Aprilia All Stars 2024 – Η πίστα του Misano υποδέχεται την μεγάλη γιορτή του Noale στις 8 Ιουνίου

Παλιοί και νέοι εργοστασιακοί αναβάτες θα υποδεχθούν τους φίλους του εργοστασίου, σε μία εκδήλωση με δραστηριότητες τόσο εντός όσο και εκτός πίστας
motomagAprilia All Stars 2024 – Η πίστα του Misano υποδέχεται την μεγάλη γιορτή του Noale στις 8 Ιουνίου
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

19/2/2024

Η μεγάλη γιορτή της Aprilia επιστρέφει μετά από ένα χρόνο ξανά στο Misano, στις 8 Ιουνίου, προσφέροντας την ευκαιρία στους φίλους του εργοστασίου, να θαυμάσουν από κοντά την RS-GP, αλλά και το Tuareg το οποίο κατέκτησε τον αγώνα Africa Eco Race, με πλούσιο πρόγραμμα τόσο εντός όσο και εκτός πίστας, και με δωρεάν είσοδο για όλους.

Από την εορταστική ατμόσφαιρα δεν θα μπορούσε να λείπει και η Aprilia Racing, με τους αναβάτες των MotoGP, Aleix Espargaro, Maverick Vinales, Lorenzo Salvadori, Miguel Oliveira και Raul Fernandez να δίνουν το παρών. Όχι μόνο θα βρεθούν εκεί, αλλά ακολουθώντας την παράδοση του Aprilia All Stars, θα αναμιχθούν με τους παρευρισκόμενους, για να γιορτάσουν όλοι μαζί το ευρωπαϊκό εργοστάσιο με τις 297 νίκες σε GP. Την ιστορία θα συμπληρώσουν οι παλαιότεροι αγωνιζόμενοι, που επίσης θα βρεθούν στην πίστα του Misano, με πρώτο και καλύτερο τον 6 φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή, Max Biaggi.

Aprilia All Stars 2024 – Η πίστα του Misano υποδέχεται την μεγάλη γιορτή του Noale στις 8 Ιουνίου

Κάτι νέο για φέτος είναι η συμμετοχή των Jacopo Cerutti και Francesco Montanari πλάι στο νικηφόρο Tuareg 660, το οποίο εξελίχθηκε από τις GCorse και Aprilia Racing, με τον Cerutti να το οδηγεί στην κορυφή του σκληροτράχηλου αγώνα Africa Eco Race. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους αναβάτες της Aprilia, αλλά και να θαυμάσουν από κοντά το νικηφόρο δικύλινδρο on-off.

Aprilia All Stars 2024 – Η πίστα του Misano υποδέχεται την μεγάλη γιορτή του Noale στις 8 Ιουνίου

To Aprilia All Stars όμως δεν μένει μόνο εκεί, καθώς θέλει να αποτελέσει μία ολοκληρωμένη γιορτή, που απευθύνεται σε όλους, μικρούς και μεγάλους. Η νέα γκάμα της Aprilia, θα διατίθεται για test ride στους δρόμους γύρω από την πίστα, ενώ το Racing Museum θα φιλοξενεί όλες τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες που έχτισαν τον θρύλο της ιταλικής εταιρείας που αποτελεί τον ευρωπαίο κατασκευαστή με τις περισσότερες νίκες στα GP.

Aprilia All Stars 2024 – Η πίστα του Misano υποδέχεται την μεγάλη γιορτή του Noale στις 8 Ιουνίου

Το Radio Deejay έχει αναλάβει την ψυχαγωγία, ντύνοντας μουσικά τις διάφορες πρωτοβουλίες του φεστιβάλ, όπως την έκθεση “Aprilia vista dall’ Oriente”. Εκεί θα βρίσκονται οι εκπληκτικές φωτογραφίες του Ιάπωνα φωτογράφου Aki Kusudo, μέσω των οποίων γίνεται μία ολοκληρωμένη αφήγηση της ιστορίας της Aprilia στον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού και της αφοσίωσής της στο Πρωτάθλημα MotoGP.

Στον χώρο θα υπάρχουν επίσης χώροι για ηλεκτρονικά παιχνίδια αφιερωμένα στα αθλήματα, καταστήματα με ρούχα και προϊόντα της Aprilia Racing, περιοχές για φαγητό και πολλά ακόμα.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό οχτακύλινδρο Gold Wing!

Πατέντες δείχνουν ότι η GWM ετοιμάζει οχτακύλινδρο boxer
boxer china motomag
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/4/2024

Σύμφωνα με πατέντες που είδαν το φως της δημοσιότητας η κινεζική εταιρεία Great Wall Motor (GWM) ετοιμάζει έναν boxer κινητήρα με οχτώ κυλίνδρους, τον οποίο θα χρησιμοποιεί σε μοτοσυκλέτες, θέλοντας να κάνει με εκκωφαντικό τρόπο την είσοδό της στον κόσμο των δύο τροχών.

Αν και οι περισσότεροι κατασκευαστές μοτοσυκλετών ξεκίνησαν με μικρού κυβισμού δίκυκλα, βλέπουμε ότι σιγά σιγά αρχίζουν να μπαίνουν και σε χωράφια που μέχρι τώρα δεν είχαν σπείρει τον δικό τους καρπό, εμφανίζοντας συνεχώς νέα μοντέλα με μεγαλύτερους κυβισμούς και περισσότερους κυλίνδρους από πριν.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Όπως φαίνεται, όμως, ένας κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κίνα, η GWM, θέλει να ακολουθήσει την αντίστροφη οδό, μπαίνοντας με θόρυβο στον κόσμο των δύο τροχών. Αφορμή στάθηκε ένα βίντεο του ιδρυτή και ιδιοκτήτη της GWM, του κινέζου δισεκατομμυριούχου Wei Jianjun. Σε βίντεο που δημοσίευσε στα κοινωνικά του δίκτυα, φαίνεται στο φόντο μία μοτοσυκλέτα καλυμμένη από μία κουκούλα, με το μπροστινό της τμήμα επιμελώς ξεσκέπαστο.

Από εκεί λοιπόν άρχισε να ξετυλίγεται ο μίτος της GWM, που στην πορεία έφερε στο φως της δημοσιότητας τα σχέδια από τις πατέντες της. Ήδη η εταιρεία έχει έντονη παρουσία στον χώρο των αυτοκινήτων, με SUV, ηλεκτρικά και πολυτελή οχήματα, κάτω από ξεχωριστές επωνυμίες, που όμως όλες ανήκουν στην ομπρέλα της Great Wall Motor.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Όπως βλέπουμε στα σχέδια, ο κινητήρας που ετοιμάζεται είναι οχτακύλινδρος boxer, θυμίζοντας αρκετά τον εξακύλινδρο της Honda, με τον οποίο εξοπλίζει το θρυλικό τουριστικό της μοντέλο, Gold Wing. Αν και φημολογείται ότι ο κυβισμός θα είναι αρκετά μεγαλύτερος, πλησιάζοντας τα 2.000 κυβικά (σε αντίθεση με τα 1.833 του Χρυσού Φτερού του Big H) και με δύο επιπλέον κυλίνδρους, φαίνεται ότι ο κινητήρας της GWM δανείζεται πολλά αρχιτεκτονικά στοιχεία από τους Ιάπωνες. Αρχικά, όπως συμβαίνει και στο Gold Wing, η μετάδοση εντοπίζεται στο κάτω μέρος του κινητήρα, με στόχο τον όσο γίνεται περιορισμό του μεγέθους του και την συγκέντρωση των μαζών στο γεωμετρικό κέντρο της μοτοσυκλέτας. Οι πατέντες δείχνουν επίσης ότι η κινεζική εταιρεία χρησιμοποιεί σύστημα διπλού συμπλέκτη (DCT), με την τελική μετάδοση να γίνεται με άξονα, ακριβώς δηλαδή ό,τι κάνει και η Honda.

Για την ψύξη του οριζόντια τοποθετημένου στροφάλου και των κάθετα τοποθετημένων κυλίνδρων, βλέπουμε ότι για ακόμα μία φορά η GWM ακολουθεί τον δρόμο που άνοιξε η Honda. Εφαρμόζει δηλαδή πάνω σε κάθε μία από τις δύο κεφαλές ένα ψυγείο με αεραγωγούς, για την αποτελεσματική ψύξη της περίεργης διάταξης. Ο κινητήρας, όμως της GWM χρησιμοποιεί δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους σε κάθε κεφαλή, αντί για έναν που βρίσκουμε στον αντίστοιχης διάταξης εξακύλινδρο του Big H.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Συνδυάζοντας τώρα όλα τα παραπάνω, με το γεγονός ότι αυτό που φαίνεται στην φωτογραφία μοιάζει να είναι μία τουριστική μοτοσυκλέτα, έχουμε και το λογικό συμπέρασμα. Ότι, δηλαδή, μιλάμε για έναν ανταγωνιστή της θρυλικής θηριώδους ιαπωνικής μοτοσυκλέτας. Ένα ακόμα μοντέλο που οι πληροφορίες θέλουν να εξοπλίζεται με τον ίδιο κινητήρα, αποτελεί ξανά ευθεία αναφορά στην Honda και θα θυμίζει το cruiser μοντέλο της, Rune, το οποίο χρησιμοποιούσε επίσης τον εξακύλινδρο boxer των 1.800 κυβικών, χωρίς όμως να ακολουθήσει την επιτυχία του Gold Wing.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Αναμφίβολα, τα μικρού και μεσαίου κυβισμού μοντέλα με απλή αρχιτεκτονική και χαμηλό κόστος κατασκευής είναι αυτά που φέρνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων στα ταμεία μίας εταιρείας. Αυτά όμως που την διαφημίζουν και ρίχνουν πάνω της όλα τα βλέμματα, είναι οι ναυαρχίδες της. Όσο μεγαλύτερη η υπερβολή μάλιστα, τόσο περισσότερο προκαλούν, αυξάνοντας τις μετοχές της εκάστοτε εταιρείας. Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν στην γκάμα τους μοντέλα που είναι πανάκριβα στην κατασκευή και πολλές φορές δεν θα βγάλουν πίσω ούτε καν αυτά που χρειάστηκαν για την κατασκευή τους. Αυτό φαίνεται ότι θέλει να κάνει τώρα και η Great Wall Motor. Και έχει την οικονομική επιφάνεια να το πράξει, με τον ιδιοκτήτη της, Wei Jianjun, να συγκαταλέγεται μεταξύ των 15 πλουσιότερων ανθρώπων της Κίνας.