Δοκιμάζουμε το KTM 390 Duke 2024 και το συγκρίνουμε με το μοντέλο 2023 στο OPEN TV!

Η πιο συναρπαστική μοτοσυκλέτα της Α2 κατηγορίας ανεβάζει κι άλλο τον πήχη, έχοντας αλλαγές στο 90% της για τη νέα χρονιά
TEST KTM 390 Duke στο OPEN TV
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

23/5/2024

Δείτε στην πλατφόρμα του  OPEN TV μια αναλυτική παρουσίαση του KTM 390 Duke του 2024, σε σύγκριση με το απερχόμενο μοντέλο του 2023, και μάθετε όλες τις λεπτομέρειες που κάνουν ακόμα πιο σπορ, ακόμα πιο ακραία και ακόμα πιο συγκλονιστική στην οδήγηση την Α2 Naked μοτοσυκλέτα των Αυστριακών.

Από το ντεμπούτο του κιόλας, το 2013, το 390 Duke έστησε τη σημαία της ΚΤΜ στην κορυφή της Α2 κατηγορίας, όσον αφορά στη σπορ συμπεριφορά, με δυνατά σημεία το εξαιρετικό πλαίσιο χωροδικτύωμα, τις κορυφαίες αναρτήσεις της WP, τα φρένα της θυγατρικής της Brembo BYBRE, τον κινητήρα δυναμίτη των 44 hp, και το χαμηλό βάρος των 139 στεγνών κιλών. Ουσιαστικά θύμιζε πολύ πολιτική έκδοση αγωνιστικής μονοκύλινδρης μοτοσυκλέτας, θυσιάζοντας τις πολλές ανέσεις για χάρη ενός εκρηκτικού σπορ πακέτου που αναζητούσε αντίπαλο.

390 Duke

Τα χρόνια πέρασαν, και κανείς άλλος κατασκευαστής δεν τόλμησε να αντιπαρατεθεί ευθέως στο 390 Duke, με την "πορτοκαλί" μοτοσυκλέτα να δέχεται πολλές αναβαθμίσεις, για να αποτελεί το 2023 κορυφαία πρόταση όχι μόνο σε εμφάνιση, ποιότητα κατασκευής και επιδόσεις, αλλά και σε εξοπλισμό, θέτοντας συνεχώς νέα στάνταρ για την κατηγορία -και όχι μόνο.

KTM 390 Duke

Παρά τώρα την απροθυμία των ανταγωνιστών της ΚΤΜ να παίξουν ευθέως στο ίδιο ταμπλό, η εταιρεία του Mattighofen ανακατεύει τολμηρά την τράπουλα το 2024, αποφασίζοντας να... αλλάξει τα πάντα πάνω στο 390 Duke, το οποίο είναι κατά 90% καινούργιο!

KTM 390 Duke

Νέα στάση οδήγησης, ακόμα πιο μπροστόβαρη και σπορ, νέος κινητήρας με περισσότερα κυβικά, νέο πλαίσιο, νέο υποπλαίσιο, νέο ψαλίδι, νέες ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, νέες ζάντες που κόβουν πολλά κιλά μη αναρτώμενου βάρους, νέα ηλεκτρονικά, νέα εμφάνιση... τα πάντα νέα! Στόχος; Ακόμα πιο ακραία σπορ συμπεριφορά, ακόμα δυνατότερες επιδόσεις, ακόμα καλύτερο κράτημα, ακόμα περισσότερο value for money, με το 390 Duke να τα παίρνει όλα δικά του.

Ετικέτες

Ducati: Φήμες για πρόταση εξαγοράς προς τη VW από ιταλική εταιρεία – Αντίδραση από εργατικά σωματεία

Η πώληση της Ducati εξελίσσεται σε σίριαλ χωρίς καν να γνωρίζουμε αν υπάρχει βάση σε όλα αυτά
ducati-factory
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

28/7/2026

Για πολλοστή φορά το σενάριο πώλησης της Ducati από τον Όμιλο Volkswagen (VW) προς ανόρθωση των οικονομικών του επανήλθε στο προσκήνιο, με αφορμή άρθρο των Financial Times στα τέλη του Ιούνη. Το γεγονός πως η VW δεν έχει εκδώσει επίσημη διάψευση έχει εκληφθεί από αρκετούς ως έμμεση επιβεβαίωση, ενώ η πώληση άλλων κομματιών του Ομίλου (μεταξύ αυτών η Bugatti) έχει αναζωπυρώσει τη σχετική φημολογία, στην οποία έχει ενταχθεί πλέον και η Lamborghini.

