Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Οδηγούμε Ducati Hypermotard 950 / SP: Πρώτες εντυπώσεις [VIDEO]

Η επιστροφή του γνήσιου Hyper

Γυρίζοντας από τα Gran Canaria όπου οδηγήσαμε αποκλειστικά για εσάς το ολοκαίνουριο Hypermotard 950 και 950 SP, οι βαλίτσες μας είναι γεμάτες με ευχάριστα νέα. Ευχάριστα, όχι μόνο για τους οπαδούς του συγκεκριμένου μοντέλου, αλλά και για τους Ducatisti γενικότερα, καθώς ο βελτιωμένος κινητήρας του Hypermotard 950 θα υπάρχει και στο καινούριο Multistrada 950 και 950S.

Οι αλλαγές είναι πολλές και ουσιαστικές, καθώς αφορούν σε πολύ μεγάλο βαθμό την χρηστική πλευρά της μοτοσυκλέτας, αλλά φυσικά και την συνολική συμπεριφορά της.

Δείτε το video:

 

Ο αναβαθμισμένος κινητήρας έχει νέα έμβολα, που ανεβάζουν την συμπίεση στο 13,3:1, από 12,6:1 του προηγούμενου μοντέλου. Ο ride by wire ψεκασμός είναι ολοκαίνουριος με διάμετρο αυλών στα 53mm και η κεντρική μονάδα ελέγχου είναι πλέον IMU. Χάρη στους αισθητήρες επιτάχυνσης της IMU, τα ηλεκτρονικά του νέου Hypermotard 950 ανήκουν στην νέα γενιά EVO και σύμφωνα με την Ducati είναι εφάμιλλα σε απόδοση και ταχύτητα αντιδράσεων με της Panigale V4. Το ABS της Bosch είναι τεχνολογίας Cornering και έχει εντελώς νέο λογισμικό λειτουργίας. Δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα απενεργοποίησής του για τον πίσω τροχό (λόγω νομοθεσίας Ε.Ε.) όμως η Ducati έχει προσθέσει ένα ειδικό πρόγραμμα (αν επιλέξεις την ευαισθησία 1 από τις 8 συνολικά που διαθέτει) όπου επιτρέπει τον έλεγχο του ντριφ με το πίσω φρένο.

Μάλιστα για να μας αποδείξει η Ducati πόσο καλά δουλεύει, είχε φωνάξει τον Ruben Xaus μερικές μέρες πριν στα Gran Canaria για να βγάλει ξανά εκείνη την εντυπωσιακή φωτογραφία (ντριφτ με το γόνατο κάτω και ένα χέρι στο τιμόνι) που είχε βγάλει με το πρώτο Hypermotard 1100S. 

Τόσο η βασική έκδοση, όσο και η SP έχουν συνολικά ελαφρώς μικρότερο βάρος από το προηγούμενο μοντέλο, παρά το γεγονός πως οι προδιαγραφές Euro 4 (οι εξατμίσεις είναι έτοιμες για Euro 5…) έχουν προσθέσει μερικά κιλά στον κινητήρα. Αυτό επετεύχθη κάνοντας δίαιτα μερικών γραμμαρίων σε κάθε τομέα της μοτοσυκλέτας. Κέρδισαν 1,5 κιλό βάζοντας καπάκια μαγνησίου στις κεφαλές και άλλο 1 κιλό από το πλαίσιο χωροδικτύωμα.

Το καινούριο πιρούνι με αντιτριβική επίστρωση DLC της Marzocchi στη βασική έκδοση είναι επίσης 600gr ελαφρύτερο από πριν. Η SP έχει επιπλέον σφυρήλατες ζάντες της Marchesini, carbon φρετά και καλύμματα για τους ιμάντες του κινητήρα και φυσικά αναρτήσεις της Ohlins.

Το μεγάλο νέο φυσικά είναι ο υδραυλικός συμπλέκτης που αντικατέστησε των προβληματικό μηχανικό του προηγούμενου μοντέλου. Η ιπποδύναμη είναι στους 114 ίππους στις 9.000 στροφές και η ροπή στα 9,8kg/m στις 7.250, όμως σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα που μας έδωσε η Ducati, το 88% της ροπής είναι συνεχώς διαθέσιμο από τις 5.000 έως τις 9.500 στροφές. Ο νέος συμπλέκτης, η νέα ρύθμιση του ψεκασμού και η ροπή, σημαίνουν ένα πράγμα… Καταπληκτικές σούζες μεγάλης διάρκειας!

Το νέο Hypermotard 950 έγινε ξανά ένα υπέροχο Fun bike, θυμίζοντάς μας το πρώτο 1100 S. Έτυχε η παρουσίαση του Hypermotard 950 να γίνει ακριβώς στην ίδια πίστα και στους ίδιους δρόμους που είχαμε οδηγήσει και το KTM 790 Duke. Σαφώς η διαφορά στην τιμή ανάμεσα στις δύο μοτοσυκλέτες είναι κάπως μεγάλη, με το Hypermotard 950 να κοστίζει 14.200€ στη βασική έκδοση και 18.500€ στην SP. Όμως ο εξοπλισμός και τα αναβαθμισμένα μηχανικά και ηλεκτρονικά μέρη της βασικής έκδοσης του Hypermotard 950 βρίσκονται πλέον στο επίπεδο που απαιτείται για να δικαιολογήσουν αυτή την premium τιμή.

Αυτό ακριβώς θα αναλύσουμε στην λεπτομερή παρουσίαση των 9 σελίδων που θα βρείτε στο επόμενο τεύχος ΜΟΤΟ. Όχι μόνο αυτό, αλλά και τον διαφορετικό χαρακτήρα που έδωσε η Ducati στις δύο εκδόσεις, που δεν βασίζεται πλέον στην ποιότητα και την ποσότητα του εξοπλισμού, αλλά στη χρήση που σκοπεύει να κάνει ο αναβάτης τους.

Έχουν διαφορετική εργονομία θέσης οδήγησης, διαφορετική σέλα, διαφορετική ρύθμιση αναρτήσεων, διαφορετικής συμπεριφοράς ελαστικά… Ουσιαστικά είναι διαφορετικές μοτοσυκλέτες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το SP είναι καλύτερο του βασικού μοντέλου.