BMW Motorrad Automated Shift Assistant (ASA) - Καταργώντας τη μανέτα του συμπλέκτη

Στα χνάρια των DCT, E-Clutch και SCS, με στόχο την απλούστευση της διαδικασίας αλλαγής ταχυτήτων
BMW ASA
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

8/5/2024

Με το νέο Automated Shift Assistant (ASA), η BMW Motorrad παρουσιάζει τη δική της λύση για ένα απλούστερο σύστημα συμπλέκτη, στα χνάρια των Honda (DCT & E-Clutch), MV Agusta (Smart Clutch System) αλλά και της Yamaha με το FJR1300AS το οποίο όμως πλέον δεν υπάρχει στην γκάμα της ιαπωνικής εταιρείας.

Το ASA δεν είναι σύστημα διπλού συμπλέκτη, αλλά θυμίζει περισσότερο τα E-Clutch και SCS, με μια ειδοποιό διαφορά. Ενώ Honda και MV Agusta άφησαν στα προαναφερθέντα δυο συστήματα τη μανέτα στη θέση της για να μπορεί ο αναβάτης να έχει και τα πλεονεκτήματα της χειροκίνητης λειτουργίας (απότομη αύξηση ισχύος αλλά και πατινάρισμα), η BMW την αφαίρεσε εντελώς, όπως συμβαίνει στο DCT της Honda.

Οι Βαυαροί αναφέρουν πως σύμφωνα με το σλόγκαν “Simplify your ride”, η εμπειρία του αναβάτη αναβαθμίζεται περαιτέρω με την αυτοματοποίηση του συμπλέκτη και της αλλαγής ταχυτήτων, “χωρίς να θυσιάζεται η σημαντική -σε συναισθηματικό επίπεδο- δυναμική διαδικασία της αλλαγής ταχυτήτων”.

Το Automated Shift Assistant είναι η λογική και τεχνική εξέλιξη του BMW Motorrad Shift Assistant Pro και βασίζεται σε μια έξυπνη τεχνολογία με δύο ηλεκτρομηχανικούς ενεργοποιητές να αυτοματοποιούν τη λειτουργία του συμπλέκτη και την αλλαγή σχέσεων στο εξατάχυτο κιβώτιο.

BMW ASA

Πρόσθετοι αισθητήρες καθορίζουν τις στροφές του πρωτεύοντα άξονα μετάδοσης και τη θέση του συμπλέκτη. Οι τιμές αυτές μεταδίδονται στην Μονάδα Ελέγχου Μετάδοσης TCU (Transmission Control Unit), η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με τη μονάδα ελέγχου κινητήρα ECU, για την μοντελοποίηση και τον έλεγχο του συμπλέκτη και την ενεργοποίηση της αλλαγής ταχυτήτων.

Ο συμπλέκτης λειτουργεί μέσω ενός ηλεκτρομηχανικού ενεργοποιητή σε συνδυασμό με ένα υδραυλικό σύστημα για άμεση σύνδεση μεταξύ της κύριας και δευτερεύουσας αντλίας του συμπλέκτη. Ο ενεργοποιητής ρυθμίζει την απαιτούμενη ολίσθηση του συμπλέκτη, τον εμπλέκει σε κάθε αλλαγή ταχύτητας και τον απεμπλέκει εν στάσει.

BMW ASA

Στο χειροκίνητο πρόγραμμα αλλαγής ταχυτήτων "M" ο αναβάτης μπορεί να αλλάζει ταχύτητες με τον λεβιέ αλλαγής ταχυτήτων στο πόδι, χωρίς χρήση μανέτας συμπλέκτη. Αν τώρα οι στροφές του κινητήρα πέσουν κάτω από ένα ελάχιστο όριο που εξαρτάται από την επιλεγμένη σχέση, τα κατεβάσματα πραγματοποιούνται αυτόματα και στη χειροκίνητη λειτουργία, αποτρέποντας το σβήσιμο του κινητήρα.

Στο πρόγραμμα "D" οι σχέσεις αλλάζουν αυτόματα ανάλογα με το riding mode, τις στροφές του κινητήρα, τη θέση του γκαζιού και τις παραμέτρους που αφορούν την κλίση της μοτοσικλέτας. Οι σχέσεις αλλάζουν ανάλογα με την κατάσταση οδήγησης και τις δυναμικές απαιτήσεις.

Η μανέτα δεν χρειάζεται για τη λειτουργία του συμπλέκτη και η BMW έχει επιλέξει να την αφαιρέσει. Η εκκίνηση, η ακινητοποίηση και οι ελιγμοί γίνονται με το Automated Shift Assistant προσφέροντας μεγαλύτερη απλότητα και ευκολία χρήσης, αν και παράλληλα ο έλεγχος της ισχύος από τον αναβάτη είναι μικρότερος σε σύγκριση με τα συστήματα που διαθέτουν μανέτα συμπλέκτη, κάτι που ισχύει και για το DCT.

BMW ASA

Οι αλλαγές σχέσεων με το ASA γίνονται ταχύτατα και ομαλά, προσαρμοσμένες τόσο στη στροφές όσο και στο φορτίο του κινητήρα, εξασφαλίζοντας ακρίβεια στην όλη διαδικασία. πέρα από τον… μικρότερο “φόρτο εργασίας” του αναβάτη στον χειρισμό της μοτοσυκλέτας.

