Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM Hard Enduro 2025 - Με 8 γύρους για όσους αγαπούν τα δύσκολα

Με τους αγώνες κυρίως στην Ευρώπη, στη Βρετανία, τα Βαλκάνια, την Τουρκία και τον Καναδά
Hard Enduro 2025
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

10/10/2024

Η FIM και η WESS GmbH (βλέπε Pierer Mobility) ανακοίνωσαν το προσωρινό αγωνιστικό ημερολόγιο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro του 2025, που περιλαμβάνει 8 γύρους, επιστρέφοντας μάλιστα και στον Καναδά.

Δυο γύροι απομένουν για την ολοκλήρωση της σεζόν του Hard Enduro 2024, με τους διοργανωτές να ανακοινώνουν το προσωρινό αγωνιστικό ημερολόγιο για την επόμενη χρονιά.

Η σεζόν του 2025 θα ανοίξει στη Βρετανία -και συγκεκριμένα στην καταπράσινη Ουαλία-, με το Valleys Hard Enduro στις 10-11 Μαίου.

Η συνέχεια θα δοθεί στο εμβληματικό Red Bull Erzbergrodeo της Αυστρίας, στα τέλη του ίδιου μήνα. Η χρονιά συνεχίζεται με τη Σερβία και το τετραήμερο Xross Hard Enduro Rally, για να περάσουμε κατόπιν στο Red Bull Romaniacs, στην 22η έκδοσή του τον ερχόμενο Ιούλιο.

Οι αγωνιζόμενοι μπαίνουν στο αεροπλάνο, με το Πρωτάθλημα να προσγειώνεται στον Καναδά, για το Red Bull Outliers που είναι ο 5ος γύρος της σεζόν, γύρος που διοργανώνεται στα “Badlands”, σε περιβάλλον ερήμου. Ένας σύντομος αγώνας cross-country με πολλούς γύρους που ευνοεί τους σπρίντερ.

Επιστροφή στην Ευρώπη για τον 6ο γύρο, στο Abestone της Ιταλίας και στα βουνά της Τοσκάνης.

Ο Οκτώβριος έχει Sea to Sky στην Τουρκία, με το Πρωτάθλημα να τελειώνει στα τέλη του μήνα στη Γερμανία με το 24MX GetzenRodeo.

Παράλληλα, για το 2025 θα έχουμε και την κατηγορία Junior, με τους νεαρούς αγωνιζόμενους να συμμετέχουν σε πέντε από τους 8 γύρους της σεζόν.

2025 FIM Hard Enduro World Championship – Προσωρινό ημερολόγιο

  • Round 1: Valleys Hard Enduro - United Kingdom, May 10/11

  • Round 2: Red Bull Erzbergrodeo - Austria, May 29/30/31/June 1

  • Round 3: Xross Hard Enduro Rally - Serbia, June 18/19/20/21

  • Round 4: Red Bull Romaniacs - Romania, July 22/23/24/25/26

  • Round 5: Red Bull Outliers - Canada, September 6/7

  • Round 6: Abestone - Italy, September 20/21

  • Round 7: Sea To Sky - Turkey, early October TBD

  • Round 8: 24MX GetzenRodeo - Germany, October 24/25

2025 FIM Hard Enduro Junior World Championship – Προσωρινό ημερολόγιο

  • Round 1: Valleys Hard Enduro - United Kingdom, May 10/11

  • Round 2: Red Bull Erzbergrodeo - Austria, May 29/30/31/June 1

  • Round 3: Xross Hard Enduro Rally - Serbia, June 18/19/20/21

  • Round 4: Red Bull Romaniacs - Romania, July 22/23/24/25/26

  • Round 5: Abestone - Italy, September 20/21

 

Ετικέτες

Hard Enduro, Γαλλία – Αρχή στο νέο πρωτάθλημα με νίκη Lettenbichler και οργανωτικά μπερδέματα [Video]

Για μια φορά ακόμη ο πρωταθλητής Hard Enduro, Lettenbichler, επικράτησε του πρωταθλητή Super Enduro, Billi Bolt
Manuel Lettenbichler
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

20/4/2026

Με τον αγώνα 24 MX Alestrem στην πόλη Saint Martin de Valgalgues της νότιας Γαλλίας ξεκίνησε το φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro. Ως αναμενόταν εξαρχής, οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του ήταν δύο παγκόσμιοι πρωταθλητές, ο Manuel Lettenbichler της ΚΤΜ που κυριαρχεί στο άθλημα αυτό και ο Billy Bolt της Husqvarna που έρχεται από την κατάκτηση του indoor Super Enduro.

Στον Πρόλογο του αγώνα, ο οποίος εν πολλοίς καθόρισε τους 100 αναβάτες που θα λάμβαναν μέρος στον κυρίως αγώνα από τις εκατοντάδες που είχαν δηλώσει συμμετοχή – με πολλούς Γάλλους ερασιτέχνες να μη χάνουν την ευκαιρία – ήταν ο Bolt αυτός που πήρε την πρωτιά, μπροστά από τους αδελφούς Brightmore και τις GASGAS τους, με δεύτερο τον Mitch και τρίτο τον Ashton.

Στον αγώνα ωστόσο ο Lettenbichler ήταν αυτός που οδήγησε ως τη νίκη, κατακτώντας την πρώτη θέση με μικρή διαφορά από τον δεύτερο, Bolt. Το βάθρο του αγώνα συμπλήρωσε ο Teodor Kabakchiev (Sherco).

Billy Bolt
Billy Bolt (Husqvarna)

Ο αγώνας σημαδεύτηκε από ένα μπέρδεμα με τη διαδρομή, καθώς μια πολύ δυνατή νεροποντή που έπεσε το βράδυ προ του κυρίως αγώνα οδήγησε σε τροποποίηση της διαδρομής του λόγω ασφαλείας. Ωστόσο κάποιοι λίγοι αναβάτες μπερδεύτηκαν με την αλλαγή, γεγονός που αποδείχθηκε εκ των υστέρων πως έγινε χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Έτσι στο τέλος οι αγωνοδίκες αποφάσισαν να βγάλουν εκτός ένα κομμάτι του αγώνα και να υπολογίσουν τα τελικά αποτελέσματα ως τον 2ο γύρο του 8ου κομματιού της διαδρομής (CP8), δηλαδή ως το σημείο που κάποιοι αναβάτες ακολούθησαν λάθος δρόμο. Συνεπεία αυτής της διόρθωσης, ο Mitch Brightmore που ήταν αρχικά τρίτος στο βάθρο, υποχώρησε στην 6η θέση και το έπαθλο της θέσης πήγε στον Βούλγαρο Kabakchiev.

Επόμενος σταθμός του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Hard Enduro είναι ο αγώνας Extreme XL Lagares στην Πορτογαλία, από 1 ως 3 Μαΐου.

Ετικέτες