BMW - Κατοχύρωσε πατέντα με προθάλαμο καύσης για τους κινητήρες της [VIDEO]

Τεχνολογία από τους diesel και τη Formula 1 στους κινητήρες βενζίνης της βαυαρικής εταιρείας
BMW κινητήρας με προθάλαμο καύσης
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

3/9/2024

Η BMW συνεχίζει να εξελίσσει κινητήρες εσωτερικής καύσης και σκοπεύει να το κάνει αυτό και στο μέλλον, θέλοντας παράλληλα να εισάγει τεχνολογίες που θα μπορούσαν να παρατείνουν τη ζωή τους.

Παρά τις "αναποδιές" και την επιβράδυνση στις πωλήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον τελυταίο χρόνο, το μέλλον των τεσσάρων -και δύο- τροχών εξακολουθεί να διαγράφεται ηλεκτρικό στη Γηραιά Ήπειρο, τη στιγμή που κάποιοι κατασκευαστές προσπαθούν να κρατήσουν στη ζωή τον κινητήρα εσωτερικής καύσης με τη χρήση μη ορυκτών καυσίμων αλλά και με τη βελτίωση της συνολικής του απόδοσης.

Σε αυτούς τους κατασκευαστές ανήκει και το BMW Group, που κατέθεσε στις αρχές τουπερασμένου Αυγούστου μια νέα πατέντα προς κατοχύρωση στη Γερμανία, η οποία βελτιώνει θεωρητικά σε σημαντικό βαθμό την θερμοδυναμική απόδοση του κινητήρα βενζίνης, κάτι που αποδεικνύεται και στην πράξη αφού η ίδια τεχνολογία χρησιμοποιείται και στα μονοθεσια της Formula 1, τα οποία τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούν υβριδικά συστήματα κίνησης.

BMW κινητήρας με προθάλαμο καύσης

Οι Βαυαροί και συγκεκριμένα η BMW -όχι η BMW Motorrad- κατέθεσαν προς κατοχύρωση μια πατέντα που απεικονίζει κεφαλή κινητήρα με προθάλαμο καύσης παρόμοιο με εκείνον που χρησιμοποιούσαν και οι diesel κινητήρες έως τα τέλη περίπου της 10τετίας του '80.

Σε αυτόν τον κινητήρα το καύσιμο μίγμα ψεκάζεται αρχικά σε έναν μικρό θάλαμο που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον κυρίως θάλαμο καύσης και εκεί γίνεται η ανάφλεξη από σπινθήρα που δημιούργείται με μπουζί. Μετά την ανάφλεξη το μίγμα περνά στον κυρίως θάλαμο καύσης μέσα από οπές που φροντίζουν για την ομοιόμορφη κατανομή του μετώπου της φλόγας σε όλοκληρο τον κύλινδρο.

Το πλούσιο μίγμα που αναφλέγεται στον προθάλαμο είναι μόνο το 5-10% επί του συνόλου με το υπόλοιπο -πιο φτωχό- να ψεκάζεται από άλλο μπεκ απευθείας στον κύλινδρο. Αυτό επιτρέπει την πιο ομοιογενή και ελεγχόμενη καύση ολόκληρου του μίγματος, την αύξηση της θερμοδυναμικής απόδοσης, τη μείωση της κατανάλωσης και κατά συνέπεια και τη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων. 

BMW κινητήρας με προθάλαμο καύσης

Θεωρητικά το σύστημα θα μπoρούσε να δουλέψει και με υδρογόνο αντί βενζίνης εξαλείφοντας έτσι εντελώς τους εκπεμπόνεους ρύπους, ενώ αν και κάνει έναν κινητήρα βαρύτερο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε κινητήρες μοτοσυκλέτας.

Δείτε στο ακόλουθο video και τη λύση που παρουσίασε η Mahle πριν από μερικά χρόνια όπου και εδώ αξιοποιείται ο προθάλαμος καύσης.

Claudio Domenicali: “H Ducati δεν έχει ανάγκη τη VW”

“Κύριε Domenicali, ποια η θέση σας για τα σενάρια που θέλουν τον Όμιλο VW να εξετάζει την πώληση της Ducati;”
ducati-domenicali
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/7/2026

Μια τέτοια ερώτηση έκανε ξένος δημοσιογράφος που είχε επισκεφτεί το επετειακό WDW 2026 της εκατονταετίας στον διευθύνοντα σύμβουλο της Ducati, Claudio Domenicali. Και αυτός απάντησε όπως περίπου θα περιμέναμε.

Πρώτα εξήγησε πως ουδείς τους έχει ενημερώσει για κάτι σχετικό και αυτό είναι δείγμα πως δεν υπάρχει ή δεν έχει προχωρήσει το σενάριο πώλησης της Ducati. Αν η VW το σχεδίαζε θα έπρεπε να ενημερώσει ως προβλέπει ο ρόλος της ως μέτοχος της εταιρείας ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε ο Domenicali, “καμιά συζήτηση δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Borgo Panigale”.

Στη συνέχεια το προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, εξηγώντας πως η διοίκηση της ιταλικής εταιρείας δεν ιδρώνει και πολύ με αυτά τα σενάρια.

“Η εταιρεία είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Επίσης στέκεται απολύτως στα δικά της πόδια. Δεν χρειαζόμαστε υποστήριξη από τον μέτοχο για να υλοποιήσουμε το επενδυτικό μας πλάνο για το μέλλον. Είναι ένα πολύ γερό επενδυτικό πλάνο.”

Κάπως έτσι ο διευθυντής της Ducati απαντά ουσιαστικά σε δύο ερωτήματα. Πρώτον, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σενάριο πώλησης που να γνωρίζουμε και, δεύτερον, ακόμη και να αποφασίσουν στον Όμιλο VW να πουλήσουν τη Ducati, μπορούμε μια χαρά να συνεχίσουμε και μόνοι μας.