Αυξήσεις στα διόδια - Από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι τιμές ανεβαίνουν κατά 7,6-7,7%

Εξαιρείται μόνο η Αττική Οδός
Αυξήσεις στα διόδια από 1η Ιανουαρίου 2024
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

1/12/2023

Μετά από την κόντρα που είχε ξεσπάσει μεταξύ Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τους παραχωρησιούχους σχετικά με τις επερχόμενες αυξήσεις των διοδίων, ήρθαν επαναδιαπραγματεύσεις, για να συμφωνηθεί τελικά η προσαύξηση του 2023 (12%) -που δεν εισπράχθηκε ποτέ-, να μοιραστεί σε τρεις δόσεις έως το 2026, με τους παραχωρησιούχους να απορροφούν ένα μέρος αυτής, και με τις αυξήσεις των διοδίων από 1η Ιανουαρίου 2024 να κυμαίνονται μεταξύ 7,6% και 7,7%.

Οι δύο πλευρές την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου πραγματοποίησαν εκ νέου συνάντηση η οποία απέφερε καρπούς όσον αφορά την αρχική τους κόντρα αν και στο τέλος ζημιωμένοι θα βγουν όλοι οι πολίτες οι οποίοι θα δουν τις τιμές των διοδίων να αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2024. Οι αυξήσεις του 2023, που αρχικώς δεν έγιναν λόγω της προεκλογικής περιόδου, βγήκαν τελείως από το κάδρο, όπως και η πρόθεση διεκδίκησης μίας αθροιστικής αύξησης για το 2024, που θα σήμαινε αύξηση πάνω από +14%. Οι παραχωρησιούχοι, ταυτόχρονα έχουν υποβάλει αιτήματα αποζημιώσεων για τα διαφυγόντα κέρδη του 2023 και όλα δείχνουν ότι δύσκολα το υπουργείο θα αποφύγει να τα καταβάλλει. Σε ότι αφορά τις επερχόμενες αυξήσεις, αυτές υπολογίζονται με βάση την αύξηση στον δείκτη τιμών καταναλωτή κάθε Σεπτέμβριο. Ο δείκτης αυτός αυξήθηκε το 2023 κατά 1,65% σε σχέση με το 2022. Σε αυτή την αύξηση θα προστεθεί το ήμισυ της αύξησης από το 2021 στο 2022 -που ήταν 12%-, δηλαδή 6%. Επομένως, η συνολική αύξηση που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου θα είναι 7,63%, απομένει να δούμε εάν το ποσό θα στρογγυλοποιηθεί.

Από την 1η Ιανουαρίου θα εφαρμοστούν αυξήσεις στις τιμές των διοδίων από 7,6% έως 7,7%

Αν τελικώς επιβληθεί αύξηση 7,63%, αυτό σημαίνει ότι η διαδρομή μίας μοτοσυκλέτας από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη θα κοστίζει 23,35 ευρώ (έναντι 21,70 ευρώ). Οι τιμές αυτές είναι ενδεικτικές, καθώς το ύψος του διοδίου σε κάθε σταθμό στρογγυλοποιείται (συνήθως προς τα κάτω). Σε κάθε περίπτωση, οι νέες τιμές ανά κατηγορία οχήματος θα ανακοινωθούν στα μέσα Δεκεμβρίου από τους παραχωρησιούχους (Ολυμπία Οδό, Νέα Οδό, Κεντρική Οδό, Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, Μορέα, Γέφυρα Α.Ε.). Όσο για το υπόλοιπο 6%, οι παραχωρησιούχοι συμφώνησαν να «απορροφήσουν» ένα μικρό μέρος (το 2%) και το υπόλοιπο να επιβαρύνει τα διόδια του 2025 και του 2026 (θα προστίθεται 2% κάθε έτος στην αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή). Σημειώνουμε και πάλι πως οι αυξήσεις ΔΕΝ αφορούν στην Αττική ΟΔΟ.

Τραγικό δυστύχημα στο Brno: 2 αναβάτες νεκροί στην εκκίνηση Alpe Adria & BMU

Τα δύο πρωταθλήματα είχαν ενωθεί αυτό το Σαββατοκύριακο
Τραγικό δυστύχημα στο Brno: 2 αναβάτες νεκροί στην εκκίνηση Alpe Adria & BMU
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

12/7/2026

Τραγικό δυστύχημα στο Brno: 2 αναβάτες νεκροί στην εκκίνηση Alpe Adria & BMU
Τα δύο πρωταθλήματα είχαν ενωθεί αυτό το Σαββατοκύριακο

 

Τραγικός απολογισμός στην πίστα του Brno όπου δύο αναβάτες έχασαν την ζωή τους στην εκκίνηση της κατηγορίας Superbike.

Ο Philipp Steinmayr (γεννημένος στην Αυστρία, 13 August 1993) έχασε ακαριαία την ζωή του και ο Adrian Rus Shinner ( γεννημένος στην Ρουμανίας, 11 August 1982) μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο όπου υπέκυψε στα τραύματά του λίγο αργότερα.

