Διαψεύδει ο Hamilton τα περί "τούμπας με την M1"

Με ανάρτησή του στο Instagram
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

11/12/2019

Τις τελευταίες ώρες η σπέκουλα για το τι μπορεί να έχει συμβεί και δεν έχει κυκλοφορήσει καμία ανακοίνωση ή φωτογραφία σχετικά με την… ανταλλαγή θέσεων μεταξύ Rossi και Hamilton, έχει απογειωθεί. Μερίδα του Τύπου, μεταξύ των οποίων και η ιταλική "La Republica", έκανε υποθέσεις για πτώση του Hamilton με την μοτοσυκλέτα του Rossi, κάτι που υιοθέτησαν αβίαστα ακόμη περισσότερα μέσα (εγχώρια και ξένα), στην άγρα των "κλικ".

Εμείς προτιμήσαμε την οδό της ψυχραιμίας και της υπομονής, καθώς είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείς στο κυνήγι της αμεσότητας, αλλά είναι ακόμη πιο εύκολο να χάσεις το παιχνίδι της εγκυρότητας… Προφανώς οι εξελίξεις μας δικαίωσαν, καθώς πριν από λίγο, ο Lewis Hamilton με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Instagram, φαίνεται να διαψεύδει ότι συνέβη κάτι τέτοιο.

Πιο συγκεκριμένα, ο πολυπρωταθλητής της F1 έγραψε: "Καλημέρα κόσμε! Ελπίζω όλοι να είναι καλά. Λυπάμαι που δεν υπάρχουν ακόμη νέα για το τι ετοιμάσαμε εγώ και ο @valeyellow46, αλλά το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ήταν κάτι επικό. Τα πήγαμε και οι δύο φανταστικά, χωρίς κανένα πρόβλημα και ήταν η καλύτερη μέρα που είχα ποτέ". Απομένει λοιπόν να περιμένουμε λίγο ακόμη για να δούμε φωτογραφίες και να διαβάσουμε ανακοινώσεις για το event, πριν αρχίσουμε να πλάθουμε ή να παρασυρόμαστε από σενάρια… επιστημονικής φαντασίας.

 

H Autoliv εξελίσσει αποσπώμενο αερόσακο για δίκυκλα που μένει πάνω στον αναβάτη

Από την εταιρεία που φτιάχνει τον αερόσακο του Yamaha Tricity
autoliv
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

3/7/2026

Στον κόσμο των αυτοκινήτων η Autoliv είναι μια από τις εταιρείες που πρωταγωνιστούν ως προμηθεύτρια συστημάτων αερόσακων, εξοπλίζοντας περίπου το 40% των ανάλογων συστημάτων που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η αμερικανο-σουηδική εταιρεία έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να επεκταθεί και στα δίκυκλα, έχοντας μια σύμπραξη με την Piaggio (για τα Mp3) που ακόμη δεν έχει παράξει αποτέλεσμα, ενώ δικός της θα είναι και ο αερόσακος που θα φορέσει το νέο Tricity 300 της Yamaha.

Το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται η Autoliv και αποτελεί αντικείμενο κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας είναι ένας αποσπώμενος αερόσακος που μπορεί να τοποθετηθεί σε πληθώρα σκούτερ και μοτοσυκλετών.

autoliv

Η ιδέα είναι απλή και κατά βάση αποτελείται από τη συνήθη τεχνολογία που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια. Ο αερόσακος είναι τοποθετημένος μέσα σε έναν μακρόστενο σωλήνα, μαζί με την ηλεκτρονική πλακέτα ελέγχου, το αέριο και τον μηχανισμό ενεργοποίησής του.

Η καινοτομία στο σχέδιο αυτό έγκειται στον τρόπο λειτουργίας του αερόσακου. Συγκεκριμένα, όταν το σύστημα ενεργοποιηθεί, ο μηχανισμός που πυροδοτεί το φούσκωμα του αερόσακου είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε ταυτόχρονα να σπάει τη σύνδεση με το τιμόνι, έτσι όταν ο αναβάτης εκτοξευτεί από τη μοτοσυκλέτα ο αερόσακος παραμένει πάνω στο σώμα του και όχι στη μηχανή.

autoliv

Το σχήμα του αερόσακου συνεπώς είναι εδώ διαφορετικό, μελετημένο να αγκαλιάζει τον κορμό του αναβάτη και να περνά πάνω από τους ώμους του, προστατεύοντας από τυχόν σύγκρουση του σώματος με την άσφαλτο ή όποιο άλλο εμπόδιο απειλήσει τη σωματική του ακεραιότητα.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της διάταξης είναι αρκετά και εμφανή. Πρώτον, κατά την Autoliv είναι ένα εξάρτημα με σχετικά μικρό κόστος παραγωγής, άρα δεν θα επιβαρύνει σημαντικά την τιμή του δικύκλου που θα το φορέσει. Δεύτερον, προσφέρει τη δυνατότητα προσαρμογής σε πληθώρα μοντέλων, κάτι που θα τον κάνει ελκυστικό για εργοστασιακή τοποθέτηση (ΟΕΜ) από πολλούς κατασκευαστές και, τρίτον, απολαμβάνει την καινοτομία της απόσπασής του από το όχημα για να μείνει στο σώμα του αναβάτη, αντικαθιστώντας έτσι τζάκετ ή ανεξάρτητα γιλέκα με ενσωματωμένο αερόσακο που πωλούνται ξεχωριστά στην αγορά.