Honda - Ντεμπούτο με νίκη για την Trial RTL Electric στην Ιαπωνία απέναντι σε βενζινοκίνητες μοτοσυκλέτες

Νικήτρια στα χέρια του διευθυντή της ομάδας Trial, Takahisa Fujinami
Honda RTL Prototype
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

14/10/2024

Όπως είχε προγραμματίσει η Honda έλαβε μέρος στον έκτο γύρο του Ιαπωνικού Πρωταθλήματος Trial με την πρωτότυπη RTL Electric καταφέρνοντας παράλληλα να κερδίσει με αναβάτη τον Takahisa Fujinami, ενάντια σε βενζινοκίνητα μοντέλα.

Ευχαριστημένοι πρέπει να είναι οι ιθύνοντες της Team HRC έπειτα από τη συμμετοχή της νέας αμιγώς ηλεκτρικής Trial που εξελίσσουν για αγωνιστική χρήση, η οποία και βασίζεται στη θρυλική πλέον, βάσει και των επιτυχιών της στα χέρια του Toni Bou, Montesa COTA 4RT.

Ο 44χρονος Fujinami, ο οποίος αποσύρθηκε επίσημα από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Trial το 2021, συμμετείχε στην κατηγορία International A-Class Super (IAS) την οποία και κέρδισε παρόλο που προπονήθηκε μόλις δύο εβδομάδες για να προετοιμαστεί για τον αγώνα. 

Honda RTL Prototype Αγώνες Ιαπωνία 2024

Η Honda εξελίσσει την αμιγώς ηλεκτρική της trial με στόχο να την κάνει ακόμη καλύτερη σε σχέση με την εργοστασιακή Montesa COTA 4RT. Η μοτοσυκλέτα χρησιμοποιεί την μπαταρία του CR Electric Proto, η οποία έχει τροποποιηθεί για να ταιριάζει καλύτερα στις ενεργειακές απαιτήσεις μια trial. 

Ο ηλεκτρικός κινητήρας με αντιστροφέα συνεργάζεται με συμβατικό κιβώτιο με τη μανέτα του υγρού πολύδισκου συμπλέκτη να είναι κανονικά παρούσα στο αριστερό γκριπ και τα επίπεδα στιβαρότητας του αλουμινένιου πλαισίου των δύο δοκών έχουν μελετηθεί εκ νέου ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Η Honda δεν ανακοινώνει πολλές λεπτομέρειες για τη νέα μοτοσυκλέτα της με τα χαρακτηριστικά απόδοσης του ηλεκτρικού μοτέρ παραμένουν άγνωστα σε αυτό το σημείο, όπως και η ενεργειακή χωρητικότητα αλλά και η χημεία της μπαταρίας ιόντων λιθίου. 

Honda RTL Prototype Αγώνες Ιαπωνία 2024

Αυτή τη στιγμή μυστικό παραμένει και το βάρος της RTL Electric με τη Honda να αναφέρεται μόνο στις διαστάσεις της με το μήκος, το πλάτος και το ύψος να βρίσκονται στα 2.010, 830 και 1.130 χλστ. αντίστοιχα. 

Η απόσταση από το έδαφος είναι 335 χλστ., με τυπικές για trial να είναι και οι προδιαγραφές των φρένων με 4πίστονη εμπρός δαγκάνα και δίσκο διαμέτρου 183,5 χλστ., ενώ πίσω βρίσκεται δίσκος 150 χλστ. και δαγκάνα δύο εμβόλων.

Απώτερος σκοπός της HRC είναι να αγωνιστεί με την ηλεκτρική της Trial στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και να ξεπεράσει με αυτή τις επιδόσεις τις Montesa COTA 4RT, ενώ εξελίσσοντας την πρωτότυπη RTL δημιουργεί τεχνογνωσία που θα μεταφέρει και στις μοτοσυκλέτες δρόμου που θα έχουν ηλεκτρικό μοτέρ και μπαταρίες.

Η Aprilia Tuareg Racing ενισχύεται με τον Thomas Marini για το 2026

Θα συνδράμει τον Jacopo Cerutti στο Ευρωπαϊκό Tout Terrain Rally Cup
aprilia
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

12/3/2026

Η Aprilia Tuareg Racing επεκτείνει το αγωνιστικό της πρόγραμμα για το 2026, ανακοινώνοντας τη συνεργασία με τον Thomas Marini και διπλασιάζοντας τις συμμετοχές της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Rally και Ιταλικό Motorally.

Η Aprilia Tuareg Racing προετοιμάζεται για το υπόλοιπο της αγωνιστικής χρονιάς του 2026 ανακοινώνοντας την ένταξη του Thomas Marini στο εργοστασιακό της πρόγραμμα Rally Raid. Ο αναβάτης από το Σαν Μαρίνο θα αγωνιστεί με την Aprilia Tuareg Rally στο πλαίσιο της συνεργασίας της Aprilia με τη GCorse, την ομάδα των αδελφών Guareschi.

