MotoGP – Ο Mike Trimby περνά στο πάνθεον των θρύλων

Ο πρώτος μη αναβάτης που το όνομά του θα γραφτεί στο Hall of Fame των MotoGP
motomagMotoGP – Ο Mike Trimby περνά στο πάνθεον των θρύλων
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

27/3/2024

Μέσω μίας συνέντευξης τύπου από την πίστα του Misano, έγινε γνωστό ότι ο Mike Trimby θα λάβει τον τίτλο του MotoGP Legend το 2024, ως φόρο τιμής στην συνεισφορά του στα GP, ενώ ταυτόχρονα καταφέρνει να γίνει ο πρώτος που θα λάβει την συγκεκριμένη διάκριση στα 75 χρόνια ιστορίας του θεσμού, για την εκτός πίστας συνεισφορά του.

Αν και ξεκίνησε την πορεία του ως αναβάτης και μηχανικός την δεκαετία του ’60, μέχρι και τα τέλη του 1970, είχε συνδέσει το όνομά του με τα εκτός πίστας δρώμενα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος των GP. Κατάφερε έτσι να παίξει σημαντικό ρόλο στους αγώνες, με την συμμετοχή του να κρίνεται καθοριστική στην διαμόρφωση των MotoGP, όπως τα ξέρουμε σήμερα.

MotoGP – Ο Mike Trimby περνά στο πάνθεον των θρύλων

Από το 1982, ο Mike Trimby είχε οριστεί από τους αναβάτες ως εκπρόσωπό τους, για θέματα που τους αφορούσαν. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1986, η αντιπροσώπευση των αγωνιζόμενων πήρε επίσημη μορφή, με την ίδρυση της International Road Racing Teams Association (IRTA), με τον Trimby να βρίσκεται στο τιμόνι. Έκτοτε, η IRTA έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του αθλήματος όπως το ξέρουμε σήμερα, υποστηρίζοντας τόσο τους αναβάτες, όσο και τις ομάδες. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η τεράστια πρόοδος που έχει γνωρίσει η ασφάλεια των αναβατών στα MotoGP, οφείλει μεγάλο μέρος της στην IRTA και στο έργο του Mike Trimby, αλλά και της συζύγου του, Irene, η οποία συνεχίζει να συμβάλει στην βελτίωση του αθλήματος μετά τον θάνατό του, τον Σεπτέμβριο του 2023.

Το 1992 αποτελεί χρονιά ορόσημο για τα GP μοτοσυκλέτας, εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ της IRTA, της FIM, της MSMA και της Dorna, που προέκυψε μετά από μία πολυετή μάχη μεταξύ της FIM και της IRTA, από την ίδρυση της τελευταίας, το 1986. Μεγάλο κομμάτι για την επίτευξη της συνεργασίας αυτής πιστώνεται στα γερά θεμέλια που είχε στήσει εξ αρχής ο Mike και συνολικά η IRTA, με στόχο οι αναβάτες και οι ομάδες να έχουν ισοδύναμη ισχύ με τους φορείς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

MotoGP – Ο Mike Trimby περνά στο πάνθεον των θρύλων

Τον Μάρτιο του 2023, ο Trimby είχε βραβευτεί με το Torrens Trophy της Royal Automobile για την συνεισφορά του στον χώρο της μοτοσυκλέτας για το Ηνωμένο Βασίλειο. Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, ο Trimby άφησε την τελευταία του πνοή κατά την διάρκεια του γύρου του San Marino, σε ηλικία 74 ετών.

Η ανακοίνωση για την είσοδο του Mike Trimby στο Hall of Fame των MotoGP ήρθε στην συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε προς τιμήν του στην πίστα Misano World Circuit Marco Simoncelli, όπου παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η σύζυγός του Irene Trimby, και ο CEO της Dorna, Carmelo Ezpeleta . Έτσι, το όνομά του θα βρίσκεται πλέον ανάμεσα στους Giacomo Agostini, Hugh Anderson, Hans-Georg Anscheidt, Kork Ballington, Max Biaggi, Alex Crivillé, Mick Doohan, Stefan Dörflinger, Andrea Dovizioso, Geoff Duke, Wayne Gardner, Mike Hailwood, Nicky Hayden, Jorge Lorenzo, Daijiro Kato, Eddie Lawson, Marco Lucchinelli, Randy Mamola, Anton Mang, Jorge ‘Aspar’ Martinez, Angel Nieto, Dani Pedrosa, Wayne Rainey, Phil Read, Jim Redman, Kenny Roberts, Kenny Roberts Jr, Valentino Rossi, Jarno Saarinen, Kevin Schwantz, Barry Sheene, Marco Simoncelli, Freddie Spencer, Casey Stoner, John Surtees, Luigi Taveri, Carlo Ubbiali και Franco Uncini που έχουν επίσης χριστεί ως MotoGP Legends, περνώντας στο πάνεθεον των αγώνων μοτοσυκλέτας.         

Ετικέτες

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες