100km dei Campioni: Μονομαχίες στο Ράντσο του Rossi

Νικητής ο "οικοδεσπότης" του Ράντσου
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

4/12/2019

Στο "κατά Scott ευαγγέλιο" (βλ. Τεύχος ΜΟΤΟ 598) έχει αναφερθεί πως όταν ο Rossi άκουσε ότι οι αγώνες του πρωταθλήματος θα αυξηθούν στους 18 άσπρισαν οι τρίχες του, έγινε πράσινος και γούρλωσε τα μάτια. Ωστόσο, όλα όσα κάνει ο Γιατρός όσο περιμένει να αρχίσει η επόμενη σεζόν, υπονοούν το ακριβώς αντίθετο. Στο παρελθόν όσο “ξεκουραζόταν” για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο είχε αρκετές συμμετοχές στο Rally Monza, στο οποίο είχε στεφθεί πολλές φορές νικητής.

Η δίψα του για ταχύτητα είναι πραγματικά ακόρεστη και αυτό επιβεβαιώνεται παράλληλα και από το γεγονός ότι τον Φεβρουάριο που θα κλείσει τα 41, δεν έχει απλά πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα όντας ένας εργοστασιακός αναβάτης, αλλά παραμένει και ένας από τους 10 ταχύτερους του κόσμου. Τώρα, διοργάνωσε για έκτη φορά το 100km dei Campioni , όπου πραγματοποιείται παραδοσιακά στο Ράντσο του στην Tavullia, το οποίο μάλιστα συγκέντρωσε τους περισσότερους θεατές από κάθε άλλη φορά, ξεπερνώντας τους 1.200!

Πρόκειται για έναν αγώνα διάρκειας 100 χιλιομέτρων (ή 50 γύρων του Ράντσου) στον οποίο έλαβαν μέρος αρκετές ομάδες αποτελούμενες από δύο αναβάτες η κάθε μία, με τις εναλλαγές των αναβατών να γίνεται κάθε πέντε γύρους. Η εκκίνηση έγινα στα πρότυπα των αγώνων Endurance, μιας και με το “σβήσιμο των φωτών” οι αναβάτες έτρεξαν προς τις μοτοσυκλέτες τους, όπως γίνεται στους αγώνες αντοχής.

Ο Elia Bartolini, που ήταν στην ίδια ομάδα με τον Lorenzo Baldassari, κατάφερε να στρίψει πρώτος στην Κ1, έχοντας πίσω του τον Rossi (ο οποίος για ομόσταβλο είχε τον ετεροθαλή αδερφό του Luca Marini), ενώ κατά πόδας ήταν οι Migno και Manzi. Το πρώτο μέρος του αγώνα είχε τις στιγμές του, με τον Manzi να σημειώνει μια πτώση και τον Rossi να παίρνει τα ηνία του αγώνα απ’ τον Manzi.

Με την ολοκλήρωση των πέντε πρώτων γύρων, ο Marini κατάφερε να βρεθεί πάλι στην κορυφή, με τον Morbidelli (που ήταν ομόσταβλος του Migno) να είναι στην ουρά της μοτοσυκλέτας του και τον Baldassari να είναι τρίτος. Όσο αγώνας εξελίσσονταν η μοτοσυκλέτα του Marini έσβησε και ο Morbidelli βρέθηκε να ηγείται, ενώ τα προβλήματα με την πρόσφυση που αντιμετώπισε ο Bartolini έδωσαν την ευκαιρία στον Αμερικανό JD Beach να παλέψει για την τρίτη θέση.

Η ένταση κορυφώθηκε στους τελευταίους γύρους από την επιτυχή προσπάθεια του Rossi να ανακάμψει απ’ το πρόβλημα που αντιμετώπισε ο αδερφός του και είχε ρίξει την ομάδα τους στις πιο πίσω θέσεις. Στην τελευταία αλλαγή μοτοσυκλετών ο Rossi είχε προσφέρει στον αδερφό του το πλεονέκτημα που χρειαζόταν για να παλέψει για τη νίκη. Σε συνδυασμό με το κώνο που κόλλησε η μοτοσυκλέτα του Morbidelli, ο Marini κατάφερε να δει πρώτος την καρό σημαία, με το δίδυμο των Morbidelli – Migno να τερματίζει δεύτερο, όντας έξι δευτερόλεπτα πίσω του.

Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η ομάδα των Αμερικανών Beach και Halbert, όπου μετά από μπόλικο θέαμα κατάφεραν να επικρατήσουν ενάντια των Bartolini και Baldassarri. Την πεντάδα έκλεισαν οι Matia Pasini και Manzi, ενώ έκτοι βρέθηκαν οι Celestino Vietti και Marco Bezzecchi. Απομένουν 95 μέρες μέχρι τον πρώτο αγώνα του πρωταθλήματος, υπό το φως των προβολέων του Qatar και αν επιβεβαιωθεί η συμμετοχή του Rossi στο φετινό Dakar που θα ξεκινήσει στις 5 Ιανουαρίου, θα αποτελέσει άλλο ένα δείγμα πως η φλόγα του Γιατρού για τους αγώνες δεν σβήνει ποτέ.

Ανάκληση ΚΤΜ 390 και Husqvarna 401 στην Ελλάδα για ECU

Διορθώνει το σβήσιμο του κινητήρα σε χαμηλές ταχύτητες - Δείτε ποια μοντέλα αφορά
Ανάκληση στην Ελλάδα για KTM και Husqvara
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

27/1/2026

H Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και συγκεκριμένα το Τμήμα Γενικής Ασφάλειας Προϊόντων της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Συμμόρφωσης Βιομηχανικών Προϊόντων, ανακοινώνει ότι η κατασκευάστρια εταιρεία KTM AG σε συνεργασία με την εταιρεία ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ, Γενικό Αντιπρόσωπο και εισαγωγέα των μοτοσυκλετών KTM, Husqvarna, GASGAS και MV Agusta στην Ελλάδα, εκτελεί πρόγραμμα υποχρεωτικής ανάκλησης ασφάλειας μοτοσυκλετών KTM και HUSQVARNA για αναβάθμιση της μονάδας ελέγχου (ECU) του κινητήρα.

Για την εν λόγω ανάκληση σας είχαμε γράψει προηγουμένως, καθώς είχε ξεκινήσει από Η.Π.Α. για να περάσει μετά Ευρώπη. Η συγκεκριμένη καμπάνια ανάκλησης στην ελληνική αγορά περιλαμβάνει 472 συνολικά επηρεαζόμενα δίκυκλα και αφορά σε μοτοσυκλέτες KTM μοντέλα Duke 390, Enduro R 390, SMC R 390, Adventure R 390, Adventure X 390 (περιόδου παραγωγής 30/9/2023 – 20/10/2025) και HUSQVARNA μοντέλα Vitpilen 401, Svartpilen 401 (περιόδου παραγωγής 13/2/2024 – 31/7/2024).

Το εύρος αριθμών πλαισίου KTM από VBKJGJ407SN223804 έως VBKJ2J403SN200437 (381 μοτοσυκλέτες) και Husqvarna από VBKJUJ404RN205750 έως VBKJUJ408RN209137 (91 μοτοσυκλέτες) μοντέλα 2024-2026 με περίοδο κατασκευής από 30/9/2023 έως 20/10/2025, που έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα από τον Επίσημο Εισαγωγέα.

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, σε κάποια από τα παραπάνω δίκυκλα οχήματα έχει παρουσιαστεί σβήσιμο του κινητήρα σε χαμηλές ταχύτητες κίνησης ή κατά τη διάρκεια επιβράδυνσης. Κάτι τέτοιο, ενδέχεται, να προκαλέσει επισφαλείς συνθήκες για τον οδηγό.

Ως εκ τούτου, για την επίλυση του προβλήματος αυτού, κρίνεται σκόπιμη και απαραίτητη μια αναβάθμιση της μονάδας ελέγχου του κινητήρα (ECU), καθώς μειώνει σημαντικά τη πιθανότητα σβησίματος του κινητήρα στις παραπάνω συνθήκες.

Οι ιδιοκτήτες των ανωτέρω οχημάτων, θα ενημερωθούν εγγράφως, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) ή/και τηλεφωνικής επικοινωνίας, ώστε να προσέλθουν στον πλησιέστερο Συνεργάτη του Δικτύου Εξουσιοδοτημένων Επισκευαστών ανά την Ελλάδα, ύστερα από διακανονισμένο τηλεφωνικό ραντεβού, προκειμένου, και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, να λάβουν χώρα οι δέουσες ενέργειες και οι απαραίτητες επεμβάσεις βελτίωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες ή/και διευκρινίσεις οι καταναλωτές παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τo Τεχνικό τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών της ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ στον αριθμό 2103499334/2103499266 ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

Ετικέτες