Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Αποκάλυψη: Έρχεται KTM RC16 – Αυστριακή V4 για λίγους

Πληροφορία που έχει το ΜΟΤΟ

Ταυτόχρονα με την είσοδο της KTM στα MotoGP, ξεκίνησαν και οι φήμες για μία V4 αυστριακή μοτοσυκλέτα, την οποία μάλιστα περιμέναμε πολύ γρήγορα παράλληλα με τα πρώτα τους βήματα στην κορυφαία αγωνιστική κατηγορία δρόμου. Είχαν προηγηθεί μάλιστα κάποιες φωτογραφίες από αναβάτες εξέλιξης των Αυστριακών, να κυκλοφορούν με καμουφλαρισμένα V4 Aprilia, αποκωδικοποιώντας τα βήματα του υπάρχοντος -τότε- ανταγωνισμού. Μία απόλυτα σωστή διαδικασία. Δεν χρειάστηκε τίποτα περισσότερο από αυτό για να μιλούν τότε για μία αυστριακή V4, ωστόσο οι υποθέσεις αυτές του αέρα, αποδείχτηκαν απόλυτα λανθασμένες στην πράξη.

Παραμένει όμως το γεγονός πως η ίδια η KTM είχε δηλώσει τότε, το 2017, πως σκοπεύει να φτιάξει μία V4 μοτοσυκλέτα και να την διαθέσει προς αγορά. Το οποίο είναι και το λογικό κι επόμενο βήμα, όχι δηλαδή κάποια σπουδαία αποκάλυψη, παρόλο που άμεσα πυροδότησε τις φήμες για επερχόμενο V4 μοντέλο. Τώρα όμως το ΜΟΤΟ είναι σε θέση να ξέρει πως έρχεται πράγματι και πως δεν πρόκειται για κάτι που θα μπορεί καθένας μας να αποκτήσει. Η KTM ετοιμάζεται να ξεκινήσει την εμπορική διάθεση μίας V4 αγωνιστικής μοτοσυκλέτας, απευθείας από την κατηγορία των ελίτ superbike, φέρνοντας μία αντίστοιχη Desmosedici ή RS-GP, ή RC213V αν θέλετε, που θα έχει αντίστοιχη εξωφρενική τιμή. Είμαστε σε θέση τώρα, να επιβεβαιώσουμε το γεγονός πως έρχεται αυτή η έκδοση, έχοντας αποκτήσει απευθείας την πληροφορία πρωτογενώς, εδώ και μερικούς μήνες.

Η υπερ-V4 των Αυστριακών θα αποδίδει πάνω από 230 ίππους, κοστολογείται στο επίπεδο των 180.000 Ευρώ και φυσικά εκτός από το γεγονός πως δεν θα βγάζει πινακίδα, δεν θα μπορείς και να την οδηγήσεις δίχως την παρουσία των μηχανικών της KTM. Θα είναι δική σου, αλλά θα την οδηγείς με ραντεβού στην πίστα. Μην βιαστείτε να πείτε το γιατί, καθώς η απάντηση είναι ιδιαίτερα απλή: Οι πελάτες αυτοί που θα θέλουν να την αποκτήσουν σε αυτά τα χρήματα, αυτές τις υπηρεσίες αναζητούν, δεν τους νοιάζει να κυκλοφορούν σε καφετέριες υποδεικνύοντας ανωτερότητα, προφανώς! Όπως επίσης προφανέστατα αυτές οι μοτοσυκλέτες δεν οδηγούνται πουθενά αλλού εκτός από την πίστα, απαιτώντας και την αντίστοιχη συντήρηση. Κάτι που δυστυχώς αρκετός κόσμος αδυνατεί να καταλάβει. Μόλις πρόσφατα για παράδειγμα, η BMW κλήθηκε να αντιμετωπίσει τα τυχαία σχόλια των αδαών, όταν ανακοίνωσε την συντήρηση που απαιτεί η HP4 Race που με τιμή εκκίνησης τις 80.000 Ευρώ ήταν μία ξεκάθαρα αγωνιστική superbike. Και υπήρχε κόσμος που επικεντρώθηκε σε αυτό, τα διαστήματα και το κόστος συντήρησης, αγνοώντας προφανώς πως πρόκειται για μία ξεκάθαρα αγωνιστική μοτοσυκλέτα. Ακόμα περισσότερο, η πολύτιμη V4 της KTM δεν θα είναι ένα εργοστασιακό superbike, αλλά ένας MotoGP κλώνος και προφανώς θα θέλει ότι και η κανονική έκδοση, μία μικρή ομάδα πριν αρχίσει να τρέχει γράφοντας γύρους. Κι όλα αυτά είναι επίσης μικρή υπόθεση για κάποιον που θα μπορεί να διαθέσει το ποσό που θα απαιτεί η αγορά της. Ας μην το πάμε μακριά, η KTM δεν χρειάστηκε να περιμένει πολύ όταν έδινε τις δύο πρώτες αγωνιστικές RC16 προς ¼ του εκατομμυρίου. Τότε είχε πουλήσει τις πραγματικές αγωνιστικές μοτοσυκλέτες με τον εξοπλισμό του Espargarto κι όχι κάποια ειδική έκδοση του V4… Αντίστοιχα και τώρα δεν πρόκειται καθόλου να ιδρώσει πριν διαθέσει το σύνολο της παραγωγής που σκοπεύει να ετοιμάσει. Είναι λοιπόν βέβαιο πως έρχεται μία τέτοια μοτοσυκλέτα για λίγους και είναι λογικό αυτό να είναι το πρώτο βήμα πριν δούμε και μία «πολιτική» έκδοση στους δρόμους, ένα superbike για όλους, που θα έρθει για να τοποθετηθεί απέναντι στον αυξημένο φετινό ανταγωνισμό. Προς το παρόν η KTM θα φέρει μία αντίστοιχη Desmocedici, μία μοτοσυκλέτα για να την ποθούν όλοι, και να την έχουν λίγοι…