BMW - Με συνθετικά καύσιμα της NORDOEL στα Motul WSBK 2024

Μετά τις δοκιμές σε Ισπανία και Πορτογαλία, η BMW είναι έτοιμη για τον πρώτο αγώνα της σεζόν στο Philip Island
BMW Nordoel
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

13/2/2024

Η Αυστραλία θα είναι ο τόπος όπου το συνθετικό καύσιμο RacE-Fuel WSBK R40-A, το οποίο εξέλιξε η BMW σε συνεργασία με τη NORDOEL, θα κάνει το ντεμπούτο του στους αγώνες, καθώς όπως έχουμε δει από το 2024 οι κανονισμοί των Motul WSBK επιτάσσουν οι μοτοσυτκλέτες στις WSBK και WSSP κατηγορίες να καίνε βενζίνη που θα περιέχει τουλάχιστον 40% συνθετικό καύσιμο.

Η συνεργασία της BMW Motorrad Motorsport με την NORDOEL έχει ήδη ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2023, με στόχο τη δημιουργία και εξέλιξη ενός καυσίμου για τους αγώνες με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες και μετά από πολύωρες δοκιμές στις εγκαταστάσεις του Μονάχου, οι δύο εταιρείες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα καύσιμο που διατηρεί ψηλά την απόδοση του κινητήρα, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει αρκετά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, κατά τη διαδικασία παραγωγής του.

Το RacE-Fuel WSBK R40-A δοκιμάστηκε επιτυχώς τον Ιανουάριο στην πίστα της Jerez και αργότερα στο Portimao της Πορτογαλίας, στα πλαίσια των καθιερωμένων χειμερινών δοκιμαστικών των Motul WSBK, πριν την έναρξη της σεζόν, χωρίς να δημιουργηθούν τεχνικά προβλήματα. Στα πλαίσια των δοκιμών, οι ομάδες ROKiT BMW Motorrad WorldSBK, Bonovo action BMW Racing και η BMW Motorrad WorldSBK Test Team συνέβαλαν στην βελτίωση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας του εναλλακτικού αυτού καυσίμου, καθιστώντας εφικτή την χρήση του στο M 1000 RR, με το οποίο η BMW συμμετέχει στην κατηγορία WSBK.

BMW – Με συνθετικά καύσιμα της NORDOEL στα Motul WSBK 2024

Το RacE-Fuel WSBK R40-A κατάφερε έτσι να γίνει το πρώτο συνθετικό καύσιμο με βάση τη μεθανόλη (MTG/Methanol-to-Gasoline). Όπως είναι λογικό, η εξέλιξη δεν πρόκειται να σταματήσει, καθώς οι δύο εταιρείες έχουν δεσμευτεί στο να μειώσουν ακόμη περισσότερο τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των αγώνων -και παράλληλα να δώσουν και ελπίδα στα συνθετικά καύσιμα, ως αντίπαλο δεος των ηλεκτρικών, δίνοντας παράταση ζωής στους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Θυμίζουμε πως από το 2027 τα ρεζερβουάρ των μοτοσυκλετών, τόσο σε Motul WSBK όσο και MotoGP αναμένεται να γεμίζουν με 100% συνθετικά καύσιμα.

Η NORDOEL ασχολείται εντατικά με τη δημιουργία βιώσιμων εναλλακτικών για τον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, όπως δήλωσε και ο Dirk Wullenweber, Director Commercial Fuel & Marketing της NORDOEL. Συνέχισε, λέγοντας ότι στόχος της συνεργασίας τους με την BMW είναι η εξέλιξη ενός καυσίμου 102 οκτανίων, το οποίο θα μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 99%. Παρόμοια επίπεδα δηλαδή με το eFuel των 95 Οκτανίων, το οποίο είναι κατά 99% ανανεώσιμο.

Ετικέτες

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες