Aprilia – Πάνω από 20 διαφορετικοί συνδυασμοί αεροδυναμικών στην Μαλαισία

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Romano Albesiano “Τα αεροδυναμικά βοηθήματα είναι φθηνότερα από τους κινητήρες”
Aprilia Μαλαισία δηλώσεις Aero
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

7/2/2024

Η Aprilia ασχολείται εντατικά με τα αεροδυναμικά βοηθήματα της RS-GP, φέρνοντας πάνω από 20 διαφορετικούς συνδυασμούς αεροδυναμικών βοηθημάτων στα δοκιμαστικά της Μαλαισίας, με τον αεροδυναμιστή μηχανολόγο του Noale, Romano Albesiano και τεχνικό διευθυντή της ομάδας στα MotoGP, να δηλώνει από την Sepang ότι η εξέλιξη των αεροδυναμικών είναι φθηνότερη από αυτή των κινητήρων, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν μεγαλύτερο σούσουρο στους θεατές, ανεβάζοντας την δημοφιλία των MotoGP. Το τελευταίο είναι αμφιλεγόμενο αλλά όχι λάθος, ιδιαίτερα κρίνοντας την επίδραση του ονόματος της Aprilia στις τρέχουσες δοκιμές με την εικόνα της να κάνει τον γύρο του κόσμου

Αν και η Ducati ήταν πρωτοπόρος στο πόσο σοβαρή και σε βάθος θα γίνει η αεροδυναμική εξέλιξη στα MotoGP, η Aprilia ήταν το πρώτο εργοστάσιο που χρησιμοποίησε κάποιο αεροδυναμικό βοήθημα στην ουρά, πάνω στην μοτοσυκλέτα του Lorenzo Salvadori το 2022 στο Mugello. Παρά το ότι τότε δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα για την Aprilia, οι υπόλοιποι κατασκευαστές σύντομα ακολούθησαν το παράδειγμά της, με τον καθένα να εφαρμόζει την δική του εκδοχή πάνω στις μοτοσυκλέτες του.

Aprilia – Πάνω από 20 διαφορετικοί συνδυασμοί αεροδυναμικών στην Μαλαισία

Η 1η μέρα των δοκιμαστικών των MotoGP στην πίστα της Sepang, είδε την Aprilia να χρησιμοποιεί μία περίεργη συσκευή που θύμιζε κάτι ανάμεσα σε κεραία τηλεόρασης και… απλώστρα. Αν και για τον κόσμο των MotoGP ήταν ένα περίεργο θέαμα, οι σχάρες αισθητήρων pitot είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο στον τετράτροχο κόσμο της Formula 1 και χρησιμοποιούνται για την μελέτη της συμπεριφοράς του αέρα, σε συγκεκριμένα σημεία του εκάστοτε οχήματος.

Aprilia MotoGP Sepang Test - Μετρώντας το αόρατο

Το γεγονός ότι μετά την Formula 1 κάνουν την εμφάνισή τους και στα MotoGP δείχνει ότι έχουν μάλλον αποτέλεσμα. Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να υπάρχει μετρήσιμος αντίκτυπος στην επίδραση των αγωνιστικών μοτοσυκλετών, ενώ μετά το τέλος της 2ης ημέρας ο Miguel Oliveira, στην μοτοσυκλέτα του οποίου τοποθετήθηκε το περίπλοκο σύστημα αισθητήρων ανέφερε ότι ήταν σαν να οδηγεί με μία ρακέτα στην ουρά της μοτοσυκλέτας του.

Aprilia – Πάνω από 20 διαφορετικοί συνδυασμοί αεροδυναμικών στην Μαλαισία

Από την άλλη, η εμφάνιση των αεροδυναμικών βοηθημάτων και η υιοθέτηση τεχνολογιών από την Formula 1 έκανε πολλούς να σκεφτούν ότι πλησιάζουμε τα όρια των τετράτροχων αγωνιστικών πρωτότυπων, ξεκινώντας ήδη την συζήτηση για επιβολή ορίων ώστε να μην φτάσουμε εκεί. Ο τεχνικός διευθυντής της Aprilia, Romano Albesiano έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι τα όρια υπάρχουν, ενώ οι κανόνες είναι πολύ λεπτομερείς, σε ότι αφορά το σημείο των αεροδυναμικών βοηθημάτων. Σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα, στις μοτοσυκλέτες πρέπει να υπολογιστούν διάφορες παράμετροι, όπως τι συμβαίνει και πώς ο αέρας επηρεάζει την μοτοσυκλέτα όταν αυτή βρίσκεται υπό κλίση. Η εξέλιξή τους, όμως, κοστίζει πολύ λιγότερο, σύμφωνα με τον ίδιο, συγκριτικά με αυτή των κινητήρων, που αποτελούν έτσι κι αλλιώς το ακριβότερο σημείο της μοτοσυκλέτας. Γι’ αυτό και είναι ένας τομέας πάνω στον οποίο βλέπουμε να δουλεύουν διαρκώς όλα τα εργοστάσια.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι εκτός από τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν στην πίστα, κάθε αλλαγή και κάθε νέο αεροδυναμικό βοήθημα δημιουργεί σούσουρο, που με την σειρά του αυξάνει την θεαματικότητα των MotoGP, πράγμα μόνο καλό για την βιωσιμότητα του θεσμού. Η ίδια η περίπτωση της Aprilia με τους αισθητήρες στην ουρά και το πόση συζήτηση έγινε γύρω από αυτή την σχάρα, επιβεβαιώνει τα λόγια του έμπειρου Ιταλού.

Aprilia – Πάνω από 20 διαφορετικοί συνδυασμοί αεροδυναμικών στην Μαλαισία

Η τεχνολογία προχωράει με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς και κάθε χρόνο, ο συνδυασμός των αεροδυναμικών βοηθημάτων, με άλλα εξαρτήματα της μοτοσυκλέτας, όπως το ψαλίδι μοιάζει με ένα ολοένα πιο δύσκολο παζλ, για δυνατούς λύτες. Όπως αποκάλυψε ο Albesiano, η Aprilia έχει φέρει πάνω από 20 πιθανούς συνδυασμούς στην Μαλαισία, οι οποίοι προέκυψαν μετά από ατελείωτες ώρες προσομειώσεων σε υπολογιστές. Τονίζοντας επίσής πώς:

“μπορεί να έχεις κάνει όλους τους υπολογισμούς του κόσμου, όμως αν ο αναβάτης δεν νιώθει καλά με κάτι, ακόμη κι αν έχεις στήσει μία μοτοσυκλέτα που έχει πολλές πιθανότητες να πάει καλά, πάλι θα είσαι αργός”.

Aprilia – Πάνω από 20 διαφορετικοί συνδυασμοί αεροδυναμικών στην Μαλαισία

Απόδειξη στα λεγόμενά του είναι ότι παρά ότι η Aprilia ήταν η πρώτη που έφερε τις αεροτομές στα MotoGP, στο Mugello του 2022, δεν την είδαμε να τα χρησιμοποιεί έκτοτε, ενώ άλλοι κατασκευαστές όπως η KTM, η Honda και η Yamaha τα υιοθέτησαν πιο άμεσα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν ήταν εύκολο να το κάνουν να δουλέψει σωστά με την μοτοσυκλέτα. Έμοιαζε σαν να μην το δέχεται. Δεν είναι σημαντικό μόνο να βάλεις κάτι πάνω, αλλά να το κάνεις και να δουλέψει, να ασχοληθείς με την κατανομή βάρους. Όπως είδαμε όμως στην Sepang, το Noale εξακολουθεί να δουλεύει πάνω στα αεροδυναμικά βοηθήματα για την ουρά.

Aprilia – Πάνω από 20 διαφορετικοί συνδυασμοί αεροδυναμικών στην Μαλαισία

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι ένα πρωτότυπο MotoGP δεν σχεδιάζεται με κύριο γνώμονα την αεροδυναμική, ενώ προβλέπει ότι στο μέλλον οι κανονισμοί θα γίνουν πιο αυστηροί όσον αφορά τα αεροδυναμικά βοηθήματα, περιορίζοντας την δράση τους.

Ετικέτες

Isle of Man TT 2024 - Χωρίς κανένα θάνατο αναβάτη, κάτι που έχει να συμβεί 12 χρόνια!

Ευχάριστα νέα για έναν από τους πιο επικίνδυνους αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο
IOMTT 2024
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

11/6/2024

Το 2024 ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές για το TT, καθώς κανένας αναβάτης δεν έχασε την ζωή του στην διάρκεια των δύο εβδομάδων διεξαγωγής του event, κάτι που έχει να συμβεί από το 2012 -εκτός των 2020 και 2021, όπου τα μέτρα για τον COVID 19 δεν επέτρεψαν να διεξαχθούν αγώνες.

