Aprilia – Πάνω από 20 διαφορετικοί συνδυασμοί αεροδυναμικών στην Μαλαισία

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Romano Albesiano “Τα αεροδυναμικά βοηθήματα είναι φθηνότερα από τους κινητήρες”
Aprilia Μαλαισία δηλώσεις Aero
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

7/2/2024

Η Aprilia ασχολείται εντατικά με τα αεροδυναμικά βοηθήματα της RS-GP, φέρνοντας πάνω από 20 διαφορετικούς συνδυασμούς αεροδυναμικών βοηθημάτων στα δοκιμαστικά της Μαλαισίας, με τον αεροδυναμιστή μηχανολόγο του Noale, Romano Albesiano και τεχνικό διευθυντή της ομάδας στα MotoGP, να δηλώνει από την Sepang ότι η εξέλιξη των αεροδυναμικών είναι φθηνότερη από αυτή των κινητήρων, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν μεγαλύτερο σούσουρο στους θεατές, ανεβάζοντας την δημοφιλία των MotoGP. Το τελευταίο είναι αμφιλεγόμενο αλλά όχι λάθος, ιδιαίτερα κρίνοντας την επίδραση του ονόματος της Aprilia στις τρέχουσες δοκιμές με την εικόνα της να κάνει τον γύρο του κόσμου

Αν και η Ducati ήταν πρωτοπόρος στο πόσο σοβαρή και σε βάθος θα γίνει η αεροδυναμική εξέλιξη στα MotoGP, η Aprilia ήταν το πρώτο εργοστάσιο που χρησιμοποίησε κάποιο αεροδυναμικό βοήθημα στην ουρά, πάνω στην μοτοσυκλέτα του Lorenzo Salvadori το 2022 στο Mugello. Παρά το ότι τότε δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα για την Aprilia, οι υπόλοιποι κατασκευαστές σύντομα ακολούθησαν το παράδειγμά της, με τον καθένα να εφαρμόζει την δική του εκδοχή πάνω στις μοτοσυκλέτες του.

Aprilia – Πάνω από 20 διαφορετικοί συνδυασμοί αεροδυναμικών στην Μαλαισία

Η 1η μέρα των δοκιμαστικών των MotoGP στην πίστα της Sepang, είδε την Aprilia να χρησιμοποιεί μία περίεργη συσκευή που θύμιζε κάτι ανάμεσα σε κεραία τηλεόρασης και… απλώστρα. Αν και για τον κόσμο των MotoGP ήταν ένα περίεργο θέαμα, οι σχάρες αισθητήρων pitot είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο στον τετράτροχο κόσμο της Formula 1 και χρησιμοποιούνται για την μελέτη της συμπεριφοράς του αέρα, σε συγκεκριμένα σημεία του εκάστοτε οχήματος.

Aprilia MotoGP Sepang Test - Μετρώντας το αόρατο

Το γεγονός ότι μετά την Formula 1 κάνουν την εμφάνισή τους και στα MotoGP δείχνει ότι έχουν μάλλον αποτέλεσμα. Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να υπάρχει μετρήσιμος αντίκτυπος στην επίδραση των αγωνιστικών μοτοσυκλετών, ενώ μετά το τέλος της 2ης ημέρας ο Miguel Oliveira, στην μοτοσυκλέτα του οποίου τοποθετήθηκε το περίπλοκο σύστημα αισθητήρων ανέφερε ότι ήταν σαν να οδηγεί με μία ρακέτα στην ουρά της μοτοσυκλέτας του.

