BMW Motorrad Automated Shift Assistant (ASA) - Καταργώντας τη μανέτα του συμπλέκτη

Στα χνάρια των DCT, E-Clutch και SCS, με στόχο την απλούστευση της διαδικασίας αλλαγής ταχυτήτων
BMW ASA
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

8/5/2024

Με το νέο Automated Shift Assistant (ASA), η BMW Motorrad παρουσιάζει τη δική της λύση για ένα απλούστερο σύστημα συμπλέκτη, στα χνάρια των Honda (DCT & E-Clutch), MV Agusta (Smart Clutch System) αλλά και της Yamaha με το FJR1300AS το οποίο όμως πλέον δεν υπάρχει στην γκάμα της ιαπωνικής εταιρείας.

Το ASA δεν είναι σύστημα διπλού συμπλέκτη, αλλά θυμίζει περισσότερο τα E-Clutch και SCS, με μια ειδοποιό διαφορά. Ενώ Honda και MV Agusta άφησαν στα προαναφερθέντα δυο συστήματα τη μανέτα στη θέση της για να μπορεί ο αναβάτης να έχει και τα πλεονεκτήματα της χειροκίνητης λειτουργίας (απότομη αύξηση ισχύος αλλά και πατινάρισμα), η BMW την αφαίρεσε εντελώς, όπως συμβαίνει στο DCT της Honda.

Οι Βαυαροί αναφέρουν πως σύμφωνα με το σλόγκαν “Simplify your ride”, η εμπειρία του αναβάτη αναβαθμίζεται περαιτέρω με την αυτοματοποίηση του συμπλέκτη και της αλλαγής ταχυτήτων, “χωρίς να θυσιάζεται η σημαντική -σε συναισθηματικό επίπεδο- δυναμική διαδικασία της αλλαγής ταχυτήτων”.

Το Automated Shift Assistant είναι η λογική και τεχνική εξέλιξη του BMW Motorrad Shift Assistant Pro και βασίζεται σε μια έξυπνη τεχνολογία με δύο ηλεκτρομηχανικούς ενεργοποιητές να αυτοματοποιούν τη λειτουργία του συμπλέκτη και την αλλαγή σχέσεων στο εξατάχυτο κιβώτιο.

BMW ASA

Πρόσθετοι αισθητήρες καθορίζουν τις στροφές του πρωτεύοντα άξονα μετάδοσης και τη θέση του συμπλέκτη. Οι τιμές αυτές μεταδίδονται στην Μονάδα Ελέγχου Μετάδοσης TCU (Transmission Control Unit), η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με τη μονάδα ελέγχου κινητήρα ECU, για την μοντελοποίηση και τον έλεγχο του συμπλέκτη και την ενεργοποίηση της αλλαγής ταχυτήτων.

Ο συμπλέκτης λειτουργεί μέσω ενός ηλεκτρομηχανικού ενεργοποιητή σε συνδυασμό με ένα υδραυλικό σύστημα για άμεση σύνδεση μεταξύ της κύριας και δευτερεύουσας αντλίας του συμπλέκτη. Ο ενεργοποιητής ρυθμίζει την απαιτούμενη ολίσθηση του συμπλέκτη, τον εμπλέκει σε κάθε αλλαγή ταχύτητας και τον απεμπλέκει εν στάσει.

BMW ASA

Στο χειροκίνητο πρόγραμμα αλλαγής ταχυτήτων "M" ο αναβάτης μπορεί να αλλάζει ταχύτητες με τον λεβιέ αλλαγής ταχυτήτων στο πόδι, χωρίς χρήση μανέτας συμπλέκτη. Αν τώρα οι στροφές του κινητήρα πέσουν κάτω από ένα ελάχιστο όριο που εξαρτάται από την επιλεγμένη σχέση, τα κατεβάσματα πραγματοποιούνται αυτόματα και στη χειροκίνητη λειτουργία, αποτρέποντας το σβήσιμο του κινητήρα.

Στο πρόγραμμα "D" οι σχέσεις αλλάζουν αυτόματα ανάλογα με το riding mode, τις στροφές του κινητήρα, τη θέση του γκαζιού και τις παραμέτρους που αφορούν την κλίση της μοτοσικλέτας. Οι σχέσεις αλλάζουν ανάλογα με την κατάσταση οδήγησης και τις δυναμικές απαιτήσεις.

