Tacita Discanto - Ηλεκτρική και άσχημη, στο Rally Dakar [VIDEO]

Ηλεκτρική μοτοσυκλέτα, ηλεκτρικός σταθμός φόρτισης αλλά και ηλεκτρικά οχήματα για την ομάδα
motomag Tacita Formula Corsa – Πράσινη επιδρομή στο Rally Dakar με την ηλεκτρική Discanto [VIDEO]
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

28/12/2023

Η ιταλική εταιρεία Tacita επιστρέφει στο Rally Dakar με την ηλεκτρική μοτοσυκλέτα Discanto, αυτή τη φορά στην κατηγορία "Dakar Future - Mission 1000", κατηγορία που επικεντρώνεται στην προώθηση κινητήρων ηλεκτρισμού, υδρογόνου αλλά και υβριδικής λειτουργίας, ενώ το 2020 η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα είχε κάνει την εμφάνιση της μόνο στον γύρο παρέλασης στο τέλος του αγώνα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα ηλεκτροκίνητο όχημα θέλει να τερματίσει στο Rally Dakar, καθώς το 2017 η κατασκευάστρια Acciona ήταν η πρώτη που το κατάφερε με ένα ηλεκτρικό αγωνιστικό αυτοκίνητο, ενώ ο Carlos Sainz το 2022 ήταν ο πρώτος οδηγός που κατάφερε να σημειώσει τον ταχύτερο χρόνο σε μία ειδική διαδρομή του αγώνα με το ηλεκτροκίνητο Audi RS Q E-Tron. Το ίδιο θέλει να κάνει η ηλεκτρική εταιρεία μοτοσυκλετών Tacita στο Rally Dakar 2024 -πολύ πιο δύσκολο απ' ότι με αυτοκίνητο λόγω όγκου μπαταριών. Η ιταλική εταιρεία θα λάβει μέρος στην κατηγορία Dakar Future - Mission 1000 (καθημερινές διαδρομές των 100 χλμ., με συνολική διαδρομή 1.000 χλμ) με δύο ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες με την ονομασία Discanto, και αναβάτες τους Oscar Polli και Pierpaolo Rigo, με τον τελευταίο να αποτελεί και τον συνιδρυτή της εταιρείας. Η ομάδα Tacita Formula Corsa, έχει προβεί σε μακροχρόνιες δοκιμές με την ηλεκτρική Discanto έχοντας στο στόχαστρο τον άθλο του τερματισμού στο Dakar. Η μοτοσυκλέτα η οποία ζυγίζει 180 κιλά, έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τις ιδιοτροπίες και τις δυσκολίες του Dakar, ενώ ο ηλεκτροκινητήρας έχει αφαιρούμενη μπαταρία, με τους μηχανικούς της εταιρείας να ισχυρίζονται πως η αλλαγή της γίνεται σε μικρό χρονικό διάστημα ώστε οι αναβάτες να μην χάνουν πολύτιμο χρόνο. Όπως αναφέρει η Tacita, η τελική ταχύτητα είναι περιορισμένη στα 150 χλμ./ώρα.

Tacita Formula Corsa – Πράσινη επιδρομή στο Rally Dakar με την ηλεκτρική Discanto [VIDEO]

Η Tacita έχει δημιουργήσει ένα σύστημα υγρόψυξης για τον ηλεκτροκινητήρα ώστε να παρέχει αξιοπιστία στις δύσκολες συνθήκες του αγώνα, με το σασμάν ταχυτήτων της Discanto να είναι 5 ταχυτήτων. Όσον αφορά την εμφάνιση η Discanto μάλλον γράφει ιστορία όσον αφορά στην ασχήμια της, με την Tacita να δίνει 100% έμφαση στη χρηστικότητα, με τη μοτοσυκλέτα να παίρνει ΜΗΔΕΝ στην αισθητική, θυμίζοντας ratbike κατασκευή από ταινία Mad Max. Το μπροστινό φαίρινγκ είναι μακρόστενο με προτεταμένο παχύ ρύγχος, ενώ το κοστούμι της ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας δεν την κολακεύει σε καμία περίπτωση. Ακόμη ένας λόγος που κάνει την συμμετοχή της Tacita ξεχωριστή στο Rally Dakar 2024, είναι το γεγονός πως "πράσινη" θα είναι η συνολική προσπάθεια της ομάδας. Τα γκαράζ τα οποία οι μηχανικοί θα κάνουν τις εργασίες στις μοτοσυκλέτες, τα T-Stations, θα παίρνουν ενέργεια από την χρήση ηλιακών πάνελ, ανεμογεννητριών και υδρογόνου, ενώ τα βοηθητικά οχήματα των μελών της ομάδας θα είναι ηλεκτροκίνητα.

