BMW RS M255 1938 - Αναμένεται να πιάσει έως και 400.000 ευρώ σε δημοπρασία!

Μια από τις σπανιότερες και πιο εξωτικές BMW, με κομπρέσορα, μοναδικές για την εποχή επιδόσεις και αγωνιστική δόξα
BMW RS M255 σε δημοπρασία
Από το

motomag

1/10/2024

Η BMW RS M255 Kompressor με τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα είναι μια μοναδική μοτοσυκλέτα που παρήχθη στα τέλη της 10ετίας του 1930, ενώ μία από αυτές έχει προγραμματιστεί να δημοπρατηθεί τον Οκτώβριο.

Η BMW RS M255 Kompressor που θα βγει στο σφυρί σε λίγες ημέρες -στις 13 Οκτωβρίου συγκεκριμένα- είναι μέρος ιδιωτικής συλλογής και βρίσκεται σε κατάσταση που απαιτεί αναπαλαίωση για να λειτουργήσει ξανά χωρίς προβλήματα.

Η BMW RS M255 Kompressor αποτελεί ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην ιστορία των Βαυαρών λόγω των προηγμένων τεχνολογικών λύσεων που έφερε για την εποχή της, και φυσικά για τον μηχανικό της υπερσυμπιεστή που της χάριζε επιδόσεις δυσανάλογα υψηλές σε σχέση με τις υπόλοιπες μοτοσυκλέτες εκείνης της εποχής.

BMW WR 500

Το 1937 ο θρυλικός οδηγός αγώνων Ernst Henne σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας με 280χλμ/ώρα, καβάλα σε μια τροποποιημένη BMW RS M255 με κλειστό φαίρινγκ, ανεβασμένη απόδοση κινητήρα και φορώντας αεροδυναμικό κράνος, ένα ρεκόρ που δεν έσπασε μέχρι και το 1951! Αυτό σηματοδότησε την αρχή μιας νέας εποχής στους αγώνες μοτοσυκλετών, με την BMW να αναδεικνύεται ως ο κυρίαρχος παίκτης.

Georg Meier

Το 1939 στο Isle of Man TT, o Georg Meier έγραψε ιστορία με τη μοτοσυκλέτα των 55 ίππων της BMW η οποία ζύγιζε μόλις 139 κιλά. O Meier έγινε ο πρώτος μη Βρετανός που κέρδισε τo διάσημο Isle of Man TT με BMW, αμφισβητώντας και ξεπερνώντας τη βρετανική μέχρι τότε αγωνιστική υπεροχή. Το RS M255 του Georg αποδείχθηκε όχι μόνο το ταχύτερο σύνολο στην πίστα, αλλά και το πιο ολοκληρωμένο στα τεχνικά σημεία, με μέση ωριαία ταχύτητα ρεκόρ στα 144χλμ/ώρα.

BMW RS M255

Ωστόσο, η νίκη του Meier, που πέτυχε μαζί με τον ομοϊδεάτη του Jock West, επισκιάστηκε από μια τραγωδία. Κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, ο κορυφαίος οδηγός της BMW, Karl Gall, έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα.

BMW RS M255

Η BMW RS M255 Kompressor ήταν ένα πραγματικό τεχνικό θαύμα για την εποχή της. Ο δικύλινδρος boxer κινητήρας των 492 κ.εκ. έφερε υπερσυμπιεστή και είχε απόδοση 55-60 ίππων στις 7.000 στροφές ανά λεπτό ενώ η τελική ταχύτητα της μοτοσυκλέτας ήταν της τάξης των 220 χλμ/ώρα. Σε αντίθεση με τις περισσότερες μοτοσυκλέτες της εποχής, το μοτέρ της RS M255 είχε δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής που κινούνταν με γρανάζια από τον στροφαλοθάλαμο. Ο κινητήρας ήταν κυρίως κατασκευασμένος από μαγνήσιο, το οποίο μείωσε σημαντικά το συνολικό βάρος. Αυτές οι τεχνικές εξελίξεις έκαναν την BMW την ελαφρύτερη μηχανή στην κατηγορία της, ενώ στις αναρτήσεις είχαμε συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι και δυο αμορτισέρ πίσω .

BMW RS M255

Η μοτοσυκλέτα που θα δημοπρατηθεί είναι του 1951 και φέρει το παλιότερης σχεδίασης πλαίσιο αλλά και τον εργοστασιακό αγωνιστικό κινητήρα Type 253, στην πρώτη του έκδοση, ένα πολύ σπάνιο μοτέρ αφού η BMW κατασκεύασε συνολικά μόλις 32 υπετροφοδοτούμενους boxer, από τη 10ετία του ’30 έως και το 1953.

