CCM Motorcycles - Λουκέτο στον ορίζοντα για τη μικρή βρετανική εταιρεία

Υπό καθεστώς ειδικής διαχείρισης τέθηκε η CCM - Αβέβαιο το μέλλον της
CCM
Από τον

Παύλο Καρατζά

4/6/2025

Η CCM επιβεβαίωσε ότι τέθηκε υπό καθεστώς ειδικής διαχείρισης, προκαλώντας αβεβαιότητα για το μέλλον της βρετανικής μάρκας που ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1971 από τον Alan Clews.

Οι φόβοι για το μέλλον της εταιρείας είχαν ξεκινήσει από τις αρχές του 2025, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Jason Broome να επιβεβαιώνει στα μέσα Μαρτίου ότι το εργατικό δυναμικό είχε μειωθεί σε μόλις 12 άτομα μετά από μια δύσκολη περίοδο πωλήσεων το 2024, ενώ όπως σας είχαμε ενημερώσει και εδώ, στον πάγο μπήκε τότε και το Project X, η adventure μοτοσυκλέτα με τη ρετρό αισθητική που είχε παρουσιάσει η CCM.

CCM

Eνας από τους σημαντικότερους συνεργάτες λιανικής της CCM, η Completely Motorbikes τερμάτισε την λειτουργία της τον Οκτώβριο του 2025 - αφήνοντας τη CCM με μόλις οκτώ σημεία διανομής σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο -την κύρια αγορά της- και αναγκάζοντάς την να αγοράσει πίσω το απούλητο απόθεμα. 

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις πωλήσεις, τον Φεβρουάριο η CCM ξεκίνησε για πρώτη φορά πρόγραμμα χρηματοδότησης με 0% σε επιλεγμένα μοντέλα - επιτρέποντας στους ανθρώπους να αγοράσουν νέες μοτοσυκλέτες και να μην πληρώσουν τόκους για 25 μήνες. Η απόφαση της εταιρείας ήρθε μάλλον αργοπορημένα καθώς το 2024 οι πωλήσεις της σημείωσαν κατακόρυφη πτώση, περίπου στο 50%, με τις 150 μοτοσυκλέτες που βρήκαν νέους ιδιοκτήτες -από τις 300 που πουλούσε συνήθως- να μην είναι αρκετές για να την κρατήσουν στη ζωή.

Παρά την ανακοίνωση, η εταιρεία συμμετείχε κανονικά στο Bike Shed Moto Show στο Λονδίνο στα τέλη Μαΐου, καθώς επίσης διοργάνωσε και ένα test ride event στις 17 Μαΐου. Αν ο διαχειριστής δεν βρει λύση με κάποιου είδους αναδιάρθρωση ή με την εύρεση των απαραίτητων πόρων για να συνεχίσει τη λειτουργία της η θυγατρική του Pitalia Group τότε το επόμενο βήμα είναι δυστυχώς το λουκέτο.

Στο κόκκινο τα βενζινάδικα στη Βουλγαρία – Κλείνουν τα παραμεθόρια οι Έλληνες!

Πάνω από 0,50 Ευρώ το λίτρο η διαφορά!
Στο κόκκινο τα βενζινάδικα στη Βουλγαρία – Κλείνουν τα παραμεθόρια οι Έλληνες!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

5/9/2025

Από την πρώτη στιγμή που μπήκε το 2025, από την Πρωτοχρονιά του νέου έτους που σταμάτησαν οι συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, αυξήθηκε και η κίνηση στα πρώτα βενζινάδικα που συναντά κανείς μπαίνοντας στην γειτονική χώρα.

Πάντα περνούσαν οι Έλληνες τα σύνορα για φθηνότερη βενζίνη και αγορές και όπως ήταν αναμενόμενο μόλις η διαδικασία αλλαγής συνόρων έγινε πολύ πιο απλή διαδικασία, αυξήθηκε και η κίνηση.

Κι ενώ όλα αυτά ήταν αναμενόμενα, κανείς από την Πολιτεία δεν πήρε μέτρα για τους βενζινοπώλες στην παραμεθόριο και έτσι 8 μήνες μετά αρχίζουν να φαίνονται και τα πρώτα λουκέτα. Σε λίγο η επιλογή να διασχίσεις τα σύνορα για ανεφοδιασμό θα είναι και η μόνη επιλογή που θα υπάρχει για τους κατοίκους περιοχών του Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας και Σερρών, που συνορεύουν με την Βουλγαρία.

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε στην κορυφή της Ευρώπης σε κόστος καυσίμου με σχεδόν 70% καπέλο που προκύπτει από την υψηλότατη φορολογία σε ΦΠΑ και Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Στην Βουλγαρία ο ΕΦΚ είναι λιγότερο από το μισό της Ελλάδας με το ΦΠΑ τους να ανέρχεται στο 20% κι έτσι η μέση τιμή ανά λίτρο με στοιχεία 2ας Σεπτεμβρίου δεν ξεπερνά το 1,220 Ευρώ.

Αντίστοιχα η φθηνότερη τιμή ανά λίτρο στην ελληνική παραμεθόριο επικράτεια είναι 1,670 Ευρώ αυτή την περίοδο όταν στην Αττική η χαμηλότερη ήταν 1,515 Ευρώ.

Αυτό δείχνει την μεγάλη διαφορά τιμών με τα σύνορα της χώρας και έπειτα με την γειτονική Βουλγαρία όπου η βενζίνη σταθερά κοστίζει 30% φθηνότερα και πολλές φορές υπερβαίνει το 0,50 Ευρώ το λίτρο.

Η αρχική πρόταση των βενζινοπωλών να μειωθεί ο ΕΦΚ στους νομούς που συνορεύουν με την Βουλγαρία όχι μόνο βρήκε άρνηση, αλλά ακόμη περισσότερο έπεσε στο κενό και δεν εξετάστηκε ποτέ ως ενδεχόμενο. Κανονικά θα έπρεπε να υπήρχε πρόβλεψη πριν ανοίξουν τα σύνορα, τώρα είμαστε 8 μήνες μετά και συζητάμε για το αν θα υπάρξουν μέτρα.

Ο κάτοικος της περιοχής έχει το πρόσθετο κίνητρο να περάσει τα σύνορα από την αρχή του έτους, ενώ είχε ήδη το κίνητρο για να κάνει τα έξτρα χιλιόμετρα. Τώρα λοιπόν που έχει διπλό το τυράκι, θα μπει στην διαδικασία και δεν θα σταματήσει μόνο στον ανεφοδιασμό, θα πραγματοποιήσει και άλλες αγορές επωφελούμενος από την διαφορά τιμών, επηρεάζοντας έτσι ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας. Η διαφορά τιμών είναι τόση, που συμφέρει ακόμη και με μοτοσυκλέτα να κάνει κάποιος τα πρόσθετα χιλιόμετρα όταν μένει κοντά στα σύνορα και όχι μόνο για τα ΙΧ αυτοκίνητα από μεγαλύτερα χωριά που βρίσκονται πιο μέσα στη χώρα μας.