Aprilia – Πάνω από 20 διαφορετικοί συνδυασμοί αεροδυναμικών στην Μαλαισία

Από την άλλη, η εμφάνιση των αεροδυναμικών βοηθημάτων και η υιοθέτηση τεχνολογιών από την Formula 1 έκανε πολλούς να σκεφτούν ότι πλησιάζουμε τα όρια των τετράτροχων αγωνιστικών πρωτότυπων, ξεκινώντας ήδη την συζήτηση για επιβολή ορίων ώστε να μην φτάσουμε εκεί. Ο τεχνικός διευθυντής της Aprilia, Romano Albesiano έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι τα όρια υπάρχουν, ενώ οι κανόνες είναι πολύ λεπτομερείς, σε ότι αφορά το σημείο των αεροδυναμικών βοηθημάτων. Σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα, στις μοτοσυκλέτες πρέπει να υπολογιστούν διάφορες παράμετροι, όπως τι συμβαίνει και πώς ο αέρας επηρεάζει την μοτοσυκλέτα όταν αυτή βρίσκεται υπό κλίση. Η εξέλιξή τους, όμως, κοστίζει πολύ λιγότερο, σύμφωνα με τον ίδιο, συγκριτικά με αυτή των κινητήρων, που αποτελούν έτσι κι αλλιώς το ακριβότερο σημείο της μοτοσυκλέτας. Γι’ αυτό και είναι ένας τομέας πάνω στον οποίο βλέπουμε να δουλεύουν διαρκώς όλα τα εργοστάσια.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι εκτός από τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν στην πίστα, κάθε αλλαγή και κάθε νέο αεροδυναμικό βοήθημα δημιουργεί σούσουρο, που με την σειρά του αυξάνει την θεαματικότητα των MotoGP, πράγμα μόνο καλό για την βιωσιμότητα του θεσμού. Η ίδια η περίπτωση της Aprilia με τους αισθητήρες στην ουρά και το πόση συζήτηση έγινε γύρω από αυτή την σχάρα, επιβεβαιώνει τα λόγια του έμπειρου Ιταλού.

Aprilia – Πάνω από 20 διαφορετικοί συνδυασμοί αεροδυναμικών στην Μαλαισία

Η τεχνολογία προχωράει με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς και κάθε χρόνο, ο συνδυασμός των αεροδυναμικών βοηθημάτων, με άλλα εξαρτήματα της μοτοσυκλέτας, όπως το ψαλίδι μοιάζει με ένα ολοένα πιο δύσκολο παζλ, για δυνατούς λύτες. Όπως αποκάλυψε ο Albesiano, η Aprilia έχει φέρει πάνω από 20 πιθανούς συνδυασμούς στην Μαλαισία, οι οποίοι προέκυψαν μετά από ατελείωτες ώρες προσομειώσεων σε υπολογιστές. Τονίζοντας επίσής πώς:

“μπορεί να έχεις κάνει όλους τους υπολογισμούς του κόσμου, όμως αν ο αναβάτης δεν νιώθει καλά με κάτι, ακόμη κι αν έχεις στήσει μία μοτοσυκλέτα που έχει πολλές πιθανότητες να πάει καλά, πάλι θα είσαι αργός”.

Aprilia – Πάνω από 20 διαφορετικοί συνδυασμοί αεροδυναμικών στην Μαλαισία

Απόδειξη στα λεγόμενά του είναι ότι παρά ότι η Aprilia ήταν η πρώτη που έφερε τις αεροτομές στα MotoGP, στο Mugello του 2022, δεν την είδαμε να τα χρησιμοποιεί έκτοτε, ενώ άλλοι κατασκευαστές όπως η KTM, η Honda και η Yamaha τα υιοθέτησαν πιο άμεσα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν ήταν εύκολο να το κάνουν να δουλέψει σωστά με την μοτοσυκλέτα. Έμοιαζε σαν να μην το δέχεται. Δεν είναι σημαντικό μόνο να βάλεις κάτι πάνω, αλλά να το κάνεις και να δουλέψει, να ασχοληθείς με την κατανομή βάρους. Όπως είδαμε όμως στην Sepang, το Noale εξακολουθεί να δουλεύει πάνω στα αεροδυναμικά βοηθήματα για την ουρά.

Aprilia – Πάνω από 20 διαφορετικοί συνδυασμοί αεροδυναμικών στην Μαλαισία

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι ένα πρωτότυπο MotoGP δεν σχεδιάζεται με κύριο γνώμονα την αεροδυναμική, ενώ προβλέπει ότι στο μέλλον οι κανονισμοί θα γίνουν πιο αυστηροί όσον αφορά τα αεροδυναμικά βοηθήματα, περιορίζοντας την δράση τους.

Ετικέτες

Motul WSBK: Philip Island - Ο Toprak στην πρώτη θέση με νέο ρεκόρ γύρου!

Εξαιρετική εμφάνιση από τον Bulega, ο οποίος μέχρι λίγο πριν την ολοκλήρωση βρισκόταν εκείνος στην κορυφή και με ρεκόρ
Toprak
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

20/2/2024

Τα τελευταία δοκιμαστικά, πριν την έναρξη της αγωνιστικής σεζόν στις 23-25/2 στην ίδια πίστα του Philip Island, έφεραν τον Toprak και την ομάδα του, ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team στην κορυφή, με τη νέα μεταγραφή των Βαυαρών να κλέβει στο τέλος της ημέρας το ρεκόρ από τον Bulega, ο οποίος έρχεται ζεστός από την περσινή χρονιά ως Παγκόσμιος Πρωταθλητής WSSP 2023.

Η Αυστραλία είναι η χώρα όπου θα ανοίξει η αυλαία των Motul WSBK στις 23-25 Φεβρουαρίου, ενώ μετά την πρόσφατη ασφαλτόστρωση οι αναβάτες είχαν την ευκαιρία να δουν πώς συμπεριφέρονται τα ελαστικά και οι νέες τους μοτοσυκλέτες, στην νέα επιφάνεια της πίστας.

Η BMW είχε μία γεμάτη μέρα, δοκιμάζοντας διαφορετικά ψαλίδια. Αν και ο Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) ήταν εξ αρχής γρήγορος, ιδιαίτερα στο μεσαίο κομμάτι της πίστας, στόχος των Βαυαρών δεν ήταν να γράψουν απλώς έναν καλό χρόνο. Ο Toprak, μαζί με τον Michael van der Mark δουλέψαν πάνω στη γεωμετρία του πλαισίου, με στόχο την αύξηση της αντοχής των ελαστικών, με τον Ολλανδό να κάνει συνολικά 100 γύρους, ο δεύτερος αναβάτης με τριψήφιο αριθμό! Η δουλειά πάνω σε ρυθμίσεις κινητήρα, ηλεκτρονικά και ψαλίδι ήταν ολοήμερη, όμως στο τέλος της ημέρας η νέα μεταγραφή της ROKiT BMW Motorrad έκανε την διαφορά. Με χρόνο 1’28.511, ο Toprak κατάφερε να "αρπάξει" την πρώτη θέση από τον Bulega της Ducati, με τον ομόσταυλο του Τούρκου, Van der Mark να τερματίζει στην 14η.

Motul WSBK: Philip Island – Ο Toprak στην πρώτη θέση με νέο ρεκόρ γύρου

Για άλλη μία φορά, η απόδοση της Ducati, ήταν χωρισμένη στα δύο. Ο rookie, Nicolo Bulega, ήταν σε εκπληκτική φόρμα στα FP1, καταφέρνοντας να γίνει ο πρώτος αναβάτης του WSBK στην ιστορία που έσπασε το φράγμα του 1’29, γράφοντας ρεκόρ ταχύτερου γύρου με 1’28.890. Κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών, ο Ιταλός είχε πτώση στη Στροφή 4, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί. Στα τελευταία δέκα λεπτά επέστρεψε δριμύτερος, διαλύοντας το δικό του ρεκόρ, με χρόνο 1΄28.585, που όμως δεν στάθηκε τελικά ικανός να του δώσει την πρώτη θέση στην ημέρα.

Motul WSBK: Philip Island – Ο Toprak στην πρώτη θέση με νέο ρεκόρ γύρου

Από την άλλη, ο Alvaro Bautista είχε μία πτώση με περισσότερα χιλιόμετρα στη Στροφή 6, η οποία τον άφησε να πονάει. Αποτέλεσμα ήταν να μην νιώθει πολύ καλά πάνω στη μοτοσυκλέτα, τερματίζοντας στην 7η θέση. Καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας βρισκόταν εντός δεκάδας, χωρίς όμως ποτέ ο Ισπανός να αποτελέσει απειλή για τους υπόλοιπους. Όπως φάνηκε ο Bautista ήθελε περισσότερο να δει αν και κατά πόσο ο πόνος αυτός συνεπάγεται κάποιον τραυματισμό, με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή WSBK 2022 & 2023 να έχει κερδίσει 8 από τους 9 αγώνες στην αυστραλέζικη πίστα, πάνω στην Ducati του. Βασικός στόχος του Borgo Panigale σε αυτά τα δοκιμαστικά ήταν οι αναβάτες να δουν πώς συμπεριφέρονται οι μοτοσυκλέτες τους και να συνηθίσουν τη νέα άσφαλτο.

