Triumph Scrambler 1200XC/XE: Οδηγούμε στην Πορτογαλία-Πρώτες εντυπώσεις [video]

Μία κλασσική που ξεπερνά την κατηγορία της
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

18/12/2018

Το ζητούσατε με κάθε ευκαιρία, μία μερίδα αναγνωστών δεν σταματούσε να επαναλαμβάνει συνεχώς το ίδιο μετά από κάθε ανακοίνωση μίας νέας Adventure, μίας μεγάλης παντός δρόμου μοτοσυκλέτας με ακόμα περισσότερα κυβικά, ακόμα περισσότερα άλογα. Ήθελαν κάτι πάνω από χίλια κυβικά, αλλά μικρό σε όγκο, με πιο κλασσική εμφάνιση, λιγότερο φανταχτερό και σύνθετο σε όψη. Ορίστε λοιπόν, η Triumph έφερε την απάντηση φτιάχνοντας μία κλασσική μοτοσυκλέτα με εκτός δρόμου δυνατότητες, για να εμπλουτίσει την ήδη πλούσια γκάμα των Scrambler που χρόνια τώρα έχει αναπτύξει. Δεν ήταν αυτοσκοπός να μπει απέναντι στις παντός δρόμου, αλλά κάπου στον δρόμο της εξέλιξης του 1200, άρχισε να προκύπτει αυτή η δυνατότητα… Διότι αν αλλάξεις την νοοτροπία που βλέπεις τα ταξίδια και την περιπέτεια, τότε δεν υπάρχει τίποτα που το νέο Scrambler δεν μπορεί να προσφέρει απέναντι σε μοτοσυκλέτες όπως το GS της BMW, για το οποίο άλλωστε η Triumph έχει φυσικά την απευθείας απάντηση, φτιαγμένη ακριβώς απέναντί του, το μοναδικό τρικύλινδρο της κατηγορίας, το Tiger 1200.

Για όλους εκείνους όμως που η νοοτροπία των ταξιδιών και τις περιπέτειας δεν άλλαξε με την εξέλιξη των Adventure ή που πάντα τους προκαλούσε ο όγκος τους για να μπλέξουν μαζί τους στους χωματόδρομους, μία τέτοια μοτοσυκλέτα όπως το Scrambler είναι μία πρόταση που έως τώρα δεν είχαν. Οι μεγάλες παντός δρόμου φαντάζουν υπερβολικές σε όγκο και όψη σε πολλούς αναβάτες που θα ήθελαν τον πλούσιο εξοπλισμό και τις δυνατότητες της σημερινής κατηγορίας, κάτι ισάξιο τους και ταυτόχρονα πιστό στις απαρχές αυτής της κατηγορίας κι έτσι το Scrambler είναι ξαφνικά η ωραιότερη λύση! Δεν φτιάχτηκε για να κυνηγήσει αυτό το κοινό βέβαια αλλά για την κλασσική κατηγορία που η Triumph έχει χτίσει παράδοση πλέον, οδηγώντας το όμως ανακαλύπτεις πως ανταποκρίνεται πλήρως στην πρόκληση των μεγάλων ταξιδιών με μπόλικο χώμα και περιπέτεια!

Δείτε ένα teaser video από την πρώτη ημέρα της δοκιμής μας

Στην Πορτογαλία που αυτές τις ημέρες το οδηγούμε αποκλειστικά, η Triumph επαναλαμβάνει αυτό ακριβώς, πως με βάση τα λεγόμενα των πελατών της, που πάνω στην γνώμη τους σχεδίασε το νέο Scrambler, και με την ανταπόκριση που πήρε από τους δημοσιογράφους, θα ήθελε πολύ να εξερευνήσει αυτή ακριβώς την πλευρά της προσωπικότητας του νέου τους μοντέλου. Είμαστε ακόμη στην πρώτη ημέρα μίας πολυήμερης δοκιμής καθώς οι Άγγλοι θέλουν η πρώτη επαφή μαζί της να πλαισιωθεί από μπόλικη οδήγηση, όμως μπλέκοντας σε μπόλικη λάσπη και μετά από 12 ώρες οι πρώτες εντυπώσεις έχουν ήδη σκιαγραφήσει την άποψη. Εκτός δρόμου και ιδιαίτερα στην έκδοση XE, το Scrambler 1200 κάνει θαύματα!

Εξαιρετικές, πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις με ένα πιρούνι της Showa που απορροφά τα πάντα χωρίς να αφήνει το τιμόνι να κλωτσήσει τα χέρια στου, ακόμη κι όταν πέφτεις με δύναμη σε νεροφαγώματα ή περνάς πάνω από κοτρώνες που είδες την τελευταία στιγμή έχοντας φορτώσει χιλιόμετρα στους χωματόδρομους γεμίζοντας την τρίτη και αλλάζοντας σε τετάρτη! Πίσω τα δύο αμορτισέρ της Ohlins έχουν πολύ σωστό βύθισμα και σκληραίνουν την απόσβεση αρκετά ψηλά ενώ η επαναφορά είναι ακριβώς εκεί που πρέπει. Ούτε γρήγορη κάνοντας τον πίσω τροχό να αναπηδήσει στα σαμαράκια, ούτε αργή για να σε αναγκάζει να κόψεις ταχύτητα μετά από άλματα, λακκούβες και οτιδήποτε το ταΐσεις! Με το Scrambler αρχίζεις να οδηγείς γρήγορα στο χώμα αμέσως μόλις το καβαλήσεις, η απλότητα που σου προσφέρει την στιγμή που έχει όλη την σύγχρονη τεχνολογία, είναι κάτι εντελώς καινούριο τόσο για τις κλασσικές μοτοσυκλέτες, όσο και για εκείνο το κομμάτι των παντός δρόμου, που μπορεί πλέον να καλύψει.

Με τον κινητήρα του Thruxton και καίριες αλλαγές που θα αναλύσουμε στο τεύχος αφού ολοκληρωθεί η δοκιμή, πλαίσιο που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τον όγκο να μικρύνει και λαιμούς εξατμίσεων που τους αγκαλιάζεις με το γόνατο χωρίς εκείνο να καίγεται, το μινιμαλιστικό σε εμφάνιση Scrambler μένει πιστό στην παράδοση και τις κλασσικές γραμμές. Είναι όμως η πρώτη μοτοσυκλέτα που έχει την άμεση υποστήριξη της Google για την ενσωματωμένη πλοήγηση, και επίσης η πρώτη στον κόσμο που μπορεί να συνεργαστεί απευθείας με την GoPro ελέγχοντας την λειτουργία της κάμερας από τα χειριστήρια! Πρόκειται για ένα από τα πολλά παραδείγματα που η Scrambler 1200 έχει να δείξει στον δρόμο της μέσα από την γειτονιά των Adventure…. Προς το παρόν τα αξεσουάρ αυτά που ανήκουν στον πρόσθετο εξοπλισμό θα καθυστερήσουν για λίγο, διότι κάθε ασύρματη επικοινωνία πρέπει να περάσει από μία διαδικασία αδειοδότησης που πολλές φορές είναι διαμετρικά αντίθετη με τους χρόνους που απαιτεί ένας κινητήρας, για παράδειγμα. Έτσι κι αλλιώς όμως είναι αξεσουάρ που τοποθετεί ο αντιπρόσωπος, οπότε κάθε νέος ιδιοκτήτης των Scrambler που - θα είναι σχεδόν άμεσα διαθέσιμα στις εκθέσεις των καταστημάτων θα μπορεί από την Άνοιξη του 2019 να το προσθέσει στην μοτοσυκλέτα του, κάνοντας και την απαραίτητη αναβάθμιση στο λογισμικό.

Με έξι καταστάσεις λειτουργίας στην έκδοση XE που έχει και αναρτήσεις με μεγαλύτερη διαδρομή, ένα εξαιρετικό cornering ABS, μονάδα IMU που γνωρίζει την κλίση της μοτοσυκλέτας, ώστε να πληροφορεί αναλόγως το ABS και το traction control, το Scrambler ενσωματώνει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Αν δεν θέλεις κάτι τέτοιο, τα πάντα απενεργοποιούνται πλήρως, μαζί και το ABS, όμως εδώ που είμαστε (μετά το 2015 δηλαδή) η τεχνολογία είναι πάντα καλύτερη από τον άνθρωπο και η Triumph έχει βαδίσει σε δοκιμασμένα μονοπάτια που τα προσάρμοσε στον χαρακτήρα του Scrambler. Οπότε η συνεργασία με τον αναβάτη είναι σε πολύ καλό επίπεδο.

