Aprilia – Πάνω από 20 διαφορετικοί συνδυασμοί αεροδυναμικών στην Μαλαισία

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Romano Albesiano “Τα αεροδυναμικά βοηθήματα είναι φθηνότερα από τους κινητήρες”
Aprilia Μαλαισία δηλώσεις Aero
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

7/2/2024

Η Aprilia ασχολείται εντατικά με τα αεροδυναμικά βοηθήματα της RS-GP, φέρνοντας πάνω από 20 διαφορετικούς συνδυασμούς αεροδυναμικών βοηθημάτων στα δοκιμαστικά της Μαλαισίας, με τον αεροδυναμιστή μηχανολόγο του Noale, Romano Albesiano και τεχνικό διευθυντή της ομάδας στα MotoGP, να δηλώνει από την Sepang ότι η εξέλιξη των αεροδυναμικών είναι φθηνότερη από αυτή των κινητήρων, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν μεγαλύτερο σούσουρο στους θεατές, ανεβάζοντας την δημοφιλία των MotoGP. Το τελευταίο είναι αμφιλεγόμενο αλλά όχι λάθος, ιδιαίτερα κρίνοντας την επίδραση του ονόματος της Aprilia στις τρέχουσες δοκιμές με την εικόνα της να κάνει τον γύρο του κόσμου

Αν και η Ducati ήταν πρωτοπόρος στο πόσο σοβαρή και σε βάθος θα γίνει η αεροδυναμική εξέλιξη στα MotoGP, η Aprilia ήταν το πρώτο εργοστάσιο που χρησιμοποίησε κάποιο αεροδυναμικό βοήθημα στην ουρά, πάνω στην μοτοσυκλέτα του Lorenzo Salvadori το 2022 στο Mugello. Παρά το ότι τότε δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα για την Aprilia, οι υπόλοιποι κατασκευαστές σύντομα ακολούθησαν το παράδειγμά της, με τον καθένα να εφαρμόζει την δική του εκδοχή πάνω στις μοτοσυκλέτες του.

Aprilia – Πάνω από 20 διαφορετικοί συνδυασμοί αεροδυναμικών στην Μαλαισία

Η 1η μέρα των δοκιμαστικών των MotoGP στην πίστα της Sepang, είδε την Aprilia να χρησιμοποιεί μία περίεργη συσκευή που θύμιζε κάτι ανάμεσα σε κεραία τηλεόρασης και… απλώστρα. Αν και για τον κόσμο των MotoGP ήταν ένα περίεργο θέαμα, οι σχάρες αισθητήρων pitot είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο στον τετράτροχο κόσμο της Formula 1 και χρησιμοποιούνται για την μελέτη της συμπεριφοράς του αέρα, σε συγκεκριμένα σημεία του εκάστοτε οχήματος.

Aprilia MotoGP Sepang Test - Μετρώντας το αόρατο

Το γεγονός ότι μετά την Formula 1 κάνουν την εμφάνισή τους και στα MotoGP δείχνει ότι έχουν μάλλον αποτέλεσμα. Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να υπάρχει μετρήσιμος αντίκτυπος στην επίδραση των αγωνιστικών μοτοσυκλετών, ενώ μετά το τέλος της 2ης ημέρας ο Miguel Oliveira, στην μοτοσυκλέτα του οποίου τοποθετήθηκε το περίπλοκο σύστημα αισθητήρων ανέφερε ότι ήταν σαν να οδηγεί με μία ρακέτα στην ουρά της μοτοσυκλέτας του.