Jonathan Rea

Δύο διαφορετικές εικόνες είδαμε και από την Pata Prometeon της Yamaha. Από την μία ο Jonathan Rea είχε ένα δυνατό lowside στη Στροφή 11. Ο Ιρλανδός βρισκόταν ήδη χαμηλά στην κατάταξη, όταν έπεσε, ενώ βγαίνοντας από το ιατρικό κέντρο της πίστας φαινόταν να πονάει. Στα FP2 ήταν ένας από τους τελευταίους αναβάτες που βγήκαν από τα pits, για μία σύντομη παρουσία στην πίστα, χωρίς να καταφέρει κάτι αξιόλογο. Με λίγο πάνω από μία ώρα να μένει, ο Rea βρισκόταν εκτός πρώτης δεκάδας, με το πλάνο της Yamaha για τα δοκιμαστικά να περιορίζεται στη δοκιμή μερικών νέων εξαρτημάτων και στην προετοιμασία για το αγωνιστικό Σαββατοκύριακο. Τελικά, η νέα μεταγραφή της Yamaha αρκέστηκε στην 15η θέση.

Motul WSBK: Philip Island – Ο Toprak στην πρώτη θέση με νέο ρεκόρ γύρου

Από την άλλη, ο ομόσταυλός του, Andrea Locatelli, φάνηκε να βρίσκεται σε φόρμα, σε μία πίστα που του αρέσει. Ο Ιταλός, επικεντρώθηκε κυρίως στην αντοχή των ελαστικών, κάνοντας προσομοιώσεις αγώνα. Οι χρόνοι του τον κράτησαν μέσα στην πρώτη πεντάδα κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών, με το τέλος της ημέρας να τον βρίσκει στην 3η θέση.

Motul WSBK: Philip Island – Ο Toprak στην πρώτη θέση με νέο ρεκόρ γύρου

Εξαιρετική ήταν η εμφάνιση του Iannone, που το 2024 επιστρέφει στους αγώνες με την ομάδα GoEleven. Λίγο πριν την έναρξη της σεζόν, ο Ιταλός ασχολήθηκε με την νέα άσφαλτο της πίστας και την συμπεριφορά των ελαστικών, όπως επίσης και με τα ηλεκτρονικά της μοτοσυκλέτας του. Καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας βρισκόταν στην πρώτη πεντάδα, βγαίνοντας λίγες φορές εκτός, με την ολοκλήρωση των δοκιμαστικών να τον βρίσκουν στην 4η θέση.

Καλή εμφάνιση είχαν και οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι αναβάτες της Ducati, με τον Michale Ruben Rinaldi της Motocorsa Racing να ολοκληρώνει την ημέρα στην 6η θέση. Ο Sam Lowes της ELF Marc VDS Racing Team πλασαρίστηκε στην 11η, με τον ίδιο και την ομάδα του να προετοιμάζονται για την πρώτη τους αγωνιστική γεύση στα Motul WSBK. Παρά το γεγονός ότι είχε μία πτώση στην Στροφή 10 της πίστας, δεν τραυματίστηκε. Τέλος, ο Danilo Petrucci της Barni Spark Racing Team, ήταν καθ’ όλη την διάρκεια κοντά στην δεκάδα, τερματίζοντας τελικά 12ος.

Motul WSBK: Philip Island – Ο Toprak στην πρώτη θέση με νέο ρεκόρ γύρου

Η Τρίτη έφερε μαζί της μία πολλά υποσχόμενη Kawasaki, με τον Alex Lowes της Kawasaki Racing Team WorldSBK να βρίσκεται εντός δεκάδας και στα δύο σκέλη. Το πρωί ολοκλήρωσε τα δοκιμαστικά στην 8η θέση, ενώ το απόγευμα ήταν ακόμα ταχύτερος, φτάνοντας κάποια στιγμή μέχρι και την δεύτερη θέση, τερματίζοντας τελικά 5ος. Η απόδοσή του αυτή δείχνει ότι η συνεργασία του με τον αρχιμηχανικό της ομάδας του, Pere Riba, όπως επίσης και οι αναβαθμίσεις που έχει φέρει η Kawasaki για το 2024, ιδιαίτερα στον τομέα των ηλεκτρονικών, έχουν αποτέλεσμα.

