Brembo - Σημαντική κερδοφορία στα οικονομικά αποτελέσματα Α’ 6μηνου 2023

Το συγκεκριμένο διάστημα έγινε η έναρξη εργασιών της Brembo Solution
Brembo
Από το

motomag

28/7/2023

Η Brembo έδωσε στη δημοσιότητα τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου για το 2023, τα οποία δείχνουν κερδοφορία της τάξης του 11,6% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Τα έσοδα της ιταλικής εταιρείας για το Α’ 6μηνο του 2023 έφτασαν τα 1.949,9 εκατ. ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε άνοδο 11,6% (+12,3% σε συγκρίσιμη συναλλαγματική βάση) σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) έφτασαν τα 344,0 εκατ. ευρώ (περιθώριο EBITDA: 17,6%) με τα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων (EBIT) να φτάνουν τα 217,9 εκατ. ευρώ (περιθώριο EBIT: 11,2%). Όσον αφορά τις καθαρές επενδύσεις την συγκεκριμένη περίοδο αυτές έφτασαν τα 165,2 εκατ. ευρώ.

Το οικονομικό χρέος -χρηματοοικονομικός δανεισμός- ανήλθε στα 562,3 εκατ. ευρώ (388,5 εκατ. ευρώ πριν από την εφαρμογή του ΔΠΧΑ 16), μειωμένος κατά 32,8 εκατ. ευρώ (595.1 εκατομμύρια ευρώ) σε σύγκριση με την 30ή Ιουνίου 2022.

Brembo

Ο εκτελεστικός πρόεδρος Matteo Tiraboschi δήλωσε: "Κλείσαμε το πρώτο εξάμηνο του έτους με πολύ θετικά αποτελέσματα, όπως εγκρίθηκαν σήμερα από το Διοικητικό Συμβούλιο. Τα έσοδα πλησίασαν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 11,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Τα περιθώρια κέρδους παρουσίασαν επίσης διψήφια αύξηση. Η επίδοση αυτή, η οποία οφείλεται σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς και σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η Brembo, επιβεβαιώνοντας τη σταθερότητα της εταιρείας σε ένα δύσκολο γεωπολιτικό πλαίσιο και μας επιτρέπει να ατενίζουμε το δεύτερο εξάμηνο του έτους με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Το πρώτο εξάμηνο του έτους σημαδεύτηκε επίσης από την έναρξη των εργασιών της Brembo Solutions, του νέου συμβουλευτικού τμήματος της εταιρείας, αφιερωμένης στην ανάπτυξη λύσεων λογισμικού για επιχειρηματικούς πελάτες με σκοπό τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της ανταγωνιστικότητάς τους σε διάφορους τομείς. Η Brembo Solutions ανοίγει νέες ευκαιρίες για την εταιρεία, επιταχύνοντας την ικανότητά μας να καινοτομούμε στον ψηφιακό τομέα."

Brembo
Ετικέτες

1.000 παραβιάσεις για κινητό σε 4 μέρες από μία μόνο κάμερα ΑΙ: 500 με κόκκινο σε κεντρική διασταύρωση

Οι πρώτες κάμερες ΑΙ ξεκίνησαν πιλοτικά και ήδη καταγράφουν μαζικές παραβιάσεις του ΚΟΚ
1.000 παραβιάσεις για κινητό σε 4 μέρες από μία μόνο κάμερα ΑΙ: 500 με κόκκινο σε κεντρική διασταύρωση
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

22/12/2025

Παρότι βρίσκονται ακόμη σε φάση “εκπαίδευσης”, οι νέες κάμερες με Τεχνητή Νοημοσύνη στην Αττική κατέγραψαν χιλιάδες παραβάσεις σε ελάχιστες ημέρες, αποτυπώνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την πραγματικότητα της επόμενης ημέρας.

Kάμερες Τεχνητής Νοημοσύνης τοποθετήθηκαν πιλοτικά σε κομβικά σημεία της Αττικής, το σύστημα βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο λειτουργίας, καθώς απαιτείται χρόνος για την πλήρη “εκπαίδευσή” του, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν καταιγισμό παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Οι πρώτες οκτώ κάμερες ΑΙ εγκαταστάθηκαν σε σημεία που υπέδειξε η Ελληνική Αστυνομία όντας χαρακτηρισμένα ως υψηλής επικινδυνότητας, για τροχαία ατυχήματα. Το επόμενο διάστημα θα διασυνδεθούν πλήρως με το υφιστάμενο σύστημα της Τροχαίας, ενώ παράλληλα ξεκίνησε και η εγκατάσταση των καμερών της Περιφέρειας Αττικής: 388 συνολικά συσκευές υψηλής τεχνολογίας (όχι ΑΙ οι συγκεκριμένες), οι οποίες θα ενταχθούν στο ίδιο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα.

