Αυξήσεις στα διόδια - Από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι τιμές ανεβαίνουν κατά 7,6-7,7%

Εξαιρείται μόνο η Αττική Οδός
Αυξήσεις στα διόδια από 1η Ιανουαρίου 2024
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

1/12/2023

Μετά από την κόντρα που είχε ξεσπάσει μεταξύ Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τους παραχωρησιούχους σχετικά με τις επερχόμενες αυξήσεις των διοδίων, ήρθαν επαναδιαπραγματεύσεις, για να συμφωνηθεί τελικά η προσαύξηση του 2023 (12%) -που δεν εισπράχθηκε ποτέ-, να μοιραστεί σε τρεις δόσεις έως το 2026, με τους παραχωρησιούχους να απορροφούν ένα μέρος αυτής, και με τις αυξήσεις των διοδίων από 1η Ιανουαρίου 2024 να κυμαίνονται μεταξύ 7,6% και 7,7%.

Οι δύο πλευρές την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου πραγματοποίησαν εκ νέου συνάντηση η οποία απέφερε καρπούς όσον αφορά την αρχική τους κόντρα αν και στο τέλος ζημιωμένοι θα βγουν όλοι οι πολίτες οι οποίοι θα δουν τις τιμές των διοδίων να αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2024. Οι αυξήσεις του 2023, που αρχικώς δεν έγιναν λόγω της προεκλογικής περιόδου, βγήκαν τελείως από το κάδρο, όπως και η πρόθεση διεκδίκησης μίας αθροιστικής αύξησης για το 2024, που θα σήμαινε αύξηση πάνω από +14%. Οι παραχωρησιούχοι, ταυτόχρονα έχουν υποβάλει αιτήματα αποζημιώσεων για τα διαφυγόντα κέρδη του 2023 και όλα δείχνουν ότι δύσκολα το υπουργείο θα αποφύγει να τα καταβάλλει. Σε ότι αφορά τις επερχόμενες αυξήσεις, αυτές υπολογίζονται με βάση την αύξηση στον δείκτη τιμών καταναλωτή κάθε Σεπτέμβριο. Ο δείκτης αυτός αυξήθηκε το 2023 κατά 1,65% σε σχέση με το 2022. Σε αυτή την αύξηση θα προστεθεί το ήμισυ της αύξησης από το 2021 στο 2022 -που ήταν 12%-, δηλαδή 6%. Επομένως, η συνολική αύξηση που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου θα είναι 7,63%, απομένει να δούμε εάν το ποσό θα στρογγυλοποιηθεί.

Από την 1η Ιανουαρίου θα εφαρμοστούν αυξήσεις στις τιμές των διοδίων από 7,6% έως 7,7%

Αν τελικώς επιβληθεί αύξηση 7,63%, αυτό σημαίνει ότι η διαδρομή μίας μοτοσυκλέτας από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη θα κοστίζει 23,35 ευρώ (έναντι 21,70 ευρώ). Οι τιμές αυτές είναι ενδεικτικές, καθώς το ύψος του διοδίου σε κάθε σταθμό στρογγυλοποιείται (συνήθως προς τα κάτω). Σε κάθε περίπτωση, οι νέες τιμές ανά κατηγορία οχήματος θα ανακοινωθούν στα μέσα Δεκεμβρίου από τους παραχωρησιούχους (Ολυμπία Οδό, Νέα Οδό, Κεντρική Οδό, Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, Μορέα, Γέφυρα Α.Ε.). Όσο για το υπόλοιπο 6%, οι παραχωρησιούχοι συμφώνησαν να «απορροφήσουν» ένα μικρό μέρος (το 2%) και το υπόλοιπο να επιβαρύνει τα διόδια του 2025 και του 2026 (θα προστίθεται 2% κάθε έτος στην αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή). Σημειώνουμε και πάλι πως οι αυξήσεις ΔΕΝ αφορούν στην Αττική ΟΔΟ.

Δύο χρόνια στέρηση οδήγησης στον αναβάτη που προσπάθησε να φύγει! Δίωξη για 5 αδικήματα

Στοχευμένη ενέργεια για μοτοσυκλέτες χωρίς πινακίδες
Δύο χρόνια στέρηση οδήγησης στον αναβάτη που προσπάθησε να φύγει! Δίωξη για 5 αδικήματα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

12/12/2025

Εξέδωσε ενημέρωση η ΕΛΑΣ για το χθεσινό περιστατικό που καταγράφθηκε από κάμερα ασφαλείας, κατά το οποίο αναβάτης μοτοσυκλέτας προσπάθησε να φύγει από μπλόκο της Τροχαίας σε όλο το πλάτος της Αττικής Οδού.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ επιβεβαιώνονται οι αρχικές πληροφορίες, πως ήταν μία ενέργεια με στόχο τις μοτοσυκλέτες, διακόπτοντας πλήρως την κίνηση σε όλα τα ρεύματα της Αττικής Οδού με ευθύνη της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και τη συμμετοχή αστυνομικών του Τμήματος Τροχαίας Αττικής Οδού και των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.), 

Συνολικά βεβαιώθηκαν 38 παραβάσεις για στέρηση ή δυσδιάκριτες κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας, στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης κτλ, ενώ αφαιρέθηκαν 16 άδειες ικανότητας οδήγησης, 12 άδειες κυκλοφορίας και 10 κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας.

Δύο χρόνια στέρηση οδήγησης στον αναβάτη που προσπάθησε να φύγει! Δίωξη για 5 αδικήματα

Στο τμήμα όμως διανυκτέρευσε ένας 28χρονος πολίτης και σήμερα το πρωί πηγαίνει στον Εισαγγελέα γιατί προσπάθησε να διαφύγει από το συγκεκριμένο μπλόκο.

Αναβάτης μοτοσυκλέτας προσπάθησε να διαφύγει από μπλόκο στην Αττική Οδό και αυτό δεν πήγε ιδιαίτερα καλά [VIDEO]

Σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία για βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, επικίνδυνη οδήγηση, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης και μη συμμόρφωση σε σήμα στάσης από ένστολο αστυνομικό.

Η ΕΛΑΣ του καταλογίζει επίσης τραυματισμούς δύο αστυνομικών και πρόσκρουση σε μοτοσυκλέτα τρίτου, που επίσης τον είχαν σταματήσει για έλεγχο.

Διαπιστώθηκε επί τόπου στο σημείο ότι στις 27 Οκτωβρίου αστυνομικοί του Τμήματος Καματερού είχαν αφαιρέσει την άδεια ικανότητας του 28χρονου οδηγού για χρονικό διάστημα 365 ημερών, όταν τον σταμάτησαν για έλεγχο και είδαν πως είχε μόνο δίπλωμα αυτοκινήτου και όχι μοτοσυκλέτας. Για τον λόγο αυτό του επιβλήθηκε αμέσως πρόστιμο 865 Ευρώ και επιπλέον αφαίρεση του διπλώματος για 425 ημέρες.

Ο Εισαγγελέας θα αποφανθεί σήμερα για τις υπόλοιπες κατηγορίες.