Honda Σαρακάκης ’60 -’70 Vintage VIDEO: Μία επική παραγωγή της εποχής!

Ελληνική ιστορία από τον όμιλο Σαρακάκη

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

12/1/2022

“Honda το μοτοποδήλατο που επεκράτησε» σε παραγωγή Κώστα Γαζιάδη, του κινηματογραφιστή που επέστρεψε από τις ΗΠΑ το 1922 και μαζί με τα υπόλοιπα αδέρφια του έθεσαν τα θεμέλια του κινηματογράφου στην Ελλάδα, φτιάχνοντας και τις πρώτες ελληνικές ταινίες! Εκείνη την εποχή έμπαιναν και τα θεμέλια του Ομίλου Σαρακάκη που πενήντα χρόνια αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του '70 θα ήταν τόσο ισχυρός ώστε να ζητήσει από τον Γαζιάδη να κινηματογραφήσει ένα φιλμ για τις μοτοσυκλέτες της Honda! Ήταν μία επική παραγωγή για την εποχή με στόχο να ισχυροποιήσει το παπί και το μοτοποδήλατο ως την προσιτή και οικονομική λύση στην μετακίνηση.

Πρόκειται για ένα video που αποτυπώνει πολλά στοιχεία από την καθημερινότητα της εποχής και ήταν κάτι πρωτοποριακό για την εποχή, καθώς η παραγωγή του τότε είχε κόστος ταινίας μικρού μήκους, και κατά μία έννοια είναι ακριβώς αυτό, μια ιστορική ταινία μικρού μήκους.

Το video παρέμενε για καιρό στην αρχειοθήκη του Ομίλου Σαρακάκη μέχρι που αποφασίστηκε πως πρέπει να επιστρέψει και σε ψηφιακή μορφή για ιστορικούς λόγους ξεκινώντας έτσι μία δύσκολη διαδικασία. Επεξεργάστηκε και πλέον φιλοξενείται και στην ανανεωμένη σελίδα του Ομίλου Σαρακάκη που περιέχει και ιστορικά στοιχεία για έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς και βιομηχανικούς ομίλους της Ελλάδας.

Το 1922 ο Ιωάννης Δ. Σαρακάκης ιδρύει στην Θεσσαλονίκη εταιρεία και βάζει γερά θεμέλια στην Β. Ελλάδα ώστε να μεγαλώσει γρήγορα. Πολλές μάρκες βρίσκουν τον αντιπρόσωπο που έψαχναν, ανάμεσά τους οι Renault, Fiat, Dunlop, Hudson και General Motors. Το 1941 τα κεντρικά γραφεία μεταφέρονται στην Αθήνα και μετά τον ΒΠΠ η Volvo αναθέτει στην εταιρεία Σαρακάκη την αποκλειστική εισαγωγή και διανομή όλης της τεράστιας τότε γκάμας που ξεκινά από ΙΧ αυτοκίνητα και επεκτείνεται σε φορτηγά, λεωφορεία, βιομηχανικούς κινητήρες, σκαφών κτλ.

Την ίδια εποχή, μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, δημιουργείται στην Ιαπωνία η Honda. Ακριβώς μετά τον ΒΠΠ και με γεγονότα που άμεσα συνδέονται με τον πόλεμο, όπως πολύ αναλυτικά περιγράφεται εδώ, σε άρθρο που καλύπτει την δημιουργία δύο μοτοσυκλετιστικών κολοσσών εξαιτίας του ΒΠΠ αλλά σε τελείως διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές.

