Manuel Lettenbichler - Μετάβαση από το Hard στο SuperEnduro

Μετά από 2 συνεχόμενους Οutdoor τίτλους, ο Γερμανός στρέφεται στο Indoor Πρωτάθλημα
Manuel Lettenbichler - Στο SuperEnduro το 2024
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/11/2023

Αφού κατέκτησε με την KTM τον τίτλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM Hard Enduro το 2022 και το 2023, ο Manuel Lettenbichler επιστρέφει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SuperEnduro το 2024, αγώνισμα στο οποίο έχει ήδη κατακτήσει έναν τίτλο, αν και στην κατηγορία Junior, το 2016.

Ο πρόσφατα εστεμμένος Παγκόσμιος Πρωταθλητής Hard Enduro 2023 θα ανταλλάξει την ύπαιθρο με τους εσωτερικούς χώρους, καθώς προετοιμάζεται για τον πρώτο αγώνα της σειράς των επτά γύρων του FIM SuperEnduro, που θα διεξαχθεί στη Γαλλία στις 25 Νοεμβρίου.

Ο Lettenbichler δεν είναι άγνωστος στο indoor enduro, αφού ο 25χρονος στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής FIM Junior SuperEnduro το 2016, ενώ κατόπιν αγωνίστηκε δύο ακόμα σεζόν ως ιδιώτης στην κατηγορία Prestige.

Ο Mani ήταν πανέτοιμος να αναλάβει τη σεζόν 2022 για λογαριασμό της Red Bull KTM και μάλιστα συμμετείχε στον εναρκτήριο γύρο στην Πολωνία, όπου εξασφάλισε ένα εξαιρετικό δεύτερο αποτέλεσμα. Δυστυχώς, ο οδηγός αγώνων KTM 350 EXC-F αναγκάστηκε να μείνει εκτός για το υπόλοιπο της σεζόν λόγω της χειρουργικής επέμβασης που υποβλήθηκε στο γόνατό του.

Ο Lettenbichler έχασε επίσης τη σεζόν 2023 λόγω της δέσμευσής του στην ανάπτυξη του ολοκαίνουργιου μοντέλου KTM 300 EXC του 2024 - μια απόφαση που προφανώς απέδωσε καρπούς, με τον Γερμανό να κυριαρχεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM Hard Enduro αγωνιζόμενος με τη δίχρονη μοτοσυκλέτα των Αυστριακών. Τώρα, λίγες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της αήττητης σεζόν του στο hard enduro, στρέφει την προσοχή στο SuperEnduro.

Manuel Lettenbichler: "Η σεζόν 2023 Hard Enduro πήγε εκπληκτικά για μένα, αλλά τώρα κοιτάζω ήδη μπροστά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SuperEnduro 2024. Σίγουρα, οι αγώνες είναι πολύ διαφορετικοί από το hard enduro -για τους κλειστούς χώρους πρόκειται για σούπερ σύντομα και ιδιαίτερα απαιτητικά session. Θα είναι δύσκολο - θα είναι επίσης δύσκολο να νικήσεις τον Billy (Bolt), ο οποίος τα έχει καταφέρει εξαιρετικά, αλλά να είστε σίγουροι ότι θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό."

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM SuperEnduro 2024 ξεκινά στη Γαλλία στις 25 Νοεμβρίου 2023. Ακολουθεί ο δεύτερος γύρος στην Πολωνία στις 6 Δεκεμβρίου, πριν από τους γύρους στη Γερμανία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία στις αρχές του 2024. Το Πρωτάθλημα ολοκληρώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο με τον έβδομο και τελευταίο γύρο στις 2 Μαρτίου.

Romaniacs: Οι μοτοσυκλέτες της Adventure Class – Σαρώνει το CFMOTO 450MT με σχεδόν τη μισή κατηγορία!

