Honda Racing Corporation - Στους αγώνες Trial με το ηλεκτρικό RTL Electric

Το πρώτο αγωνιστικό ηλεκτρικό trial της HRC - Με αναβάτη τον Takahisa Fujinami
Team HRC  - Ηλεκτρικό trial από τη Honda
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

18/9/2024

Η Team HRC θα εγκαινιάσει την πρώτη αμιγώς ηλεκτρική απόπειρα της Honda Racing Corporation στο trial, με την αρχή να γίνεται στο ιαπωνικό πρωτάθλημα.

Η Honda υποστηρίζει τον εξηλεκτρισμό των δύο τροχών και στον μηχανοκίνητο αθλητισμό και η εργοστασιακή συμμετοχή της στο πρωτάθλημα MFJ All Japan Trial επιβεβαιώνει τη δέσμευση της στη συνεργασία που έχει στους ηλεκτρικούς κινητήρες και τις μπαταρίες και με τους υπόλοιπους Ιάπωνες κατασκευαστές.

Οι αγώνες είναι απαραίτητοι για την ορθή εξέλιξη του είδους και τη μείωση του συνολικού βάρους και αυτό παίζει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στις μοτοσυκλέτες, για να μην φτάσουμε να οδηγούμε "σπορ" δίτροχα 400-500 κιλών, με ελαστικά που θέλουν αλλαγή κάθε 3.000 χλμ., όπως έχει γίνει δηλαδή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα επιδόσεων που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν για πλάκα τους δύο τόνους σε βάρος.

Team HRC  - Ηλεκτρικό trial από τη Honda

Η Honda έχει ξεκινήσει από πέρσι να παίρνει πιο σοβαρά τους αγώνες με ηλεκτρικά με τη συμμετοχή της στο ιαπωνικό πρωτάθλημα All Japan MX με το CR Electric Proto, αλλά και στο Παγκόσμιο Κύπελλο e-Explorer της FIM, όπου βρίσκεται στην πρώτη θέση. Το ηλεκτρικό CR είναι και ο "δωρητής οργάνων" αναφορικά με τον κινητήρα, τη συστοιχία μπαταριών και το σύστημα διαχείρισής τους στην ηλεκτρική trial RTL Electric.

H RTL είναι η πρώτη αμιγώς ηλεκτρική αγωνιστική trial που εξελίσσει η HRC και ως βάση δεν θα μπορούσε παρά να χρησιμοποιηθεί η ανίκητη εργοστασιακή Montesa COTA 4RT που έχει οδηγήσει τον τεράστιο Toni Bou σε 18 σερί παγκόσμιους τίτλους.

Στην τρέχουσα φάση η μοτοσυκλέτα εξελίσσεται με τη βοήθεια ενός παλιού γνώριμου από τις επιτυχίες του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Trial, του βετεράνου Takahisa "Fujigas" Fujinami, ο οποίος είναι και ο διευθυντής της Team HRC. Ο Fujinami έχει συνδέσει την καριέρα του με την HRC και κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2004. Ο 44χρονος Ιάπωνας θα λάβει μέρος στους ιαπωνικούς αγώνες trial, στην κατηγορία  International A-Class Super (IAS) με την αρχή να γίνεται στις 13 Οκτωβρίου.

SuperEnduro 2026, 1ος γύρος Πολωνία: Billy Bolt και Husqvarna στην κορυφή

Δεύτερος ο Jonny Walker, σε ρηχά νερά ο 8ος Manuel Lettenbichler - 6ος ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής EnduroGP, Josep Garcia
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

15/12/2025

Ο Billy Bolt ξεκίνησε με εντυπωσιακό τρόπο την πορεία του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SuperEnduro 2026 στο Gliwice της Πολωνίας, με τον Jonny Walker να έρχεται δεύτερος και τον Eddie Karlsson να συμπληρώνει το βάθρο.

Στην SuperPole ο Bolt τερμάτισε πρώτος μπροστά από τους Mitch και Ash Brightmore, τον Eddie Karlsson και τον Josep Garcia, ενώ ο Walker έκανε ένα λάθος που θα καθόριζε τον πρώτο γύρο.

Bolt

1ος αγώνας

Ο Billy Bolt με Husqvarna δεν άφησε κανένα περιθώριο στους αντιπάλους του και έλεγξε τον αγώνα από την αρχή του. Πίσω του τα αδέρφια Brightmore με GASGAS έδιναν τη δική τους μάχη με τον Walker με Triumph που είχε ανακάμψει και τους είχε φτάσει. Ο Walker στην συνέχεια είχε πτώση και τερμάτισε στην 5η θέση, ενώ τέταρτος ήρθε ο Karlsson με Stark.

2ος αγώνας

Ο δεύτερος αγώνας χρησιμοποιεί αντίστροφη σειρά εκκίνησης, που σημαίνει ότι οι κορυφαίοι αναβάτες από τον πρώτο αγώνα ξεκινούν από τις τελευταίες θέσεις! Ο Walker είχε εδώ το πλεονέκτημα και πήρε τη νίκη με τον Bolt να ακολουθεί. Για την τρίτη θέση πάλευαν τα αδέρφια Brightmore και ο Karlsson, με τον Ashton Brightmore να κατακτά τελικά την τελευταία θέση στο βάθρο.

3ος αγώνας

Ο Bolt πήρε τη νίκη με δεύτερο τον Walker, με τον Bolt να παραδέχεται αργότερα ότι χαλάρωσε ελαφρώς και ότι ένας ακόμη γύρος θα μπορούσε να είχε αλλάξει τα πράγματα. Τα αδέρφια Brightmore συγκρούστηκαν μεταξύ τους και είχαν πτώση, κάτι που εκμεταλλεύτηκε ο Eddie Karlsson, ο οποίος κατέκτησε το πρώτο του βάθρο στο SuperEnduro και ένα ιστορικό αποτέλεσμα για τη Stark.

Στην πρώτη του εμφάνιση στο θεσμό και απέναντι στους καλύτερους αναβάτες του, ο εργοστασιακός αναβάτης της KTM και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Enduro 2025, Josep Garcia, τα βρήκε λίγο σκούρα, αλλά η 6η θέση που κατέκτησε δεν είναι και μικρό πράγμα, περνώντας μπροστά και από τον ομόσταυλό του Lettenbichler, ο οποίος δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από την 8η θέση στη γενική.

 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε και την βαθμολογία μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου του SuperEnduro 2026:

Bolt