BMW R 12 G/S: Κιτ της Unit Garage την μετατρέπει σε Dakar

Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ντεπόζιτο 25 λίτρων και εξάτμιση της Akrapovic
gs
Από τον

Παύλο Καρατζά

11/8/2025

Μια έκδοση Rallye Dakar της νέας BMW R 12 G/S θα παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά δεν είναι – ακόμα – διαθέσιμη από το εργοστάσιο. Ωστόσο, σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα αντίστοιχο κιτ μετατροπής από την Unit Garage της Ιταλίας.

Η BMW είχε πετύχει 4 νίκες την δεκαετία του 1980 στον θρυλικό αγώνα Dakar με την μοτοσυκλέτα R80G/S. Ο Fabio Marcaccini, ιδρυτής της εταιρείας Unit Garage συμμετείχε για χρόνια με την προσωπική του BMW στο Dakar. Έτσι όταν είδε τη νέα BMW R 12 G/S με τον αερόψυκτο/ελαιοψυκτό κινητήρα Boxer, του ξύπνησαν μνήμες από το παρελθόν και ξεκίνησε μαζί με τον συνεργάτη του Michiel Verstockt να κατασκευάζουν ειδικό κιτ που θα μετατρέπει την BMW R 12 G/S σε Dakar.

Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά των μοτοσυκλετών που συμμετέχουν στο Dakar είναι το μεγαλύτερο ντεπόζιτο που είναι απαραίτητο για την κάλυψη των πολλών χιλιομέτρων. Έτσι, η Unit Garage κατασκεύασε ένα νέο μεγαλύτερο ντεπόζιτο που αυξάνει την χωρητικότητα από 15,5 σε 25 λίτρα, που μπορεί να δώσει μία αυτονομία έως 500 χιλιόμετρα. Μάλιστα το συγκεκριμένο ντεπόζιτο είναι και ελαφρύτερο από το εργοστασιακό κατά 1,7 κιλά.

Αν και η Unit Garage διαθέτει ήδη στη γκάμα της, δικά της συστήματα εξάτμισης και σιγαστήρες, στο μέλλον θα διατίθεται για τη BMW R 12 G/S μια ειδική εξάτμιση που έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Akrapovic. Το τελικό της που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του πίσω μέρους παραπέμπει τυπικά στην αρχική G/S του 1981. Η εξάτμιση είναι κατασκευασμένη από τιτάνιο και ζυγίζει μόλις 2 κιλά. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Akrapovic και η Unit Garage υπόσχονται “ισχυρότερη απόδοση και πιο σπορ ήχο” – με έγκριση κυκλοφορίας στην ΕΕ.

Προαιρετικά, η Unit Garage προσφέρει διάφορα άλλα αξεσουάρ για τη BMW R 12 G/S, όπως προστασίες, ανθεκτικότερους ακτινωτούς τροχούς (18 ιντσών πίσω και 21 μπροστά) και αποσκευές

Επίσης το κιτ περιλαμβάνει διαφορετική μάσκα, ουρά και χούφτες από τα εργοστασιακά, με εμφάνιση που παραπέμπει στην δεκαετία του 1980. Οι τιμές δεν είναι ακόμα διαθέσιμες και η σειρά της Unit Garage αναμένεται να είναι πλήρως διαθέσιμη σε λίγους μήνες.

Ετικέτες

Κωνσταντίνος Μητσάκης: Η άποψή του για την Harley-Davidson Pan America 1250 SP

Από το ταξίδι Pan America Beyond the Map - 7.500 χλμ. με συνεπιβάτη έκανε ο Μητσάκης με την αμερικάνικη adventure
Pan America Beyond the Map 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

26/9/2025

Σε αυτό το ταξίδι του ο Κωνσταντίνος Μητσάκης κινήθηκε αυστηρά στην Ευρώπη, στη σέλα της Harley-Davidson Pan America 1250 SP και έχει να πει και για αυτή δυο λόγια, έπειτα από 7.500 χλμ.

Ας δούμε τι λέει ο Μητσάκης για την αμερικάνικη adventure έχοντας πλέον αποκτήσει μια πολύ καλή εικόνα για τις δυνατότητές της ειδικά στο ταξίδι:

"Μετά από 7.500 χλμ. στην σέλα της HD Pan America 1250 SP, ήρθε η ώρα να καταθέσω τις εντυπώσεις μου από την πρώτη mega on–off πρόταση της Harley-Davidson. H Pan America 1250 SP αποδείχτηκε μια ευκολοδήγητη και απολαυστική μοτοσυκλέτα, που με συνάρπασε με τον δικύλινδρο V2 κινητήρα της και την κτηνώδη ροπή του! Με λογικό ύψος για on–off μοτοσυκλέτα (η σέλα έχει δυο ρυθμιζόμενες θέσεις), δεν προβληματίστηκα ιδιαίτερα, ενώ λειτουργικό αποδείχθηκε το σύστημα Adaptive Ride Heigh που μειώνει αυτόματα το ύψος της σέλας κατά την ακινησία. Διαθέτοντας εργονομικό σχεδιασμό, η σέλα της Pan America μού επέτρεπε να κάθομαι για πολλές ώρες άνετα και ξεκούραστα, όπως ήταν άλλωστε και η συνολική θέση οδήγησης της μοτοσυκλέτας.

Pan America Beyond the Map 2025

Οι ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες ημι-ενεργητικές αναρτήσεις ανταποκρίθηκαν άριστα στο έργο τους προσφέροντας ευελιξία, υποδειγματική σταθερότητα και ακρίβεια στον έλεγχο της μοτοσυκλέτας. Όλα τα ηλεκτρονικά βοηθήματα δούλεψαν σωστά και απροβλημάτιστα, τα μπροστινά φώτα με cornering λειτουργία έκαναν την νύχτα μέρα, αρκετά αποτελεσματική ήταν η προστασία του ανεμοθώρακα (διαθέτει 4 θέσεις), ενώ το σύστημα φρένων της Brembo ανταποκρινόταν άψογα στην ακινητοποίηση της βαρυφορτωμένης μοτοσυκλέτας και με βοήθησε καθοριστικά να έχω τον έλεγχο σε όλες τις συνθήκες οδήγησης. Κι όσον αφορά την κατανάλωση, με ταχύτητες 120-130 χλμ./ώρα κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα (5–5,3 λτ./100 χλμ.), που σε συνδυασμό με το ρεζερβουάρ των 21 λίτρων, μού πρόσφερε μια αυτονομία γύρω στα 400 χλμ.
   
Τι δεν μου άρεσε; Η λειτουργικότητα του πλαϊνού σταντ (λάθος σχεδιασμός κατά την άποψή μου), ο αριστερός διακόπτης ήταν δύσχρηστος εν κινήσει, η αλυσίδα κίνησης ήθελε τέντωμα στα 7.500 χλμ., η θύρα φόρτισης ήταν Type–C και η σέλα του συνεπιβάτη θα έπρεπε να είναι λίγο μεγαλύτερη.

Pan America Beyond the Map 2025

Στη δημοφιλή και απαιτητική κατηγορία των Adventure, η ανανεωμένη HD Pan America 1250 SP κάνει τη “δουλειά” διαφορετικά από τους ανταγωνιστές της και τα καταφέρνει πολύ καλά. Δυνατά χαρτιά της, ο τολμηρός σχεδιασμός, ο δυνατός κινητήρας, η ανταγωνιστική τιμή, τα προηγμένα ηλεκτρονικά βοηθήματα και η άριστη ποιότητα κατασκευής."