Red Bull Romaniacs 2025 - Με νέες κατηγορίες Adventure και ηλεκτρικών

Ο Pol Tarres με τη Yamaha άνοιξαν τον δρόμο για τα δικύλινδρα On-Off - Και πεδίο εξέλιξης ηλεκτρικών ο αγώνας
Pol Tarres, Romaniacs
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

26/9/2024

Μαζί με την ανακοίνωση του χρόνου διεξαγωγής του εμβληματικού πενθήμερου αγώνα Hard Enduro Red Bull Romaniacs 2025”, που θα γίνει μεταξύ 22-26 Ιουλίου στα βουνά του Sibiu στη Ρουμανία, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προσθήκη δυο νέων κατηγοριών στο event, πρώτα απ’ όλα των Adventure μοτοσυκλετών και κατόπιν και των ηλεκτρικών δικύκλων.

Μια διοργάνωση που λατρεύεται από τους φίλους του Enduro, στην οποία συμμετέχουν εκατοντάδες αναβάτες, τόσο αρχάριοι όσο και επαγγελματίες, το Red Bull Romaniacs διεξάγεται με μονοκύλινδρες μοτοσυκλέτες, όμως τα τελευταία χρόνια στον αγώνα έχουν… “παρεισφρήσει” και ορισμένοι αγωνιζόμενοι με δικύλινδρες Adventure, με πιο γνωστό παράδειγμα αυτό των Pol Tarres και Kevin Gallas, που προωθούν τις δυνατότητες της Yamaha Tenere 700 σε ακραίες διοργανώσεις όπως το Romaniacs. Δίπλα τους κάποιοι άλλοι, όπως ο Sebastian Dudas με Stark Varg συμμετείχαν με ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, δοκιμάζοντας τα όρια τους.

Pol Tarres

Οι διοργανωτές έλαβαν υπόψη τους την δημοτικότητα που λαμβάνει κάθε χρονιά ο άθλος των Tarres, Gallas και Dudas μεταξύ άλλων, που προσπαθούσαν και κατάφερναν μέχρι ένα σημείο να ανταγωνιστούν τα καθιερωμένα μονοκύλινδρα ελαφριά Off-Road βενζινοκίνητα μοντέλα, και αποφάσισαν να εμπλουτίσουν τις κατηγορίες του αγώνα από το 2025.

Έτσι, στο επόμενο Romaniacs θα δούμε επιπλέον δυο κατηγορίες ειδικά για Adventure μοτοσυκλέτες (Ultimate Class & Lite Class) και δυο ακόμα για ηλεκτρικά δίκυκλα (Expert Class & Hobby Class).

Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κανένα Extreme Hard Enduro event για μεγάλα Adventure μοντέλα, με τον Pol Tarres να έχει γίνει ο πρώτος αναβάτης στην ιστορία του Romaniacs που τερμάτισε τον αγώνα στην Silver Class, 60η θέση το 2024, ενώ την ίδια χρονιά ο Gallas κέρδισε στην Bronze Class. Προηγουμένως στον αγώνα είχαν αγωνιστεί με μεγάλα On-Off και οι Matthias Walkner (KTM) που τερμάτισε P3 με ένα KTM 450 Rally bike (ράλι μεν, μονοκύλινδρο δε) το 2022 και οι Gerhard Forster, P14 και Quinn Cody, αμφότεροι στην θέση 33 της Iron Class το 2017.

Οι νέοι κανονισμοί του Romaniacs 2025 για τις Adventure μοτοσυκλέτες αναφέρουν πως εκείνες πρέπει να είναι πολυκύλινδρες (ελάχιστη απαίτηση οι δύο κύλινδροι), με τις νέες διαδρομές να βασίζονται σε εκείνες της Atom Class, που δεν περιλαμβάνουν τις πλέον δύσκολες συνθήκες των κορυφαίων κατηγοριών που κάνουν αδύνατο τον τερματισμό των μεγάλων Adventure σε έναν τέτοιο αγώνα.

Tarres, Prologue 2024

Διαφορετικός θα είναι όμως και ο πρόλογος του event για τις Adventure κατηγορίες, με πιο βατά εμπόδια.

