ACEM - Άνοδος στις πωλήσεις μοτοσυκλέτας στην Ε.Ε. το 2023, πτώση στο μοτοποδήλατο

Πάνω από ένα εκατομμύριο ταξινομήσεις καινούργιων μοτοσυκλετών στις 5 μεγάλες αγορές της Ε.Ε.
ACEM - Ταξινομήσεις 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

1/2/2024

Οι ταξινομήσεις καινούργιων μοτοσυκλετών σε πέντε από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Βρετανία) έφτασαν το 1.049.898 για το 2023, αύξηση 10,5% σε σχέση με το 2022, όπου είχαν σημειωθεί 950.437 ταξινομήσεις.

Μεγάλη ήταν η άνοδος των ταξινομήσεων στην Ιταλία (320,186 μοτοσυκλέτες, +18% σε σχέση με το 2022) και στην Ισπανία (201,115 μοτοσυκλέτες, +13.6%) στη Γερμανία (213,801 μοτοσυκλέτες, +7.2%) και Γαλλία (206,731 μοτοσυκλέτες, +6.9%), ενώ οι ταξινομήσεις παρέμειναν στα ίδια σχεδόν επίπεδα στη Βρετανία (108,065 μοτοσυκλέτες, -1.2%).

Αντίθετα με τη μοτοσυκλέτα, τα νέα στα μοτοποδήλατα (50 κ.εκ.) δεν είναι καλά, καθώς είχαμε πτώση -σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντική- σε έξι μεγάλες αγορές της Ε.Ε. (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και Ισπανία).

Συγκεκριμένα οι ταξινομήσεις στις 6 αυτές αγορές έφτασαν τις 193.145 το 2023, αριθμός που μεταφράζεται σε πτώση 24,5% σε σχέση με το 2022 (255.909 ταξινομήσεις). Η πτώση ήταν πιο έντονη στην Ολλανδία (34.027 μοτοποδήλατα, -45,1%), ενώ ακολούθησαν η Γερμανία (17.627 μοτοποδήλατα, -40.5%), η Γαλλία (75.426 μοτοποδήλατα, -19.1%) η Ιταλία (18.737 μοτοποδήλατα, -13.3%), το Βέλγιο (-3.8%) και η Ισπανία (-5.2%).

Μεταξύ άλλων, ο Antonio Perlot, Γεννικός Γραμματέας του ACEM (European Association of Motorcycle Manufacturers) δήλωσε πως ανάλογα την αγορά, η πτώση στα μοτοποδήλατα δείχνει τη στροφή του κόσμου στα μεγαλύτερα κυβικά και στις ελαφριές μοτοσυκλέτες, ενώ εμείς θα λέγαμε πως δείχνει και τη μικρότερη από παλιά όρεξη της νέας γενιάς για οδήγηση στα 16 τους έτη

Τέλος οι BMW Motorrad Days στο Garmisch-Partenkirchen – Στροφή σε τοπικές εκδηλώσεις από το 2027

Με ανακοίνωση του Δήμου της γερμανικής πόλης έγινε γνωστό πως η BMW αλλάζει ξανά ρότα στην παραδοσιακή της ετήσια γιορτή
bmw-motorrad-days
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

5/10/2026

Για πολλά χρόνια η εκδήλωση BMW Motorrad Days ήταν συνυφασμένη με την παραμυθένια πόλη Garmisch-Partenkirchen στις πλαγιές των Βαυαρικών Άλπεων. Και ξαφνικά το 2020 η BMW ανακοίνωσε πως σκόπευε να αλλάξει την τοποθεσία της ετήσιας γιορτής της, κάτι που ωστόσο άργησε να γίνει για δύο χρόνια ελέω covid και των συμπαραμαρτυρούντων μέτρων.

Η μετακόμιση στο Βερολίνο υλοποιήθηκε εν τέλει το 2022 και επαναλήφθηκε το 2023, για να επιστρέψει στο Garmisch-Partenkirchen το 2024, όπου και διοργανώνεται έκτοτε. Αυτά μέχρι φέτος, καθώς από το 2027 η BMW Motorrad ενημέρωσε τη δημοτική αρχή της πόλης ότι η φιλοσοφία της εκδήλωσης πρόκειται να αναπροσαρμοστεί για το μέλλον, με αυξημένη έμφαση σε περιφερειακές εκδηλώσεις στις διεθνείς αγορές.

Έτσι μπαίνει τέλος σε μια παραδοσιακή εκδήλωση που και οι Έλληνες δημοσιογράφοι έχουμε επισκεφτεί αρκετές φορές – δύο φορές ο υπογράφων τη δεκαετία του 2000.

garmish-pantenkirchen

Αυτό που η BMW Motorrad περιγράφει ως "αναπροσαρμογή" στην τακτική της, πιθανότατα εντάσσεται στο πρόγραμμα περικοπών που έχει θέσει σε ισχύ ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του BMW Group, Milan Nedeljkovic. Ή, όπως το περιγράφει ο Διευθυντής Επικοινωνίας της BMW Motorrad, Damien Cagnart, “αντί να επικεντρώνουμε σε μια μεγάλη εκδήλωση, θέλουμε να συγκεντρωθούμε περισσότερο σε περιφερειακές και διεθνείς διοργανώσεις που λαμβάνουν χώρα πιο κοντά στους πελάτες μας".

Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού Τύπου, η επόμενη διοργάνωση πιθανότατα θα επιστρέψει στο Βερολίνο για το 2027.

Η κίνηση αυτή θυμίζει αρκετά την απόφαση της BMW Motorrad να σταματήσει να δίνει το παρών σε διεθνείς εκθέσεις μοτοσυκλέτας, κάτι που διήρκεσε μερικά χρόνια πριν οι Γερμανοί επιστρέψουν τελικώς στην EICMA.