ΑΜΟΤΟΕ: Επιχορήγηση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού

Στη λίστα των επιχορηγήσεων που πήραν οι Ομοσπονδίες από το Στοίχημα
Από το

motomag

9/6/2022
Περισσότερα από 8 εκατ. ευρώ για τις Εθνικές μας Ομάδες καταβλήθηκαν στις 2 Ιουνίου σε όλες τις Ομοσπονδίες ερασιτεχνικού αθλητισμού της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της ΑΜΟΤΟΕ, εκ της προκαταβολής των 31 εκατ. ευρώ του ερασιτεχνικού αθλητισμού από το Στοίχημα.
 
Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού:
 
“Στις 2 Ιουνίου 2022, καταβλήθηκαν για τις Εθνικές μας Ομάδες όλων των ηλικιακών κατηγοριών σε όλες τις Ομοσπονδίες (Ολυμπιακών αθλημάτων και μη, αλλά και Παραολυμπιακών αθλημάτων), τα αναλογούντα ποσά εκ της προκαταβολής των 31.000.000€ για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, που είχε εγκριθεί προ μηνών ως έναντι μελλοντικών διανεμόμενων καταβολών, από τον νέο τρόπο φορολόγησης των κερδών των παικτών του στοιχήματος.
 
Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Δεκεμβρίου 2021 είχαν διανεμηθεί περίπου 22 εκατ. ευρώ σε σχεδόν 5.000 ερασιτεχνικά σωματεία όλων των αθλημάτων σε όλη τη χώρα, εγγεγραμμένα στο Ηλεκτρονικό Μητρώο του Υφυπουργείου Αθλητισμού, σε 29 ερασιτεχνικές ομάδες, που αγωνίζονταν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ανδρών και γυναικών και από 465.000€ στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) και στην Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΕΠΕ), για τις προΟλυμπιακές και προΠαραολυμπιακές ομάδες μας.
 
Στις 2 Ιουνίου, λοιπόν, για την ενίσχυση και ανάπτυξη των Εθνικών μας Ομάδων, καταβλήθηκαν 8.215.854,85€ σε 44 Ομοσπονδίες, ως εξής:
 
* Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΚΟΕ)  1.352.366,71€
* Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ)  1.252.161€
* Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ) 1.007.460€
* Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (ΕΟΠΕ) 473.406€
* Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία (ΕΓΟ) 472.819€
* Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία Φίλαθλων Ναυτικών Σωματείων (ΕΚΟΦΝΣ)  418.897,60€
* Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία (ΕΙΟ) 330.475,89€
* Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδος (ΟΧΕ) 300.583€
* Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ ΑμεΑ)  298.566€
* Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης (ΕΛΟΠ) 243.045€
* Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο (ΕΟΤ) 208.120€
* Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας (ΕΟΙ)  208.000€
* Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΣΚΟΕ) 192.000€
* Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (ΕΦΟΑ)  157.488€
* Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ΕΦΟΕΑ)  149.586€
* Ελληνική Ομοσπονδία Χειμερινών Αθλημάτων (ΕΟΧΑ) 120.000€
* Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών (ΕΟΑΚ)  100.000€
* Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας (ΕΟΠ) 85.766€
* Ελληνική Ομοσπονδία Τάεκβοντο (ΕΛΟΤ) 82.235,78€
* Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών (ΕΟΑΒ) 72.724,54€
* Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Καρότσι (ΟΣΕΚΑ) 70.376€
* Ελληνική Ομοσπονδία Τσιρλίντινγκ – Αθλητικού Ομαδικού Χορού (ΕΟΤ – ΑΟΧ) 70.000€
* Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσίου Σκι (ΕΟΘΣΚΙ) 65.000€
* Ελληνική ομοσπονδία Τοξοβολίας (ΕΟΤ) 58.179€
* Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (ΕΣΟ)  52.000€
* Ελληνική Ομοσπονδία Ξιφασκίας (ΕΟΞ) 51.785€
* Αθλητική Ομοσπονδία Τάεκβοντο Ελλάδος (ΑΟΤΕ)  51.000€
* Ελληνική Ομοσπονδία Κανόε – Καγιάκ (ΕΟΚΚ) 46.156,33€
* Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε (ΕΛΟΚ)   25.000€
* Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ (ΕΛΟΚ)  25.000€
* Ελληνική Φίλαθλος Ερασιτεχνική Ομοσπονδία Ζίου Ζίτσου (ΕΦΕΟΖΖ) 24.500€
* Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας – Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ) 21.569€
* Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου (ΕΟΜΟΠ) 18.770€
* Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιας Δραστηριότητας, Αθλητικής Αλιείας (ΕΟΥΔΑ) 18.000€
* Ελληνική Ομοσπονδία Γκολφ (ΕΟΓ)  15.319€
* Ελληνική Ομοσπονδία Τροχοσανίδας (ΕΟΤΡ) 10.000€
* Ελληνική Ομοσπονδία Μπέιζμπολ – Σόφτμπολ (ΕΟΣ) 10.000€
* Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων ΑΟΜΝ) 9.500€
* Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ (ΕΟΜ) 8.000€
* Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία (ΕΛΑΟ) 8.000€
* Ελληνική Ομοσπονδία Παγκρατίου Αθλήματος (ΕΟΠΑ) 8.000€
* Αθλητική Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΑΜΟΤΟΕ) 8.000€
* Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματικής Διάπλασης και Φίτνες ΠΟΣΔ) 8.000€
* Ελληνική Ομοσπονδία Αθλημάτων Ακριβείας (ΕΟΑΑ)  8.000€
 