Tacita Formula Corsa – Πράσινη επιδρομή στο Rally Dakar με την ηλεκτρική Discanto [VIDEO]

Ο Luca Oddo, CEO της Tacita, ανέφερε για τη συμμετοχή της ομάδας στο Rally Dakar 2024: “Για εμάς είναι μια συναρπαστική περιπέτεια όχι μόνο η συμμετοχή μας στον πιο δύσκολο αγώνα στον κόσμο το Dakar, αλλά και οι τεχνολογικές προκλήσεις που εκεί θα συναντήσουμε. Όπως εμείς, έτσι και οι επενδυτές μας είχαν το θάρρος και την προνοητικότητα να πιστέψουν σε ένα έργο που έρχεται από μακριά και που βλέπει τις αξίες της βιωσιμότητας και ενός καλύτερου μέλλοντος να συγχωνεύονται στο brand μας.”

Ετικέτες

Hero MotoSports - Με Jose Nacho Cornejo στη Rally ομάδα της

Προηγουμένως ο νεαρός Χιλιανός αναβάτης είχε κάνει όνομα στην ομάδα της Honda
Nacho Cornejo at Hero Motosports
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/4/2024

Ένα μήνα από όταν η Honda ανακοίνωσε τη λύση του συμβολαίου του Jose “Nacho” Cornejo, ήρθε το ανακοινωθέν της Hero MotoSports Team Rally το οποίο καλωσορίζει τον Χιλιανό στην ινδική ομάδα.

Μάλιστα από τις 16/4 η Hero έτρεχε… quiz στα social media με κάποιες εικόνες, ρωτώντας αν μπορούμε να λύσουμε το μυστήριο του νέου αναβάτη της. Στο quiz φαινόταν ο Nacho σκυμμένος, με ένα καπέλο να κρύβει το πρόσωπό του, ενώ δίπλα υπήρχαν φωτογραφίες από… nachos, το δημοφιλές σνακ, κάτι… καλαμπόκια (Corn), και κάποιες παραδοσιακές φορεσιές.

Όχι λοιπόν, ο Nacho δεν θα αντικαταστήσει τον Toby Price στην ομάδα της KTM, αλλά βρίσκει τη θέση του στον Ινδό κατασκευαστή που το 2023 κατέκτησε τη 2η θέση στο Rally Dakar με τον Ross Branch, και διανύει την καλύτερη χρονιά της, στον όγδοο χρόνο που αγωνίζεται στους διεθνείς αγώνες Rally. Πλέον η ομάδα Hero MotoSports Team Rally αποτελείται από τους José Ignacio Cornejo Florimo, Ross Branch, Sebastien Buhler και Joan Barreda.

Ο 29χρονος Nacho Cornejo από το Iquique της Χιλής, εντάσσεται στην ινδική κατασκευάστρια Hero MotoCorp μετά από μια επιτυχημένη εξαετή θητεία στη Honda Racing, όπου συγκέντρωσε εννέα νίκες σε αγώνες Rally. Μετά την ολοκλήρωση των 3 από τους 5 γύρους του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος FIM Rally Raid, η Hero MotoSports Team Rally προηγείται τόσο στην κατάταξη κατασκευαστών όσο και στην κατάταξη αναβατών!

Όσον αφορά στον “Nacho”, αυτός κέρδισε το πρωτάθλημα FIM Cross-Country Rallies Junior 2016 σε ηλικία 21 ετών, είναι νικητής του Atacama Rally και έχει ανέβει στο βάθρο στο Sonora Rally, στο Desafío del Desierto και στο Desafío Inka. Στο πρόσφατο Dakar 2024, ο Nacho ήταν ένα από τα φαβορί για μια θέση στο βάθρο -έχοντας κερδίσει τρεις ειδικές διαδρομές και κατακτώντας σταθερά τις τέσσερις πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης κάθε μέρα. Ωστόσο, μηχανικά προβλήματα τις δύο τελευταίες ημέρες τον έσπρωξαν στην έκτη θέση της τελικής κατάταξης.

Η πρώτη συμμετοχή του Cornejo με την ομάδα Hero MotoSports θα γίνει τον Ιούνιο του 2024, στο Desafio Ruta 40 στην Αργεντινή - τον τέταρτο γύρο του W2RC 2024, του οποίου ο Ross Branch είναι αυτή τη στιγμή επικεφαλής

Ετικέτες