Manuel Lettenbichler - Τραυματίστηκε στο γόνατο, πάει για εγχείρηση
Ακόμα κι έτσι ο Γερμανός παραμένει το φαβορί για τον τίτλο του Hard Enduro 2024
Από τον
Κώστα Γκαζή
17/6/2024
Ο δις Πρωταθλητής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro της FIM, Manuel Lettenbichler τραυματίστηκε άσχημα στο γόνατο κατά τη διάρκεια προπόνησης στην Τοσκάνη της Ιταλίας, και θα εγχειριστεί στις 18 Ιουνίου.
Ο εργοστασιακός αναβάτης της Red Bull KTM Factory Racing δεν θα μπορέσει έτσι να συμμετάσχει στο επερχόμενο Xross Hard Enduro Rally -τον 3ο γύρο της χρονιάς.
Ο Lettenbichler έχει πάρει τις νίκες και στους δυο πρώτους αγώνες του 2024 (Valley’s Hard Enduro & Red Bull ErzbergRodeo), και προηγείται στη βαθμολογία του Πρωταθλήματος με 45 βαθμούς έναντι 32 του Mario Roman της Sherco και 29 του Wade Young της GASGAS.
Η KTM αναφέρει πως καθώς ο Lettenbichler προπονούνταν στην Ιταλία με το 300 EXC του, αναγκάστηκε κάποια στιγμή να βάλει απότομα το πόδι του στο έδαφος για να σώσει μια πτώση, με αποτέλεσμα να στρίψει το αριστερό του γόνατο, σκίζοντας τον μηνίσκο του!
Τώρα ο Mani θα μπει κάτω από το νυστέρι του Δρ. Unsin στο νοσοκομείο της Prien am Chiemsee στη Γερμανία, χάνοντας τον 3ο γύρο της σεζόν. Παρόλα αυτά, ο Γερμανός δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία της υγείας του, ελπίζοντας πως θα καταφέρει να επανέλθει στην δράση για τον 4ο γύρο του Hard Enduro 2024, το Red Bull Romaniacs στις 23-27 Ιουλίου.
Παρά τον τραυματισμό του, ο Lettenbichler παραμένει το μεγάλο φαβορί και για τον τίτλο του 24 στο Hard Enduro, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Γερμανός κέρδισε όλους τους αγώνες και στις 2 σεζόν (2022 και 2023) που πήρε το Πρωτάθλημα.
EnduroGP, Ιταλία - Garcia και Freeman μοιράστηκαν τις νίκες στην πρεμιέρα [Video]
Δυναμικό ξεκίνημα στη Σικελία με εναλλαγές στην κορυφή και επιστροφή του Brad Freeman
Από τον
Φίλιππο Σταυριδόπουλο
14/4/2026
Η αυλαία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος EnduroGP άνοιξε στην Ιταλία με έντονο ανταγωνισμό, σκληρές ειδικές διαδρομές και δύο διαφορετικούς νικητές.
Ο πρώτος γύρος του FIM EnduroGP World Championship φιλοξενήθηκε στη Σικελία, σε ένα σκληρό και απαιτητικό τερέν που συνδύαζε πέτρα, σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες, με τους αναβάτες να καλούνται να αντέξουν πάνω από μία ώρα καθαρής αγωνιστικής δράσης σε ειδικές δοκιμασίες. Οι διαφορές ήταν εντυπωσιακά μικρές, με το επίπεδο ανταγωνισμού να απεικονίζεται στο γεγονός ότι οι κορυφαίοι δέκα της πρώτης ημέρας είχαν διαφορά μικρότερη των 9 δευτερολέπτων.
Ο Josep Garcia μπήκε δυνατά από την Παρασκευή, παίρνοντας τη νίκη στο Super Test και μεταφέροντας την ορμή του και στην πρώτη ημέρα του αγώνα. Από νωρίς έθεσε τον ρυθμό, έχοντας πίσω του τους Steve Holcombe και Andrea Verona, με τη μάχη να παραμένει ανοιχτή σε όλη τη διάρκεια.
Ο Holcombe πίεσε έντονα στα τελευταία τεστ και κατάφερε να μειώσει τη διαφορά, όμως ο Garcia απάντησε όπου χρειαζόταν, διατηρώντας την ψυχραιμία του και φτάνοντας τελικά στη νίκη. Πίσω τους, οι Antoine Magain και Theo Espinasse συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα, σε έναν αγώνα όπου κάθε λάθος κόστιζε ακριβά.
Αποτελέσματα 1ης ημέρας
Θέση
Αναβάτης
Μοτοσυκλέτα
1
Josep Garcia
KTM
2
Steve Holcombe
Sherco
3
Andrea Verona
KTM
4
Antoine Magain
Sherco
5
Theo Espinasse
Fantic
Η δεύτερη ημέρα είχε διαφορετικό πρωταγωνιστή, με τον Brad Freeman να επιστρέφει δυναμικά μετά την απουσία του το 2025 λόγω τραυματισμού και να δείχνει άμεσα ότι βρίσκεται ξανά σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Οι ισορροπίες άλλαξαν κυρίως στην Enduro Test, όπου οι διαφορές ήταν εξαιρετικά μικρές και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Ο Nathan Watson βρέθηκε αρχικά σε τροχιά βάθρου, όμως μία παράβαση σε ειδική τον έριξε εκτός τριάδας, ενώ ο Holcombe έχασε χρόνο μετά από λάθος στον τελευταίο γύρο.
Ο Andrea Verona εκμεταλλεύτηκε τη σταθερότητά του και ανέβηκε δεύτερος, επιβεβαιώνοντας ότι είναι από τους πιο συνεπείς διεκδικητές, ενώ ο Garcia, παρά τραυματισμό στον αστράγαλο από πτώση, κατάφερε να αντιδράσει και να ολοκληρώσει τον αγώνα εντός βάθρου, καταφέρνοντας μάλιστα να σημειώσει τους ταχύτερους χρόνους στα τελευταία τεστ.
Αποτελέσματα 2 ης ημέρας
Θέση
Αναβάτης
Μοτοσυκλέτα
1
Brad Freeman
Beta
2
Andrea Verona
KTM
3
Josep Garcia
KTM
4
Antoine Magain
Sherco
5
Steve Holcombe
Sherco
Στις επιμέρους κατηγορίες, ο Garcia κυριάρχησε στην Enduro1, ο Verona πήρε τη νίκη στην Enduro2 και έφυγε από την Ιταλία με προβάδισμα βαθμών, ενώ ο Holcombe επιβεβαίωσε την ταχύτητά του στην Enduro3. Στην κατηγορία γυναικών, η Justine Martel έκανε την έκπληξη της πρεμιέρας, πετυχαίνοντας τις νίκες και τις δύο ημέρες και βάζοντας υποψηφιότητα για τον τίτλο, την ώρα που η Rachel Gutish δεν μπόρεσε να απαντήσει λόγω ποινών που της κόστισαν πολύτιμο χρόνο.
Η εικόνα που άφησε η πρεμιέρα είναι ξεκάθαρη με τον Josep Garcia ξεκινά ως σημείο αναφοράς, τον Freeman να επιστρέφει δυνατός και ικανός να διεκδικήσει τίτλο, ενώ ο Verona δείχνει την απαιτούμενη σταθερότητα για να μείνει στη μάχη μέχρι τέλους.
Με το επίπεδο να είναι υψηλό και τις διαφορές να κρίνονται στα σημεία, το EnduroGP του 2026 υπόσχεται για μία ακόμη χρονιά, ένα υψηλό αγωνιστικό επίπεδο.