Η τιμή που αναμένεται να πιάσει η συγκεκριμένη BMW κυμαίνεται μεταξύ 300.000 € - 420.000 €.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΕΛ.ΑΣ: Αναλαμβάνει δράση η ομάδα Κ.Ο.Μ.Β.Ο.Σ – Στον δρόμο με μοτοσυκλέτες και drones

Έρχεται για να λύσει τον κόμπο του μποτιλιαρίσματος - Αισιόδοξοι οι στόχοι που έχουν τεθεί
ΚΟΜΒΟΣ Ελληνική Αστυνομία 2026 μποτιλιάρισμα
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

31/8/2026

Ενάμιση περίπου μήνα μετά την παρουσίασή της η ομάδα Κ.Ο.Μ.Β.Ο.Σ. της Ελληνικής Αστυνομίας σηκώνει τα μανίκια και πιάνει δουλειά στην Αττική για να βελτιώσει τις κακές κυκλοφοριακές συνθήκες στο Λεκανοπέδιο.

Η ομάδα Κ.Ο.Μ.Β.Ο.Σ. (Κεντρική Ομάδα Μέτρων Βελτίωσης Οδικής Συμφόρησης) παρουσιάστηκε μία ημέρα μετά από το νέο επιχειρησιακό σύστημα διαχείρισης κυκλοφορίας Traffic Commander της Ελληνικής Αστυνομίας, λίγο μετά τα μέσα Ιουλίου (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Η Κ.Ο.Μ.Β.Ο.Σ., που θα βρίσκεται από σήμερα σε πλήρη ανάπτυξη, έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά του Traffic Commander και αξιοποιώντας τα δεδομένα που συλλέγονται δρα με ταχύτητα και μεγαλύτερο συντονισμό για την όσο το δυνατό πιο αποδοτική αποκατάσταση της κυκλοφορίας μέσω της μείωσης του μποτιλιαρίσματος που προκαλείται σε διάφορα σημεία της Αττικής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ραδιοφωνικού σταθμού Mega News, η ομάδα της ΕΛ.ΑΣ. απασχολεί περί του 140 αστυνομικούς, 28 μοτοσυκλέτες και επτά χειριστές drone -λιγότεροι αστυνομικοί και μοτοσυκλέτες από αυτά που είχαν ανακοινωθεί αρχικά. Μάλιστα 10 drones αξίας 125.000 ευρώ, από τα 15 συνολικά τον αριθμό σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έγιναν πραγματικότητα έπειτα από δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) και όχι επειδή υπήρξε πρόβλεψη και σχετικός προϋπολογισμός από το κράτος.

Τα δεδομένα λαμβάνονται από 230+ κάμερες και 15 drones και καταλήγουν στο Traffic Commander που έχει εγκατασταθεί στον Θάλαμο Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας (ΘΕΠΕΚ) της ΓΑΔΑ, όπου γίνεται η σχεδίαση και ο συντονισμός της δράσης της Κ.Ο.Μ.Β.Ο.Σ. ώστε να επεμβαίνει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στα προβληματικά σημεία ρυθμίζοντας επιτόπου την κυκλοφορία.

Τα σημεία που θα εστιάζει την προσοχή της η Κ.Ο.Μ.Β.Ο.Σ. φτάνουν αρχικά τα 54 και είναι τα πιο προβληματικά της Αθήνας και του λεκανοπεδίου. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τη Βασ. Σοφίας, τη λεωφόρο Συγγρού και της Αρδητού στο κέντρο, τη λεωφόρο Αθηνών και τη λεωφόρο Σχιστού στα δυτικά, τη λεωφόρο Κηφισίας στα βόρεια και τη λεωφόρο Βουλιαγμένης στα νότια, εκεί όπου το μποτιλιάρισμα στις ώρες αιχμής είναι μόνιμο και καθημερινό φαινόμενο.

Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι θα καταφέρει στην πράξη η Κ.Ο.Μ.Β.Ο.Σ. με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στις υποδομές και τους υπερκορεσμένους δρόμους του λεκανοπεδίου ούτε στο αριθμό των οχημάτων που κινούνται καθημερινά και υπολογίζονται στα 3-3,5 εκατ. οχήματα, συν 720.000 μοτοσυκλέτες και λοιπά δίκυκλα αλλά και 14.000 ταξί. Ως στόχος έχει τεθεί η μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου κατά 25%, ένα νούμερο πολύ γενικό και πολύ αισιόδοξο.

Επίσημα υπολογίζεται ότι ο μέσος Αθηναίος χάνει πίσω από το τιμόνι πάνω από 140 ώρες τον χρόνο, 32 ώρες περισσότερες σε σχέση με πριν από δύο χρόνια, πριν δηλαδή η ήδη τραγική κατάσταση ξεφύγει εντελώς. Να σημειωθεί ότι αυτό το νούμερο αφορά μόνο τις ώρες αιχμής. Οπότε στην καλύτερη των περιπτώσεων, στους δρόμους που θα έχουμε μποτιλιάρισμα, θα γυρίσουμε πίσω δύο χρόνια, έπειτα και από την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος...

Υποθέτουμε ότι η δράση της ομάδας θα φανεί περισσότερο σε έκτακτα περιστατικά, όπως για παράδειγμα σε ένα τροχαίο ατύχημα ή σε ακινητοποίηση οχήματος λόγω βλάβης. Για τα υπόλοιπα οψόμεθα.