Δημοπρασία δυο εμβληματικών Honda RC45 στη Βρετανία

Μια αγωνιστική και μια πολιτική έκδοση
Honda RC45
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

23/2/2023

Δυο εμβληματικές RC45 της Honda βγαίνουν σε δημοπρασία στα τέλη Μαρτίου στη Βρετανία από τον οίκο Carterhouse Auction, μια αγωνιστική του 1990 και μια πολιτική του 1994, σε κατάσταση “βιτρίνας”.

Κάθε μία από αυτές αναμένεται να πωληθεί κοντά στα 56-57.000 ευρώ. Με τη συγκεκριμένη αγωνιστική είχαν τρέξει οι David Jefferies, Brian Gardiner και Richard (Milky) Quale, ενώ η πολιτική έκδοση είχε χρησιμοποιηθεί τελευταία φορά το 2007, και έχει 30.577 χιλιόμετρα στο κοντέρ.

Η Honda RVF750R RC45 ήταν μοτοσυκλέτα ομολογκαρισμένη από τη Honda για το WSBK, και ο διάδοχος της θρυλικής VFR750 RC30, κάνοντας το ντεμπούτο της το 1994 όπου κατασκευάστηκαν μόλις 200 μοτοσυκλέτες. Όπως και ο προκάτοχος της είχε V4 τετράχρονο κινητήρα 749,2 κ.εκ., ενώ η ονομαστική απόδοση του έφτανε τους 119 hp / 12.000 rpm. Στην αγωνιστική μορφή της η μοτοσυκλέτα έφτανε μέχρι και τους 190 hp, ενώ κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK το 1997 με αναβάτη τον John Kocinski, ενώ είχε κερδίσει και το AMA Superbike, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Endurance, και το Macau GP. Η RC45 αντικαταστάθηκε το 2000 από την RC51.

Στα δυνατά σημεία της RC45 περιλαμβάνονταν και τα κάτωθι:

  • Υπερτετράγωνος V4 κινητήρας
  • Πιστόνια χαμηλών τριβών
  • Μπιέλες τιτανίου
  • Αντιτριβικά χιτώνια με κεραμικά υλικά και γραφίτη
  • Close ratio κιβώτιο
  • Ψεκασμός
  • Εξαρτήματα μαγνησίου στον κινητήρα
  • SHOWA αναρτήσεις
  • Μονόμπρατσο ψαλίδι
  • Ζάντα 6 ιντσών πίσω με ελαστικό 190/50-17
  • Sprag συμπλέκτη, τον πρόγονο των συμπλεκτών περιορισμένης ολίσθησης
  • Βελτιωμένη γεωμετρία σε σχέση με το RC30
  • Φρένα προερχόμενα από το NR750

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τη σελίδα της δημοπρασίας, ΕΔΩ.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τη σελίδα της δημοπρασίας, ΕΔΩ.

Ετικέτες

Το μεγάλο δώρο της KTM στους υπόλοιπους κατασκευαστές!

Μία στρατιά εξιδεικευμένων στελεχών δίνει πνοή στα R&D
Το μεγάλο δώρο της KTM στους υπόλοιπους κατασκευαστές!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

5/5/2026

Πνοή πήραν πολλά και διαφορετικά R&D από τη μείωση δυναμικού που συνέβη στην KTM το διάστημα μετά την εισαγωγή σε καθεστώς επιτήρησης έως και την πώλησή της στη Bajaj.

Αυτή την στιγμή η KTM βρίσκεται σε περίοδο σταθεροποίησης με τους Ινδούς να κάνουν το σωστό, να μην ανακατεύουν τη ροή εργασίας και τα πρωτόκολλα των διαφόρων τμημάτων, διατηρώντας και τη γραμμή παραγωγής της Αυστρίας σε πλήρη ισχύ, κάτι που αναμένεται να κρατήσει πολύ καιρό ακόμη.

Μένει να δούμε τι θα αποφασίσουν οι άνθρωποι της Bajaj για το μέλλον, προς το παρόν όμως η KTM βαδίζει μπροστά με όλα όσα είχε ήδη προγραμματίσει πριν τα οικονομικά προβλήματα και τη συνέχιση της γραμμής παραγωγής εξασφαλισμένη.

