Billy Bolt - Για 5η συνεχόμενη φορά Παγκόσμιος Πρωταθλητής SuperEnduro! [VIDEO]

Απόλυτη κυριαρχία και φέτος από τον αναβάτη της Husqvarna - Θριαμβευτής στους πρώτους 6 (από 7) γύρους
Billy Bolt
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

4/3/2025

Έναν γύρο πριν το τέλος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος SuperEnduro, με τρεις ακόμα νίκες στον γύρο του Newcastle, ο Billy Bolt της Husqvarna πήρε τον 5ο συνεχόμενο τίτλο του, μην δίνοντας την ευκαιρία σε κανέναν να τον αμφισβητήσει.

Ο Bolt πήρε και πάλι την pole position, και στη συνέχεια κέρδισε και τους τρεις αγώνες του 6ου γύρου, που διεξαγόταν στην πόλη καταγωγής του, για να στεφθεί Πρωταθλητής με διαφορά… εκατό βαθμών από τον δεύτερο Jonny Walker της Triumph!

Ο εργοστασιακός αναβάτης της Husqvarna ήταν θριαμβευτής και στους έξι πρώτους γύρους του Πρωταθλήματος, σαρώνοντας pole positions κα νίκες, σε ένα σχεδόν αλάνθαστο μοτίβο, όπου έδειχνε να είναι πάντα πολλά σκαλιά πάνω από τους ανταγωνιστές του.

Αξίζει να σημειωθεί πως o αναβάτης της FE 350 δεν επηρεαζόταν ούτε από τον κανονισμό που θέλει τους αγωνιζόμενους να ξεκινούν σε ανάποδη σειρά από τη σειρά πρόκρισής τους στον 2ο από τους τρεις αγώνες κάθε γύρου, με τον Βρετανό να περνάει τους πάντες και τα πάντα και να παίρνει νίκες και εκεί.

Κι αν αναρωτιέστε… “αν ξεκινούσε τελευταίος και τερμάτιζε πρώτος, τότε τι συνέβαινε όταν ξεκινούσε πρώτος”, η απάντηση είναι πως κάποιες φορές έριχνε γύρο ακόμα και στην πρώτη πεντάδα!

Σειρά έχει, ως τυπική διαδικασία, ο 7ος και τελευταίος γύρος της σεζόν στη Γαλλία, στις 8 Μαρτίου.

Billy Bolt - Για 5η συνεχόμενη χρονιά Πρωταθλητής

Βαθμολογία Πρωταθλήματος μετά τον 6ο γύρο

1. Billy Bolt (Husqvarna) 366 βαθμοί

2. Jonny Walker (Triumph) 266 β

3. Ashton Brightmore (GASGAS) 239 β

4. Mitch Brightmore (GASGAS) 227 β

5. Eddie Karlsson (Stark) 190 β

Ετικέτες

EnduroGP – Το παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοίγει και για ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες

Μερικές εβδομάδες πριν ξεκινήσει η νέα σεζόν του παγκοσμίου Enduro, ανακοινώθηκε η ένταξη ηλεκτρικών μοτοσυκλετών σε αυτό
stark varg
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/3/2026

Μετά τα SuperEnduro, Hard Enduro και Trial, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Enduro ανακοινώνει πως ανοίγει τους κανονισμούς του για να συμπεριλάβουν και Electric Power Vehicles (EPV), δηλαδή αμιγώς ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες.

Αυτές θα είναι δεκτές στις τρεις βασικές κατηγορίες του πρωταθλήματος, Ε1 (2T/4T έως 250cc), Ε2 (4T από 255 ως 450cc) και Ε3 (2Τ άνω των 255cc και 4Τ άνω των 450cc), ωστόσο δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στις υπόλοιπες - Women’s Enduro, Junior Women’s Enduro, Junior, Youth και Enduro Open.

Η απόδοση των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών θα πρέπει να συνάδει με τα δεδομένα της κατηγορίας που θα δώσουν το παρόν και αυτό θα ελέγχεται μέσω ενός επίσημου συστήματος καταγραφής δεδομένων (data logger) που θα επιβεβαιώνει πως ο ηλεκτροκινητήρας απέδιδε στη διάρκεια του αγώνα όπως ορίζουν οι κανονισμοί:  μέγιστη ένταση ρεύματος 100A (Αμπέρ) για την Ε1, 125A στην Ε2 και χωρίς όριο στην E3.

Οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες θα φορούν number plates με λευκό υπόβαθρο και μαύρους αριθμούς, ενώ στο πάνω μέρος τους θα έχουν μια λωρίδα με το χρώμα της κατηγορίας στην οποία συμμετέχουν.

Το ερώτημα φυσικά είναι αν μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα έχει την αυτονομία να βγάλει ολόκληρο αγώνα enduro και η απάντηση είναι λογικότατα “όχι”. Η λύση στο θέμα αυτό θα δίνεται με αλλαγές μπαταριών, κάτι που οι κανονισμοί προβλέπουν στα σημεία ανεφοδιασμού και σέρβις.

Oι μηχανικοί επιτρέπεται να συνδράμουν τον αναβάτη στις αλλαγές μπαταριών, εφόσον ακολουθούν τους ειδικούς κανονισμούς της FIM για τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες – βρείτε τους εδώ.

Προβλέπεται επίσης μια αφοσιωμένη Pit Lane για αλλαγή μπαταριών σε κάθε Special Test, διαδικασία που δεν θα επιβαρύνει με επιπλέον χρόνο τον αναβάτη.

Προς το παρόν δεν υπάρχει καταγεγραμμένη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα στην επίσημη λίστα συμμετοχών του πρωταθλήματος EnduroGP 2026, το οποίο ξεκινά στις 10-12 Απριλίου με το GP της Ιταλίας.

Λογικά περιμένουμε τη Stark Future να εμφανιστεί αργά ή γρήγορα, θέλοντας να κεφαλαιοποιήσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος Κατασκευαστών στο παγκόσμιο SuperEnduro 2026.