Για άλλες οκτώ Ομοσπονδίες η καταβολή εκκρεμεί, καθώς δεν έχουν ακόμα υποβάλλει κάποια από τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία τους ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση των ποσών τους, ενώ η ΕΠΟ δεν υπέβαλλε οτιδήποτε.  
 
Το συνολικά προβλεπόμενο ποσό που αντιστοιχεί για όλες τις Εθνικές Ομάδες (30% των 31 εκατ. ευρώ της προκαταβολής για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό),  κατανέμεται με τα εξής κριτήρια:
 
> 80% στις Ολυμπιακές Ομοσπονδίες
> 5% στις μη Ολυμπιακές Ομοσπονδίες
> 5% στις Παραολυμπιακές Ομοσπονδίες
> 5% στην ΕΟΕ (465.000€ που καταβλήθηκαν τέλος Δεκεμβρίου)
> 5% στην ΕΠΕ (465.000€ που καταβλήθηκαν τέλος Δεκεμβρίου)
 
Κατόπιν, για τον υπολογισμό του ποσού που καταβάλλεται σε κάθε Ομοσπονδία, λαμβάνονται υπόψιν τα εξής: 
 
> Διακρίσεις της Εθνικής Ομάδας (1 μονάδα για κάθε εκατοστό στη βαθμολογία ως προς τις διακρίσεις από το πρόγραμμα αξιολόγησης ΧΙΛΩΝ)
> Έξοδα εκάστης Ομοσπονδίας για τις Εθνικές της Ομάδες (0.001 μονάδα για κάθε ευρώ εξόδων, όπως αυτά προκύπτουν από τον απολογισμό που κατατίθεται στη ΓΓΑ). 
> Ειδικά για τις Εθνικές Ομάδες Ολυμπιακών Ομοσπονδιών των ομαδικών αθλημάτων Ποδοσφαίρου (ΕΠΟ), Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), Χειροσφαίρισης (ΟΧΕ), Πετοσφαίρισης (ΕΟΠΕ) και Κολύμβησης (ΚΟΕ), προσαυξάνεται κατά 10% το ποσό που τους αναλογεί με βάσει τα ανωτέρω.
> Καθορίζεται ελάχιστο ποσό βάσης, το οποίο ανέρχεται σε 10.000€ για τις ομοσπονδίες Ολυμπιακών Αθλημάτων και σε 8.000€ για τις Ομοσπονδίες αθλημάτων ΑμεΑ και των μη Ολυμπιακών Αθλημάτων.
> Η χρηματοδότηση για τις Εθνικές Ομάδες στις Ομοσπονδίες Ολυμπιακών Αθλημάτων και στις ομοσπονδίες αθλημάτων ΑμεΑ, δεν μπορεί να υπερβαίνει την τακτική επιχορήγηση που λαμβάνουν από το Υφυπουργείο Αθλητισμού ή το συνολικό ποσό που δαπανούν αυτές οι Ομοσπονδίες για τις Εθνικές τους Ομάδες, όπως αυτό αποτυπώνεται στα οικονομικά στοιχεία που καταθέτουν στην ΓΓΑ.
> Για τις Ομοσπονδίες των μη Ολυμπιακών Αθλημάτων, η παρούσα χρηματοδότηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το επταπλάσιο της τακτικής επιχορήγησης που λαμβάνουν από το Υφυπουργείο Αθλητισμού ή το συνολικό ποσό που δαπανούν για τις Εθνικές τους Ομάδες , όπως αυτό αποτυπώνεται στα οικονομικά στοιχεία που καταθέτουν στην ΓΓΑ.
> Εφόσον το ποσό που προκύπτει από τα προπεριγραφόμενα κριτήρια κατανομής υπερβαίνει τα θεσπιζόμενα όρια για οποιαδήποτε Ομοσπονδία, τότε το υπερβάλλον ποσό κατανέμεται στις άλλες Ομοσπονδίες με βάση αθλητικές προτεραιότητες, υπό την απαράβατη προϋπόθεση, τα τελικά ποσά για κάθε Ομοσπονδία να μην υπερβαίνουν τα θεσπιζόμενα όρια».
 
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε πως «φροντίζουμε καθημερινά και με κάθε τρόπο τη βάση του αθλητικού μας οικοδομήματος, τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Τις αθλήτριες και τους αθλητές, τους προπονητές, τους υγιείς παράγοντες και τους εκατοντάδες χιλιάδες γονείς που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στα νόμιμα σωματεία. Τολμήσαμε ως Κυβέρνηση και θεσμοθετήσαμε τη μόνιμη, ετήσια και ισότιμη ενίσχυση όλου του αθλητισμού, επαγγελματικού και ερασιτεχνικού, από την φορολογία των κερδών των παικτών του Στοιχήματος ικανοποιώντας ένα δίκαιο αίτημα πολλών ετών. Κι ευχαριστώ θερμά, για ακόμα μια φορά, τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και όλους τους συναδέλφους στο οικονομικό επιτελείο. 
Από τα 31 εκατ. που αναλογούσαν ως προκαταβολή στον ερασιτεχνικό αθλητισμό ήρθε η ώρα όλων των Εθνικών ομάδων μας. Οι περισσότερες Ομοσπονδίες ανταποκρίθηκαν έγκαιρα στα στοιχεία που τους ζητήθηκαν και για πρώτη φορά ενισχύονται με διαφάνεια, επιπλέον της τακτικής τους επιχορήγησης, με συνολικό ποσό που ξεπερνά τα 9 εκατ. ευρώ. Για τη στήριξη των διεθνών αθλητριών και αθλητώνν, για ακόμα εντονότερη ανάπτυξη κάθε αθλήματος, ανεξαρτήτως δημοφιλίας. Για να σηκώνουν οι Εθνικές μας αποστολές ακόμα ψηλότερα την Ελλάδα στις διεθνείς διοργανώσεις, στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».”

Έξι χρόνια μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα κράνη στο 13% και ο λόγος που δεν γίνεται 0%

Η ΕΕ επιβάλει το ΦΠΑ να είναι πάνω από 12%
Έξι χρόνια μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα κράνη στο 13% και ο λόγος που δεν γίνεται 0%
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

20/1/2026

Μερίδα του κόσμου εξακολουθεί να αγνοεί πως το ΦΠΑ στα κράνη έχει μειωθεί εδώ και έξι χρόνια και πως από 1/1/2020 είναι στο 13% αντί του 24%. Βασική αιτία είναι πως δεν έχει δει την διαφορά να μεταβιβάζεται στην τελική τιμή πώλησης, και λιγότερο το ότι δεν παρακολουθεί στενά την ειδησεογραφία της μοτοσυκλέτας. Η μείωση του ΦΠΑ ήρθε σε μία περίοδο που τα πάντα σταδιακά ακρίβυναν και προφανώς το κέρδος από την μείωση του ΦΠΑ είναι πως η άνοδος των τιμών συγκρατήθηκε, ωστόσο ο αντίκτυπος θα ήταν μεγαλύτερος αν αυτό είχε γίνει νωρίτερα.

Η πραγματική ευκαιρία όμως χάθηκε το 1991, ήταν τότε που μπορούσαμε να βάλουμε μηδενικό ΦΠΑ στα κράνη, ήταν τότε που φώναζε το MOTO πως πρέπει να γίνει η κίνηση γιατί δεν θα μπορούμε να την κάνουμε αργότερα.

Πως το ξέραμε αυτό; Παρατηρώντας τι είχε κάνει η Αγγλία, η οποία όσο ήταν εντός ΕΕ ήταν η μόνη χώρα που είχε μηδενικό ΦΠΑ στα κράνη. Τώρα η Αγγλία εξακολουθεί να είναι η μόνη στον Ευρωπαϊκό χώρο που έχει μηδενικό ΦΠΑ στα κράνη, αλλά τώρα έχει και την ελευθερία να καθορίζει την φορολογία όπως αυτή θέλει. Όσο ήταν εντός ΕΕ δεν μπορούσε να μηδενίσει τον ΦΠΑ, εκτός και αν το είχε μηδέν πριν την ένταξή της. Και οι Άγγλοι ήταν οι πρώτοι που το σκέφτηκαν και μερίμνησαν για αυτό. Για αυτό φωνάζαμε τότε, γιατί ήταν η ευκαιρία να έχει η Ελλάδα μηδενικό φόρο στα κράνη, κι αν περισσότεροι εκείνη την εποχή τα φορούσαν και τους ενδιέφερε το θέμα, θα το είχαμε κερδίσει. Εντός ΕΕ μπορείς να φτάσεις στο 13% γιατί επιβάλλεται να είναι το ΦΠΑ πάνω από 12% και όχι παρακάτω καθώς ο μηδενισμός δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού. Υπάρχει εξαίρεση για ορισμένα βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα, νερό, φάρμακα όπου ένα κράτος-μέλος μπορεί να έχει μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, ακόμη και μηδενικούς. Μαντέψτε. Είμαστε τόσο ανοργάνωτοι που δεν έχουμε ενσωματώσει δύο βασικές οδηγίες, την 2022/542 και την 2020/285 που αφορούν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.