Ένας αναβάτης με ισχυρό βιογραφικό στο rally raid

Ο Marini θεωρείται ένας από τους πλέον δυνατούς αναβάτες της ευρωπαϊκής σκηνής Rally Raid. Στο παλμαρέ του ξεχωρίζει ο τίτλος στο Ιταλικό Πρωτάθλημα Raid TT το 2024, ενώ το 2025 πέτυχε σημαντικές διεθνείς νίκες στο Albania Rally και στο Transanatolia Rally.

Πριν στραφεί πλήρως στους αγώνες Rally, είχε κατακτήσει και εθνικούς τίτλους motocross στην κατηγορία 300 το 2016 και το 2017. Παράλληλα πραγματοποίησε ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο στο Africa Eco Race, όπου κατέκτησε μια νίκη σε ειδική διαδρομή και ακόμη τέσσερα αποτελέσματα μέσα στην πρώτη πεντάδα.

Πρεμιέρα στο Ευρωπαϊκό Tout Terrain Rally Cup

Το 2026 ο Marini θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Tout Terrain Rally Cup οδηγώντας την Aprilia Tuareg Rally. Εκεί θα είναι ομόσταυλος του Jacopo Cerutti, με τους δύο αναβάτες να συμμετέχουν και στους τέσσερις αγώνες της χρονιάς.

Aprilia Tuareg Racing

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αγώνες σε τέσσερις χώρες:

  • Ισπανία (12–18 Απριλίου)
  • Ελλάδα (25–31 Μαΐου)
  • Ρουμανία (10–18 Ιουλίου)
  • Ιταλία (13–17 Οκτωβρίου)

Παράλληλα, ο Marini θα συμμετάσχει σε αρκετές δοκιμές μέσα στη χρονιά, ενώ θα λάβει μέρος ως wildcard και στον πρώτο γύρο του Ιταλικού Πρωταθλήματος Motorally.

Προετοιμασία για το Africa Eco Race

Στο πρόγραμμα του 2026 περιλαμβάνεται επίσης το Addax Rally στο Μαρόκο (25 με 30 Οκτωβρίου), ένας αγώνας που θεωρείται σημαντικό βήμα προετοιμασίας για το Africa Eco Race του 2027. Εκεί ο Marini θα βρεθεί στην εκκίνηση με τα χρώματα της Aprilia, δίπλα στον Cerutti.

Διπλό αγωνιστικό πρόγραμμα για την Aprilia

Η Aprilia Tuareg Racing θα έχει φέτος διπλή αγωνιστική παρουσία. Εκτός από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Rally Raid, η ομάδα θα συμμετάσχει και στο Ιταλικό Πρωτάθλημα Motorally.

Σε αυτό θα αγωνιστούν οι Marco Menichini και Francesco Montanari με την πολυβραβευμένη Tuareg Rally. Το ημερολόγιο του πρωταθλήματος της Ιταλίας περιλαμβάνει τέσσερις γύρους:

  • Alassio (28–29 Μαρτίου)
  • Olbia (16–17 Μαΐου)
  • Gioia dei Marsi (20–21 Ιουνίου)
  • Umbertide (12–13 Σεπτεμβρίου)

Η “Βασίλισσα της Αφρικής”

Η Aprilia Tuareg Rally έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως μια από τις πιο ανταγωνιστικές μοτοσυκλέτες στο Rally Raid. Η αξιοπιστία και οι επιδόσεις της στις αφρικανικές διαδρομές της χάρισαν το προσωνύμιο “Queen of Africa”.

Η συνεργασία της Aprilia με την GCorse τα τελευταία τρία χρόνια έχει οδηγήσει σε μια σειρά σημαντικών επιτυχιών, όπως οι δύο συνεχόμενοι τίτλοι στο Africa Eco Race το 2024 και το 2025, αλλά και νίκες σε αγώνες όπως τα Baja Aragón, Hellas Rally Raid και Ro Rally Marathon, καθώς και στους τρεις τελευταίους τίτλους του Ιταλικού Motorally.

Aprilia Racing

Δηλώσεις

Ο Thomas Marini δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για τη νέα του συνεργασία:
“Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που εντάσσομαι στην οικογένεια της Aprilia. Οι στόχοι για τη σεζόν είναι φιλόδοξοι και υπάρχει μεγάλη διάθεση να παλέψουμε για τη νίκη σε κάθε αγώνα. Δεν θα είναι εύκολο, γιατί πρόκειται για μια νέα μοτοσυκλέτα για εμένα, αλλά είμαι βέβαιος ότι μαζί με την Ομάδα Guareschi θα κάνουμε σημαντική δουλειά εξέλιξης.”

Από την πλευρά του, ο Vittoriano Guareschi υπογράμμισε τον ενθουσιασμό του για την συνεργασία:

“Είμαστε ενθουσιασμένοι που καλωσορίζουμε τον Thomas Marini στην ομάδα. Η συνεργασία προέκυψε φυσικά, καθώς υπήρχε αμοιβαία επιθυμία. Τα τελευταία χρόνια έχει ξεχωρίσει διεθνώς για τα εξαιρετικά αποτελέσματά του και γνωρίζουμε πολύ καλά την αξία του. Θα ξεκινήσουμε άμεσα δοκιμές στο Riotorto και στη συνέχεια θα αγωνιστούμε στον πρώτο γύρο του Ιταλικού Motorally πριν το ντεμπούτο μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.”