Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών - Νέα εποχή για τη μεγαλύτερη πίστα των Βαλκανίων [VIDEO]

Πληθώρα εργασιών από την ημέρα που ανέλαβε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο
motomag Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών – Νέα εποχή για τη μεγαλύτερη πίστα των Βαλκανίων [VIDEO]
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

9/7/2024

Για όσους δεν γνωρίζουν, το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών κατασκευάστηκε το 1998 σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας για να μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες μέχρι και επιπέδου Formula 3, με την πίστα να είναι η μεγαλύτερη στα Βαλκάνια, με μήκος 3.186 μέτρα και πλάτος 15 μέτρα στην ευθεία της εκκίνησης, και 12 μέτρα στο υπόλοιπο τμήμα της.

Η νέα διοίκηση της “Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών ΑΕ-OTA” από την ημέρα που συστάθηκε σε σώμα ξεκίνησε την προσπάθεια αναβάθμισης του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών ώστε οι υποδομές να εκσυγχρονιστούν αλλά και να ανταποκριθεί η πίστα στις σύγχρονες ανάγκες και στον διεθνή ανταγωνισμό.

Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών – Νέα εποχή για τη μεγαλύτερη πίστα των Βαλκανίων [VIDEO]

To MOTO από την πρώτη στιγμή που η πίστα άνοιξε τις πόρτες της έχει πραγματοποιήσει εκεί χιλιάδες χιλιόμετρα κάνοντας τεστ μοτοσυκλετών σε κάθε συνθήκη, ενώ το 2021 ήμασταν οι πρώτοι που οδηγήσαμε στη νέα άσφαλτο. Παράλληλα έχουμε γράψει πολλές φορές ότι η συγκεκριμένη πίστα είναι ένα διαμάντι για τον ελληνικό μηχανοκίνητο αθλητισμό. Από την πλευρά της η νέα διοίκηση έχει ξεκινήσει το δύσκολο έργο που έχει αναλάβει ώστε η πίστα να ανέβει επίπεδο και να υπάρξει μια μελλοντική αναπτυξιακή πορεία ίδια με αυτή που συναντάμε σε πολλές πίστες του εξωτερικού.

Ο Κωνσταντίνος Μπέγος με την ιδιότητα του Προέδρου της “Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών ΑΕ-OTA” μας απαρίθμησε κάποιες από τις εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί από την ημέρα που το νέο Διοικητικό Συμβούλιο ανέλαβε δράση -25 Ιανουαρίου 2024- ενώ ο ίδιος τόνισε πως τα έργα με την βοήθεια του κ. Γεωργίου Δούκα, Αντιδημάρχου Πρασίνου και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Σερρών, θα συνεχιστούν ώστε όλοι να απολαμβάνουν υπηρεσίες κορυφαίου επιπέδου.

Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών – Νέα εποχή για τη μεγαλύτερη πίστα των Βαλκανίων [VIDEO]
Αριστερά ο κος ΚΟΤΕΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, Διευθύνοντας Σύμβουλος και Πρωταθλητής Ελλάδας στα Cart και δεξιά ο κος ΜΠΕΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, Πρόεδρος ΔΣ.

Ας δούμε τις εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών υπό το νέο Διοικητικό Συμβούλιο:

 • Αποκατάσταση περίφραξης στην περίμετρο του Αυτοκινητοδρομίου-Αναβάθμιση της υποδομής με κοπή κι απομάκρυνση δέντρων, της άναρχης βλάστησης, παλαιών ελαστικών, κ.α
 • Αναβάθμιση ασφάλειας του Αυτοκινητοδρομίου με την ελεγχόμενη πλέον είσοδο-έξοδο από και προς τους χώρους του. Εγκατάσταση και λειτουργία τηλεχειριζόμενης προστατευτικής μπάρας στην είσοδο των paddocks
 • Τακτοποίηση-χαρτογράφηση-λειτουργική αναβάθμιση του δικτύου καλωδιώσεων της υποδομής RAC που στηρίζει διαδυκτιακά το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών
 • Παράλληλη αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρονικών υπολογιστών στoν χώρο υποδοχής (reception) του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών
 • Αποκαθήλωση του οδοστρώματος της pit lane κι αποκατάστασή του σε όλο το μήκος της, από την αρχή της (στο ύψος της start lane) μέχρι και την συμβολή της με την κεντρική πίστα (στο ύψος της στροφής 16)
 • Οι παρόμοιες εργασίες εκτελέστηκαν από τα συνεργεία της αυτής εταιρείας-την ίδια ημέρα-και στην υπόγεια κεντρική είσοδο-έξοδο του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών και στην οδό που οδηγεί ως τις κεντρικές κτιριακές εγκαταστάσεις του, με στόχο την αναβάθμιση-διασφάλιση της εύρυθμης προσβασιμότητας στους χώρους του
 • Προμήθεια τηλεοράσεων-τηλεοπτικών οθονών που θα εγκατασταθούν σε όλα τα boxes του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών, με σκοπό την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους εκάστοτε ενοικιαστές τους
 • Συντήρηση-αισθητική αναβάθμιση των εσωτερικών χώρων του κεντρικού κτηρίου του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών με τον ελαιοχρωματισμό των διαδρόμων κι αιθουσών του
 • Προστατευτικά κολωνάκια σήμανσης προς βελτιστοποίηση της λειτουργικότητας της πίστας
 • Νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων χώρων ή εγκαταστάσεων του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών
 • Δημιουργία νέας διόδου πεζών από το πάρκινγκ έως τους χώρους του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών και το κεντρικό κτίριο, για την εύκολη κι ασφαλή μετακίνησή τους
 • Συντήρηση-καθαρισμός του δικτύου κλιματιστικών μηχανημάτων και του σχετικού εξοπλισμού του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών
 • Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση καθώς πραγματοποιήθηκε δενδροφύτευση κατά μήκος της οδού που οδηγεί στην υπόγεια διάβαση, είσοδο-έξοδο του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών
 • Εμπλουτισμός κι αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών με την προμήθεια αναγκαίων μηχανημάτων (γεωργικού ελκυστήρα-τρακτέρ πολλαπλών χρήσεων για τη συντήρηση των γηπέδων και των εξωτερικών χώρων κ.α.)
Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών – Νέα εποχή για τη μεγαλύτερη πίστα των Βαλκανίων [VIDEO]