Ο Axel Bassani, που προσαρμόζεται στη νέα του μοτοσυκλέτα, κέρδιζε συνεχώς θέσεις έχοντας καλύτερο ρυθμό από τα προηγούμενα δοκιμαστικά. Όπως και ο ομόσταυλός τους, Lowes, ο Bassani έγραψε τον καλύτερο χρόνο του το απόγευμα, τερματίζοντας στην 9η θέση. Οι δύο “πράσινοι” αναβάτες επικεντρώθηκαν κυρίως στη διάρκεια, γράφοντας πολλούς συνεχόμενους γύρους, ενώ κατά τη διάρκεια των απογευματινών δοκιμών βρέθηκαν για λίγο μέσα στην πρώτη πεντάδα.

Iker Lecuona

Ο τρίτος Ιάπωνας κατασκευαστής, η Honda, συνεχίζει να συναντά προκλήσεις στην Αυστραλία. Η μέρα δεν θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει με χειρότερο τρόπο για τον Iker Lecuona του HRC. Ο Ισπανός ήλπιζε να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο από τα δοκιμαστικά του Portimao, σε μία τελευταία ευκαιρία να βρει τις κατάλληλες ρυθμίσεις για την νέα του μοτοσυκλέτα. Αντιθέτως, οι προσπάθειές του κατέληξαν στην αμμοπαγίδα στης Στροφής 11, μετά από ένα highside που τον άφησε εκτός δράσης για όλη την υπόλοιπη μέρα και ένα δεμένο χέρι. Από την άλλη, ο έτερος αναβάτης του HRC, Xavi Vierge, φάνηκε ως συνήθως περισσότερα υποσχόμενος στον ρυθμό αγώνα, παρά στον ένα γύρο. Το #97 κατάφερε να φτάσει μέχρι την 16η θέση, ενώ ο Lecuona βασιζόμενος στον καλύτερο χρόνο του το πρωί, πριν την πτώση του, πλασαρίστηκε στην 19η θέση γενικής. Τα κακά αυτά αποτελέσματα και η απουσία του Lecuona από το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, αφήνουν την Honda με πολλή δουλειά μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Motul WSBK: Philip Island – Ο Toprak στην πρώτη θέση με νέο ρεκόρ γύρου

Οι αναβάτες της δορυφορικής Bonovo Action BMW, Scott Redding και Garrett Gerloff εργάστηκαν, όπως και οι εργοστασιακοί, πάνω στη διαχείριση των ελαστικών σε ρυθμό αγώνα. Παρά το τεχνικό πρόβλημα που αντιμετώπισε στην Στροφή 1 νωρίς το πρωί, ο Gerloff συνέχισε, ενώ ήταν ο ένας από τους μόλις δύο αναβάτες που δεν έδειξαν να βελτιώνονται το απόγευμα. Ο ομόσταυλός του, Scott Redding δήλωσε ότι μέχρι και την στιγμή που έφτασε στην πίστα, δεν γνώριζε ότι η πίστα έχει νέα άσφαλτο, βγάζοντάς τον εκτός προγράμματος. Παρόλ’ αυτά, το απόγευμα πήγε πολύ καλά όντας η δεύτερη καλύτερα τοποθετημένη BMW στην 7η θέση, παίρνοντας την 8η γενικής. Πίσω του, βρέθηκε ο Remy Gardner της GYTR GRT Yamaha, ο οποίος ολοκλήρωσε τα δοκιμαστικά στην 9η θέση γενικής, ενώ ο ομόσταυλός του, Dominique Aegerter βρέθηκε στην 13η θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Gardner έκανε τους περισσότερους γύρους από όλους, φτάνοντας τους 103!