AI Cameras

Συνολικά, το σχέδιο προβλέπει τη λειτουργία 2.500 καμερών σε οδικούς άξονες και μέσα μαζικής μεταφοράς, εκ των οποίων οι 500 θα τοποθετηθούν σε λεωφορεία του ΟΑΣΑ, με βασικό στόχο, τουλάχιστον αρχικά, την επιτήρηση των λεωφορειολωρίδων.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία από τη λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος της Αγίας Φωτεινής (Νέα Σμύρνη - Καλλιθέα), όπου η κάμερα ΑΙ τέθηκε σε λειτουργία την περασμένη Τρίτη. Από το πρωί της πρώτης ημέρας έως το μεσημέρι της Παρασκευής, καταγράφηκαν περίπου 2.000 παραβάσεις.

Περισσότεροι από 1.000 οδηγοί εντοπίστηκαν είτε να μην φορούν ζώνη ασφαλείας είτε να χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο κατά την οδήγηση, ενώ πάνω από 800 οδηγοί ξεπέρασαν το όριο ταχύτητας των 90 χλμ./ώρα στο συγκεκριμένο σημείο.

AI Cameras

Αντίστοιχα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία και από άλλους κόμβους. Στη διασταύρωση Μεσογείων – Χαλανδρίου, μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες, η κάμερα ΑΙ κατέγραψε 480 διελεύσεις με κόκκινο φανάρι, ενώ στη λεωφόρο Βουλιαγμένης – Τήνου καταγράφηκαν άλλες 285 παραβιάσεις ερυθρού σηματοδότη.

Οι ΑΙ κάμερες είναι “εκπαιδευμένες” όχι μόνο να καταγράφουν τον αριθμό κυκλοφορίας, αλλά και να αναγνωρίζουν μάρκα, μοντέλο και χρώμα οχήματος. Ζουμάρουν αυτόματα στον οδηγό και, με τη βοήθεια λογισμικού Τεχνητής Νοημοσύνης, μπορούν να διαπιστώσουν αν χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο, αν φορά ζώνη ασφαλείας ή κράνος, καθώς και αν παραβιάζει τον ερυθρό σηματοδότη ή το όριο ταχύτητας.

AI Cameras

Οι παραβάσεις κατηγοριοποιούνται και καταχωρούνται στο κεντρικό σύστημα, ενώ τα δεδομένα (εικόνες, βίντεο, χρονικά και γεωγραφικά δεδομένα) διαβιβάζονται κρυπτογραφημένα στο Ενιαίο Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγραφής και Διαχείρισης Παραβάσεων (ΕΗΣ).

Παρόν στην εγκατάσταση των πρώτων καμερών ήταν και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος έχει τονίσει από την πρώτη στιγμή ότι οι κάμερες δεν έχουν εισπρακτικό χαρακτήρα.

AI Cameras

"Οι κάμερες είναι εμφανείς και λειτουργούν με στόχο να αποτρέψουν την παράβαση. Δεν υιοθετούμε μια λογική τιμωρίας", έχει δηλώσει, επισημαίνοντας ότι το εγχείρημα θα θεωρηθεί επιτυχημένο όχι αν κόβονται πολλές κλήσεις, αλλά αν μηδενιστούν τα ατυχήματα στα συγκεκριμένα σημεία.

Όπως υπογραμμίζει, πρόκειται για μια συνειδητή πολιτική επιλογή με ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο, στοχεύοντας στην μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών. Οι κάμερες αποτελούν το πρώτο βήμα μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει την πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας ελέγχου, βεβαίωσης και επίδοσης των παραβάσεων μέσω του gov.gr, με ταχύτητα και κυρίως διαφάνεια.

Οι κάμερες του πιλοτικού συστήματος λειτουργούν ήδη σε οκτώ σημεία υψηλής επικινδυνότητας

  1. Δήμος Αθηναίων – Πανεπιστήμιο και Λ. Βασ. Σοφίας
  2. Δήμος Αγίας Παρασκευής – Λ. Μεσογείων και Λ. Χαλανδρίου
  3. Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου – Λ. Μαραθώνος και Φλέμινγκ
  4. Δήμος Καλλιθέας – Λ. Συγγρού και Αγίας Φωτεινής
  5. Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης – Λ. Ποσειδώνος και Ερμού
  6. Δήμος Αλίμου – Λ. Ποσειδώνος και Λ. Αλίμου
  7. Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης – Λ. Βουλιαγμένης και Τήνου
  8. Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού – Λ. Κηφισίας και Εθν. ΑντιστάσεωςAI Cameras

     

Η πλήρης ανάπτυξη και διασύνδεση του συστήματος σε όλη τη χώρα να αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2026 με τα πρώτα στοιχεία από τη λειτουργία των καμερών ΑΙ να λειτουργούν ήδη ως ηχηρό καμπανάκι για την οδηγική κουλτούρα στους δρόμους της Αττικής.