Αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος - Προχωρά με γοργούς ρυθμούς η κατασκευή, παράδοση μέσα στο 2025

Η συνολική πρόοδος του έργου έχει ξεπεράσει το 30%
motomag Προχωρά με γοργούς ρυθμούς η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος, παράδοση μέσα στο 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

17/1/2024

Επίσκεψη στα εργοτάξια του υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου πραγματοποίησε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να επιθεωρήσουν τα στάδια προόδου των εργασιών.

Ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο θα αναβαθμίσει την οδική ασφάλεια των διαδρομών στη Δυτική Πελοπόννησο βρίσκεται σε εξέλιξη, ο λόγος για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος, μήκους 74,8 χιλιομέτρων ο οποίος αναμένεται να είναι έτοιμος μέσα στο 2025 σύμφωνα με την Κυβέρνηση. Για να ενημερωθούν για την πορεία του έργου βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του αυτοκινητόδρομου της Ολυμπίας Οδού στο Ρίο, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές Χριστίνα Αλεξοπούλου καθώς και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές Νίκος  Ταχιάος. Και οι τρεις τους αφού ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ολυμπίας Οδού, Παναγιώτη Παπανικόλα πως η συνολική πρόοδος του έργο έχει ξεπεράσει πλέον το 30% ανέφεραν τα εξής:

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε: ”Βρισκόμαστε εδώ για να επιθεωρήσουμε –εκ νέου– τις εργασίες προόδου ενός εμβληματικού οδικού έργου, αυτού της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος, μήκους περίπου 75 χιλιομέτρων. Η συνολική πρόοδος του έργου έχει ξεπεράσει πλέον το 30%. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2023, όταν είχαμε επισκεφθεί τα εργοτάξια, η πρόοδος κατασκευής υπολειπόταν του 20%, αυτό σημαίνει ότι μέσα σε διάστημα έξι μηνών, το έργο προχώρησε με πάρα πολύ υψηλό και επιταχυνόμενο ρυθμό. Εκτιμούμε ότι το ποσοστό ολοκλήρωσης θα διαμορφωθεί στο 50% μέχρι τον Ιούνιο και θα υπερβεί το 75% στο τέλος του έτους, με την ολοκλήρωση του έργου να επιτυγχάνεται, όπως έχουμε δεσμευτεί, μέσα στο 2025. Η Κυβέρνηση υλοποιεί, με συνέπεια, ένα ακόμη εμβληματικό έργο, με σημαντικό αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο, αναγκαίο για την οδική ασφάλεια των διαδρομών στη Δυτική Πελοπόννησο.”

Προχωρά με γοργούς ρυθμούς η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος, παράδοση μέσα στο 2025

Η Χριστίνα Αλεξοπούλου, Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές δήλωσε: “Η νέα εθνική οδός Πατρών – Πύργου είναι ένα έργο που υπερασπίστηκα από την πρώτη στιγμή, ως βουλευτής Αχαΐας, αφού θα αλλάξει τον οδικό χάρτη της Δυτικής Ελλάδας. Πλέον, είμαστε σε θέση σήμερα να ανακοινώσουμε ότι η πρόοδος των εργασιών έχει ξεπεράσει το 30% και μάλιστα σε λιγότερο από έξι μήνες ο ρυθμός υλοποίησης έχει αυξηθεί κατακόρυφα, κάτι που θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Με δεδομένο ότι τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται αυστηρά, μέχρι το 2025 θα έχουμε έναν σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο, ο οποίος θα συμβάλλει τόσο στην βελτίωση της οδικής ασφάλειας, αλλά και στην ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας και ολόκληρης της χώρας.”

Ο Νίκος Ταχιάος, Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές Νίκος Ταχιάος σημείωσε: “Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, υψηλών προδιαγραφών, 74,8 χιλιομέτρων και σχεδιαστική ταχύτητα 120 χιλιομέτρων την ώρα. Το έργο αυτό θα αναβαθμίσει τις μεταφορές στην περιοχή και θα μετατρέψει έναν δρόμο υψηλής επικινδυνότητας σε μια ασφαλή δίοδο. Παράλληλα, θα μειώσει τον χρόνο ταξιδιού μεταξύ των δύο πόλεων, αλλά και τον χρόνο ταξιδιού από την Αθήνα. Στόχος της Κυβέρνησης είναι το έργο να έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος του τους πρώτους μήνες του 2025 και πλήρως λίγους μήνες αργότερα. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι δεν θα παρεκκλίνουμε του χρονοδιαγράμματος και του αρχικού σχεδιασμού και ότι το έργο θα παραδοθεί στον χρόνο και με την ποιότητα που ορίζονται.”