Motul WSBK: Philip Island – Ο Toprak στην πρώτη θέση με νέο ρεκόρ γύρου

Ο Philip Oetl (GMT94 Yamaha) παιδεύτηκε από τεχνικά ζητήματα στα FP1, καταφέρνοντας να πλασαριστεί στην 17η θέση. O Brad Ray (Yamaha Motoxracing WorldSBK Team), ο οποίος τρέχει επίσης με μοτοσυκλέτα της Iwata, βρέθηκε στην 20η θέση, μπροστά από τον Tito Rabat της Kawasaki Puccetti Racing. Πιο πίσω ακολούθησαν οι αναβάτες της PETRONAS MIE Racing Honda, Tarran Mackenzie και Adam Norrodin. Ο Mackenzie είχε μία πτώση στην Στροφή 3 με την μοτοσυκλέτα του να καταστρέφεται, ο ίδιος όμως έφυγε από το σημείο περπατώντας.

Την Παρασκευή 23/2 το Philip Island θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για την αγωνιστική σεζόν του 2023, με τους αναβάτες να έχουν ήδη πάρει μία πρώτη γεύση για το τι να περιμένουν από την καινούργια άσφαλτο. Toprak και Bulega έχουν θέσει τις βάσεις και δείχνουν πολλά υποσχόμενοι για τη νέα σεζόν, όμως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα δείξει αν τα καλά τους αποτελέσματα στα δοκιμαστικά θα μεταφραστούν και σε βαθμούς στους αγώνες.

Θέση Αναβάτης Εθν. Ομάδα Μοτοσυκλέτα Χρόνος Διαφορά Γύροι
1 54 T. RAZGATLIOGLU TUR ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team BMW M 1000 RR 1'28.511   82
2 11 N. BULEGA ITA Aruba.it Racing - Ducati Ducati Panigale V4R 1'28.585 0.074 86
3 55 A. LOCATELLI ITA Pata Prometeon Yamaha Yamaha YZF R1 1'28.835 0.324 78
4 29 A. IANNONE ITA Team GoEleven Ducati Panigale V4R 1'29.001 0.490 82
5 22 A. LOWES GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK Kawasaki ZX-10RR 1'29.211 0.700 88
6 21 M. RINALDI ITA Team Motocorsa Racing Ducati Panigale V4R 1'29.213 0.702 79
7 1 A. BAUTISTA ESP Aruba.it Racing - Ducati Ducati Panigale V4R 1'29.278 0.767 83
8 45 S. REDDING GBR Bonovo Action BMW BMW M 1000 RR 1'29.370 0.859 86
9 87 R. GARDNER AUS GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team Yamaha YZF R1 1'29.399 0.888 103
10 47 A. BASSANI ITA Kawasaki Racing Team WorldSBK Kawasaki ZX-10RR 1'29.406 0.895 87
11 14 S. LOWES GBR ELF Marc VDS Racing Team Ducati Panigale V4R 1'29.432 0.921 94
12 9 D. PETRUCCI ITA Barni Spark Racing Team Ducati Panigale V4R 1'29.468 0.957 89
13 77 D. AEGERTER SUI GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team Yamaha YZF R1 1'29.648 1.137 98
14 60 M. VAN DER MARK NED ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team BMW M 1000 RR 1'29.716 1.205 100
15 65 J. REA GBR Pata Prometeon Yamaha Yamaha YZF R1 1'29.966 1.455 62
16 97 X. VIERGE ESP Team HRC Honda CBR1000 RR-R 1'29.977 1.466 91
17 5 P. OETTL GER GMT94 Yamaha Yamaha YZF R1 1'29.986 1.475 58
18 31 G. GERLOFF USA Bonovo Action BMW BMW M 1000 RR 1'30.381 1.870 69
19 7 I. LECUONA ESP Team HRC Honda CBR1000 RR-R 1'30.468 1.957 23
20 28 B. RAY GBR Yamaha Motoxracing WorldSBK Team Yamaha YZF R1 1'30.559 2.048 83
21 53 T. RABAT ESP Kawasaki Puccetti Racing Kawasaki ZX-10RR 1'31.029 2.518 87
22 95 T. MACKENZIE GBR PETRONAS MIE Racing Honda Honda CBR1000 RR-R 1'31.580 3.069 58
23 27 A. NORRODIN MAS PETRONAS MIE Racing Honda Honda CBR1000 RR-R 1'32.088 3.577 61