Aprilia – Πάνω από 20 διαφορετικοί συνδυασμοί αεροδυναμικών στην Μαλαισία

Από την άλλη, η εμφάνιση των αεροδυναμικών βοηθημάτων και η υιοθέτηση τεχνολογιών από την Formula 1 έκανε πολλούς να σκεφτούν ότι πλησιάζουμε τα όρια των τετράτροχων αγωνιστικών πρωτότυπων, ξεκινώντας ήδη την συζήτηση για επιβολή ορίων ώστε να μην φτάσουμε εκεί. Ο τεχνικός διευθυντής της Aprilia, Romano Albesiano έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι τα όρια υπάρχουν, ενώ οι κανόνες είναι πολύ λεπτομερείς, σε ότι αφορά το σημείο των αεροδυναμικών βοηθημάτων. Σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα, στις μοτοσυκλέτες πρέπει να υπολογιστούν διάφορες παράμετροι, όπως τι συμβαίνει και πώς ο αέρας επηρεάζει την μοτοσυκλέτα όταν αυτή βρίσκεται υπό κλίση. Η εξέλιξή τους, όμως, κοστίζει πολύ λιγότερο, σύμφωνα με τον ίδιο, συγκριτικά με αυτή των κινητήρων, που αποτελούν έτσι κι αλλιώς το ακριβότερο σημείο της μοτοσυκλέτας. Γι’ αυτό και είναι ένας τομέας πάνω στον οποίο βλέπουμε να δουλεύουν διαρκώς όλα τα εργοστάσια.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι εκτός από τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν στην πίστα, κάθε αλλαγή και κάθε νέο αεροδυναμικό βοήθημα δημιουργεί σούσουρο, που με την σειρά του αυξάνει την θεαματικότητα των MotoGP, πράγμα μόνο καλό για την βιωσιμότητα του θεσμού. Η ίδια η περίπτωση της Aprilia με τους αισθητήρες στην ουρά και το πόση συζήτηση έγινε γύρω από αυτή την σχάρα, επιβεβαιώνει τα λόγια του έμπειρου Ιταλού.

Aprilia – Πάνω από 20 διαφορετικοί συνδυασμοί αεροδυναμικών στην Μαλαισία

Η τεχνολογία προχωράει με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς και κάθε χρόνο, ο συνδυασμός των αεροδυναμικών βοηθημάτων, με άλλα εξαρτήματα της μοτοσυκλέτας, όπως το ψαλίδι μοιάζει με ένα ολοένα πιο δύσκολο παζλ, για δυνατούς λύτες. Όπως αποκάλυψε ο Albesiano, η Aprilia έχει φέρει πάνω από 20 πιθανούς συνδυασμούς στην Μαλαισία, οι οποίοι προέκυψαν μετά από ατελείωτες ώρες προσομειώσεων σε υπολογιστές. Τονίζοντας επίσής πώς:

“μπορεί να έχεις κάνει όλους τους υπολογισμούς του κόσμου, όμως αν ο αναβάτης δεν νιώθει καλά με κάτι, ακόμη κι αν έχεις στήσει μία μοτοσυκλέτα που έχει πολλές πιθανότητες να πάει καλά, πάλι θα είσαι αργός”.

Aprilia – Πάνω από 20 διαφορετικοί συνδυασμοί αεροδυναμικών στην Μαλαισία

Απόδειξη στα λεγόμενά του είναι ότι παρά ότι η Aprilia ήταν η πρώτη που έφερε τις αεροτομές στα MotoGP, στο Mugello του 2022, δεν την είδαμε να τα χρησιμοποιεί έκτοτε, ενώ άλλοι κατασκευαστές όπως η KTM, η Honda και η Yamaha τα υιοθέτησαν πιο άμεσα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν ήταν εύκολο να το κάνουν να δουλέψει σωστά με την μοτοσυκλέτα. Έμοιαζε σαν να μην το δέχεται. Δεν είναι σημαντικό μόνο να βάλεις κάτι πάνω, αλλά να το κάνεις και να δουλέψει, να ασχοληθείς με την κατανομή βάρους. Όπως είδαμε όμως στην Sepang, το Noale εξακολουθεί να δουλεύει πάνω στα αεροδυναμικά βοηθήματα για την ουρά.

Aprilia – Πάνω από 20 διαφορετικοί συνδυασμοί αεροδυναμικών στην Μαλαισία

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι ένα πρωτότυπο MotoGP δεν σχεδιάζεται με κύριο γνώμονα την αεροδυναμική, ενώ προβλέπει ότι στο μέλλον οι κανονισμοί θα γίνουν πιο αυστηροί όσον αφορά τα αεροδυναμικά βοηθήματα, περιορίζοντας την δράση τους.

Ετικέτες

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες