Benda - Μπαίνει στην αγορά των Η.Π.Α.

Η κινεζική εταιρεία κατέθεσε πληροφορίες γύρω από τον αριθμό VIN στην αρμόδια αρχή NHTSA
motomagBenda – Θέλει να επεκταθεί στην αγορά Η.Π.Α.
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

21/12/2023

Σύμφωνα με τα έγγραφα που κατέθεσε η κινεζική Benda στον αρμόδιο φορέα για την ασφάλεια των οχημάτων στις Η.Π.Α., NHTSA, που προσφέρουν πληροφορίες γύρω από την αναγνώριση του αριθμού VIN των μοτοσυκλετών της, είναι έτοιμη να πατήσει τις ρόδες της και στις Η.Π.Α.

Η Κίνα βρίθει από νέους κατασκευαστές μοτοσυκλετών, οι οποίοι χρησιμοποιούν κυρίως σχέδια άλλων μεγαλύτερων ιαπωνικών και ευρωπαϊκών εργοστασίων ως βάση για τα δικά τους μοντέλα. Οι περισσότερες από αυτές είναι η αλήθεια ότι δεν θα είχαν καμία τύχη σε αγορές όπως αυτής της Ευρώπης, ή της Αμερικής, όμως κάποιες έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν. Σε αυτή την λίστα ανήκει και ο κινεζικός κολοσσός Hangzhou Saturn Power Technology, μητρική εταιρεία της Benda.

Benda – Θέλει να επεκταθεί στην αγορά Η.Π.Α.

Τα έγγραφα που ήρθαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, κατατέθηκαν στην Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας (NHTSA), όπως επιβάλει η νομοθεσία των Η.Π.Α., και αφορούν την αποκωδικοποίηση των πληροφοριών που παρέχει ο αριθμός VIN των μοτοσυκλετών της εταιρείας, δείχνοντας ότι η Benda θέλει να φέρει την γκάμα της και στις Η.Π.Α. Το έγγραφο, το οποίο αναγράφει περσινή ημερομηνία (9/12/2022) -όμως εμφανίστηκε στις 9/12/2023- ξεκαθαρίζει ότι ιδιοκτήτρια είναι η Hangzhou Saturn Power Tecnology, η οποία θα πουλάει τις μοτοσυκλέτες της με την ονομασία της Benda.

Benda – Θέλει να επεκταθεί στην αγορά Η.Π.Α.

Να εξηγήσουμε λίγο τι συμβαίνει με τον αριθμό VIN -ή αλλιώς αυτός του πλαισίου που αποτελεί την ταυτότητα της μοτοσυκλέτας σου- και βρίσκεται συνήθως στον λαιμό του πλαισίου. Κάθε κατασκευαστής που θέλει να μπει σε μία νέα αγορά θα πρέπει πρωτίστως να ξεκαθαρίσει τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει τόσο τα γράμματα, την γραμματοσειρά (κεφαλαία, μικρά) αλλά και τους αριθμούς. Το VIN χωρίζεται σε κομμάτια με κάθε ένα να αντιπροσωπεύει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως το έτος κατασκευής και την ταυτότητα του κατασκευαστή, όμως κάθε εταιρεία έχει τον δικό της τρόπο που το δηλώνει.

Benda – Θέλει να επεκταθεί στην αγορά Η.Π.Α.

Η συγκεκριμένη εταιρεία μπορεί να μην μας λέει πολλά εδώ στην Ελλάδα, όμως έχει ήδη παρουσία σε κάποιες ευρωπαϊκές αγορές, όπως αυτές της Γαλλίας και της Αυστρίας. Έχουμε, ωστόσο δει κατά καιρούς διάφορα μοντέλα που έχει παρουσιάσει, όπως το cruiser – αντιγραφή Diavel - LF-01 με τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα 680 κυβικών στα τέλη του 2020, αλλά και σχέδια για έναν υπερτροφοδοτούμενο V2 κινητήρα 300 κυβικών που έκαναν την εμφάνισή τους το 2021, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει να παρουσιάζεται κάποιο μοντέλο με αυτόν. Πρόσφατα, είδαμε και το supersport LFR 700, το οποίο χρησιμοποιεί τον ίδιο τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα με το LF-01 και το σπορ γυμνό LFS 700, με την απόδοσή του να αγγίζει τους 94 ίππους στις 11.000 στροφές και τα 6,42 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 8.500 στροφές. Στην ουσία αποτελεί μία υπερκυβισμένη αντιγραφή του αντίστοιχου κινητήρα της Honda που έχουμε δει στα CB650R και CBR650R, με ελαφρώς αυξημένη διαδρομή εμβόλου (στα 48 αντί για τα 46 χιλιοστά), χωρίς ωστόσο να ξεφεύγει σε απόδοση από αυτόν.

