Αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος - Προχωρά με γοργούς ρυθμούς η κατασκευή, παράδοση μέσα στο 2025

Η συνολική πρόοδος του έργου έχει ξεπεράσει το 30%
motomag Προχωρά με γοργούς ρυθμούς η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος, παράδοση μέσα στο 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

17/1/2024

Επίσκεψη στα εργοτάξια του υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου πραγματοποίησε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να επιθεωρήσουν τα στάδια προόδου των εργασιών.

Ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο θα αναβαθμίσει την οδική ασφάλεια των διαδρομών στη Δυτική Πελοπόννησο βρίσκεται σε εξέλιξη, ο λόγος για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος, μήκους 74,8 χιλιομέτρων ο οποίος αναμένεται να είναι έτοιμος μέσα στο 2025 σύμφωνα με την Κυβέρνηση. Για να ενημερωθούν για την πορεία του έργου βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του αυτοκινητόδρομου της Ολυμπίας Οδού στο Ρίο, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές Χριστίνα Αλεξοπούλου καθώς και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές Νίκος  Ταχιάος. Και οι τρεις τους αφού ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ολυμπίας Οδού, Παναγιώτη Παπανικόλα πως η συνολική πρόοδος του έργο έχει ξεπεράσει πλέον το 30% ανέφεραν τα εξής:

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε: ”Βρισκόμαστε εδώ για να επιθεωρήσουμε –εκ νέου– τις εργασίες προόδου ενός εμβληματικού οδικού έργου, αυτού της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος, μήκους περίπου 75 χιλιομέτρων. Η συνολική πρόοδος του έργου έχει ξεπεράσει πλέον το 30%. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2023, όταν είχαμε επισκεφθεί τα εργοτάξια, η πρόοδος κατασκευής υπολειπόταν του 20%, αυτό σημαίνει ότι μέσα σε διάστημα έξι μηνών, το έργο προχώρησε με πάρα πολύ υψηλό και επιταχυνόμενο ρυθμό. Εκτιμούμε ότι το ποσοστό ολοκλήρωσης θα διαμορφωθεί στο 50% μέχρι τον Ιούνιο και θα υπερβεί το 75% στο τέλος του έτους, με την ολοκλήρωση του έργου να επιτυγχάνεται, όπως έχουμε δεσμευτεί, μέσα στο 2025. Η Κυβέρνηση υλοποιεί, με συνέπεια, ένα ακόμη εμβληματικό έργο, με σημαντικό αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο, αναγκαίο για την οδική ασφάλεια των διαδρομών στη Δυτική Πελοπόννησο.”

Προχωρά με γοργούς ρυθμούς η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος, παράδοση μέσα στο 2025

Η Χριστίνα Αλεξοπούλου, Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές δήλωσε: “Η νέα εθνική οδός Πατρών – Πύργου είναι ένα έργο που υπερασπίστηκα από την πρώτη στιγμή, ως βουλευτής Αχαΐας, αφού θα αλλάξει τον οδικό χάρτη της Δυτικής Ελλάδας. Πλέον, είμαστε σε θέση σήμερα να ανακοινώσουμε ότι η πρόοδος των εργασιών έχει ξεπεράσει το 30% και μάλιστα σε λιγότερο από έξι μήνες ο ρυθμός υλοποίησης έχει αυξηθεί κατακόρυφα, κάτι που θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Με δεδομένο ότι τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται αυστηρά, μέχρι το 2025 θα έχουμε έναν σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο, ο οποίος θα συμβάλλει τόσο στην βελτίωση της οδικής ασφάλειας, αλλά και στην ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας και ολόκληρης της χώρας.”

Ο Νίκος Ταχιάος, Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές Νίκος Ταχιάος σημείωσε: “Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, υψηλών προδιαγραφών, 74,8 χιλιομέτρων και σχεδιαστική ταχύτητα 120 χιλιομέτρων την ώρα. Το έργο αυτό θα αναβαθμίσει τις μεταφορές στην περιοχή και θα μετατρέψει έναν δρόμο υψηλής επικινδυνότητας σε μια ασφαλή δίοδο. Παράλληλα, θα μειώσει τον χρόνο ταξιδιού μεταξύ των δύο πόλεων, αλλά και τον χρόνο ταξιδιού από την Αθήνα. Στόχος της Κυβέρνησης είναι το έργο να έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος του τους πρώτους μήνες του 2025 και πλήρως λίγους μήνες αργότερα. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι δεν θα παρεκκλίνουμε του χρονοδιαγράμματος και του αρχικού σχεδιασμού και ότι το έργο θα παραδοθεί στον χρόνο και με την ποιότητα που ορίζονται.”

Προχωρά με γοργούς ρυθμούς η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος, παράδοση μέσα στο 2025

Harley-Davidson: Το Χ350 δεν διατέθηκε ποτέ στις ΗΠΑ μα θα βγει στην αμερικανική αγορά ως μεταχειρισμένο!

Να μια είδηση που ποτέ δεν θα μπορούσε να γραφτεί για ευρωπαϊκή αγορά
harley-davidson-x350
Harley-Davidson Χ350
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

29/6/2026

Στα τέλη του Μάη η Harley-Davidson ανακοίνωσε πως ετοιμάζει ένα νέο μοντέλο μικρού κυβισμού ονόματι Sprint, βασισμένο στο Χ440 που κατασκευάζεται από τη Hero MotoCorp και διατίθεται στην Ινδία από το 2023. Πρόκειται για τη μοτοσυκλέτα με την οποία η αμερικανική εταιρεία ελπίζει να ανοίξει το πελατολόγιό της σε νεότερες ηλικίες και πιο ελαφριά πορτοφόλια, ωστόσο η ιστορία της κρατά ήδη μερικά χρόνια.

Το 2023 η Harley-Davidson είχε πάρει μιαν απρόσμενη απόφαση όταν συμφώνησε με το Qianjiang Motorcycle Group, μητρικό σχήμα της QJMOTOR, να της κατασκευάσει μια μικρού κυβισμού μοτοσυκλέτα στην Κίνα, την Χ350 (κεντρική φωτογραφία). Την ίδια περίπου εποχή, εξασφάλιζε άλλη μια συμφωνία με τη Hero MotoCorp στην Ινδία, με μόνη τη διαφορά πως η μικρή μοτοσυκλέτα εκεί θα λεγόταν Χ440.

Harley-Davidson Χ440
Harley-Davidson Χ440

Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι οι δύο αυτές μοτοσυκλέτες δεν έχουν καμιά τεχνική συγγένεια μεταξύ τους, ενώ ως τώρα έχουν παραμείνει αποκλειστικά προνόμια των αγορών Κίνας και Ινδίας αντιστοίχως. Δεν ήρθαν στην Ευρώπη, δεν πήγαν ούτε στις ΗΠΑ, ωστόσο στις αγορές που κυκλοφόρησαν τα πήγαν εξαιρετικά, προσφέροντας πρόσβαση στο έμβλημα της Harley-Davidson χωρίς τις απαγορευτικές τιμές των μεγάλων της μοντέλων.

Χρειάστηκε να περάσουν τρία γεμάτα χρόνια μέχρις ότου η νέα διοίκηση της Harley-Davidson να πάρει την απόφαση να φέρει ένα από τα δύο αυτά μικρά στην αμερικανική αγορά, ανακοινώνοντας πριν μερικές εβδομάδες πως ετοιμάζει ένα Sprint 440 για τη γκάμα του 2027, μαζί με την επιστροφή του Sportster 883.

Harley-Davidson Sprint 440
Harley-Davidson Sprint 440

Προφανώς η απόφαση έχει εστιάσει στο ινδικό Χ440 ως τεχνική βάση για το νέο μοντέλο που θα πουληθεί στις ΗΠΑ (και πιθανότατα και στον υπόλοιπο κόσμο, Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης), ωστόσο στις ΗΠΑ υπήρχε ήδη μια παρτίδα κινέζικων Χ350, τα οποία χρησιμοποιούνται σε σχολές οδήγησης της Harley-Davidson – αν και εμπορικώς το μοντέλο ουδέποτε διατέθηκε στην αγορά της χώρας.

Ενόψει της άφιξης των ινδικών 440 πλέον στις ΗΠΑ λοιπόν, η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να διαθέσει αυτά τα 350 των σχολών οδήγησης στο αμερικανικό κοινό ως μεταχειρισμένα! Λογικά οι σχολές της Harley θα εξοπλιστούν εκ νέου με το Sprint, όταν με το καλό παρουσιαστεί.

Αυτή είναι μια κίνηση που δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί στην Ευρώπη, καθώς το Χ350 θα έπρεπε να ικανοποιεί συγκεκριμένες προδιαγραφές, ενώ στις ΗΠΑ προφανώς τα πράγματα είναι πολύ πιο χαλαρά, επιτρέποντας στη Harley-Davidson να βγάλει προς πώληση μοτοσυκλέτες κινέζικων προδιαγραφών που δεν έχουν καν εισαχθεί επισήμως ως εμπορικά μοντέλα.

Ετικέτες