηλώσεις για αμοιβές 50 εκατομμυρίων δολαρίων, οπότε μάλλον εκείνοι πλειοδοτούν όσον αφορά στις αμοιβές.
 
Λάβετε υπόψη πως παρόλο που το SuperMotocross θα ονομάζεται “Παγκόσμιο Πρωτάθλημα”, θα διεξάγεται όπως τα νυν αμερικάνικα Πρωταθλήματα SX&MX στις Η.Π.Α. (κλασική πρακτική της χώρας), ενώ το FIM Supercross στόχο έχει να διοργανώνει αγώνες σε όλο τον κόσμο.
 
Η νέα αμερικάνικη πλατφόρμα αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2023, με τον τελικό να διεξάγεται στις 14 Οκτωβρίου στο Los Angeles Memorial Coliseum stadium στην Καλιφόρνια.
 
Η μορφή του SuperMotocross θα έχει ως εξής: Τα Πρωταθλήματα Monster Energy AMA Supercross και Lucas Oil Pro Motocross θα διεξάγονται κανονικά σε ετήσια βάση, και θα βραβεύουν τους δικούς τους Πρωταθλητές. Στο τέλος τους, οι κορυφαίοι 22 αναβάτες των 250 κ.εκ. και οι κορυφαίοι 22 αναβάτες των 450 κ.εκ. σε συνδυασμό βαθμολογίας (οι περισσότεροι αναβάτες στις Η.Π.Α. συμμετέχουν και στα δύο Πρωταθλήματα που διεξάγονται το ένα μετά το άλλο), θα αγωνίζονται σε δυο SuperMotocross Playoff γύρους και στον τελικό του Πρωταθλήματος.
 
Και τα εφτά εργοστάσια (KTM, Husqvarna, GASGAS, Kawasaki, Honda, Yamaha, και Suzuki) που συμμετέχουν στα αμερικάνικα Πρωταθλήματα SX&MX ανακοίνωσαν πως θα συμμετέχουν στο νέο SuperMotocross Πρωτάθλημα με τις αγωνιστικές τους ομάδες.
 
“Η δημιουργία του Supermotocross World Championship είναι το μεγαλύτερο και πιο θετικό βήμα που συνέβη ποτέ στο άθλημα μας”, ανακοίνωσε ο Roger De Coster, Διευθυντής του αγωνιστικού τμήματος του KTM Group Βόρειας Αμερικής, ενώ σε αντίστοιχα κραυγαλέες υποστηρικτικές δηλώσεις προέβησαν και οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων εργοστασίων.
 
Δεν πρόλαβε να καταλαγιάσει ο θόρυβος μετά την ανακοίνωση για το νέο Πρωτάθλημα που έγινε στις αρχές Αυγούστου, και ήρθε η απάντηση της FIM σε έντονο ύφος.
 
“Σχετικά με την πρόσφατη εξέλιξη στην αγορά, η FIM, η Παγκόσμια αρχή των αγώνων μοτοσυκλέτας, επιβεβαιώνει πως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM World Supercross παραμένει το μοναδικό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supecross που αναγνωρίζεται και έχει την έγκριση της FIM. Ενώ τα AMA Motocross και Supercross Πρωταθλήματα είναι πετυχημένα εγχώρια Πρωταθλήματα, αυτά τα Πρωταθλήματα δεν μπορούν να συνδυαστούν βαθμολογικά για κανένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έχει την έγκριση της FIM, καθώς τα αποκλειστικά δικαιώματα διοργανωτή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Supercross της FIM έχει η SX Global. Κανένα άλλο εγκεκριμένο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα δεν υπάρχει στο άθλημα του Supercross, και κανένας νικητής άλλου διαγωνισμού δεν θα αναγνωριστεί ως Παγκόσμιος Πρωταθλητής από τη FIM. Η FIM επέλεξε την SX Global κυρίως χάρη της προσέγγισης της για διεξαγωγή του Πρωταθλήματος σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και χάρη της μεγάλης εμπειρίας της στους μηχανοκίνητους αγώνες και στους τηλεοπτικούς της συνεργάτες.”
 