Η μανέτα δεν χρειάζεται για τη λειτουργία του συμπλέκτη και η BMW έχει επιλέξει να την αφαιρέσει. Η εκκίνηση, η ακινητοποίηση και οι ελιγμοί γίνονται με το Automated Shift Assistant προσφέροντας μεγαλύτερη απλότητα και ευκολία χρήσης, αν και παράλληλα ο έλεγχος της ισχύος από τον αναβάτη είναι μικρότερος σε σύγκριση με τα συστήματα που διαθέτουν μανέτα συμπλέκτη, κάτι που ισχύει και για το DCT.

BMW ASA

Οι αλλαγές σχέσεων με το ASA γίνονται ταχύτατα και ομαλά, προσαρμοσμένες τόσο στη στροφές όσο και στο φορτίο του κινητήρα, εξασφαλίζοντας ακρίβεια στην όλη διαδικασία. πέρα από τον… μικρότερο “φόρτο εργασίας” του αναβάτη στον χειρισμό της μοτοσυκλέτας.

Στα ανεβάσματα, το τίναγμα που σχετίζεται με το κλασικό χειροκίνητο κιβώτιο με μηχανικό συμπλέκτη εξαλείφεται σε μεγάλο βαθμό, όπως και ο κίνδυνος να έρθουν σε επαφή τα κράνη οδηγού και συνεπιβάτη -ένα πλεονέκτημα στο οποίο είχε αναφερθεί και η Honda με το DCT.

Τα κατεβάσματα είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλά, ώστε να μην επηρεάζεται η ευστάθεια της μοτοσυκλέτας.

Ετικέτες

Guy Martin: Του πήραν το δίπλωμα για έξι μήνες για υπερβολική ταχύτητα

Ο βρετανός πρέπει να καταβάλει και πρόστιμο που φτάνει τις 1.329 λίρες
Guy Martin
Από τον

Παύλο Καρατζά

22/4/2026

Ο τηλεοπτικός παρουσιαστής και πρώην οδηγός αγώνων Guy Martin απαγορεύεται να οδηγεί για έξι μήνες, αφού οι κάμερες τον έπιασαν να υπερβαίνει το όριο ταχύτητας δύο φορές.

Ο 44χρονος, ο οποίος έγινε γνωστός από τις επιτυχίες του στον αγώνα Isle of Man TT και τη συμμετοχή του στην ταινία Closer to the Edge, που πραγματεύεται λεπτομέρειες και στοιχεία του ιστορικού θεσμού, οδηγούσε την προσωπική του Honda Africa Twin στις περιοχές του Northamptonshire και του Leicestershire.

Ο Guy Martin δεν υπολόγισε όμως τις κάμερες που υπήρχαν στις δύο περιοχές και αργότερα παραδέχτηκε ότι οδηγούσε τη μοτοσυκλέτα του με ταχύτητα 74 χλμ./ώρα στον αυτοκινητόδρομο A50 κοντά στο Leicester, όπου το όριο ήταν 64 χλμ./ώρα, και με ταχύτητα 125 χλμ./ώρα στον αυτοκινητόδρομο A43 κοντά στο Brackley, όπου ίσχυε προσωρινό όριο 80 χλμ./ώρα.

Guy Martin

Τα δικαστικά έγγραφα δείχνουν ότι ο Martin συγκέντρωσε τουλάχιστον 12 βαθμούς ποινής στην άδεια οδήγησής του και αποδέχτηκε ότι πρέπει πλέον να εκτίσει ποινή απαγόρευσης οδήγησης έξι μηνών.

Η πρώτη παράβαση για υπερβολική ταχύτητα σημειώθηκε στις 15 Ιουλίου στο Leicestershire και η δεύτερη στις 19 Μαρτίου στο Brackley, κοντά στα έργα του HS2, όπου ίσχυε προσωρινός περιορισμός ταχύτητας.

“Ζητά συγγνώμη από το δικαστήριο για την παράβασή του. Δεν θα αντιταχθεί στην αφαίρεση πόντων που συνεπάγεται εξαμηνιαία αφαίρεση της άδειας οδήγησης, έγραψε εκ μέρους του Martin ένας εκπρόσωπος της δικηγορικής εταιρείας Chattertons.

Ο τηλεοπτικός παρουσιαστής, ο οποίος κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής του καριέρας κατέκτησε 17 βάθρα στον αγώνα αγώνα Isle of Man TT, εκτός της αφαίρεσης της άδειας οδήγησης, οφείλει να καταβάλει και 1.329 λίρες ως πρόστιμο.

 

Ετικέτες