BMW - Με συνθετικά καύσιμα της NORDOEL στα Motul WSBK 2024

Μετά τις δοκιμές σε Ισπανία και Πορτογαλία, η BMW είναι έτοιμη για τον πρώτο αγώνα της σεζόν στο Philip Island
BMW Nordoel
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

13/2/2024

Η Αυστραλία θα είναι ο τόπος όπου το συνθετικό καύσιμο RacE-Fuel WSBK R40-A, το οποίο εξέλιξε η BMW σε συνεργασία με τη NORDOEL, θα κάνει το ντεμπούτο του στους αγώνες, καθώς όπως έχουμε δει από το 2024 οι κανονισμοί των Motul WSBK επιτάσσουν οι μοτοσυτκλέτες στις WSBK και WSSP κατηγορίες να καίνε βενζίνη που θα περιέχει τουλάχιστον 40% συνθετικό καύσιμο.

Η συνεργασία της BMW Motorrad Motorsport με την NORDOEL έχει ήδη ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2023, με στόχο τη δημιουργία και εξέλιξη ενός καυσίμου για τους αγώνες με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες και μετά από πολύωρες δοκιμές στις εγκαταστάσεις του Μονάχου, οι δύο εταιρείες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα καύσιμο που διατηρεί ψηλά την απόδοση του κινητήρα, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει αρκετά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, κατά τη διαδικασία παραγωγής του.

Το RacE-Fuel WSBK R40-A δοκιμάστηκε επιτυχώς τον Ιανουάριο στην πίστα της Jerez και αργότερα στο Portimao της Πορτογαλίας, στα πλαίσια των καθιερωμένων χειμερινών δοκιμαστικών των Motul WSBK, πριν την έναρξη της σεζόν, χωρίς να δημιουργηθούν τεχνικά προβλήματα. Στα πλαίσια των δοκιμών, οι ομάδες ROKiT BMW Motorrad WorldSBK, Bonovo action BMW Racing και η BMW Motorrad WorldSBK Test Team συνέβαλαν στην βελτίωση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας του εναλλακτικού αυτού καυσίμου, καθιστώντας εφικτή την χρήση του στο M 1000 RR, με το οποίο η BMW συμμετέχει στην κατηγορία WSBK.

BMW – Με συνθετικά καύσιμα της NORDOEL στα Motul WSBK 2024

Το RacE-Fuel WSBK R40-A κατάφερε έτσι να γίνει το πρώτο συνθετικό καύσιμο με βάση τη μεθανόλη (MTG/Methanol-to-Gasoline). Όπως είναι λογικό, η εξέλιξη δεν πρόκειται να σταματήσει, καθώς οι δύο εταιρείες έχουν δεσμευτεί στο να μειώσουν ακόμη περισσότερο τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των αγώνων -και παράλληλα να δώσουν και ελπίδα στα συνθετικά καύσιμα, ως αντίπαλο δεος των ηλεκτρικών, δίνοντας παράταση ζωής στους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Θυμίζουμε πως από το 2027 τα ρεζερβουάρ των μοτοσυκλετών, τόσο σε Motul WSBK όσο και MotoGP αναμένεται να γεμίζουν με 100% συνθετικά καύσιμα.

Η NORDOEL ασχολείται εντατικά με τη δημιουργία βιώσιμων εναλλακτικών για τον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, όπως δήλωσε και ο Dirk Wullenweber, Director Commercial Fuel & Marketing της NORDOEL. Συνέχισε, λέγοντας ότι στόχος της συνεργασίας τους με την BMW είναι η εξέλιξη ενός καυσίμου 102 οκτανίων, το οποίο θα μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 99%. Παρόμοια επίπεδα δηλαδή με το eFuel των 95 Οκτανίων, το οποίο είναι κατά 99% ανανεώσιμο.

Ετικέτες

Κωσταντίνος Μαυρόπουλος - Απόλυτος κυρίαρχος στις Σέρρες με νέο ρεκόρ γύρου!

