ACEM: Διψήφια άνοδος ταξινομήσεων μοτοσυκλετών το 2024 στις 5 μεγάλες αγορές της Ευρώπης

Παρόλα αυτά, στην εξίσωση της ανόδου πρέπει να ληφθεί υπόψη η αναγκαστική ταξινόμηση του Euro5 στοκ των εταιρειών
ACEM
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/2/2025

Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Κατασκευαστών Μοτοσυκλετών (ACEM) μας δίνει στοιχεί για τις νέες ταξινομήσεις μοτοσυκλετών σε πέντε από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο), που έφτασαν το 1.155.640 μονάδες το 2024, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση περίπου 10,1% σε σύγκριση με το 2023 (1.049.898 μονάδες).

Ο όγκος των ταξινομήσεων μοτοσυκλετών αυξήθηκε στη Γερμανία (248.618 μονάδες, +16,3% σε ετήσια βάση), στην Ισπανία (229.685 μονάδες, +14,2%), στην Ιταλία (352.294 μονάδες, +10%), στη Γαλλία (214.049 μονάδες, +3,5%) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (110.994 μονάδες, +2,7%), δείχνοντας αυξητική τάση σε όλες τις χώρες. Εδώ χρειάζεται λίγη προσοχή στα στοιχεία, καθώς στην εξίσωση της ανόδου πρέπει να μπουν και οι προ-ταξινομήσεις μοτοσυκλετών Euro5 προδιαγραφών από τους dealer και τις αντιπροσωπείες, πριν λήξει η προθεσμία για την πώληση τους, που ήταν το τέλος του 2024.

Όσον αφορά στις ταξινομήσεις μοτοποδηλάτων (σσ. δίκυκλα με κυβισμό κάτω των 125 κ.εκ.), εκείνες δεν τα πήγαν το ίδιο καλά με των μοτοσυκλετών (σσ. εδώ και αρκετό καιρό η πορεία τους είναι καθοδική στην Ευρώπη), καθώς έφτασαν σε συνολικό όγκο τις 180.591 μονάδες στις έξι ευρωπαϊκές αγορές μοτοποδηλάτων που παρακολουθεί ο ACEM (δηλαδή Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες και Ισπανία). Αυτός ο όγκος ταξινομήσεων αντιπροσωπεύει μείωση -6,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (193.145 μονάδες). Η Ιταλία ολοκλήρωσε το έτος με θετικά αποτελέσματα, σημειώνοντας αύξηση στον όγκο ταξινομήσεων μοτοποδηλάτων (22.301 μονάδες, +19%), ενώ το Βέλγιο ακολούθησε (30.716 μονάδες, -0,2%) χωρίς σημαντική μεταβολή σε σχέση με το 2023. Οι υπόλοιπες αγορές σημείωσαν μείωση στον ετήσιο όγκο ταξινομήσεων μοτοποδηλάτων, παρά την αύξηση στο τέλος του 2024 -αύξηση που μάλλον οφείλεται στην προ-ταξινόμηση από τους dealer των Euro5 μοντέλων τους: Γερμανία (14.790 μονάδες, -16,1%), Γαλλία (65.978 μονάδες, -12,5%), Ισπανία (14.574 μονάδες, -12,0%) και Κάτω Χώρες (32.232 μονάδες, -5,3%).

Σχολιάζοντας τα στοιχεία των ταξινομήσεων του 2024, ο Antonio Perlot, Γενικός Γραμματέας του ACEM, δήλωσε: "Η ισχυρή αύξηση στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών στις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης το 2024 καταδεικνύει την αυξανόμενη ελκυστικότητα της μοτοσυκλέτας τόσο για αστική μετακίνηση όσο και για αναψυχή.

Ωστόσο, θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι ένα σημαντικό μέρος αυτής της ανάπτυξης συνδέεται επίσης με τις ταξινομήσεις αποθεμάτων ενόψει της νέας προδιαγραφής εκπομπών Euro5+, η οποία τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2025 - συνεπώς, αναμένεται μια διόρθωση της αγοράς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Οι Euro5+ προδιαγραφές βασίζονται στην προηγούμενη προδιαγραφή εκπομπών, εισάγοντας επιπλέον απαιτήσεις αντοχής, ενισχύοντας έτσι τα οχήματα κατηγορίας L ως μια βιώσιμη και ελκυστική επιλογή για τους Ευρωπαίους πολίτες, καθώς και ως μια λύση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τη μείωση της συμφόρησης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις."

Ετικέτες

Royal Enfield Hunter 350 2025: Αναβάθμιση σε αναρτήσεις και συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση

Αναβάθμιση και στον εξοπλισμό – Σε 3 νέους χρωματικούς συνδυασμούς, με LED προβολέα
Royal Enfield HNTR 350 2025
Από το

motomag

29/4/2025

Η Royal Enfield προχώρησε στο φρεσκάρισμα του Hunter 350 για το 2025 με αλλαγές ουσίας που βελτιώνουν τη συμπεριφορά, τη χρηστικότητά του αλλά και την ασφάλεια.

Συγκεκριμένα η ρετρό σχεδίασης μοτοσυκλέτα της ινδικής εταιρείας διατηρεί τον μονοκύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα J-series 349 κ.εκ. των 20,4 ίππων με τις υποτετράγωνες διαστάσεις του κυλίνδρου και το χαρακτηριστικά ευχάριστο, αργόστροφο δούλεμά που ταιριάζει γάντι στην αισθητική και τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας. 

Ωστόσο, το μικρό commuter έχει υποστεί μια σειρά από αλλαγές που στοχεύουν στη συνολική βελτίωσή του με τους Ινδούς να “απαντούν” στις κινήσεις του ανταγωνισμού  (βλ. Honda GB350) ώστε να διατηρήσουν ή ακόμη και να αυξήσουν το μερίδιο που έχουν -αρχικά- στην τεράστια ινδική αγορά.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Συγκεκριμένα η θέση οδήγησης έχει αναθεωρηθεί με το εργονομικό τρίγωνο του αναβάτη να επηρεάζεται από το νέο τιμόνι αλλά και από τη σέλα που φέρει νέο αφρώδες και επένδυση. Στο παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι αλλαγές στην πίσω ανάρτηση με νέα προοδευτικά ελατήρια και set up για τις αποσβέσεις των αμορτισέρ, ενώ έχει αυξηθεί και η απόσταση από το έδαφος.

 

Royal Enfield HNTR 350 2025

Παράλληλα, ο συμβατικός συμπλέκτης άλλαξε και έδωσε τη θέση του σε έναν περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση στη μανέτα, για πρώτη φορά σε 350άρι της Royal Enfield. Το τελευταίο το HNTR δεν το χρειαζόταν αφού η μανέτα του συμπλέκτη είναι ήδη ελαφριά στο τράβηγμα, αλλά όχι δεν λέμε σε τέτοιες αλλαγές με τη μοτοσυκλέτα να γίνεται ακόμη πιο φιλική στην καθημερινότητα, ειδικά για τις γυναίκες.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Νέος είναι επίσης ο LED προβολέας, ο οποίος λογικά θα αναβαθμίσει αρκετά την ορατότητα τη νύχτα, ενώ στον εξοπλισμό έρχονται να προστεθούν το κομψό όργανο πλοήγησης tripper pod -όχι στη στάνταρ έκδοση "Factory Black"- που συνδέεται με smartphone και η “απαραίτητη” πλέον θύρα φόρτισης USB Type-C.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Η πρώτη παρουσίαση έγινε σε φεστιβάλ της Royal Enfield στην Ινδία και συνολικά τα χρώματα που θα προσφέρονται είναι τα: Factory Black, Rio White και Dapper Grey, Tokyo Black, London Red και Rebel Blue ενώ είμαστε σε αναμονή για ανακοινώσεις από την ελληνική αντιπροσωπεία σχετικά με την εισαγωγή και την τιμή του στην Ελλάδα. Στην Ινδία πάντως η στάνταρ έκδοση παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με την απερχόμενη μοτοσυκλέτα.

 

Ετικέτες