Μάλιστα, όσον αφορά το φουτουριστικού σχεδιασμού cruiser, βλέπουμε ότι ήδη έχει κάνει την εμφάνισή του στη Γαλλία, καθώς δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να περάσει τις Euro5 προδιαγραφές μιας και η Honda με τον κινητήρα-πατρόν το έχει ήδη κάνει.

Benda – Θέλει να επεκταθεί στην αγορά Η.Π.Α.

Στην γκάμα της Benda βλέπουμε ότι υπάρχει και μία σειρά από cruiser μοτοσυκλέτες, με το DARKFLAG 500 να είναι το πρώτο που χρησιμοποιεί υγρόψυκτο V4 κινητήρα δικής της κατασκευής (!), χωρητικότητας 498 κυβικών. Η απόδοσή του αγγίζει τους 55 ίππους στις 10.000 στροφές -αρκετά ψηλά για τα δεδομένα της κατηγορίας-, ενώ το βάρος φτάνει τα 241 κιλά. Μάλιστα, ο V4 κινητήρας χρησιμοποιεί αντίστοιχη τεχνολογία με αυτή που έχουμε δει σε κάποια V4 της Ducati, απενεργοποιώντας τους δύο κυλίνδρους στο ρελαντί για χαμηλότερη θερμοκρασία λειτουργίας και κατανάλωση καυσίμου. Στην έκδοση Ultra έχει επίσης και ηλεκτρονικά ελεγχόμενη αερανάρτηση, πίσω!

Benda – Θέλει να επεκταθεί στην αγορά Η.Π.Α.

Στα σκαριά της εταιρείας υπάρχει ένας ακόμα κινητήρας με αυτή την διάταξη, στα 1.198 κυβικά, θυμίζοντας αυτόν που είδαμε στην πρώτη γενιά του V-Max της Yamaha, έχοντας τις ίδιες διαστάσεις εμβόλου με 76 χιλιοστά διάμετρο και 66 χιλιοστά διαδρομή, όμως μέχρι στιγμής δεν τον έχουμε δει σε κάποιο μοντέλο.

Benda – Θέλει να επεκταθεί στην αγορά Η.Π.Α.

Γενικότερα η Benda έχει κυρίως επικεντρωθεί για την ώρα σε μικρού και μεσαίου κυβισμού μοτοσυκλέτες, με το Napoleon 450 σε bobber ύφος και το Chinchilla 450 να αποτελούν μερικά εξ αυτών. Τα δύο τους χρησιμοποιούν τον ίδιο υγρόψυκτο V2 κινητήρα 448 κυβικών με μέγιστη ισχύ 50 ίππων στις 8.500 στροφές και 4,58 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 7.000 στροφές. Σε αντίθεση με το DARKFLAG 500 που αυτή τη στιγμή δεν έχει κάποιον ουσιαστικό αντίπαλο, το Chinchilla 450 θα μπορούσε να ανταγωνιστεί το Eliminator 500 της Kawasaki. Από την άλλη, το Napoleon 450 με το διαφορετικό πλαίσιο, την “κρυμμένη” πίσω ανάρτηση μονού αμορτισέρ πίσω, τη μονή σέλα και το κάλυμμα στα καλάμια που τα κάνει να θυμίζουν εξωτερικά πιρούνι τύπου girder, μπορεί να αποτελέσει την επιλογή όσων αναζητούν μία ρετρό μοτοσυκλέτα.

Benda – Θέλει να επεκταθεί στην αγορά Η.Π.Α.

Όπως διαπιστώσαμε και οι ίδιοι από το ταξίδι μας στην Κίνα και την επίσκεψή μας στο εργοστάσιο της CFMOTO, με το σχετικό άρθρο να έχει δημοσιευτεί σε τεύχος του MOTO, ο μοτοσυκλετισμός στην Κίνα αναπτύσσεται ραγδαία και αλλάζει χαρακτήρα, ξεφεύγοντας από την φιλοσοφία του φθηνού μέσου μετακίνησης. Η αλλαγή αυτή θα ξεδιαλύνει το τοπίο ανάμεσα στα εργοστάσια που υπάρχουν εκεί, φέρνοντας σε εμάς εδώ μοτοσυκλέτες που είναι πολύ πιο κοντά στις δικές μας απαιτήσεις αλλά και με βελτιωμένη ποιότητα κατασκευής. Η Benda φαίνεται ότι είναι μία από τις εταιρείες που θα μας απασχολήσει πιο έντονα στο μέλλον, καθώς η έλευση της στην αγορά της Η.Π.Α. ανοίγει τον δρόμο για τη Δύση, και κατ' επέκταση και για την Ευρώπη.

Ετικέτες

MotoGP – Ο ερχομός της Liberty Media φέρνει νέους επενδυτές και κατασκευαστές σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας

Αέρας ανανέωσης και επενδύσεων πνέει στο MotoGP από την ημέρα που η Liberty Media ανακοίνωσε την εξαγορά του
motomag MotoGP – Ο ερχομός της Liberty Media φέρνει νέους επενδυτές και κατασκευαστές σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

9/5/2024

Διαβάσατε στο ΜΟΤΟ πριν λίγο διάστημα πως η Liberty Media, κάτοχος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της F1 αγόρασε έναντι 4.2 δις ευρώ το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του MotoGP και του WSBK με τη συμφωνία να ολοκληρώνεται αν όλα πάνε καλά μέχρι το τέλος του έτους.

Το νέο επικείμενο καθεστώς στο MotoGP σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της Liberty Media, Greg Maffei έφερε πληθώρα νέων προτάσεων από ενδιαφερόμενους οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στους δύο αυτούς θεσμούς. Εκτός όμως από επενδυτές ο Maffei ανέφερε πως έγινε κρούση και από κατασκευαστή μοτοσυκλετών ο οποίος εξετάζει την είσοδο του στο MotoGP και δεν είναι άλλος από την BMW.

O CEO, της Liberty Media κατά τη διάρκεια μίας κλήσης προς τους επενδυτές της εταιρείας ανέφερε όλα αυτά ενώ μεταξύ άλλων ο Maffei δήλωσε: “Μετά την ανακοίνωση πως αποκτήσαμε το MotoGP και το WSBK το ενδιαφέρον από νέους συνεργάτες αυξήθηκε. Επίσης αυξήθηκε το ενδιαφέρον από χώρες οι οποίες θέλουν να διοργανώσουν αγώνα στο μέλλον. Λόγω της έκκρισης των ρυθμιστικών αρχών δεν μπορούμε να προχωρήσουμε τώρα σε κάτι τέτοιο ωστόσο μπορούμε να καταστρώσουμε τα σχέδια για το μέλλον.

https://www.motomag.gr/news/race-news/i-bmw-sto-motogp-oi-neoi-tehnikoi-kanonismoi-eynooyn-tin-eisodo-tis-ston-thesmo

Έχουμε κάποιες πολύ καλές ιδέες και ελπίζουμε να πάρουμε την άδεια να τις υλοποιήσουμε πολύ σύντομα. Θέλω να επαναλάβω τις ελκυστικές ιδιότητες αυτού του νέου περιουσιακού στοιχείου της Liberty Media καθώς είναι ένα άθλημα με απίστευτους αγώνες. Για παράδειγμα, στους τέσσερις πρώτους αγώνες, είχαμε 10 αναβάτες από επτά ομάδες να ανεβαίνουν στο βάθρο και ο μέσος χρόνος για να κριθεί ο νικητής του αγώνα ήταν περίπου ένα δευτερόλεπτο. Πριν λίγες ημέρες επίσης ανακοινώθηκαν οι νέοι κανονισμοί οι οποίοι θα κάνουν το άθλημα ακόμη πιο ανταγωνιστικό.

Η προσέλευση στους αγώνες παρουσιάζει πολύ καλές επιδόσεις επίσης. Για παράδειγμα, το πορτογαλικό GP στο Portimao είχε αύξηση 41% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και το ισπανικό GP στη Jerez είχε την υψηλότερη προσέλευση από το 2015. Το άθλημα είναι φοβερό και η Liberty Media έχει την εμπειρία που θα βοηθήσει να αυξήσει την προβολή του σε όλο τον κόσμο.

Όσον αφορά το που βρισκόμαστε με τις αρχές, προχωράμε στις απαιτούμενες κανονιστικές καταθέσεις. Έχουμε κοινοπρακτικά αναλάβει τις δεσμεύσεις χρηματοδότησης, έχουμε αντισταθμίσει την έκθεσή μας σε συνάλλαγμα και αναμένουμε να κλείσει οριστικά η συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους".

Ο νέος ιδιοκτήτης των MotoGP και WSBK έχει ήδη φέρει νέο αέρα όσον αφορά το εμπορικό κομμάτι και μένει να δούμε αν μπορεί να κάνει τους δύο αυτούς θεσμούς να βαδίσουν στα χνάρια της F1 από πλευράς δημοφιλίας τουλάχιστον.

Ετικέτες