Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

ΔΟΚΙΜΗ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ: Dunlop ScootSmart

Το σύγχρονης τεχνολογίας ελαστικό για τα scooter

Το όνομά του είναι κάπως δύσκολο να το προφέρεις στα ελληνικά, αλλά το Scootsmart της Dunlop είναι από τα πιο “εύκολα” ελαστικά που μπορείς να βάλεις στο scooter σου. Στην δική μας περίπτωση έγιναν τα νέα “παπούτσια” στο SYM HD 300 που χρησιμοποιούν καθημερινά οι συνάδερφοι στις πωλήσεις και την διεκπεραίωση. Αυτό σημαίνει πως θα αλωνίζουν καθημερινά ολόκληρο τον νομό της Αττικής από άκρη σε άκρη, αντιμετωπίζοντας κάθε είδους δρόμο και καιρικές συνθήκες.

Οι διαστάσεις που δοκιμάζουμε εμείς είναι 110/70-16 (52S TL) εμπρός και 140/70-16 (65S TL) πίσω.

Σημαντικό να πούμε εδώ πως τα ScootSmart κατασκευάζονται στη Γαλλία, με τα ίδια ποιοτικά στάνταρ των supersport ελαστικών, κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο πλέον για τα ελαστικά των scooter, καθώς η παραγωγή των περισσότερων έχει μεταφερθεί σε χώρες με φτηνά εργατικά χέρια και σαφή προτεραιότητα στη μείωση του κόστους. 

Σύμφωνα με την Dunlop τα ScootSmart έχουν σχεδιαστεί για τέτοιου είδους γενική χρήση και παρά την σπορ εμφάνιση της χάραξής τους, δεν προσανατολίζονται μόνο στις επιδόσεις και στην συμπεριφορά στις υψηλές ταχύτητες.

Η γόμα τους είναι από μείγμα πυριτίου, για υψηλό επίπεδο κρατήματος στο κρύο και την βρεγμένη άσφαλτο. Αυτό σημαίνει πως από το πρώτο μέτρο που θα κάνεις το πρωί φεύγοντας από το σπίτι σου, προσφέρουν αμέσως μια φυσική αίσθηση και δεν χρειάζονται ιδιαίτερο ζέσταμα για να έρθουν σε θερμοκρασία λειτουργίας.

Με άλλα λόγια δεν παρουσιάζουν μεταβολές στην συμπεριφορά τους ή στο επίπεδο κρατήματος και δεν επιφυλάσσουν εκπλήξεις, ούτε απαιτούν ειδική μεταχείριση.

Την ίδια στιγμή, η τεχνολογία που έχει μεταφέρει η Dunlop από τα sport ελαστικά της στο ScootSmart, εξαργυρώνεται στη γρήγορη οδήγηση.

Στο πλαίσιο της γρήγορης οδήγησης δεν βάζουμε μόνο την οδήγηση τέρμα γκάζι στις ευθείες, αλλά και την ευελιξία εντός πόλης.

Δύο φαινομενικά αντίθετες απαιτήσεις, που όμως παντρεύονται αρμονικά μεταξύ τους χάρη στη προοδευτική γεωμετρία της κορόνας του ελαστικού και την δομή του σκελετού.

Ιδιαίτερα ο σκελετός των ScootSmart εντυπωσιάζει με τον τρόπο που αποσβένει τις ανωμαλίες του δρόμου, βοηθώντας την ανάρτηση στα δύσκολα, όπως για παράδειγμα όταν συναντάς ξαφνικά τρύπες στην άσφαλτο στο κέντρο της στροφής.

Καθώς το δικό μας scooter έχει μπαγκαζιέρα πίσω και μεγάλη ζελατίνα στο τιμόνι, είναι εύκολο να παρουσιάσει ταλαντώσεις όταν δέχεται πλαγιομετωπικές ριπές αέρα, κυρίως μετά τα 120km/h. Γι΄αυτό και έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις από τα ελαστικά στον τομέα της σταθερότητας και της ακαμψίας του σκελετού.

Έως τώρα τα ScootSmart έχουν πάρει πολύ υψηλή βαθμολογία σε αυτόν τον τομέα και το μόνο που μένει να δούμε είναι για πόσες χιλιάδες χιλιόμετρα θα καταφέρει το πίσω ελαστικό να διατηρήσει την αρχική γεωμετρία της κορόνας του.

Το λέμε αυτό γιατί τα περισσότερα χιλιόμετρα που θα κάνει θα είναι με το scooter όρθιο και φορτωμένο μέσα στην πόλη, καταπονώντας τον σκελετό και την γόμα στο ίδιο σημείο συνεχώς και ελάχιστα στο πλάι.  

Οπότε μείνετε συντονισμένοι στο ΜΟΤΟ, όπου θα επανέλθουνε στην δοκιμή μακρά διάρκειας των ScooSmart όταν ξεπεράσουμε τα πρώτα 1000 χιλιόμετρα… Σε μια-δυο βδομάδες δηλαδή!

 

Η τοποθέτηση των ScootSmart έγινε στο κατάστημα MOTO RACE (ΚΟΡΔΕΡΑΣ) Αγίας Γλυκερίας 21 Γαλάτσι