Δίπλα στα Adventure, θα δούμε και τις 2 νέες κατηγορίες για ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, με το 2024 να έχει είναι η πρώτη χρονιά στην οποία συμμετείχαν ηλεκτρικά δίκυκλα στο Romaniacs. Κι εδώ η διαδρομή θα είναι διαφορετική από τις κύριες κατηγορίες του αγώνα, ενώ θα ληφθεί υπόψη και η περιορισμένη αυτονομία των ηλεκτρικών, που μειώνεται ακόμα περισσότερο σε συνθήκες αγώνα. Το μήκος των διαδρομών θα είναι της τάξης των 35 χλμ. μέχρι κάθε service point, με 20 ακόμα χιλιόμετρα μετά την επαναφόρτιση της μπαταρίας. Οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες θα συμμετέχουν στον ίδιο πρόλογο με τις βενζινοκίνητες, ενώ το παράβολο συμμετοχής θα είναι μικρότερο.

Stark Varg

Οι νέες κατηγορίες δείχνουν τη θέληση του διοργανωτή Martin Freinademetz να επεκτείνει τον δημοφιλή αγώνα τόσο στα δημοφιλέστατα πολυκύλινδρα Adventure, αλλά και να δώσει την ευκαιρία στους κατασκευαστές ηλεκτρικών μοτοσυκλετών Enduro να εξελίξουν τα μοντέλα τους σε μερικές από τις πιο δύσκολες και θεαματικές Off-Road διαδρομές του κόσμου.

Κι όπως έχουμε δει με την αποχώρηση της Yamaha από το “μονοκύλινδρο” Rally Dakar για χάρη της προώθησης του Tenere σε όποιες διοργανώσεις επιτρέπουν τη συμμετοχή σε πολυκύλινδρες μοτοσυκλέτες, αλλά και από τη συμμετοχή των BMW, Ducati, Harley-Davidson, Suzuki, Yamaha και άλλων σε ανάλογα event, και από το εμπορικό ενδιαφέρον της αγοράς, οι περισσότεροι διοργανωτές καλό θα ήταν να λάβουν υπόψη τους τα μεγάλα Adventure. Γιατί αν δεν τα λάβουν εκείνοι, θα τα λάβουν άλλοι, με τα πολυκύλινδρα ράλι και enduro event να αυγατίζουν τις συμμετοχές τους, την ώρα που τα μονοκύλινδρα έχουν πτωτική πορεία.

Ετικέτες

Π.Π. Hard Enduro 2025, 2ος γύρος – Αυστρία: Μεγάλος νικητής ο Mani Lettenbichler της Red Bull KTM

Νίκη με μεγάλη διαφορά για τον Lettenbichler μπροστά από τον Billy Bolt
Hard Enduro
Από τον

Παύλο Καρατζά

3/6/2025

Στην Αυστρία διεξήχθη ο δεύτερος αγώνας FIM Hard Enduro World Championship για το 2025 και χαρακτηρίστηκε από τον απίστευτο ρυθμό των πρωτοπόρων, τους μόλις 14 τερματισμούς, την πολύ δυνατή βροχή και τον τερματισμό του Graham Jarvis μέσα στην 10άδα.

Ο Mani Lettenbichler ήταν και πάλι ο ταχύτερος και με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους αγωνιζόμενους, καθώς κρατούσε συνεχώς έναν απίστευτο ρυθμό και κατάφερε να πάρει μία νίκη με πάνω από δέκα λεπτά διαφορά. Ο Billy Bolt τα έδωσε και αυτός όλα χωρίς να καταφέρει να απειλήσει τον αναβάτη της KTM για να ανέβει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. 

Η μάχη για την τρίτη θέση ήταν πολύ έντονη με τους Teo Kabakchiev, Jonny Walker, Trystan Hart και Mitch Brightmore να εναλλάσσουν συνεχώς τις θέσεις τους για να διεκδικήσουν την τελευταία θέση στο βάθρο. Ο Trystan Hart φαινόταν πως θα πάρει την πολυπόθητη τρίτη θέση, όμως ένα μηχανικό πρόβλημα στο τέλος τον έριξε στην 5η θέση. Στη συνέχεια, η μάχη για την τρίτη θέση μεταξύ των  Brightmore και Kabakchiev ήταν επική. Τελικά ο Kabakchiev κατέκτησε το βάθρο περνώντας μόλις δύο (2) δευτερόλεπτα νωρίτερα τη γραμμή τερματισμού.

Enduro

Στην 8η θέση κατάφερε να τερματίσει ο βετεράνος του αθλήματος Graham Jarvis, δηλώνοντας με “Άλλη μια σημαία, αλλά χωρίς χρηματικό έπαθλο αυτή τη φορά. Ξόδεψα όσα συνήθιζα να κερδίζω!”

Ο επόμενος αγώνας θα διεξαχθεί στην Σερβία στις 18-22 Ιουνίου.