Ο εναρκτήριος γύρος της πιλοτικής σεζόν του FIM World Supercross ξεκινά στις 8 Οκτωβρίου του 2022 στο Εθνικό Στάδιο της Ουαλίας στο Cardiff, ως προπομπός ενός πλήρους αγωνιστικού προγράμματος για το 2023. Για την ώρα, και για το 2022, έχουν ανακοινωθεί μόνο 2 αγώνες, με εκείνον της Αυστραλίας να έπεται τον αρχικό της Ουαλίας.
 
Αναμένουμε τώρα να δούμε τα επόμενα βήματα του πολέμου των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων Supercross, για να δούμε ποια διοργάνωση θα επικρατήσει. Θα είναι η αμερικάνικη που θα λέγεται “Παγκόσμια” και θα διεξάγεται αποκλειστικά στις Η.Π.Α. χωρίς την έγκριση της FIM, ή θα ευοδωθεί η προσπάθεια της FIM που επιθυμεί να δει ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supercross με αγώνες σε όλη την υφήλιο; 
Ετικέτες

AMA Supercross - Εκτός Πρωταθλήματος ο Plessinger της KTM λόγω τραυματισμού

Τυχερός στην ατυχία του καθώς δεν θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση
motomag AMA Supercross – Εκτός πρωταθλήματος ο Plessinger της KTM λόγω τραυματισμού
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

17/4/2024

Ο Aaron Plessinger της Red Bull KTM Factory Racing θα χάσει τους τέσσερις τελευταίους γύρους του πρωταθλήματος AMA Supercross 2024, μετά από το κάταγμα που υπέστη στον αγκώνα κατά τη διάρκεια του αγώνα στο Foxborough.

Το συμβάν διαδραματίστηκε στις κατατακτήριες δοκιμές όταν ο Plessinger, που είχε πτώση. Μετά από τις απαραίτητες εξετάσεις διαπιστώθηκε πως ο αναβάτης της ΚΤΜ υπέστη κάταγμα στον αγκώνα και θα χρειαστεί να μείνει εκτός αγώνων για τέσσερις έως έξι εβδομάδες. Ο Αμερικανός βρισκόταν στην 7η θέση της βαθμολογίας μετά την πτώση του.

Το θετικό για τον Plessinger είναι πως δεν θα χρειαστεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ενώ αν όλα πάνε καλά αναμένεται να τον δούμε ξανά καβάλα στη μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ στα τέλη Μαΐου.

Ο Aaron Plessinger δήλωσε: "Είμαι πολύ στεναχωρημένος για τον τραυματισμό μου δεδομένου ότι είχα την καλύτερη σεζόν μου στα 450. Ο αγκώνας είναι ένα από τα σημεία του σώματος που δέχεται πολλά χτυπήματα όταν οδηγείς, οπότε πρέπει να κάνω το σωστό και να τον αφήσω να επουλωθεί σωστά και να επιστρέψω εγκαίρως για την έναρξη της σειράς Pro Motocross. Το καλό είναι ότι δεν υπάρχει ζημιά στους συνδέσμους, οπότε η επούλωση ελπίζω να είναι σύντομη”.

Ian Harrison, Διευθυντής ομάδας Red Bull KTM Factory Racing ανέφερε: "Ξέρουμε ότι συμβαίνουν ατυχήματα και αυτό είναι απλά ένα μέρος των αγώνων. Η ομάδα μας θα συσπειρωθεί και θα τελειώσει δυνατά τη σεζόν του Supercross γνωρίζοντας ότι θα έχουμε τον Aaron πίσω σε λίγες εβδομάδες στον θεσμό Pro Motocross".

Ετικέτες