Προχωρά με γοργούς ρυθμούς η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος, παράδοση μέσα στο 2025

Yamaha: Ανάκληση Υ-ΑΜΤ για βλάβη στη μετάδοση – Πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε και στο long term Μ-09 μας

Ένα εξάρτημα με αντοχή μικρότερη της προβλεπόμενης μπορεί να βγάλει εκτός λειτουργίας την αυτόματη-ημιαυτόματη μετάδοση Υ-ΑΜΤ
y-amt
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

19/10/2026

Η ανάκληση στην οποία προέβη η Yamaha στην Ιαπωνία αφορά συνολικά 1.289 μοτοσυκλέτες ΜΤ-09 και Tracer 9 εφοδιασμένες με την καινοτόμο μετάδοση Υ-ΑΜΤ και κατασκευασμένες μεταξύ Ιουνίου 2024 και Αυγούστου 2026. Το ζήτημα εντοπίζεται στη άκρη του άξονα της μετάδοσης, όπου ένα μικρό εξάρτημα δεν έχει την αντοχή που πρέπει.

Όπως αυτολεξεί το περιγράφει η Yamaha στην ιαπωνική της ανακοίνωση: “Σε οχήματα εφοδιασμένα με Υ-ΑΜΤ η αντοχή του άξονα αλλαγής σχέσεων δεν υπολογίστηκε επαρκώς, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ζημιά από αλλεπάλληλες αλλαγές. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία της μετάδοσης, το Υ-ΑΜΤ ενδέχεται να σταματήσει, κάνοντας αδύνατες τις αλλαγές ταχυτήτων και το όχημα μη οδηγήσιμο.”

Οι ιδιοκτήτες των μοτοσυκλετών που επηρεάζονται θα ειδοποιηθούν από τη Yamaha στην Ιαπωνία για να προσέλθουν προκειμένου το εξάρτημα να αντικατασταθεί χωρίς καμιά χρέωση.

y-amt
Στο σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα η Yamaha στην Ιαπωνία διακρίνεται το επίμαχο εξάρτημα στην άκρη του άξονα του Υ-ΑΜΤ που εμφανίζει ευπάθεια και έχει προκαλέσει την ανάκληση

Η παραπάνω ανάκληση δεν έχει ακόμη επεκταθεί στον υπόλοιπο κόσμο μέσω των θυγατρικών της Yamaha, ωστόσο στην Ευρώπη έχει ανακοινωθεί στη Φινλανδία και μόνο από την εκεί αντιπρόσωπο της Yamaha Motor Europe, με ημερομηνία 14 Οκτωβρίου 2026.

Ευρωπαϊκή διαδικασία ανάκλησης πάντως δεν έχει ανακοινωθεί ως σήμερα (Δευτέρα 19/10/2026).

Σε επικοινωνία μας με τη Μοτοδυναμική, δεν προκύπτει ακόμη εμπλοκή οχημάτων που έχουν ταξινομηθεί στη χώρα μας. Εφόσον κάτι τέτοιο προκύψει η ελληνική Yamaha θα εκδώσει ανάλογη ανάκληση.

Το ενδιαφέρον της ιστορίας αυτής είναι πως το ζήτημα που προκάλεσε την ανάκληση μοιάζει πολύ με ένα πρόβλημα που είχαμε συναντήσει μόλις παραλάβαμε τη ΜΤ-09 Υ-ΑΜΤ που έχουμε για δοκιμή μακράς διάρκειας στο ΜΟΤΟ. Το θέμα έχει περιγραφεί στην αναφορά Long Term του MT-09 Y-AMT στο τεύχος #666 του ΜΟΤΟ, Μάιο 2025. Μάλιστα τότε είχαμε επικοινωνήσει με τη Yamaha στην Ιαπωνία αναφέροντας το πρόβλημα, με τους Ιάπωνες να δηλώνουν έκπληκτοι επ’ αυτού, καθώς μας έλεγαν πως δεν είχε εμφανιστεί πουθενά αλλού.

Στο δικό μας long term MT-09 Y-AMT το πρόβλημα χρειάστηκε τρεις επισκέψεις σε συνεργείο μέχρι να βρεθεί η άκρη και έκτοτε η μοτοσυκλέτα λειτουργεί υποδειγματικά στα χέρια μας.

Εφόσον προκύψει σχετική ανάκληση που να αφορά στην ελληνική αγορά, θα ενημερώσουμε άμεσα, όπως άλλωστε θα κάνει και η Μοτοδυναμική.