BMU 2024 - Νέο ρεκόρ πίστας στις Σέρρες από τον Jan Mohr: 1:16.375

Διέλυσε το περσινό δικό του, κατά σχεδόν... 1 δευτερόλεπτο
motomagBMU – Απίστευτο ρεκόρ πίστας από τον Jan Mohr!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

15/4/2024

Εντυπωσιακός για ακόμα μία χρονιά ήταν ο Jan Mohr στο Αυτοκινητοδρόμιο των Σερρών, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Warm Up της Κυριακής, πριν τον 2ο αγώνα του BMU 2024 κατάφερε να διαλύσει το δικό του περσινό ρεκόρ πίστας κατά σχεδόν 1 δευτερόλεπτο, σταματώντας το χρονόμετρο στο απίστευτο 1:16.375!

Άπιαστος για ακόμα μία χρονιά ήταν ο Mohr, ο οποίος από την αρχή του αγωνιστικού τριημέρου φάνηκε ότι ήθελε να καταφέρει ό,τι δεν πρόλαβε πέρυσι. Να ρίξει δηλαδή τον χρόνο κάτω από το 1:17. Η επίτευξη του στόχου δεν άργησε να έρθει, σημειώνοντας ήδη από την Παρασκευή νέο ρεκόρ γύρου στην πίστα των Σερρών, χωρίς όμως να σπάσει το φράγμα του 1:17. Το Σάββατο, όμως, πέρασε την γραμμή του τερματισμού στο 1:16.744 (!), τσακίζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του στην συγκεκριμένη πίστα και παίρνοντας ταυτόχρονα την pole position.

Όπως φάνηκε, όμως, αυτός ο χρόνος αυτός δεν ήταν αρκετός για τον Αυστριακό. Την Κυριακή, καβάλα στην BMW M1000RR του και τα σλικ ελαστικά Pirelli Superbike SC1 για μπροστά και SCQ πίσω, κατάφερε να ξεπεράσει τον ίδιο του τον εαυτό, γράφοντας στον 4ο από τους 6 συνολικά γύρους χρόνο 1:16.375! Μιλάμε για διαφορά 0,807 δεκάτων του δευτερολέπτου σε σχέση με το ρεκόρ του 2023, αλλά και 0,369 δέκατα ταχύτερο από τον ταχύτερο γύρο του Σαββάτου. Μάλιστα, οι δύο επόμενοι γύροι του έμειναν και αυτοί κάτω από το 1:17, δείχνοντας πως ο Mohr ήταν σε άλλο επίπεδο από οποιονδήποτε άλλο. Δεύτερος ταχύτερος ήταν ο δικός μας Σάκης Συνιώρης, συντάκτης του περιοδικού MOTO, με καλύτερο χρόνο 1:18.594 στο Warm Up, ενώ στον δεύτερο αγώνα της Κυριακής, βρέθηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, πίσω από τον Mohr.

Έχοντας ελαφρώς μεγαλύτερη εμπειρία στην πίστα των Σερρών, σε σύγκριση με πέρυσι, ο Mohr έδειξε τις οδηγικές του ικανότητες, ενώ περιμένουμε να δούμε αν την επόμενη φορά που θα βρεθεί στην καλύτερη πίστα των Βαλκανίων, θα σημειώσει για ακόμη μία φορά νέο ρεκόρ.

Ετικέτες

BSB - Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από τη διοργάνωση!

Αιτία της αγωγής του είναι το ατύχημα που τερμάτισε την καριέρα του στην πίστα του Snetterton το 2018
motomagBSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/5/2024

Ο Βρετανός θρύλος του BSB, Shane “Shakey” Byrne, μετά το ατύχημα που τον ανάγκασε να αποσυρθεί από τους αγώνες, προχώρησε σε μήνυση της διοργανώτριας αρχής των BSB διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 1 εκατομμυρίου λιρών, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο ο λόγος του σοβαρού τραυματισμού του ήταν ότι δεν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Ο Byrne, 47 ετών σήμερα, είχε πριν από 6 χρόνια, το 2018, ένα πολύ άσχημο ατύχημα στην πίστα του Snetterton. Η πτώση του ήρθε κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών, με αποτέλεσμα ο έξι φορές Πρωταθλητής των Βρετανικών SBK -έχοντας συμμετάσχει και σε MotoGP & WorldSBK στην καριέρα του- να υποστεί πολλαπλά τραύματα στην σπονδυλική του στήλη, αφού χτύπησε πάνω στα προστατευτικά ελαστικά που υπάρχουν στα εξωτερικά όρια της πίστας. Η σφοδρότητα της σύγκρουσης ήταν τέτοια, που ο Byrne αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την αγωνιστική δράση, για να εργαστεί ως σχολιαστής σε αθλητικές εκπομπές στην τηλεόραση και στο youtube, ενώ παράλληλα έγινε και μάνατζερ του Bradley Ray.

BSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση

Τώρα, αρκετά χρόνια μετά το ατύχημά του, ο Βρετανός αποφάσισε να προχωρήσει σε αγωγή εναντίον της Motorsport Vision Racing, ιδιοκτήτρια της πίστας και υπεύθυνης για τη διεξαγωγή αγώνων εκεί, και απέναντι στο Motorcycle Circuit Racing Board of Control, τη διοργανώτρια αρχή του Βρετανικού Πρωταθλήματος SBK (BSB). Στην αναφορά του υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να έχουν ληφθεί καλύτερα μέτρα προστασία στο γρήγορο κομμάτι, εκεί δηλαδή που έλαβε χώρα και το ατύχημά του.

BSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση

Η νομική ομάδα του Byrne υποστηρίζει ότι μπροστά από τα λάστιχα, που χρησιμοποιούνται ως ανάχωμα πριν από τα τσιμεντένια στηθαία, θα έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί αεροφράχτες (“air fences”) -όπως βλέπουμε στην άνω φωτογραφία. Μιλάμε στην ουσία για ένα τμήμα σκληρού υφάσματος, το οποίο γεμίζει με αέρα, απορροφώντας μεγάλο μέρος των δυνάμεων που αναπτύσσονται κατά την κρούση. Η σωτήρια λειτουργία των “φουσκωτών φραχτών” έχει αποδειχθεί πολλές φορές στους υψηλότερου επιπέδου αγώνες, όπως τα MotoGP, παρέχοντας κορυφαία επίπεδα ασφάλειας σε σύγκριση με τα παραδοσιακά λάστιχα και τις αχυρόμπαλες, ιδιαίτερα σε σημεία όπου αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες, καθώς οι φράχτες αυτοί λειτουργούν σαν μαξιλάρι. Η απουσία αυτών, σύμφωνα με τον Byrne και την νομική του ομάδα, ήταν που συντέλεσε στον τόσο σοβαρό τραυματισμό του Βρετανού. Όπως ισχυρίζονται, οι διοργανωτές απέτυχαν να εξασφαλίσουν την μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τους αγωνιζόμενους, ιδιαίτερα στα επικίνδυνα τμήματα της πίστας.

Από τη μεριά τους οι εναγόμενοι, Motorsport Vision Racing και Motorcycle Circuit Racing Board of Control, δηλώνουν ότι το ατύχημα του Byrne δεν μπορούσε να προβλεφθεί, ενώ οι τραυματισμοί του οφείλονται κυρίως στην ίδια την πτώση και όχι τα προστατευτικά. Σύμφωνα με τους ίδιους, είχαν ακολουθήσει όλα τα μέτρα που απαιτεί το πρωτόκολλο, χωρίς να μπορούν να προβλέψουν ότι θα μπορούσε να συμβεί ένα ατύχημα όπως αυτό του Byrne -αν και σε τέτοιου είδους αγώνες πρέπει πάντα να είσαι προετοιμασμένος για το χειρότερο σενάριο, ώστε να το αποφύγεις. Η υπερασπιστική τους γραμμή κλείνει με την διαβεβαίωση ότι ακόμα και αν υπήρχαν σε εκείνο το σημείο στρώματα αέρα, δεν θα έπαιζαν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, εξαιτίας της φύσης της σύγκρουσης.

BSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση

Τώρα, ο δικαστής Bruce Blair είναι αυτός που θα αποφασίσει αν ο Byrne θα δικαιωθεί και αν θα πάρει τα χρήματα -ή μέρος αυτών- που ζητά. Η απόφασή του, ωστόσο, κρύβει και μία ακόμα συνθήκη, καθώς θα δημιουργήσει ιστορικό, ως προς το πώς αξιολογούνται και εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας σε αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η δικαστική αυτή διαμάχη έρχεται να τονίσει τη συνεχιζόμενη κουβέντα στη Βρετανία, που έχει να κάνει με τις ευθύνες των διοργανωτών για την προστασία των αναβατών, αλλά και για το αν τα υπάρχοντα μέτρα ασφαλείας είναι επαρκή.

Η υπόθεση του Byrne έχει τραβήξει τα βλέμματα της μοτοσυκλετιστικής, και όχι μόνο, κοινότητας, πάνω της, αναδεικνύοντας τα ρίσκα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αναβάτες και πόσο σημαντική είναι η διαρκής εξέλιξη, όσον αφορά την ασφάλεια. Οι θαυμαστές του, αλλά και άλλοι αναβάτες έχουν δείξει την υποστήριξή τους στον Byrne, τονίζοντας την ανάγκη που υπάρχει για αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιου είδους ατυχήματα. Το Βρετανικό Πρωτάθλημα SBK αποτελεί ένα από τα πιο προβεβλημένα Πρωταθλήματα στον κόσμο, όμως ταυτόχρονα είναι και ένα από τα πιο επικίνδυνα, μετρώντας σχεδόν κάθε χρόνο τουλάχιστον έναν άσχημο τραυματισμό αναβάτη ή ακόμη και θάνατο.

Ετικέτες