Benda - Μπαίνει στην αγορά των Η.Π.Α.

Η κινεζική εταιρεία κατέθεσε πληροφορίες γύρω από τον αριθμό VIN στην αρμόδια αρχή NHTSA
motomagBenda – Θέλει να επεκταθεί στην αγορά Η.Π.Α.
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

21/12/2023

Σύμφωνα με τα έγγραφα που κατέθεσε η κινεζική Benda στον αρμόδιο φορέα για την ασφάλεια των οχημάτων στις Η.Π.Α., NHTSA, που προσφέρουν πληροφορίες γύρω από την αναγνώριση του αριθμού VIN των μοτοσυκλετών της, είναι έτοιμη να πατήσει τις ρόδες της και στις Η.Π.Α.

Η Κίνα βρίθει από νέους κατασκευαστές μοτοσυκλετών, οι οποίοι χρησιμοποιούν κυρίως σχέδια άλλων μεγαλύτερων ιαπωνικών και ευρωπαϊκών εργοστασίων ως βάση για τα δικά τους μοντέλα. Οι περισσότερες από αυτές είναι η αλήθεια ότι δεν θα είχαν καμία τύχη σε αγορές όπως αυτής της Ευρώπης, ή της Αμερικής, όμως κάποιες έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν. Σε αυτή την λίστα ανήκει και ο κινεζικός κολοσσός Hangzhou Saturn Power Technology, μητρική εταιρεία της Benda.

Benda – Θέλει να επεκταθεί στην αγορά Η.Π.Α.

Τα έγγραφα που ήρθαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, κατατέθηκαν στην Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας (NHTSA), όπως επιβάλει η νομοθεσία των Η.Π.Α., και αφορούν την αποκωδικοποίηση των πληροφοριών που παρέχει ο αριθμός VIN των μοτοσυκλετών της εταιρείας, δείχνοντας ότι η Benda θέλει να φέρει την γκάμα της και στις Η.Π.Α. Το έγγραφο, το οποίο αναγράφει περσινή ημερομηνία (9/12/2022) -όμως εμφανίστηκε στις 9/12/2023- ξεκαθαρίζει ότι ιδιοκτήτρια είναι η Hangzhou Saturn Power Tecnology, η οποία θα πουλάει τις μοτοσυκλέτες της με την ονομασία της Benda.

Benda – Θέλει να επεκταθεί στην αγορά Η.Π.Α.

Να εξηγήσουμε λίγο τι συμβαίνει με τον αριθμό VIN -ή αλλιώς αυτός του πλαισίου που αποτελεί την ταυτότητα της μοτοσυκλέτας σου- και βρίσκεται συνήθως στον λαιμό του πλαισίου. Κάθε κατασκευαστής που θέλει να μπει σε μία νέα αγορά θα πρέπει πρωτίστως να ξεκαθαρίσει τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει τόσο τα γράμματα, την γραμματοσειρά (κεφαλαία, μικρά) αλλά και τους αριθμούς. Το VIN χωρίζεται σε κομμάτια με κάθε ένα να αντιπροσωπεύει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως το έτος κατασκευής και την ταυτότητα του κατασκευαστή, όμως κάθε εταιρεία έχει τον δικό της τρόπο που το δηλώνει.

Benda – Θέλει να επεκταθεί στην αγορά Η.Π.Α.

Η συγκεκριμένη εταιρεία μπορεί να μην μας λέει πολλά εδώ στην Ελλάδα, όμως έχει ήδη παρουσία σε κάποιες ευρωπαϊκές αγορές, όπως αυτές της Γαλλίας και της Αυστρίας. Έχουμε, ωστόσο δει κατά καιρούς διάφορα μοντέλα που έχει παρουσιάσει, όπως το cruiser – αντιγραφή Diavel - LF-01 με τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα 680 κυβικών στα τέλη του 2020, αλλά και σχέδια για έναν υπερτροφοδοτούμενο V2 κινητήρα 300 κυβικών που έκαναν την εμφάνισή τους το 2021, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει να παρουσιάζεται κάποιο μοντέλο με αυτόν. Πρόσφατα, είδαμε και το supersport LFR 700, το οποίο χρησιμοποιεί τον ίδιο τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα με το LF-01 και το σπορ γυμνό LFS 700, με την απόδοσή του να αγγίζει τους 94 ίππους στις 11.000 στροφές και τα 6,42 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 8.500 στροφές. Στην ουσία αποτελεί μία υπερκυβισμένη αντιγραφή του αντίστοιχου κινητήρα της Honda που έχουμε δει στα CB650R και CBR650R, με ελαφρώς αυξημένη διαδρομή εμβόλου (στα 48 αντί για τα 46 χιλιοστά), χωρίς ωστόσο να ξεφεύγει σε απόδοση από αυτόν.

Μάλιστα, όσον αφορά το φουτουριστικού σχεδιασμού cruiser, βλέπουμε ότι ήδη έχει κάνει την εμφάνισή του στη Γαλλία, καθώς δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να περάσει τις Euro5 προδιαγραφές μιας και η Honda με τον κινητήρα-πατρόν το έχει ήδη κάνει.

Benda – Θέλει να επεκταθεί στην αγορά Η.Π.Α.

Στην γκάμα της Benda βλέπουμε ότι υπάρχει και μία σειρά από cruiser μοτοσυκλέτες, με το DARKFLAG 500 να είναι το πρώτο που χρησιμοποιεί υγρόψυκτο V4 κινητήρα δικής της κατασκευής (!), χωρητικότητας 498 κυβικών. Η απόδοσή του αγγίζει τους 55 ίππους στις 10.000 στροφές -αρκετά ψηλά για τα δεδομένα της κατηγορίας-, ενώ το βάρος φτάνει τα 241 κιλά. Μάλιστα, ο V4 κινητήρας χρησιμοποιεί αντίστοιχη τεχνολογία με αυτή που έχουμε δει σε κάποια V4 της Ducati, απενεργοποιώντας τους δύο κυλίνδρους στο ρελαντί για χαμηλότερη θερμοκρασία λειτουργίας και κατανάλωση καυσίμου. Στην έκδοση Ultra έχει επίσης και ηλεκτρονικά ελεγχόμενη αερανάρτηση, πίσω!

Benda – Θέλει να επεκταθεί στην αγορά Η.Π.Α.

Στα σκαριά της εταιρείας υπάρχει ένας ακόμα κινητήρας με αυτή την διάταξη, στα 1.198 κυβικά, θυμίζοντας αυτόν που είδαμε στην πρώτη γενιά του V-Max της Yamaha, έχοντας τις ίδιες διαστάσεις εμβόλου με 76 χιλιοστά διάμετρο και 66 χιλιοστά διαδρομή, όμως μέχρι στιγμής δεν τον έχουμε δει σε κάποιο μοντέλο.

Benda – Θέλει να επεκταθεί στην αγορά Η.Π.Α.

Γενικότερα η Benda έχει κυρίως επικεντρωθεί για την ώρα σε μικρού και μεσαίου κυβισμού μοτοσυκλέτες, με το Napoleon 450 σε bobber ύφος και το Chinchilla 450 να αποτελούν μερικά εξ αυτών. Τα δύο τους χρησιμοποιούν τον ίδιο υγρόψυκτο V2 κινητήρα 448 κυβικών με μέγιστη ισχύ 50 ίππων στις 8.500 στροφές και 4,58 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 7.000 στροφές. Σε αντίθεση με το DARKFLAG 500 που αυτή τη στιγμή δεν έχει κάποιον ουσιαστικό αντίπαλο, το Chinchilla 450 θα μπορούσε να ανταγωνιστεί το Eliminator 500 της Kawasaki. Από την άλλη, το Napoleon 450 με το διαφορετικό πλαίσιο, την “κρυμμένη” πίσω ανάρτηση μονού αμορτισέρ πίσω, τη μονή σέλα και το κάλυμμα στα καλάμια που τα κάνει να θυμίζουν εξωτερικά πιρούνι τύπου girder, μπορεί να αποτελέσει την επιλογή όσων αναζητούν μία ρετρό μοτοσυκλέτα.

Benda – Θέλει να επεκταθεί στην αγορά Η.Π.Α.

Όπως διαπιστώσαμε και οι ίδιοι από το ταξίδι μας στην Κίνα και την επίσκεψή μας στο εργοστάσιο της CFMOTO, με το σχετικό άρθρο να έχει δημοσιευτεί σε τεύχος του MOTO, ο μοτοσυκλετισμός στην Κίνα αναπτύσσεται ραγδαία και αλλάζει χαρακτήρα, ξεφεύγοντας από την φιλοσοφία του φθηνού μέσου μετακίνησης. Η αλλαγή αυτή θα ξεδιαλύνει το τοπίο ανάμεσα στα εργοστάσια που υπάρχουν εκεί, φέρνοντας σε εμάς εδώ μοτοσυκλέτες που είναι πολύ πιο κοντά στις δικές μας απαιτήσεις αλλά και με βελτιωμένη ποιότητα κατασκευής. Η Benda φαίνεται ότι είναι μία από τις εταιρείες που θα μας απασχολήσει πιο έντονα στο μέλλον, καθώς η έλευση της στην αγορά της Η.Π.Α. ανοίγει τον δρόμο για τη Δύση, και κατ' επέκταση και για την Ευρώπη.

Ετικέτες

BMW, Bosch, Repsol και Toyota ενώνονται στη μελέτη εναλλακτικών καυσίμων – Στόχος η σωτηρία του κινητήρα εσωτερικής καύσης

Εξαμηνιαίο πρόγραμμα δοκιμών βιοκαυσίμων τρέχει ήδη στην Ισπανία από τον Ιούλιο
bosch
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

12/8/2026

Μια από τις διεξόδους αποφυγής της πλήρους απαγόρευσης πώλησης οχημάτων που καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα – στόχος που τα προηγούμενα χρόνια είχε εξελιχθεί σε ιερό δισκοπότηρο στην Ε.Ε. πριν συγκρουστεί μετωπικά με την πραγματικότητα των αγορών – ήταν η χρήση εναλλακτικών καυσίμων, όρος που πέρασε στην ευρωπαϊκή νομοθεσία μετά από πιέσεις κρατών με μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως οι Γερμανία και Ιταλία, για να δώσει νέα ζωή στους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Στην πορεία το λεξιλόγιο της Ε.Ε. εμπλουτίστηκε με την έκφραση “eligible fuels”, δηλαδή επιλέξιμα καύσιμα ή, πιο απλά, καύσιμα που προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές και εν γένει καύσιμα με χαμηλή ή μηδενική περιεκτικότητα σε άνθρακα που ικανοποιούν την οδηγία Renewable Energy Directive της Ε.Ε. (RED) και προσφέρουν σημαντική μείωση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Αυτόν ακριβώς τον τύπο καυσίμων θέλουν να μελετήσουν τώρα τα τέσσερα μέλη της νέας κοινοπραξίας που συστήθηκε στην Ισπανία από τις BMW Group, Toyota Motor Europe, Bosch και Repsol. Στόχος τους είναι να δοκιμάσουν σε οχήματα των BMW και Toyota τη νέα 100% ανανεώσιμη βενζίνη Nexa 95 που εξελίσσει η ισπανική Repsol και θα το κάνουν μέσω ηλεκτρονικού εξοπλισμού της Bosch.

Τελικός σκοπός είναι να εκτιμηθεί κατά πόσο η χρήση τέτοιων καυσίμων μπορεί να εφαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα στην Ευρώπη, καθώς συνεχίζεται η προσπάθεια “απανθρακοποίησης” των οδικών μεταφορών προς όφελος του περιβάλλοντος.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η βενζίνη Nexa 95 της Repsol, ένας τύπος καυσίμου 95 οκτανίων που παράγεται από 100% ανανεώσιμες πρώτες ύλες και δηλώνει ως κεντρικό της σκοπό να αποτρέψει την πλήρη απαγόρευση των βενζινοκινητήρων που η Ε.Ε. θέλει να εφαρμόσει από την επόμενη δεκαετία. Πρόκειται για βενζίνη που υπόσχεται 70% λιγότερες εκπομπές ρύπων συγκριτικά με τη συμβατική που χρησιμοποιούμε σήμερα, είναι συμβατή με τους κινητήρες που κυκλοφορούν στην αγορά χωρίς να απαιτεί καμιά μετατροπή και μάλιστα έχει ήδη αρχίσει να διατίθεται σε μερικές δεκάδες πρατήρια της Ισπανίας από φέτος, καθώς η Repsol έχει καταφέρει να την παράγει πλέον σε βιομηχανική κλίμακα στις εγκαταστάσεις της στην Tarragona.

Το δεύτερο σημείο αιχμής αυτής της έρευνας είναι η τεχνολογία Digital Fuel Twin της Bosch, μια cloud-based πλατφόρμα δεδομένων που συνδέει την εφοδιαστική αλυσίδα των καυσίμων από τον παραγωγό ως τον τελικό καταναλωτή, επιτρέποντας τον ακριβή υπολογισμό του αποτυπώματος άνθρακα που συνδέεται με τη χρήση κάθε οχήματος, αλλά και τον καλύτερη εποπτεία όλης της διαδικασίας από την παραγωγή και διανομή του καυσίμου ως την καύση του.

Το δε βαθύτερο ζητούμενο της όλης προσπάθειας περιγράφεται καθαρά στα σχετικά δελτία Τύπου των συμβαλλόμενων πλευρών. Απέναντι σε μια Ευρωπαϊκή πολιτική που έχει επικεντρώσει πρωτίστως στην Ηλεκτροκίνηση, το σχέδιο αυτό αποσκοπεί στο να αποδείξει πως τα εναλλακτικά βιώσιμα καύσιμα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO₂), ώστε τα οχήματα που τα καταναλώνουν να ενταχθούν στις μελλοντικές νομοθεσίες της Ε.Ε..

Κοινώς, το αντικείμενο της όλης προσπάθειας είναι η διάσωση του κινητήρα εσωτερικής καύσης.