Τέσσερεις μοτοσυκλέτες μονοπωλούν τη νεοσύστατη κατηγορία, ενώ μετέχει έως και Super Tenere 750 του 1991!
romaniacs 2026
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

29/7/2026

Ο αγώνας Romaniacs έχει πάψει να αποτελεί μέρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Hard Enduro από το 2025, όπως και το Erzbergrodeo, ωστόσο αμφότεροι παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλείς στο ευρύ κοινό και εξακολουθούν να συγκεντρώνουν πληθώρα κόσμου, από απλούς ερασιτέχνες όπως όλοι εμείς, ως επώνυμους από άλλους αγωνιστικούς χώρους.

Φέτος, για παράδειγμα, στο Romaniacs θα συναντήσει κανείς αναβάτες προερχόμενους από όλες τις κατηγορίες του παγκοσμίου Enduro (EnduroGP, SuperEnduro, Rally-Raid), τον Adam Riemann της σειράς βίντεο Motology, ακόμη και τον Remy Gardner του WSBK.

romaniacs 2026

Θα βρει επίσης συμμετοχές από όλον τον κόσμο, καθώς εκτός από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, στη Ρουμανία φέτος εκπροσωπούνται όλες οι ήπειροι: η Αμερική έχει την τιμητική της με ΗΠΑ και Καναδά, αλλά και πολλούς αναβάτες από τη Νότια Αμερική (Άγιος Δομίνικος, Αργεντινή, Αρούμπα, Βενεζουέλα, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Κολομβία, Μεξικό, Παραγουάη), η Ασία δίνει δυναμικό παρών (Αρμενία, Ινδονησία, Ιράν, Κίνα, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη), η Ωκεανία έχει αρκετή εκπροσώπηση από Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, ενώ την Αφρική εκπροσωπεί η Νότια Αφρική με αρκετούς αναβάτες σε διάφορες κατηγορίες.

Το δυνατό σημείο του φετινού αγώνα είναι η πολυπληθής Adventure Class, αντανακλώντας την εμπορική αναγνώριση αυτών των μοτοσυκλετών που πλέον ανταγωνίζονται τις καθαρόαιμες enduro σε αριθμό συμμετοχών, χωρισμένες σε τρεις υποκατηγορίες: Adventure Ultimate, Adventure Core και Adventure Lite.

romaniacs 2026

Συνολικά 95 adventure μοτοσυκλέτες μετέχουν στην κλάση αυτή, με 21 στην Ultimate και από 37 στις άλλες δύο. Κοινό χαρακτηριστικό τους η CFMOTO 450MT, η δημοφιλέστερη μοτοσυκλέτα της Adventure Class στο φετινό Romaniacs, αλλά επίσης δημοφιλέστερη και σε κάθε μια από τις τρεις υποκατηγορίες.

Συνολικά συμμετέχουν φέτος 39 CFMOTO 450MT, υπερδιπλάσιες της δεύτερης πιο δημοφιλούς μοτοσυκλέτας που είναι η Yamaha Tenere 700 με 15 εκπροσώπους. Στην τρίτη θέση βρίσκουμε την Kove 800X με 11 συμμετοχές και τέταρτη την KTM 890 Adventure με 10. Από κει και πέρα όλες οι υπόλοιπες μοτοσυκλέτες έχουν μονοψήφιες συμμετοχές:

Triumph Tiger 900: 3
BMW F 900 GS: 2
CFMOTO 800MT-X: 2
CFMOTO 1000MT-X: 2
Honda Africa Twin: 2

romaniacs 2026

Σημειώνουμε την πρώτη εμφάνιση σε αγώνα των νέων BMW F 450 GS και R 12 G/S, ενώ στη λίστα συμμετοχών θα βρούμε ακόμη από μια BMW R 1300 GS, Ducati DesertX, KTM 790 Adventure και V-Strom 800 DE, αλλά και κάμποσες αναπάντεχες εμφανίσεις από το παρελθόν: Aprilia RXV 450, KTM 950 Adventure καθώς και μια Yamaha XTZ750 Super Tenere του 1991!

Δύο μάλιστα από τις CFMOTO του φετινού Romaniacs ήρθαν με την ελληνική CFMOTO Hellas Racing Team και τους Παναγιώτη Κουζή (800MT-X) και Γιώργο Κοινωνά (450ΜΤ).