Brembo - Για 9η συνεχόμενη χρονιά αποκλειστικός προμηθευτής φρένων στα MotoGP

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την πέδηση, τους συμπλέκτες και τις ζάντες που χρησιμοποιούνται στην υψηλότερη μορφή αγώνων με μοτοσυκλέτα
motomagBrembo – Για ένατη συνεχόμενη χρονιά θα είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής φρένων στα MotoGP
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

6/3/2024

Για ένατη συνεχόμενη χρονιά, το 2024, η Brembo θα αποτελέσει τον αποκλειστικό προμηθευτή φρένων για την μεγάλη κατηγορία των MotoGP, ενώ ταυτόχρονα θα προμηθεύσει με δαγκάνες και άλλα εξαρτήματα όλες τις ομάδες στις Moto2 και Moto3 κατηγορίες.

Για ακόμα μία χρονιά και οι 11 ομάδες που συμμετέχουν στη μεγάλη κατηγορία του MotoGP αποφάσισαν να επιλέξουν την ιταλική εταιρεία, όσον αφορά στον τομέα της πέδησης. Σε αυτόν περιλαμβάνονται οι δαγκάνες, οι carbon δίσκοι, οι τρόμπες φρένου και συμπλέκτη αλλά και τα τακάκια. Παράλληλα, η Brembo έχει τη δυνατότητα να προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις για κάθε έναν από τους 22 αναβάτες, οι οποίες θα ταιριάζουν τόσο με το στυλ οδήγησής του, όσο και με την πίστα.

Brembo – Για ένατη συνεχόμενη χρονιά θα είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής φρένων στα MotoGP

Πέρα από την πέδηση, στη νέα σεζόν, που ξεκινάει στις 8 Μαρτίου, θα δούμε επίσης την AP Racing -που αποτελεί κομμάτι του ομίλου Brembo- να προμηθεύει τους τρεις από τους πέντε συνολικά κατασκευαστές, που σημαίνει τους 18 από τους 22 αναβάτες, με την πιο πρόσφατη τεχνολογία τους, τον πολύδισκο carbon/carbon συμπλέκτη.

Brembo – Για ένατη συνεχόμενη χρονιά θα είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής φρένων στα MotoGP

Στα MotoGP, όλοι οι αναβάτες θα χρησιμοποιήσουν την αλουμινένια monobloc τετραπίστονη ακτινική δαγκάνα GP4, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2020, και κατασκευάζεται από ένα ενιαίο κομμάτι αλουμινίου. Χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης δαγκάνας είναι το σύστημα ενίσχυσης, το οποίο προσφέρει υψηλότερη ισχύ πέδησης, σε σύγκριση με τη δύναμη που ασκεί ο αναβάτης στην μανέτα. Στο μεταξύ, ένα ελατήριο επαναφέρει τα έμβολα στην θέση τους, όταν ο αναβάτης δεν πατάει την μανέτα, αποφεύγοντας κάποια τριβή, που θα μπορούσε να επιβραδύνει έστω και ελάχιστα τη μοτοσυκλέτα.

Brembo – Για ένατη συνεχόμενη χρονιά θα είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής φρένων στα MotoGP

Όσον αφορά τους δίσκους, η Brembo προσφέρει στις ομάδες μία μεγάλη γκάμα carbon δίσκων, με πέντε διαφορετικές διαμέτρους να έχουν η κάθε μία τρεις διαφορετικούς τρόπους εφαρμογής του υλικού. Έτσι, προκύπτουν δεκαπέντε διαφορετικές λύσεις που χωρίζονται σε Finned, High Mass και Standard, που διαφοροποιούνται ως προς την επιφάνεια επαφής με τα τακάκια. Οι αεριζόμενοι δίσκοι με διάμετρο 340 και 355 χιλιοστών, θα χρησιμοποιηθούν περισσότερο σε πίστες όπως την Spielberg στην Αυστρία, την Buddh στην Ινδία, στο Motegi της Ιαπωνίας, στο Buriram της Ταϊλάνδης και στη Sepang της Μαλαισίας.

Κατά τη διάρκεια της σεζόν, οι περισσότεροι αναβάτες θα προτιμήσουν δίσκους 340 χιλιοστών, επιλέγοντας μεταξύ High Mass και Standard. Το πάχος των δίσκων, ανεξάρτητα της διαμέτρου τους, είναι 8 χιλιοστά, με το βάρος τους να ποικίλει από 1 έως 1,4 κιλά, ανάλογα τη διάμετρο και το είδος του υλικού που χρησιμοποιείται (για παράδειγμα, σε έναν δίσκο 340 χιλιοστών η Standard είναι ελαφρύτερη από τη High Mass). Συνολικά, το σύστημα πέδησης μίας MotoGP μοτοσυκλέτας, ζυγίζει περίπου 5,5 κιλά, ενώ οι θερμοκρασίες που χρειάζεται να αναπτυχθούν για τη σωστή λειτουργία των carbon δίσκων ξεκινούν από τους 250°C και φτάνουν μέχρι και τους 850°C!

Brembo – Για ένατη συνεχόμενη χρονιά θα είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής φρένων στα MotoGP

Περνάμε στις Moto2 και Moto3 κατηγορίες, όπου η εταιρεία με έδρα το Bergamo θα προμηθεύσει όλες τις ομάδες (15 στην Moto2 και 13 στην Moto3) με δικές της δαγκάνες. Περίπου το 30% των ομάδων την εμπιστεύεται και για τους ατσάλινους δίσκους, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 80% όταν μιλάμε για τα τακάκια. Οι περισσότερες ομάδες (το 90%) επιλέγει τρόμπες φρένων της Brembo, ενώ περίπου το 30% διαλέγει τροχούς της Marchesini, η οποία αποτελεί μέρος του Ομίλου Brembo.

Για τους δίσκους, οι δύο μικρότερες κατηγορίες των MotoGP θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ δύο προτάσεων, ανάλογα την διαρρύθμιση της πίστας. Και στις δύο περιπτώσεις το υλικό κατασκευής θα είναι το ατσάλι, ενώ θα διαχωρίζονται σε finned και standard, ανάλογα το πεδίο τριβής με τα τακάκια. Οι θερμοκρασίες λειτουργίας, τόσο για τους δίσκους της Moto3, όσο και της Moto2, κυμαίνονται μεταξύ 100°C και 650°C.

Όπως είναι λογικό, οι δίσκοι της μικρής κατηγορίας είναι ελαφρύτεροι, ζυγίζοντας μόλις μισό κιλό, ενώ για τη Moto2 το βάρος είναι τρεις φορές περισσότερο στα 1,3 κιλά. Όσον αφορά τη δαγκάνα, βλέπουμε ότι η Brembo υιοθετεί μία λύση με ψύκτρες, αντίστοιχη με την GP4 που χρησιμοποιεί η MotoGP κατηγορία. Συνολικά, το βάρος του συστήματος πέδησης για τη Moto2 αγγίζει περίπου τα 6 κιλά, ενώ για τη Moto3 η ζυγαριά σταματά κοντά στα 4,5 κιλά.

Brembo – Για ένατη συνεχόμενη χρονιά θα είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής φρένων στα MotoGP

Δίπλα σε πέδηση και συμπλέκτη, στο MotoGP η Brembo έχει παρουσία και στους τροχούς των μοτοσυκλετών, με 8 από τις 11 ομάδες της μεγάλης κατηγορίας να χρησιμοιοποιούν σφυρήλατους τροχούς μαγνησίου της Marchesini -μέλος του ομίλου Brembo- με 5 ή 7 μπράτσα, μπροστά και πίσω. Οι τροχοί της ιταλικής εταιρείας είναι ονομαστοί για τον συνδυασμό χαμηλού βάρους και αντοχής τους, για μικρότερη μη αναρτώμενη μάζα που οδηγεί σε βελτίωση της ευελιξίας της μοτοσυκλέτας. 

Cal Crutchlow - Δεν θα αγωνιστεί στο Mugello

Επιπλοκές από εγχείρηση στο δεξί του χέρι δεν του επιτρέπουν να συμμετάσχει ως wildcard στον ιταλικό γύρο
motomagCal Crutchlow – Δεν θα τρέξει στο Mugello
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

21/5/2024

Η Yamaha ανακοίνωσε ότι ο Cal Crutchlow δεν θα αγωνιστεί τελικά ως wildcard συμμετοχή στην πίστα του Mugello το τριήμερο 31/5 – 2/6 εξαιτίας επιπλοκών που προέκυψαν μετά από εγχείρηση στο δεξί του χέρι.

Όπως σας είχαμε ενημερώσει, ο Cal Crutchlow αναμενόταν να κάνει τρεις wildcard συμμετοχές με την Yamaha στην διάρκεια του MotoGP 2024. Τελικά, η πρώτη εκ των τριών, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 31 Μαΐου μέχρι και 2 Ιουνίου, στα πλαίσια διεξαγωγής του ιταλικού GP στην πίστα του Mugello, ακυρώθηκε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Yamaha, της οποίας είναι αναβάτης εξέλιξης, αιτία για την απόσυρσή του είναι επιπλοκές που προέκυψαν μετά από εγχείρηση στο δεξί του χέρι. Ο λόγος του χειρουργείου ήταν κάποιοι πόνοι που ένιωθε ο Βρετανός εκεί -πιθανά να μιλάμε και σύνδρομο arm-pump, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλο και πιο συχνά οι αναβάτες των MotoGP.

Για την ώρα, οι δύο ακόμη εμφανίσεις του σε Silverstone (2-4/8) και San Marino (6-8/9) ισχύουν κανονικά. Μάλιστα, στο Misano προβλέπεται και ένα τεστ την Δευτέρα, μετά την ολοκλήρωση του αγωνιστικού τριημέρου, κάτι που δυστυχώς θα χάσει στο Mugello, όπου επίσης αναβάτες και ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να προβούν σε δοκιμές με την ολοκλήρωση του GP.