Η αυλαία του BMU 2024 άνοιξε με τον καλύτερο τρόπο
motomagΚωσταντίνος Μαυρόπουλος – Απόλυτος κυρίαρχος στις Σέρρες με νέο ρεκόρ γύρου
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

15/4/2024

Η έναρξη του Βαλκανικού Πρωταθλήματος 2024 στις Σέρρες, είδε τον δις Πρωταθλητή Βαλκανίων Κωσταντίνο Μαυρόπουλο να σημειώνει νέο ρεκόρ γύρου στην κατηγορία SSP300, ενώ ο Έλληνας Πρωταθλητής είδε πρώτος την καρό σημαία και στους δύο αγώνες, ανοίγοντας με τον καλύτερο τρόπο την αγωνιστική του σεζόν.

Ο Κωσταντίνος Μαυρόπουλος, ο οποίος φέτος αγωνίζεται και στο ιταλικό Πρωτάθλημα Yamaha R3 Cup, κατάφερε να δώσει το παρόν στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών, όπου στις 12-14 Απριλίου διεξήχθη ο πρώτος γύρος του BMU 2024. Εκεί συμμετείχε με μία Yamaha R3 στην κατηγορία SSP300, όπου με το εντυπωσιακό οδηγικό του στυλ κατάφερε να σπάσει το προηγούμενο ρεκόρ γύρου της κατηγορίας, το οποίο είχε κάνει ο ίδιος τη σεζόν του 2023.

Κωσταντίνος Μαυρόπουλος – Απόλυτος κυρίαρχος στις Σέρρες με νέο ρεκόρ γύρου

Αν και τα πρώτα χρονομετρημένα δοκιμαστικά είχαν προγραμματιστεί για την Παρασκευή 12/4, ένα απρόοπτο συμβάν με λάδια που είχαν χυθεί στην πίστα ανάγκασε σε μεταφορά τους για το Σάββατο 13/4. Εκεί ο Dinos31, κατά κόσμον Κωσταντίνος Μαυρόπουλος, σημείωσε χρόνο 1:23.699, 0,133 δέκατα πιο κάτω από το 1:23.832 στα δεύτερα χρονομετρημένα δοκιμαστικά πέρυσι, βάζοντας το όνομά του για δεύτερη φορά στην λίστα των ταχύτερων γύρων στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών.

Κωσταντίνος Μαυρόπουλος – Απόλυτος κυρίαρχος στις Σέρρες με νέο ρεκόρ γύρου

Ο εντυπωσιακός του χρόνος, για τα δεδομένα της κατηγορίας κυβισμού στην οποία αγωνίζεται, τον έφερε με άνεση στην pole position για τον πρώτο αγώνα που ακολούθησε το Σάββατο. Εκεί, μετά από μία δυνατή μάχη με τον Mert Konuk, ο οποίος έλαβε μάλιστα και προειδοποίηση για επικίνδυνη οδήγηση, ο Ντίνος κατάφερε να δει πρώτος την καρό σημαία. Τρίτος ήρθε ο Voinea Mihai Alexandru. Ίδιο το σκηνικό και στον δεύτερο αγώνα, την Κυριακή, με τον Konuk να μένει πίσω από τον Μαυρόπουλο, ο οποίος κατάφερε να κάνει το απόλυτο 2 στα 2.

Κωσταντίνος Μαυρόπουλος – Απόλυτος κυρίαρχος στις Σέρρες με νέο ρεκόρ γύρου

Ο ίδιος ο Ντίνος δεν παρέλειψε μετά την επιτυχία του αυτή να ευχαριστήσει τόσο την ομάδα του @arpacademy, αλλά και τους χορηγούς του @dimosthenismavropoulos, @motodynamicsgr, @yamahamotorgreece @yamaha_racing_hellas, @sambacoffeeroasters, @motoholicsgr, @motodiktio, @motod1rect, @yamaha_spiliotis1_official, @pirelli, @intramoto, @motoaccessgr, @extraproducts.tasoulis, @rider.graphics, @mouratisgp, @almoraplus και @chocomaxcroissant.

Κωσταντίνος Μαυρόπουλος – Απόλυτος κυρίαρχος στις Σέρρες με νέο ρεκόρ γύρουΚωσταντίνος Μαυρόπουλος – Απόλυτος κυρίαρχος στις Σέρρες με νέο ρεκόρ γύρου