BMW - Κατοχύρωσε πατέντα με προθάλαμο καύσης για τους κινητήρες της [VIDEO]

Τεχνολογία από τους diesel και τη Formula 1 στους κινητήρες βενζίνης της βαυαρικής εταιρείας
BMW κινητήρας με προθάλαμο καύσης
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

3/9/2024

Η BMW συνεχίζει να εξελίσσει κινητήρες εσωτερικής καύσης και σκοπεύει να το κάνει αυτό και στο μέλλον, θέλοντας παράλληλα να εισάγει τεχνολογίες που θα μπορούσαν να παρατείνουν τη ζωή τους.

Παρά τις "αναποδιές" και την επιβράδυνση στις πωλήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον τελυταίο χρόνο, το μέλλον των τεσσάρων -και δύο- τροχών εξακολουθεί να διαγράφεται ηλεκτρικό στη Γηραιά Ήπειρο, τη στιγμή που κάποιοι κατασκευαστές προσπαθούν να κρατήσουν στη ζωή τον κινητήρα εσωτερικής καύσης με τη χρήση μη ορυκτών καυσίμων αλλά και με τη βελτίωση της συνολικής του απόδοσης.

Σε αυτούς τους κατασκευαστές ανήκει και το BMW Group, που κατέθεσε στις αρχές τουπερασμένου Αυγούστου μια νέα πατέντα προς κατοχύρωση στη Γερμανία, η οποία βελτιώνει θεωρητικά σε σημαντικό βαθμό την θερμοδυναμική απόδοση του κινητήρα βενζίνης, κάτι που αποδεικνύεται και στην πράξη αφού η ίδια τεχνολογία χρησιμοποιείται και στα μονοθεσια της Formula 1, τα οποία τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούν υβριδικά συστήματα κίνησης.

BMW κινητήρας με προθάλαμο καύσης

Οι Βαυαροί και συγκεκριμένα η BMW -όχι η BMW Motorrad- κατέθεσαν προς κατοχύρωση μια πατέντα που απεικονίζει κεφαλή κινητήρα με προθάλαμο καύσης παρόμοιο με εκείνον που χρησιμοποιούσαν και οι diesel κινητήρες έως τα τέλη περίπου της 10τετίας του '80.

Σε αυτόν τον κινητήρα το καύσιμο μίγμα ψεκάζεται αρχικά σε έναν μικρό θάλαμο που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον κυρίως θάλαμο καύσης και εκεί γίνεται η ανάφλεξη από σπινθήρα που δημιούργείται με μπουζί. Μετά την ανάφλεξη το μίγμα περνά στον κυρίως θάλαμο καύσης μέσα από οπές που φροντίζουν για την ομοιόμορφη κατανομή του μετώπου της φλόγας σε όλοκληρο τον κύλινδρο.

Το πλούσιο μίγμα που αναφλέγεται στον προθάλαμο είναι μόνο το 5-10% επί του συνόλου με το υπόλοιπο -πιο φτωχό- να ψεκάζεται από άλλο μπεκ απευθείας στον κύλινδρο. Αυτό επιτρέπει την πιο ομοιογενή και ελεγχόμενη καύση ολόκληρου του μίγματος, την αύξηση της θερμοδυναμικής απόδοσης, τη μείωση της κατανάλωσης και κατά συνέπεια και τη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων. 

BMW κινητήρας με προθάλαμο καύσης

Θεωρητικά το σύστημα θα μπoρούσε να δουλέψει και με υδρογόνο αντί βενζίνης εξαλείφοντας έτσι εντελώς τους εκπεμπόνεους ρύπους, ενώ αν και κάνει έναν κινητήρα βαρύτερο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε κινητήρες μοτοσυκλέτας.

Δείτε στο ακόλουθο video και τη λύση που παρουσίασε η Mahle πριν από μερικά χρόνια όπου και εδώ αξιοποιείται ο προθάλαμος καύσης.

Ανακοινώθηκε πλαφόν στα κέρδη καυσίμων και τροφίμων ως το τέλος Ιουνίου

Η εξαγγελία της κυβέρνησης στοχεύει σε προστασία από φαινόμενα αισχροκέρδειας συνεπεία του πολέμου στη Μέση Ανατολή
fuel
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/3/2026

Ως αναμενόταν, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε επιβολή ανώτατου ορίου στα περιθώρια κέρδους των καυσίμων και των τροφίμων. Πρόκειται για μια κίνηση που αποσκοπεί στο να συγκρατήσει τις λιανικές τιμές σε αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας που έχουμε εισέλθει μετά το ξέσπασμα πολέμου στο Ιράν, ο οποίος έχει ήδη προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές μέσω του Περσικού Κόλπου, αλλά και στην παραγωγή πετρελαίου σε αρκετές χώρες της περιοχής.

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Μαρτίου σε κοινή συνέντευξη Τύπου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη και των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου και Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου.

Θα περιληφθούν σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που, κατά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, γίνεται προσπάθεια να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εντός της ημέρας ώστε να εφαρμοστεί άμεσα και η διάρκειά της θα είναι, σε πρώτη φάση, ως την 30ή Ιουνίου 2026.

Ο κ. Χατζηδάκης απέρριψε κάθε ισχυρισμό περί προβλημάτων εφοδιασμού της αγοράς, εξηγώντας πως ειδικά στην ενέργεια η επάρκεια στη χώρα μας δεν κινδυνεύει καθώς πάνω από 50% της παραγωγής της προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στη συνέχεια ο κ. Παπασταύρου παρουσίασε τα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας στα καύσιμα. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα καύσιμα, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 λεπτά ανά λίτρο στο χονδρεμπόριο και τα 12 λεπτά στα πρατήρια καυσίμων. Ειδικά για τα νησιά, οι εταιρείες εμπορίας μπορούν να επιβάλλουν επιπλέον ειδικό κόστος διανομής μεταφοράς πάνω από το ανώτατο όριο των 5 λεπτών, το οποίο θα καθορίζεται με σχετική υπουργική απόφαση.

Στα τρόφιμα ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε πως τα τρόφιμα και άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης δεν θα επιτρέπεται να πωλούνται με μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο ποσοστό κέρδους ανά κωδικό από αυτό που είχε ο ίδιος κωδικός κατά μέσο όρο το 2025.

Τυχόν παραβάτες των ανακοινωθέντων πλαφόν θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα, τα οποία θα φτάσουν ως τα 5 εκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την ποσότητα στην οποία σημειώθηκε η αθέμιτη κερδοφορία.

Η επιβολή πλαφόν στα περιθώρια κέρδους δεν μπορεί από μόνο του ως μέτρο να συγκρατήσει τις τιμές, καθώς ειδικά στα καύσιμα αυτές ορίζονται από τις διεθνείς χρηματαγορές, επιχειρεί ωστόσο να εξασφαλίσει πως εντός της χώρας η όποια χονδρική τιμή ισχύσει για την αγορά καυσίμων δεν θα επιβαρυνθεί με υπερβολικά κέρδη από πρατηριούχους και ανάλογη λογική ισχύει και στα μέτρα για τα προϊόντα πρώτης ανάγκης.