Αυξήσεις στα διόδια - Από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι τιμές ανεβαίνουν κατά 7,6-7,7%

Εξαιρείται μόνο η Αττική Οδός
Αυξήσεις στα διόδια από 1η Ιανουαρίου 2024
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

1/12/2023

Μετά από την κόντρα που είχε ξεσπάσει μεταξύ Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τους παραχωρησιούχους σχετικά με τις επερχόμενες αυξήσεις των διοδίων, ήρθαν επαναδιαπραγματεύσεις, για να συμφωνηθεί τελικά η προσαύξηση του 2023 (12%) -που δεν εισπράχθηκε ποτέ-, να μοιραστεί σε τρεις δόσεις έως το 2026, με τους παραχωρησιούχους να απορροφούν ένα μέρος αυτής, και με τις αυξήσεις των διοδίων από 1η Ιανουαρίου 2024 να κυμαίνονται μεταξύ 7,6% και 7,7%.

Οι δύο πλευρές την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου πραγματοποίησαν εκ νέου συνάντηση η οποία απέφερε καρπούς όσον αφορά την αρχική τους κόντρα αν και στο τέλος ζημιωμένοι θα βγουν όλοι οι πολίτες οι οποίοι θα δουν τις τιμές των διοδίων να αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2024. Οι αυξήσεις του 2023, που αρχικώς δεν έγιναν λόγω της προεκλογικής περιόδου, βγήκαν τελείως από το κάδρο, όπως και η πρόθεση διεκδίκησης μίας αθροιστικής αύξησης για το 2024, που θα σήμαινε αύξηση πάνω από +14%. Οι παραχωρησιούχοι, ταυτόχρονα έχουν υποβάλει αιτήματα αποζημιώσεων για τα διαφυγόντα κέρδη του 2023 και όλα δείχνουν ότι δύσκολα το υπουργείο θα αποφύγει να τα καταβάλλει. Σε ότι αφορά τις επερχόμενες αυξήσεις, αυτές υπολογίζονται με βάση την αύξηση στον δείκτη τιμών καταναλωτή κάθε Σεπτέμβριο. Ο δείκτης αυτός αυξήθηκε το 2023 κατά 1,65% σε σχέση με το 2022. Σε αυτή την αύξηση θα προστεθεί το ήμισυ της αύξησης από το 2021 στο 2022 -που ήταν 12%-, δηλαδή 6%. Επομένως, η συνολική αύξηση που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου θα είναι 7,63%, απομένει να δούμε εάν το ποσό θα στρογγυλοποιηθεί.

Από την 1η Ιανουαρίου θα εφαρμοστούν αυξήσεις στις τιμές των διοδίων από 7,6% έως 7,7%

Αν τελικώς επιβληθεί αύξηση 7,63%, αυτό σημαίνει ότι η διαδρομή μίας μοτοσυκλέτας από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη θα κοστίζει 23,35 ευρώ (έναντι 21,70 ευρώ). Οι τιμές αυτές είναι ενδεικτικές, καθώς το ύψος του διοδίου σε κάθε σταθμό στρογγυλοποιείται (συνήθως προς τα κάτω). Σε κάθε περίπτωση, οι νέες τιμές ανά κατηγορία οχήματος θα ανακοινωθούν στα μέσα Δεκεμβρίου από τους παραχωρησιούχους (Ολυμπία Οδό, Νέα Οδό, Κεντρική Οδό, Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, Μορέα, Γέφυρα Α.Ε.). Όσο για το υπόλοιπο 6%, οι παραχωρησιούχοι συμφώνησαν να «απορροφήσουν» ένα μικρό μέρος (το 2%) και το υπόλοιπο να επιβαρύνει τα διόδια του 2025 και του 2026 (θα προστίθεται 2% κάθε έτος στην αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή). Σημειώνουμε και πάλι πως οι αυξήσεις ΔΕΝ αφορούν στην Αττική ΟΔΟ.

QJMOTOR SQ 350: 1η εμφάνιση στην Ελλάδα, στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2026

Με πλούσιο εξοπλισμό και 16ρηδες τροχούς εμπρός-πίσω
QJMOTOR SQ 350 Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

1/4/2026

Λόγω προσιτής τιμής για την κατηγορία κυβισμού, αλλά και βάσει των προδιαγραφών και του πλούσιο εξοπλισμού, το QJMOTOR SQ 350 αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση.

Το SQ 350 βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας και είναι το μοναδικό σκούτερ της QJMOTOR, το οποίο έχει επίπεδη ποδιά και τροχούς 16 ιντσών και στα δύο άκρα, ως μοντέλο που θέλει να ανταγωνιστεί το Honda SH350i.

Μεγάλο όπλο στη διεκδίκηση μερίδας των πωλήσεων στην κατηγορία για το SQ 350 είναι η τιμή του που έχει οριστεί στα 4.295 ευρώ, σε συνδυασμό βέβαια με όλα τα υπόλοιπα που προσφέρει. 

Το SQ 350 έχει υγρόψυκτο 4βάλβιδο κινητήρα 330 κ.εκ., οποίος αποδίδει 29 hp και 3,21 kg.m ροπής στις 7.500 και 5.250 σ.α.λ. αντίστοιχα και χρησιμοποιεί ψεκασμό της Bosch. Η χωρητικότητα του ρεζερβουάρ είναι 10 λίτρα, ενώ το βάρος ανακοινώνεται στα 172 κιλά, πλήρες υγρών.

Το νέο σκούτερ της QJMOTOR έχει μεταξόνιο 1.495 χλστ. και ύψος σέλας στα 750 χλστ., με την πέδηση να αναλαμβάνει ένας δίσκος εμπρός διαμέτρου 265 χλστ. με διπίστονη δαγκάνα και ένας δίσκος 240 χλστ. πίσω με δαγκάνα ενός εμβόλου.  

Στον στάνταρ εξοπλισμό του SQ 350 περιλαμβάνεται ABS, Traction Control, keyless σύστημα ενεργοποίησης/εκκίνησης, διπλή θύρα φόρτισης, TFT οθόνη αφής με διαγώνιο στις πέντε ίντσες, σύστημα παρακολούθησης πίεσης ελαστικών, διάφανες χούφτες, ψηλή ζελατίνα, όπως και top box με χωρητικότητα 33 λίτρων.

Το σκούτερ της QJMOTOR δείχνει προσεγμένο και από κοντά αν και ο μόνος τρόπος φυσικά για να μάθουμε αν αξίζει πραγματικά τα χρήματα που καλείται να δώσει κανείς για να το κάνει δικό του είναι όταν θα έρθει η ώρα της αναλυτικής του δοκιμής.

 

Ετικέτες