Από την πλευρά του Borgo Panigale πάντως η επίσημη επικοινωνιακή γραμμή είναι πως καμιά τέτοια πρόταση δεν έχει τεθεί προς συζήτηση, ή έστω ενημέρωση, στη Ducati από τη VW. Κατά πόσο βέβαια η VW θα ενημέρωνε από νωρίς τη Ducati για το ενδεχόμενο να πουληθεί παραμένει ένα ερώτημα δίχως απάντηση. Οι Γερμανοί, ως ιδιοκτήτες, θα μπορούσαν λ.χ. να προχωρήσουν στις συζητήσεις και να το αποκαλύψουν στους Ιταλούς μόνο όταν η διαπραγμάτευση θα έχει προχωρήσει αρκετά ή όταν θα έχει ολοκληρωθεί.

Το θέμα έκτοτε έφυγε από την πρώτη γραμμή επικαιρότητας ελλείψει επίσημων εξελίξεων, ωστόσο επανέρχεται τώρα μετά από δημοσίευμα της ιστοσελίδας Motorcyclesports.net που επικαλείται αποκλειστική πληροφόρηση από ανώνυμο εργαζόμενο της Ducati, ο οποίος μιλά για συγκεκριμένη πρόταση που κατατέθηκε επισήμως στη VW.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η ιταλική εταιρεία Patritalia S.p.A. έχει καταθέσει πρόταση εξαγοράς της Ducati προς τη VW.

Η συγκεκριμένη εταιρεία φέρεται να έχει ως κεντρικό της στόχο τον επαναπατρισμό ιταλικών εταιρειών που έχουν περάσει στην ιδιοκτησία ξένων προσώπων ή εταιρειών. Μάλιστα, κατά την ίδια πηγή, στο κάδρο της Patritalia έχει μπει και η MV Agusta.

Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως δεν έχει καταστεί εφικτή η επιβεβαίωση της πληροφορίας, καθώς ο πληροφοριοδότης επιθυμεί να παραμείνει εντελώς ανώνυμος, έτσι η διασταύρωση της είδησης δεν είναι επί του παρόντος εφικτή, ούτε καν να ξεκαθαρίσει αν όντως προέρχεται από εργαζόμενο της Ducati.

Στο μεταξύ, όλη αυτή η παραφιλολογία φαίνεται πως έχει αρχίσει να έχει αντίκτυπο στους εργαζόμενους της Ducati, καθώς σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα σύλλογοι εργαζομένων της Ducati σε Ιταλία και Γερμανία διαμαρτυρήθηκαν προς τον Όμιλο VW ζητώντας άμεση ενημέρωση για το ζήτημα, καθώς ενδεχόμενη πώληση θα επηρεάσει άμεσα τις ζωές τους.

Ο Όμιλος VW απέκτησε τη Ducati το 2012 έναντι 870 εκατομμυρίων ευρώ, τιμή που συμπεριλάμβανε και τα τότε χρέη της ιταλικής εταιρείας. Σήμερα η Ducati βρίσκεται ίσως στην καλύτερη κατάσταση της ιστορίας της, κυριαρχώντας σε MotoGP και WSBK και γράφοντας αλλεπάλληλα ρεκόρ πωλήσεων, έτσι ενδεχόμενη πώλησή της θα απέφερε δισεκατομμύρια στη VW. Αυτό το προφανές κέρδος από τη συναλλαγή ωστόσο έχει ένα λογικότατο αντιστάθμισμα, καθώς η VW θα έχανε ένα πολύ ισχυρό χαρτί από τη ροή εσόδων της.

Το πόσο δεινή είναι όντως η οικονομική θέση του Ομίλου VW είναι εδώ το σημείο-κλειδί, αφού αλλιώς σκέφτεται κανείς όταν κοιτά να αναδιοργανωθεί προς το καλύτερο και αλλιώς όταν ψάχνει επειγόντως λεφτά για να καλύψει τρύπες. Στην πρώτη περίπτωση κοιτάς να ξεφορτωθείς αυτά που σε βαραίνουν οικονομικά, ενώ στη δεύτερη είσαι αναγκασμένος να σπρώξεις τα καλά σου στοιχεία, γιατί αυτά θα προσελκύσουν υποψήφιους αγοραστές και θα πωληθούν γρήγορα και σε καλή τιμή.