Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM Hard Enduro 2025 - Με 8 γύρους για όσους αγαπούν τα δύσκολα

Με τους αγώνες κυρίως στην Ευρώπη, στη Βρετανία, τα Βαλκάνια, την Τουρκία και τον Καναδά
Hard Enduro 2025
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

10/10/2024

Η FIM και η WESS GmbH (βλέπε Pierer Mobility) ανακοίνωσαν το προσωρινό αγωνιστικό ημερολόγιο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro του 2025, που περιλαμβάνει 8 γύρους, επιστρέφοντας μάλιστα και στον Καναδά.

Δυο γύροι απομένουν για την ολοκλήρωση της σεζόν του Hard Enduro 2024, με τους διοργανωτές να ανακοινώνουν το προσωρινό αγωνιστικό ημερολόγιο για την επόμενη χρονιά.

Η σεζόν του 2025 θα ανοίξει στη Βρετανία -και συγκεκριμένα στην καταπράσινη Ουαλία-, με το Valleys Hard Enduro στις 10-11 Μαίου.

Η συνέχεια θα δοθεί στο εμβληματικό Red Bull Erzbergrodeo της Αυστρίας, στα τέλη του ίδιου μήνα. Η χρονιά συνεχίζεται με τη Σερβία και το τετραήμερο Xross Hard Enduro Rally, για να περάσουμε κατόπιν στο Red Bull Romaniacs, στην 22η έκδοσή του τον ερχόμενο Ιούλιο.

Οι αγωνιζόμενοι μπαίνουν στο αεροπλάνο, με το Πρωτάθλημα να προσγειώνεται στον Καναδά, για το Red Bull Outliers που είναι ο 5ος γύρος της σεζόν, γύρος που διοργανώνεται στα “Badlands”, σε περιβάλλον ερήμου. Ένας σύντομος αγώνας cross-country με πολλούς γύρους που ευνοεί τους σπρίντερ.

Επιστροφή στην Ευρώπη για τον 6ο γύρο, στο Abestone της Ιταλίας και στα βουνά της Τοσκάνης.

Ο Οκτώβριος έχει Sea to Sky στην Τουρκία, με το Πρωτάθλημα να τελειώνει στα τέλη του μήνα στη Γερμανία με το 24MX GetzenRodeo.

Παράλληλα, για το 2025 θα έχουμε και την κατηγορία Junior, με τους νεαρούς αγωνιζόμενους να συμμετέχουν σε πέντε από τους 8 γύρους της σεζόν.

2025 FIM Hard Enduro World Championship – Προσωρινό ημερολόγιο

  • Round 1: Valleys Hard Enduro - United Kingdom, May 10/11

  • Round 2: Red Bull Erzbergrodeo - Austria, May 29/30/31/June 1

  • Round 3: Xross Hard Enduro Rally - Serbia, June 18/19/20/21

  • Round 4: Red Bull Romaniacs - Romania, July 22/23/24/25/26

  • Round 5: Red Bull Outliers - Canada, September 6/7

  • Round 6: Abestone - Italy, September 20/21

  • Round 7: Sea To Sky - Turkey, early October TBD

  • Round 8: 24MX GetzenRodeo - Germany, October 24/25

2025 FIM Hard Enduro Junior World Championship – Προσωρινό ημερολόγιο

  • Round 1: Valleys Hard Enduro - United Kingdom, May 10/11

  • Round 2: Red Bull Erzbergrodeo - Austria, May 29/30/31/June 1

  • Round 3: Xross Hard Enduro Rally - Serbia, June 18/19/20/21

  • Round 4: Red Bull Romaniacs - Romania, July 22/23/24/25/26

  • Round 5: Abestone - Italy, September 20/21

 

Ετικέτες

EnduroGP, Πορτογαλία – Ο Garcia κρατά την πρωτιά παρά την αντίσταση του Pichon

O πρωταθλητής Josep Garcia ήταν για μια φορά ακόμη ο κερδισμένος του τριημέρου
Josep Garcia
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

15/6/2026

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Enduro οδηγήθηκε στην Πορτογαλία και την περιοχή της πόλης Fafe για τον πρώτο από δύο συνεχόμενους γύρους στο ίδιο μέρος, καθώς ολοκληρώθηκε το πρώτο μισό της χρονιάς.