Το δυστύχημα έγινε στην εκκίνηση όταν ο Steinmayr που ξεκινούσε από την δεύτερη σειρά αντιμετώπισε πρόβλημα με την μοτοσυκλέτα του και έκανε το μόνο δυνατό εκείνη την στιγμή, σήκωσε το χέρι για να δώσει σήμα στην διοργάνωση και τους υπόλοιπους αγωνιζόμενους.

Στην σχάρα εκκίνησης και μπροστά, βρισκόταν ο Δημήτρης Καρακώστας και λίγο πιο πίσω ο Μιχάλης Σπιλιώτης, οι δύο Έλληνες αναβάτες που ακολουθούν την κατηγορία αυτή με πολλούς ακόμη που αγωνίζονται σε άλλες κατηγορίες να βρίσκονται στην εξέδρα για να συμπαρασταθούν στους συμπατριώτες τους.

Αρκετοί αναβάτες κατάφεραν να αποφύγουν τον Steinmayr, εκτός από τον Rus Shinner που δεν τον είδε παρά την τελευταία στιγμή πέφτοντας πάνω του με μεγάλη ταχύτητα. Αμέσως οι μοτοσυκλέτες τυλίχθηκαν στις φλόγες με τον Steinmayr να χάνει ακαριαία τη ζωή του και τους διασώστες να δίνουν μάχη να κρατήσουν στη ζωή τον Rus Shinner.

Στην σχάρα της εκκίνησης βρισκόντουσαν εκείνη την στιγμή 47 μοτοσυκλέτες κάτι που ξεφεύγει δύο φορές πάνω από το φυσιολογικό.

Αυτό σημαίνει πως οι τελευταίοι αναβάτες, όπως ο Adrian που εκκινούσε από την προτελευταία σειρά, είχαν να καλύψουν μεγάλη απόσταση στην ευθεία και προλάβαιναν να μαζέψουν χιλιόμετρα.

Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο ζήτημα με τις πολλές συμμετοχές. Με σχεδόν 40 από τους 47, να προσπαθούν να αποφύγουν ένα εμπόδιο μερικά μέτρα μπροστά τους, είναι δεδομένο πως θα συμβεί ατύχημα καθώς δεν υπάρχει ορατότητα από τους πίσω, ούτε διαγώνια, ούτε στο πλάι, ούτε μία χαραμάδα που να φαίνεται τι έχει συμβεί μπροστά. Ο Rus Shinner δεν είχε περιθώρια.

Πολυτάλαντος στην προσωπική του ζωή και ιδιαίτερα αγαπητός στον περίγυρό του, ο Adrian είχε καλλιτεχνική φύση που την είχε αξιοποιήσει και καλλιτεχνικά εργαζόμενος ως μουσικός, ενώ παράλληλα ήταν και τεχνικός IT με πολλά χρόνια εμπειρίας. Στους αγώνες έκανε το πάθος του και ήταν εξαιρετικός αναβάτης.

Ο Steinmayr ήταν ένας νεαρός αθλητής που είχε βλέψεις να φτάσει ακόμη ψηλότερα, να βρει χορηγούς και να επεκταθεί και σε άλλα πρωταθλήματα θέλοντας να παραμείνει στους αγώνες ταχύτητας για όσο περισσότερο μπορούσε, ενώ και επαγγελματικά είχε βάλει στόχο να παραμείνει στον χώρο για να μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται.

Το Βαλκανικό Πρωτάθλημα BMU με χαρά ανακοίνωνε πριν λίγες ημέρες πως αυτό το Σαββατοκύριακο τα δύο περιφερειακά πρωταθλήματα της ανατολικής Ευρώπης θα συστεγάζονταν, κάνοντας λόγο για 228 συμμετοχές.

Συστέγαση σημαίνει λιγότερα έξοδα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, απεναντίας είναι θετικό στα πρωταθλήματα αυτά που συντηρούνται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες και όχι θεσμικά ή από χορηγούς, οι οποίοι λειτουργούν υποστηρικτικά αλλά όχι σε πλήρη κάλυψη. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα έπρεπε να είναι και όλοι αυτοί οι αναβάτες σε μία εκκίνηση.

Διοργανωτικά υπήρχαν λύσεις, καμία δεν θα άφηνε τους πάντες χωρίς γκρίνια, είναι δεδομένο πως θα υπήρχαν προβλήματα με όποια λύση και αν είχαν σκεφτεί να προχωρήσουν, σίγουρα όμως θα ήταν ασφαλέστερη η εκκίνηση με λιγότερους αναβάτες. Η καλύτερη λύση θα ήταν να χωριστούν με βάση χρόνου σε δύο μεικτούς αγώνες με τους συμμετέχοντες του Alpe Adria που και πάλι θα είχε δυσαρεστήσει αρκετούς αναβάτες, αλλά θα είχε μειώσει τις πιθανότητες για ένα τέτοιο δυστύχημα.

Η FIM που έχει την αιγίδα των πρωταθλημάτων, εξέδωσε ανακοίνωση για τους νεκρούς του Alpe Adria εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της στις οικογένειές τους.

Όλοι οι αγώνες έχουν ακυρωθεί αμέσως μετά το δυστύχημα, τόσο οι χθεσινοί, όσο και σήμερα Κυριακή.

Συλλυπητήρια στις οικογένειες που θρηνούν, συγγενείς, φίλους και στις ομάδες.