Το 1959 ο Ιωάννης Δ. Σαρακάκης παρακολουθεί το Isle of man T.T. κι αναγνωρίζει αμέσως την δυναμική της νέας τότε Honda, διεκδικώντας την αντιπροσώπευσή τους. Δύο χρόνια αργότερα το 1961 η Honda κερδίζει την πρώτη της νίκη στο IoM TT κι αυτό δικαιώνει την πρόβλεψη του Ιωάννη Δ. Σαρακάκης για μία νέα εταιρεία που θα αφήσει εποχή. Χτίζεται από την πρώτη στιγμή μία δυνατή σχέση που φτάνει μέχρι τον Soichiro Honda καθώς ο Σαρακάκης γίνεται ο πρώτος αντιπρόσωπος της Honda στην Ευρώπη και φυσικά ο παλαιότερος που διατηρεί η Honda μέχρι και σήμερα. Το ’62 ο Όμιλος Σαρακάκη ξεκινά την κατασκευαστική του δραστηριότητα κι έτσι το παρακάτω video από τα τέλη της δεκαετίας του ΄70 τον βρίσκει σε μία ιδιαίτερα δυναμική περίοδο που ταυτόχρονα επενδύει δυναμικά στην Honda θέλοντας να ισχυροποιήσει την παρουσία της στην Ελλάδα:

 

 

Ετικέτες

Το ΜΟΤΟ στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας

Ολόφρεσκο τεύχος, συλλεκτικά μπλουζάκια, Μπαντιλίκια και test rides νέων μοντέλων
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

30/3/2023

Οι πύλες της Έκθεσης Μοτοσυκλέτας στο κλειστό στάδιο του Tae Kwon Do στην παραλία του Φαλήρου έχουν ήδη ανοίξει από εχθές και φυσικά το ΜΟΤΟ είναι εκεί με δύο περίπτερα για να υποδεχτεί όλους τους φίλους των δύο τροχών. Οι εκθέσεις μοτοσυκλέτας είναι πρωτίστως μια μεγάλη γιορτή για τον μοτοσυκλετισμό και σε αυτή τη γιορτή που είχε πέντε χρόνια να διοργανωθεί είμαστε εκεί για να σας υποδεχτούμε και να μιλήσουμε από κοντά για το κοινό μας πάθος, τις μοτοσυκλέτες.

2

Στην είσοδο της έκθεσης θα βρείτε το πρώτο μας περίπτερο, όπου θα σας δώσουμε την ειδική έκδοση που φτιάξαμε για την έκθεση, με τα νέα μοντέλα του 2023 και όλες τις τιμές τους.

Εκεί θα δείτε το νέο Suzuki V-Strom 1050 DE του 2023 που οδηγήσαμε πρώτη φορά μόλις πριν μερικές εβδομάδες στην παγκόσμια παρουσίασή του που έγινε εδώ στην Ελλάδα.

Δίπλα της στέκεται η μοναδική ελληνική DCR-019 της DNA, που εντυπωσίασε ολόκληρη την Ευρώπη και το “εξωγήινο” CAN AM Ryken.

3

Αφού δείτε από κοντά τα λαχταριστά νέα μοντέλα που έχουν φέρει οι ελληνικές αντιπροσωπείες θα βρεθείτε στο δεύτερο περίπτερό μας.

Εδώ σας περιμένουμε για να δηλώσετε ποια μοντέλα θέλετε να κάνετε Test Ride και φυσικά να αγοράσετε το νέο τεύχος του ΜΟΤΟ πριν ακόμα φτάσει στα περίπτερα!

4

Μαζί μας έχουμε φέρει τα θρυλικά μπλουζάκια του ΜΟΤΟ που έχουν εμπλουτιστεί με νέα σχέδια.

Εννοείται πως έχουμε το κόμικ ΜΠΑΝΤΙΛΙΚΙΑ για όποιον έχει κάνει το λάθος να μην το αγοράσει έως τώρα, αλλά και ειδικό μπλουζάκι ΜΠΑΝΤΙΛΙΚΙΑ για να κάνεις τη διαφορά όταν σε καλούν σε γάμους, στέψεις βασιλιάδων, απονομές βραβείων Όσκαρ και οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση με αυστηρό dress-code.

689101112131414