Κάτω από την σέλα ένα ειδικό ντουλαπάκι με προστατευτικό εσωτερικό και σύνδεση usb μπορεί να φιλοξενήσει ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο, άλλο ένα κρυμμένο σημείο της σύνδεσης του κλασσικού Scrambler με το σήμερα, ενώ παράλληλα και το ίδιο το τηλέφωνο επικοινωνεί ασύρματα με τα νέα όργανα μεταφέροντας μηνύματα και πληροφορίες μέσα από μία εξειδικευμένη, δωρεάν, εφαρμογή. Φτάνει φυσικά, να προμηθευτεί κανείς το Bluetooth αξεσουάρ που θα γίνει διαθέσιμο την άνοιξη, όπως λέμε παραπάνω.

Η δοκιμή εδώ στην Πορτογαλία είναι ακόμη σε εξέλιξη και μας περιμένουν πολλά ακόμη χιλιόμετρα με μπόλικη άσφαλτο αλλά και μία χωμάτινη ακόμη έκπληξη. Υπάρχουν πολλά λοιπόν να δούμε τώρα που το Scrambler ανέβασε τον πήχη ψηλά, όντας η πρώτη κλασσική που μπαίνει στην γειτονιά των σύγχρονων adventure μοτοσυκλετών!

Ετικέτες

Moto Guzzi Stelvio και V85TT: Απάντηση στην έλλειψη V2 – Νέο VIDEO ΜΟΤΟ!

Παρουσίαση των νέων μοντέλων της Moto Guzzi!
Moto Guzzi Stelvio και V85TT: Απάντηση στην έλλειψη V2 – Νέο VIDEO ΜΟΤΟ!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

27/3/2024

Οδηγήσαμε στην Ισπανία τα νέα Stelvio και V85TT που σε μία κατηγορία που έχει γεμίσει με δικύλινδρα εν σειρά, κρατούν όχι μόνο τους κυλίνδρους έξω – και ψηλά- αλλά και το Made in Italy! Βασισμένο στο V100 Mandelo, μία από τις σημαντικότερες μοτοσυκλέτες σε ολόκληρη την μακρά ιστορία της Moto Guzzi καθώς σηματοδοτεί την έναρξη μίας τελείως νέας περιόδου, το Stelvio κρατά με το παρελθόν μόνο το όνομα και τίποτα άλλο!

Εγκάρσια τοποθετημένος υγρόψυκτος V2 κινητήρας 90 μοιρών και 1.042 κ. εκ. απόδοσης 115 ίππων με ροπή 10,7 kgm, έχει κάποιες μικρές αλλαγές συγκριτικά με το Mandelo, ώστε να ταιριάζει στην τουριστική χρήση. Η κλιμάκωση του 6ταχυτου κιβωτίου επιτρέπει στον χρήστη να πετύχει μια κατανάλωση της τάξης των 5.1 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα ενώ ταυτόχρονα κάνει το ταξίδι άνετο και απολαυστικό.

Το V85TT εκσυγχρονίζεται σε όλους τους τομείς και συγκεκριμένα ο εγκάρσιος V2 με τον διαμήκη στρόφαλο είναι πλέον Euro 5+ προδιαγραφών και ταυτόχρονα αύξησε την ροπή και την ιπποδύναμή του. Για να επιτευχθεί αυτό, ο εκκεντροφόρος απέκτησε σύστημα μεταβλητού χρονισμού, ώστε το βύθισμα και η διάρκεια του Overlap των βαλβίδων να μεταβάλλεται αναλόγως το φάσμα των στροφών. Η ροπή έχει φτάσει στα 8,66kg/m στις 5.100 στροφές με το 90% της ροπής να εμφανίζεται από τις μόλις 3.000 στροφές. Ο προηγούμενος κινητήρας είχε 8,36kg/m στις 5.000 στροφές. Αντίστοιχα η ιπποδύναμη έφτασε στους 80 ίππους στις 7.750 στροφές, από 75 ίππους στις 7.500 στροφές. Ο αναβαθμισμένος κινητήρας έχει πλέον και knock-sensor, απαραίτητο συστατικό για μία μοτοσυκλέτα που θα ταξιδέψει εκεί που τα οκτάνια αποδημούν.

Πάμε να δούμε τις νέες προτάσεις της Moto Guzzi, από την σέλα τους, στο νέο VIDEO του MOTO: