ARASE AIZAWA AZ-1000 Drone - Με κινητήρα GSX-R 1000

Βιομηχανικό drone από τον μηχανικό εξέλιξης των Hayabusa και GSX-R1000
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

2/11/2022

Μετά από 35 χρόνια στη Suzuki, ο μηχανικός εξέλιξης των Hayabusa και GSX-R1000 -μεταξύ άλλων- Kunio Arase ίδρυσε την ARASE AIZAWA, και παρουσίασε τα πρώτα βιομηχανικά του drone, με το πιο εντυπωσιακό εξ αυτών, το AZ-1000 να φέρει τετρακύλινδρο κινητήρα 150 hp από GSX-R 1000 K5!

Για το νέο του εγχείρημα, ο Kunio Arase συνεργάζεται με τον Yoshihiro Aizawa, CEO της Aizawa Koatsu Concrete, εξού και η επωνυμία Arase Aizawa.

Κύριο πλεονέκτημα ενός βενζινοκίνητου drone έναντι των ηλεκτρικών, είναι η πολύ μεγαλύτερη αυτονομία. Τα επίσημα στοιχεία της Arase Aizawa αναφέρουν πως το AZ-1000, με ρεζερβουάρ 55 λίτρων, θα μπορεί να παραμείνει στον αέρα έως και 6 ώρες (!), δίχως να φέρει φορτίο. Με το μέγιστο φορτίο των 150 κιλών, η αυτονομία του drone συνεχίζει να είναι εντυπωσιακή, φτάνοντας τις 2 ώρες στον αέρα.

Το πρώτο drone της Arase Aizawa ήταν το AZ-500, που είχε παρουσιαστεί το 2021, με έναν αερο-ελαιόψυκτο κινητήρα 500 κ.εκ., που χρησιμοποιούσε εξαρτήματα από δυο GIXXER 250, τον κινητήρα των οποίων είχε επίσης εξελίξει ο Arase.

Το AZ-1000 αποκαλύφθηκε πρώτη φορά στην έκθεση Nagoya Robodex στις 26/10/2022, ενώ φέρει κινητήρα που αποτελείται κυρίως από εξαρτήματα της Suzuki, όπως πιστόνια, βαλβίδες και στρόφαλο, σύστημα εισαγωγής και ηλεκτρικά, όλα από τον κινητήρα του GSX-R 1000 K5. Οι λόγοι που ο Arase χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο κινητήρα είναι οι μικρές του διαστάσεις, το χαμηλό του βάρος και οι υψηλές του επιδόσεις.

Για τη νέα του αποστολή στο drone, ο τετρακύλινδρος κινητήρας φέρει έναν επιπρόσθετο αντικραδασμικό άξονα (για να μην καταστρέφονται οι αισθητήρες IMU από τους κραδασμούς, και ένα νέο κιβώτιο που μεταδίδει τη δύναμη στις τέσσερις έλικες (αντίθετα από τις συνηθισμένες λύσεις όπου η κάθε έλικα έχει τον δικό της ηλεκτρικό κινητήρα), ενώ ονομάστηκε Kunio, προς τιμή του δημιουργού του.

Για την ώρα τα δυο παραπάνω drone αποτελούν εσωτερικά project της εταιρείας, όμως στόχος είναι να βγουν κάποια στιγμή στην παραγωγή, για βιομηχανική και πιθανώς στρατιωτική χρήση, ενώ θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα στον κατασκευαστικό τομέα, όπως πχ. στα αιολικά πάρκα, κ.α., και εξελίσσεται ώστε να μπορεί να ρίξει μπετόν μέσω ειδικού ακροφύσιου την ώρα που πετάει! Μην ξεχνάμε και το γεγονός πως το δεύτερο ιδρυτικό μέλος της εταιρείας, ο Yoshihiro Aizawa είναι Γενικός Διευθυντής σε εταιρεία τσιμέντων.

Μια ακόμη χρήση για την οποία εργάζεται η εταιρεία είναι ο τομέας έρευνας και διάσωσης, ενώ εμείς θα θέλαμε πολύ να προσθέσει o Arase στα μελλοντικά του σχέδια και τη δυνατότητα να φέρει το drone του αναβάτη, δημιουργώντας μια ιπτάμενη μοτοσυκλέτα με βάση το Κ5!

MyCar – Σε λειτουργία η πληρωμή με τον μήνα για τα τέλη κυκλοφορίας

Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να πληρώνουν τέλη μόνο για όσους μήνες κινούν το όχημα, και κατόπιν θα το θέτουν σε ακινησία
motomag MyCar – Σε λειτουργία η πληρωμή με τον μήνα για τα τέλη κυκλοφορίας
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

1/5/2024

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν πλέον μέσω της πλατφόρμας MyCar της ΑΑΔΕ, να πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, με την πλατφόρμα να τους δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν ταυτόχρονα σε άρση ακινησίας.

Το ποσό το οποίο θα πληρώσουν εξαρτάται από τους μήνες που θα επιλέξουν να κυκλοφορούν το όχημα τους. Για έναν μήνα θα πληρώσουν το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12, για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

Το δικαίωμα άρσης ακινησίας χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους, ενώ όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία, αλλιώς θα κληθεί αυτός που έκανε την παρανομία να πληρώσει πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα MyCar, κάνοντας χρήση των κωδικών TaxisNet, στην οποία θα συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος.

Αφού προηγηθεί αυτόματος έλεγχος, εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο, υποβάλλεται το αίτημα και στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν όσα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης ακινησίας. Έτσι θα μπορούν να επανατοποθετήσουν τις πινακίδες στα οχήματά τους και να τα κυκλοφορήσουν.

Στην περίπτωση που για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης πληρώσει για δύο μήνες τέλη κυκλοφορίας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε χρονικό διάστημα επιθυμεί, για να κάνει άρση ακινησίας ενώ μόλις η λήξει η διάρκεια αυτή θα πρέπει να προχωρήσει σε ψηφιακή ακινησία.

MyCar – Σε λειτουργία η πληρωμή με τον μήνα για τα τέλη κυκλοφορίας