ACEM - Άνοδος στις πωλήσεις μοτοσυκλέτας στην Ε.Ε. το 2023, πτώση στο μοτοποδήλατο

Πάνω από ένα εκατομμύριο ταξινομήσεις καινούργιων μοτοσυκλετών στις 5 μεγάλες αγορές της Ε.Ε.
ACEM - Ταξινομήσεις 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

1/2/2024

Οι ταξινομήσεις καινούργιων μοτοσυκλετών σε πέντε από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Βρετανία) έφτασαν το 1.049.898 για το 2023, αύξηση 10,5% σε σχέση με το 2022, όπου είχαν σημειωθεί 950.437 ταξινομήσεις.

Μεγάλη ήταν η άνοδος των ταξινομήσεων στην Ιταλία (320,186 μοτοσυκλέτες, +18% σε σχέση με το 2022) και στην Ισπανία (201,115 μοτοσυκλέτες, +13.6%) στη Γερμανία (213,801 μοτοσυκλέτες, +7.2%) και Γαλλία (206,731 μοτοσυκλέτες, +6.9%), ενώ οι ταξινομήσεις παρέμειναν στα ίδια σχεδόν επίπεδα στη Βρετανία (108,065 μοτοσυκλέτες, -1.2%).

Αντίθετα με τη μοτοσυκλέτα, τα νέα στα μοτοποδήλατα (50 κ.εκ.) δεν είναι καλά, καθώς είχαμε πτώση -σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντική- σε έξι μεγάλες αγορές της Ε.Ε. (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και Ισπανία).

Συγκεκριμένα οι ταξινομήσεις στις 6 αυτές αγορές έφτασαν τις 193.145 το 2023, αριθμός που μεταφράζεται σε πτώση 24,5% σε σχέση με το 2022 (255.909 ταξινομήσεις). Η πτώση ήταν πιο έντονη στην Ολλανδία (34.027 μοτοποδήλατα, -45,1%), ενώ ακολούθησαν η Γερμανία (17.627 μοτοποδήλατα, -40.5%), η Γαλλία (75.426 μοτοποδήλατα, -19.1%) η Ιταλία (18.737 μοτοποδήλατα, -13.3%), το Βέλγιο (-3.8%) και η Ισπανία (-5.2%).

Μεταξύ άλλων, ο Antonio Perlot, Γεννικός Γραμματέας του ACEM (European Association of Motorcycle Manufacturers) δήλωσε πως ανάλογα την αγορά, η πτώση στα μοτοποδήλατα δείχνει τη στροφή του κόσμου στα μεγαλύτερα κυβικά και στις ελαφριές μοτοσυκλέτες, ενώ εμείς θα λέγαμε πως δείχνει και τη μικρότερη από παλιά όρεξη της νέας γενιάς για οδήγηση στα 16 τους έτη

Κάμερες τροχαίας στην Αττική: Ψαλιδίστηκαν 21.000 καταγραφές πριν βεβαιωθεί πρόστιμο

Το νέο σύστημα ελέγχου καταγράφει παραβάσεις, αλλά κάθε υπόθεση εξετάζεται πριν εκδοθεί κλήση
Καμερες
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

4/8/2026

Περισσότερες από 21.000 καταγραφές παραβάσεων που εντόπισαν οι νέες κάμερες κυκλοφορίας στην Αττική απορρίφθηκαν έπειτα από έλεγχο της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς κρίθηκε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία ή δεν επρόκειτο για πραγματικές παραβάσεις

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., έως τις 22 Ιουλίου 2026 ακυρώθηκαν συνολικά 21.073 καταγραφές από το νέο σύστημα αυτόματης επιτήρησης της κυκλοφορίας, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι κάμερες δεν εκδίδουν αυτόματα πρόστιμα, αλλά κάθε περίπτωση ελέγχεται πριν βεβαιωθεί παράβαση.

Ο συχνότερος λόγος απόρριψης ήταν η λανθασμένη αναγνώριση οχημάτων που κινούνταν πολύ κοντά στη διαγράμμιση, χωρίς όμως να την παραβιάζουν. Για τον λόγο αυτό ακυρώθηκαν 7.039 καταγραφές (33,4%).

Ακολούθησαν τα οχήματα έκτακτης ανάγκης και κρατικά οχήματα, με 6.051 ακυρώσεις (28,7%), καθώς διαθέτουν ειδικό καθεστώς κατά την εκτέλεση υπηρεσίας.

Σε 4.732 περιπτώσεις (22,5%) η ποιότητα της εικόνας δεν επέτρεπε την ασφαλή αναγνώριση του οχήματος, κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες ή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Επιπλέον, 1.958 καταγραφές (9,3%) ακυρώθηκαν επειδή η κυκλοφορία ρυθμιζόταν εκείνη τη στιγμή από τροχονόμο ή υπήρχε νόμιμη εξαίρεση για οχήματα της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής ή του ΕΚΑΒ.

Μικρότερο ποσοστό αφορούσε περιπτώσεις όπου καταγράφηκαν περισσότερα από ένα οχήματα στο ίδιο πλάνο (440 περιπτώσεις), ξένες ή μη καταχωρημένες πινακίδες (171), σφάλματα στην αυτόματη αναγνώριση πινακίδων (107), μη ευδιάκριτες πινακίδες λόγω φθοράς ή λάσπης (71) και ελιγμούς που πραγματοποιήθηκαν για αποφυγή ατυχήματος (28). Άλλες 476 καταγραφές χαρακτηρίστηκαν ως “λοιποί λόγοι”.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το σύστημα λειτουργεί με ανθρώπινο έλεγχο πριν από την επιβολή προστίμου, ώστε να αποφεύγονται λανθασμένες χρεώσεις. Παράλληλα, αναδεικνύουν τα σημεία όπου το σύστημα εμφανώς πάσχει, όπως η ακρίβεια των αλγορίθμων αναγνώρισης, η απόδοση των καμερών σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και η καλύτερη αναγνώριση των πινακίδων κυκλοφορίας.