Η προθεσμία για την ενσωμάτωση της 2022/542 έληξε πριν από ένα χρόνο, την 1/1/2025, μας έδωσαν περιθώριο μέχρι πριν από 3 μήνες να κάνουμε την αλλαγή και πλέον περιμένουμε να μας επιβληθεί πρόστιμο επειδή δεν μειώνουμε ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά αγαθά. Δηλαδή χρεωνόμαστε ως πολίτες περισσότερο από αυτό που περιμένει η ΕΕ και πλέον η Πολιτεία θα πρέπει να δίνει και μερίδιο αυτής της πρόσθετης φορολογίας έξω, όταν θα μπορούσε να τονώσει την αγορά κάνοντας ότι και οι υπόλοιπες χώρες. Δεν περιμένει κανείς κάτι διαφορετικό βέβαια από την Πολιτεία, όταν για χρόνια εισπράττει πρόσθετη φορολογία επιπλέον του ΦΠΑ σε κάθε νέο όχημα και έπειτα πληρώνει πρόστιμο για αυτή την πρακτική, μένοντας ικανοποιημένη με την διαφορά που απομένει στο τέλος! Κλείνοντας αυτή την παρένθεση, η ενημέρωση που έχουμε είναι πως η ΕΕ θα κάνει μέσα στο 2026 τόσο δυσβάσταχτο το κόστος του προστίμου από το Ειδικό Τέλος Ταξινόμησης, που η Ελλάδα δεν θα μπορεί παρά να το μηδενίσει. Στις μοτοσυκλέτες είναι ένα σημαντικό νούμερο, που από τα 900 κυβικά και πάνω αγγίζει το 15% με το πρόσθετο πρόβλημα ότι μπαίνει συνολικά και στα μεταφορικά και στην καθαρή αξία, ανεβάζει δηλαδή το κόστος σημαντικά. Φανταστείτε πως η πρόσθετη αυτή φορολογία είναι μεγαλύτερη από το ποσοστό που έχει το κατάστημα που κάνει την πώληση, για να αναλογίστετε τον ακτίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στην αγορά. Θα κλείσω την παρένθεση εδώ και θα δούμε στην πορεία του πρώτου τριμήνου τις εξελίξεις για το συγκεκριμένο αυτό τομέα.

Το συμπέρασμα είναι πως η Πολιτεία έχει πολύ αργά αντανακλαστικά όταν είναι να μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ και μάλιστα δεν το κάνει πράξη αν δεν επιβληθεί υψηλό πρόστιμο.

Στα κράνη ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 0%, μπορεί να φτάσει μόνο στο κατώτερο που επιτρέπεται για οτιδήποτε εκτός τους ειδικού κανονισμού που αναφέρεται στις άνω Ευρωπαϊκές Οδηγίες και εδώ και 6 χρόνια είναι σε αυτό το επίπεδο.

Το μόνο παράθυρο που βλέπω να υπάρχει για περεταίρω μείωσή του ή και μηδενισμό ακόμη, είναι να μπουν τα κράνη μοτοσυκλέτας σε μία από τις 7 ειδικές κατηγορίες που η ΕΕ εξαιρεί από τον κανονισμό και επιτρέπει στα κράτη-μέλη να έχουν μειωμένους συντελεστές, ακόμη και μηδενικό ΦΠΑ. Για παράδειγμα το γάλα και άλλα αγαθά, βασικά για την διατροφή έχουν 0% σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, κάτι που όπως είπαμε θα έπρεπε να είχε κάνει και η χώρα μας εδώ και μήνες, αν και βάση ιστορικότητας στον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις αυτές, αποκλείεται να επιλέξει τον μηδενισμό του ΦΠΑ παρότι μπορεί να το κάνει. Μία από αυτές τις 7 κατηγορίες επιτρέπει μειωμένους συντελεστές σε εξοπλισμό ασφαλείας σε νοσοκομεία κτλ πράγμα που δεν μπορεί να συνδεθεί αυτόματα με τα μοτοσυκλετιστικά κράνη. Είναι όμως το πιο κοντινό μονοπάτι για όποιον προσπαθήσει να φέρει σε διαβούλευση στην ΕΕ το ζήτημα αυτό. Με τον τρόπο που συμβαίνουν τα πράγματα στη χώρα μας, είναι μάλλον δύσκολο να ξεκινήσει αυτό από εμάς, ενώ αν γίνει από άλλη χώρα, θα περάσει εδώ μετά από πρόστιμο της ΕΕ…