Στα ανεβάσματα, το τίναγμα που σχετίζεται με το κλασικό χειροκίνητο κιβώτιο με μηχανικό συμπλέκτη εξαλείφεται σε μεγάλο βαθμό, όπως και ο κίνδυνος να έρθουν σε επαφή τα κράνη οδηγού και συνεπιβάτη -ένα πλεονέκτημα στο οποίο είχε αναφερθεί και η Honda με το DCT.

Τα κατεβάσματα είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλά, ώστε να μην επηρεάζεται η ευστάθεια της μοτοσυκλέτας.

Ετικέτες

Ελεύθερος με 3 όρους ο ταξιτζής που σκότωσε μοτοσυκλετιστή παραβιάζοντας κόκκινο φανάρι

Ο οδηγός ταξί παραδέχτηκε πως προκάλεσε θανατηφόρο ξεκινώντας με κόκκινο
Ελεύθερος με 3 όρους ο ταξιτζής που σκότωσε μοτοσυκλετιστή παραβιάζοντας κόκκινο φανάρι
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

2/12/2025

Τα ξημερώματα Κυριακής 30/11, στις 02:15, ταξί με οδηγό 39χρονο πέρασε με κόκκινο την διασταύρωση των οδών Καραμανλή με Πατριάρχου Γρηγορίου στη Θεσσαλονίκη και συγκρούστηκε με 35χρονο αναβάτη μοτοσυκλέτας προκαλώντας τον θάνατό του.

Ο άτυχος αναβάτης οδηγούσε το λευκό Peugeot Geopolis 250 της φωτογραφίας το οποίο και διαλύθηκε μαρτυρώντας την σφοδρότητα της σύγκρουσης καθότι το ταξί έκοψε την Λεωφόρο στη μέση. Σύμφωνα με μαρτυρίες ο νεκρός φορούσε κράνος και προστατευτικό εξοπλισμό.

Στον οδηγό του ταξί ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη για επικίνδυνη οδήγηση που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο και συνελήφθη.

Σήμερα όμως απολογούμενος στην 1η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης υποστήριξε πως δεν είχε καμία πρόθεση να παραβιάσει ερυθρό σηματοδότη και απέδωσε την πράξη του σε κορνάρισμα που άκουσε και το εξέλαβε ως προτροπή για να ξεκινήσει, θεωρώντας πως έχει ήδη καθυστερήσει τον οδηγό πίσω του. Εξήγησε πως είχε σταματήσει πιο μπροστά από το φανάρι και δεν το έβλεπε άμεσα, κι έτσι εξέλαβε το κορνάρισμα που άκουσε ως προτροπή να ξεκινήσει. Είπε επίσης πως ουδέποτε αντιλήφθηκε τον μοτοσυκλετιστή. Του έγιναν εξετάσεις που έδειξαν πως δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ.

Ο ανακριτής του επέβαλε απαγόρευση εξόδου από την χώρα, εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα και πλήρη απαγόρευση οδήγησης οποιασδήποτε μορφής οχήματος.

Από τον Σεπτέμβριο που ισχύει ο νέος ΚΟΚ και με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ο οδηγός ταξί θα δικαστεί πλέον για κακούργημα, όπως προβλέπει το Άρθρο 290Α.

Μέχρι τώρα το θανατηφόρο τροχαίο αντιμετωπιζόταν ως Ανθρωποκτονία από αμέλεια, δηλαδή πλημμέλημα και έφερε έως 5 έτη ποινή φυλάκισης με αναστολή. Δεν έμπαινε ποτέ κανείς φυλακή λοιπόν.

Από εδώ και πέρα όμως και συγκεκριμένα για την παραβίαση ερυθρού σηματοδότη που έχει οδηγήσει σε θάνατο, η πράξη έχει αναβαθμιστεί σε κακούργημα πράγμα που επιβάλει φυλάκιση τουλάχιστον 10 ετών με ανώτερο τα 15 έτη. Η παραβίαση STOP παραμένει πλημμέλημα, το κόκκινο φανάρι όμως είναι κακούργημα.

Για να αφεθεί ελεύθερος ο οδηγός ταξί, σημαίνει πως ανακριτής και εισαγγελέας έκριναν πως δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρο 282 για προσωρινή κράτηση και ο οδηγός ταξί δεν είναι ύποπτος φυγής, ενώ είχε έως τώρα καθαρό ποινικό μητρώο.

Στην πραγματικότητα ο οδηγός του ταξί θα αντιμετωπίσει την ποινή φυλάκισης όταν γίνει η δίκη και παρότι δικονομικά η απόφαση των αρχών στέκει, στην πράξη έρχεται σε σύγκρουση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα που βλέπει πως δεν υπάρχει τιμωρία για κάτι τόσο σοβαρό, όπως η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη. Σε μία διασταύρωση χωρίς φανάρια μπορεί να γίνουν λάθη, η παραβίαση του κόκκινου όμως σωστά λαμβάνεται πλέον ως κακούργημα. Το πρόβλημα είναι να μην υπάρχει ατιμωρησία μέχρι την δίκη.