Το Isle of Man TT είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους αγώνες μοτοσυκλέτας στον κόσμο, έχοντας ουκ ολίγες φορές διεκδικήσει τον δικό του φόρο αίματος στους δρόμους του Νησιού. Από το 1907, όταν και ξεκίνησε ως θεσμός, το TT έχει μέχρι και το 2023 στοιχίσει την ζωή σε 156 αναβάτες, στην διάρκεια των δοκιμαστικών και των αγώνων. Αν συμπεριλάβουμε και τους υπόλοιπους αγώνες που λαμβάνουν χώρα στην διαδρομή του Βουνού (ManxGP, Classic TT), τότε το σύνολο ανεβαίνει στους 269.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος στο IOMTT, εντοπίζεται στις 27 Ιουνίου του 1911, όταν ο Βρετανός Victor Surridge σκοτώθηκε κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών, στο γνωστό σημείο Glen Helen. Δύο χρόνια αργότερα, στις 6 Ιουνίου του 1913, το Creg ny Baa ήταν το σημείο που ο επίσης Βρετανός Frank R. Bateman θα συναντούσε τον θάνατο, κατά την διάρκεια του αγώνα Senior TT, η πρώτη απώλεια σε διάρκεια αγώνα. Ο πρώτος Ιρλανδός που σκοτώθηκε στο IOMTT, ήταν ο Fred Walkner στις 19 Μαΐου 1914 στο St Ninian’s Crossroad, κατά την διάρκεια του Junior TT. Μην ξεχνάμε και τους θαρραλέους Marshals και διασώστες, οι οποίοι ακολουθούν με τις δικές τους μοτοσυκλέτες τους αγωνιζόμενους σε όλη την διαδρομή των 37,73 μιλίων (60,718 χιλιομέτρων), έτοιμοι να βοηθήσουν άμεσα κάποιο τραυματία.

John Hinds

Ανάμεσα στους "flying doctors", τους ιπτάμενους γιατρούς όπως τους ονομάζουν οι αγωνιζόμενοι, ο πιο γνωστός ήταν ο John Hinds, ο οποίος είχε βοηθήσει να σωθούν πολλές ζωές, κινούμενος ταχύτατα με τη μοτοσυκλέτα του ανάμεσα στους συμμετέχοντες του αγώνα, και φτάνοντας άμεσα σε πολλά ατυχήματα για να δώσει τις πρώτες βοήθειες. Δυστυχώς ο Hinds έχασε τη ζωή του σε ένα ατύχημα στα δοκιμαστικά του ΙΟΜΤΤ το 2015, όταν έπεσε πάνω σε τοίχο...

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο πρώτος νόμος που υποχρέωνε τους αναβάτες να φοράνε κράνος κατά την διάρκεια των αγώνων ήρθε πολύ αργότερα. Μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το 1918, μαζί με την νέα ονομασία “Isle of Man Tourist Trophy” ήρθε και η εφαρμογή νέων κανόνων ασφαλείας, που έκαναν υποχρεωτική τη χρήση του κράνους! Δηλαδή μέχρι τότε μπορούσε να τρέξεις στον αγώνα, χωρίς να φοράς κάτι που να προστατεύει -πραγματικά- το κεφάλι σου! Άλλες εποχές, που ευτυχώς έχουν μείνει πίσω μας…

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Το 2022, μετά από δύο χρόνια απουσίας από τους δρόμους του Νησιού, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, οι αγωνιζόμενοι σε μοτοσυκλέτες και sidecars επέστρεψαν για να βιώσουν ξανά αυτό το μοναδικό αίσθημα και με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να κατακτήσουν το Βουνό. Ήταν ταυτόχρονα και μία από τις πιο θανατηφόρες χρονιές, με συνολικά 5 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και 2 να τραυματίζονται σοβαρά. Ένας εξ αυτών μάλιστα, ο Mike Booth, έχασε το δεξί του πόδι, μετά την άσχημη πτώση του στην 26η στροφή της διαδρομής. Τελευταία φορά που είδαμε τόσο αίμα να χύνεται στην άσφαλτο ήταν το 1989.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Το 2024 ήταν μία από τις πιο σπάνιες χρονιές, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του ΤΤ να μένει -ευτυχώς- στάσιμος, χωρίς κανένας αναβάτης ή κάποιος από τους διοργανωτές και θεατές να χάνει την ζωή του στην διάρκεια των δύο εβδομάδων. Από το 1937 και μετά, μόλις δύο χρονιές ήταν που δεν υπήρξε κανένας θάνατος, συμπεριλαμβανομένου του Manx GP, το 1982 και το 2001. Αν βγάλουμε το μικρότερο “αδελφάκι” του TT, το οποίο πρέπει να περάσει κανείς για να βρεθεί στο θρυλικό IOMTT, τότε η τελευταία φορά που το Βουνό δεν θρήνησε κανέναν αναβάτη στις δύο εβδομάδες του TT ήταν το 2012.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Βλέποντας τα στατιστικά καταλαβαίνουμε γιατί η διαδρομή του Βουνού θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο για αγώνες μοτοσυκλέτας, όμως ταυτόχρονα είναι και αυτό που γοητεύει όσους συμμετέχουν εκεί. Κανείς από τους αναβάτες δεν βρίσκεται εκεί χωρίς να γνωρίζει τους κινδύνους, όμως αναμφίβολα είναι χαρμόσυνη είδηση κάθε φορά που δεν έχουμε κάποιο θάνατο. Ελπίζουμε το 2024 να είναι η τρίτη χρονιά που δεν θα έχουμε κανένα θάνατο. Το πρώτο βήμα έγινε, με το δεύτερο να είναι το Manx GP, που αναμένεται να διεξαχθεί στις 22-26 Αυγούστου 2024.

Ετικέτες