Εκτός όμως από όλες αυτές τις εργασίες η εταιρεία “Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών ΑΕ-OTA” αυτό το διάστημα έχει προχωρήσει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή προσφοράς η οποία αφορά την ασφαλτόστρωση τμήματος της εισόδου στο Αθλητικό Πάρκο Ομονοίας, μήκους περίπου 320 μέτρων. Η επιλογή του ανάδοχου σύμφωνα με την εταιρεία θα γίνει με τη πιο συμφέρουσα τιμή σε συνάρτηση με την ποιότητα κατασκευής του έργου, έπειτα από μελέτη όλων των προσφορών που θα ληφθούν εμπρόθεσμα.

Με απλά λόγια η νέα διοίκηση του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών έχει πέσει με τα “μούτρα στη δουλειά” ώστε να ξεκινήσει μία νέα σελίδα για το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών.

Kawasaki Ninja H2 SX Hydrogen - Η πρώτη δημόσια επίδειξη μοτοσυκλέτας με κινητήρα εσωτερικής καύσης υδρογόνου στον κόσμο [VIDEO]

Κατά τη διάρκεια του αγώνα αντοχής των 8 ωρών της Suzuka
Kawasaki H2 SX Hydrogen
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/7/2024

Στις 20 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια του αγώνα αντοχής 8 ωρών της Suzuka για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα EWC, η Kawasaki πραγματοποίησε την πρώτη στον κόσμο δημόσια επίδειξη μοτοσυκλέτας με κινητήρα εσωτερικής καύσης υδρογόνου (ICE) από κατασκευαστή μοτοσυκλετών μαζικής παραγωγής.

Η μοτοσυκλέτα υδρογόνου ICE της Kawasaki σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023, με δοκιμές που ξεκίνησαν φέτος, με αποκορύφωμα τη δημόσια επίδειξη στην ιαπωνική πίστα. Η πρωτότυπη μοτοσυκλέτα φέρει κινητήρα υδρογόνου που βασίζεται στον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 998 με υπερτροφοδότηση του Ninja H2, με τροποποιήσεις που έγιναν ώστε να επιτρέπεται η έγχυση καυσίμου υδρογόνου στους κυλίνδρους με άμεσο ψεκασμό. Τα ρεζερβουάρ υδρογόνου βρίσκονται στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας και για την ώρα είναι τεραστίων διαστάσεων κάνοντας τη μοτοσυκλέτα να θυμίζει Bat-mobile των πρώτων ταινιών Batman.

Kawasaki H2 SX Hydrogen


Οι μοτοσυκλέτες Hydrogen ICE λειτουργούν με καύση υδρογόνου, παράγοντας παραπλήσιο ήχο με τις βενζινοκίνητες μοτοσυκλέτες, και έχοντας τους σωστούς κραδασμούς, ενώ τα κατάλοιπά τους είναι κυρίως... νερό. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, ένα πολύ μικρό ποσό λιπαντικού κινητήρα καίγεται, εκπέμπτωντας ένα επίσης πολύ μικρό ποσό CO2.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Στο ΜΟΤΟ έχουμε γράψει εδώ και χρόνια για τα οφέλη του υδρογόνου, που πέρα από την "πράσινη" λειτουργία του, έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην επιβίωση του κινητήρα εσωτερικής καύσης, διασώζοντας και την πολύτιμη αίσθηση του, που αποτελείται από τον ήχο, τον παλμό από τις πιστονιές και τους κραδασμούς, που κάνουν τόσο ξεχωριστή την οδήγηση μιας μοτοσυκλέτας.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, η Kawasaki Motors διεξάγει επί του παρόντος έρευνα και εξέλιξη με στόχο την υλοποίηση μιας λειτουργικής μοτοσυκλέτας υδρογόνου ICE ως μια από τις ανθρακικά ουδέτερες επιλογές για τους αναβάτες στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Η Kawasaki Motors είναι πλήρες μέλος της HySE (Hydrogen Small mobility & Engine technology), μιας ερευνητικής ένωσης που αποτελείται από τις Kawasaki, Suzuki, Toyota, Honda και Yamaha, που επικεντρώνεται στην τεχνολογία υδρογόνου και διεξάγει ενεργά βασική έρευνα σε κινητήρες υδρογόνου, συστήματα πλήρωσης υδρογόνου και συστήματα παροχής καυσίμου, προκειμένου να παράγει μικρά οχήματα κινητικότητας με κινητήρα υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένων και των μοτοσυκλετών. Για την ώρα δεν έχουν ανακοινωθεί επιδόσεις, κατανάλωση και αυτονομία από την πρωτότυπη μοτοσυκλέτα του Akashi.

Ετικέτες