Δεύτερη ανάκληση της BMW S1000RR για το ίδιο θέμα!

Τελικά έφταιγε το ίδιο το ψυγείο λαδιού
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

29/10/2019

Πρόσφατα σας ενημερώσαμε για το θέμα της μεγάλης καθυστέρησης στη γραμμή παραγωγής των BMW S1000RR που με τη σειρά της έχει επηρεάσει τις παραδόσεις των μοτοσυκλετών στις περισσότερες χώρες. Όμως όσοι περιμένετε με ανυπομονησία τα νέα και όχι απαραίτητα για να την αγοράσετε - (ανάμεσά τους και εμείς που ήδη έχουμε πάρει μια μικρή γεύση από τις δυνατότητες αυτής της μοτοσυκλέτας στην πίστα της Jerez) θα απογοητευτείτε από την εξέλιξη. Εμείς για παράδειγμα ζηλεύουμε τους Αμερικάνους και τους Βρετανούς που ήταν οι πρώτοι που παρέλαβαν μέσα στο 2019 τις ολοκαίνουριες S1000RR, όμως θα πάνε για τρίτη φορά στα εξουσιοδοτημένα συνεργεία της BMW μέσα σε ένα χρόνο!

Μάλιστα αυτή τη φορά θα ο λόγος είναι ακριβώς ο ίδιος που είχαν πάει και την προηγούμενη και αφορά πιθανή διαρροή λαδιού από το ψυγείο λαδιού. Η πρώτη ανάκληση που αφορούσε αυτό το θέμα (μοτοσυκλέτες παραγωγής Σεπ/2018 – Μαρτ/2019), είχε εντοπίσει το πρόβλημα στον τρόπο σύνδεσης των σωληνώσεων επιστροφής του λαδιού από το ψυγείο λαδιού προς τον κινητήρα, όπου δεν ήταν επαρκώς σφιγμένα και από την πίεση και τους κραδασμούς έφευγαν από το ψυγείο. Η τεχνική οδηγία τότε, έλεγε πως τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία έπρεπε να ελέγξουν τις συνδέσεις και να σφίξουν τα κολάρα των σωληνώσεων.

Μία εβδομάδα αργότερα, η BMW εξέδωσε δεύτερη τεχνική οδηγία, για τις μοτοσυκλέτες που είχαν κατασκευαστεί από τις 9 Μαΐου του 2019  έως και τις 7 Ιουνίου του 2019. Αυτή τη φορά το πρόβλημα είχε εντοπιστεί μέσα στον κινητήρα, όπου η δίοδος λαδιού προς το κιβώτιο ταχυτήτων δεν είχε επαρκή ποσότητα/ροή λαδιού, οδηγώντας σε πρόωρη φθορά τα γρανάζια και μεγάλη πιθανότητα καταστροφής τους με αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα του κιβωτίου και του πίσω τροχού. Αυτή η ανάκληση ήταν και βασική αιτία της μεγάλης καθυστέρησης στις παραδόσεις, αφού για να λυθεί το πρόβλημα έπρεπε να γίνουν αλλαγές στη γραμμή παραγωγής.

Τώρα όμως η BMW έβγαλε άλλη μία ανάκληση για το ψυγείο λαδιού στις S 1000 RR που κατασκευάστηκαν μεταξύ 5 Σεπ/2018 και 27 Αυγ/2019 (όλες δηλαδή…), η οποία λέει πως πρέπει να αντικατασταθεί ολόκληρο το ψυγείο λαδιού, διότι τα σημεία σύνδεσης των σωληνώσεων ραγίζουν.

Ουσιαστικά δηλαδή, μετά την πρώτη ανάκληση που έλεγε να σφίξουν περισσότερο τις σωληνώσεις στο ψυγείο, τώρα ανακάλυψαν πως οι ίδιες οι βάσεις σύνδεσης των σωληνώσεων ραγίζουν και πρέπει να ενισχυθούν ώστε να αντέχουν στους κραδασμούς που φτάνουν εκεί από την ταλάντωση των σωληνώσεων.

       

 

   

Ετικέτες

Aprilia RSV4 Factory και Tuono V4 Factory SE-09 SBK - Max Biaggi specials

Ειδικές εκδόσεις που γιορτάζουν την πρώτη νίκη της RSV4 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα WorldSBK
RSV4 Factory SE-09
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

15/4/2024

Στον αμερικάνικο γύρο του MotoGP στο Austin, έκαναν το ντεμπούτο τους δυο ειδικές εκδόσεις της Aprilia, γιορτάζοντας την πρώτη νίκη της εμβληματικής RSV4 του Max Biaggi, στο Brno, νίκη που σηματοδότησε την αρχή για μια θριαμβευτική πορεία που οδήγησε στην κατάκτηση επτά Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων -αναβατών και κατασκευαστών.

Ήταν 26 Ιουλίου 2009 όταν ο Max Biaggi, στην πίστα του Brno, πήρε την πρώτη νίκη της Aprilia RSV4 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike. Αυτό θα ήταν το πρώτο επεισόδιο της ένδοξης πορείας της RSV4, σε μια από τις πιο νικηφόρες ιστορίες που έχει γράψει ποτέ ένα μοντέλο στο σημαντικότερο πρωτάθλημα μοτοσυκλετών παραγωγής στον κόσμο, με μια εξαιρετική συλλογή από επτά παγκόσμιους τίτλους (3 αναβάτη και 4 κατασκευαστή), 44 νίκες και 102 βάθρα.

RSV4 Factory SE-09

Τώρα, η Aprilia γιορτάζει αυτή την ιστορική ημέρα για τη μάρκα, επαναφέροντας το εμβληματικό χρώμα που συμβολίζει το θεαματικό ντεμπούτο της RSV4 σε 2 σπέσιαλ εκδόσεις: τη superbike RSV4 Factory και τη hypernaked Tuono V4 Factory. Πέρα από τον σπέσιαλ χρωματισμό, στη συγκεκριμένη ειδική έκδοση, η RSV4 Factory και η Tuono V4 Factory διατίθενται με αεραγωγούς μπροστινών φρένων από ανθρακονήματα και με μπροστινό φτερό από ανθρακονήματα στον στάνταρ εξοπλισμό. Παράλληλα, έρχονται με αύξοντα αριθμό στο ρεζερβουάρ καυσίμου.

RSV4 Factory SE-09

Έτσι γεννήθηκε η ειδική αριθμημένη έκδοση SE-09 SBK, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου του MotoGP Grand Prix of the Americas στο Austin του Τέξας. Κι ως ευτυχές γεγονός, δίπλα στην παρουσίαση των 2 ειδικών εκδόσεων, είχμα και τον απόλυτο θρίαμβο ης Aprilia, όπου ο Maverick Vinales σημείωσε ένα απίστευτο ρεκόρ γύρου, πήρε την pole position και κέρδισε και τους δυο αγώνες, το Σάββατο και την Κυριακή, καβάλα στην RS-GP24!

Ετικέτες