Ο πρωταθλητής του 2025, Josep Garcia (KTM) ξεκίνησε νικηφόρα από το βράδυ της Παρασκευής (12/6) και το Akrapovic Super Test, με δεύτερο τον Zach Pichon (ΤΜ) και τρίτο τον Max Ahlin (Honda).

Κατά την πρώτη μέρα του διήμερου κυρίως αγώνα, Σάββατο 13/6, με κάμποση ζέστη και εντελώς ξηρές συνθήκες με πολλή σκόνη, ο Garcia πήρε τη νίκη της ημέρας, με τον Pichon να τερματίζει δεύτερος μετά από αντεπίθεση στις τρεις τελευταίες δοκιμασίες της, ενώ τρίτος κατετάγη ο Andrea Verona (KTM).

Η κυριακάτικη δράση (14/6) έγινε σε πιο ανεκτές συνθήκες, καθώς η έντονη ζέστη του Σαββάτου είχε υποχωρήσει λίγο, ενώ μια βροχή τα ξημερώματα βάρυνε ελαφρώς το έδαφος και περιόρισε τη σκόνη.

Αυτή τη φορά ωστόσο ήταν ο Pichon αυτός που ξεχώρισε από την αρχή και, παρά την έντονη πίεση του Garcia, ο Γάλλος της TM Racing κατάφερε να μείνει μπροστά και για οκτώ δευτερόλεπτα να πάρει τη νίκη της ημέρας, με δεύτερο τον Garcia και τρίτο τον Steve Holcombe (Honda) – ο οποίος είχε εγκαταλείψει από μηχανική βλάβη την προηγούμενη μέρα.

Έτσι ο Garcia πρακτικά ενίσχυσε τη θέση του στην κορυφή της κατάταξης φτάνοντας στους 149, με τον Verona να παραμένει δεύτερος με 127 και τον Pichon να πλησιάζει ελάχιστα στους 108 βαθμούς.

Ας δούμε τι έγινε σε κάθε κατηγορία χωριστά:

Josep Garcia
Josep Garcia

Ε1

Ο Garcia ήταν ο νικητής και τις δύο μέρες, συνεχίζοντας το αήττητο σερί του για φέτος. Δεύτερος κατετάγη ο Morgan Lesiardo (Triumph) και τρίτος ο Antoine Magain (Sherco).

Ε2

Η σπουδαία εμφάνιση του Pichon στη Fafe σήμανε τη νίκη του και στην κατηγορία όπου μονομαχεί με τον Verona, ο οποίος περιορίστηκε στη δεύτερη θέση με τρίτο τον Hamish McDonald (Sherco).

endurogp
Από αριστερά: Josep Garcia, Zach Pichon, Steve Holcombe

Ε3

Ο Theo espinasse (Fantic) πήρε μιαν αναπάντεχη νίκη στην Πορτογαλία κερδίζοντας την πρώτη μέρα και τερματίζοντας πέμπτος τη δεύτερη. Πίσω του ισοβάθμησαν ο Brad Freeman (Beta) που παραμένει πρωτοπόρος στην κατάταξη της Ε3, ο Albin Norbbin (Husqvarna) και ο Julien Roussaly (Sherco), ενώ ο άτυχος της ημέρας ήταν δίχως άλλο ο Holcombe που με το μηδενικό του Σαββάτου λόγω βλάβης έμεινε λίγο πιο πίσω στην κατάταξη της κατηγορίας.

Rachel Gutish
Rachel Gutish

Γυναίκες

H Αμερικανίδα Rahcel Gutish (Rieju) κυριάρχησε και τις δύο μέρες του αγώνα και έφυγε με το μέγιστο των βαθμών από τη Fafe, ενώ στη δεύτερη θέση τερμάτισε η Καναδέζα Shelby Turner (Triumph) στην πρώτη της φετινή συμμετοχή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και τρίτη η Αγγλίδα Rosie Rowett (Rieju).

Ο επόμενος γύρος του EnduroGP θα επιστρέψει στη Fafe της Πορτογαλίας για έναν ακόμη αγώνα το ερχόμενο σαββατοκύριακο, 19-21/6.

Ετικέτες