Στο μεταξύ όμως είναι εκατοντάδες τα εξιδεικευμένα στελέχη, κυρίως από το R&D, που έφυγαν από την εταιρεία το προηγούμενο διάστημα αναζητώντας εργασία. Δεν πήγαν όλοι τους σε κατασκευαστές μοτοσυκλετών, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στη CFMOTO, βρήκαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν νέα παραρτήματα κινούμενοι γρήγορα στην απορρόφηση στελεχών που έφευγαν από την KTM. Σημαντική ροή καταγράφθηκε και προς τη BMW, την ίδια στιγμή που ορισμένα στελέχη της BMW από τμήματα επικοινωνίας, δέχθηκαν προτάσεις και αποχώρησαν για να μεταβούν στην KTM.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως ένας από τους υπεύθυνους για το φιάσκο στην BMW με φωτογραφίες τεχνητής νοημοσύνης σε παρουσίαση νέου μοντέλου είναι τώρα στην KTM, όπου έως τώρα φημιζόταν για τις πιο σκληροπυρηνικές φωτογραφίσεις της σε κάθε παρουσίαση νέου μοντέλου. Στο μεταξύ, θυμίζουμε πως ο ίδιος ο CEO της BMW Motorrad, κος Markus Flaschδήλωσε στο MOTO πως ήταν λάθος η χρήση φωτογραφιών τεχνητής νοημοσύνης, όχι μόνο γιατί δεν προέτρεπαν το κοινό να οδηγήσει τη νέα μοτοσυκλέτα, αλλά και για πιο πρακτικό τρόπο, καθώς δεν αποτύπωναν ούτε τις πραγματικές διαστάσεις της μοτοσυκλέτας. Έτσι κάποιος που ήθελε να δει το νέο μοντέλο, έμενε ουσιαστικά με περισσότερες απορίες από αυτές που είχε πριν! Ας ελπίσουμε πως αυτό το λάθος δεν θα μεταφερθεί τώρα στην KTM από το στέλεχος της BMW που έχει αναλάβει εδώ και λίγες ημέρες θέματα επικοινωνίας.

Είναι αρκετές οι εταιρείες που αναζητούσαν καταρτισμένο προσωπικό με εμπειρία και δυσκολεύονταν να βρουν αντίστοιχα στελέχη, σε ένα πρόβλημα που δεν αφορούσε μονάχα τον κλάδο της μοτοσυκλέτας. Είναι λοιπόν πολλά τα στελέχη της KTM που στελεχώνουν νέα τμήματα σε υφιστάμενες εταιρείες σε διάφορους κλάδους ή, ακόμη περισσότερο, ενισχύουν το τμήμα R&D σε ανταγωνιστές.

Δεν υπάρχει φυσικά καταμέτρηση των μετακινήσεων, εμείς παρακολουθούμε όλο αυτό το διάστημα τις ανακοινώσεις από στελέχη που γνωρίζουμε, όπως επίσης και πληροφορίες για την αύξηση θέσεων εργασίας σε R&D που είχαν μείνει στάσιμα εδώ και καιρό και σκιαγραφούμε με τον τρόπο αυτό τη γενική εικόνα. Ενισχύθηκε και το τμήμα R&D που έχει η Yamaha στο Μιλάνο, εκεί όπου σχεδιάστηκε το Tracer7 και βρίσκεται μεταξύ άλλων και το σπίτι της ομάδας MotoGP.

Υπολογίζεται πως μόνο από το R&D της KTM έχουν φύγει σχεδόν 400 στελέχη, πολλά από τα οποία όμως ήταν επιφορτισμένα με την εξέλιξη ποδηλάτων, σε έναν τομέα από τον οποίο έχουν αποτραβηχτεί οι Αυστριακοί στη νέα τους δομή. Καθώς στο απόγειό του το R&D της KTM ήταν το πολυπληθέστερο στην ιστορία της μοτοσυκλέτας, η μείωση αυτή δεν μπόρεσε να τους ταρακουνήσει, όπως είδαμε με το 1390 Super Adventure που είναι το καλύτερο της οικογένειας και εξελίχθηκε σε αυτήν ακριβώς την ταραχώδη περίοδο. Το R&D αποδεδειγμένα λοιπόν παραμένει και τώρα πλήρως στελεχωμένο χωρίς να παρουσιάζει κενά, την ίδια στιγμή όμως που βοήθησε πολλούς από τους ανταγωνιστές, και όχι μόνο, να βελτιώσουν τα δικά τους!

Ετικέτες