Δημοπρασία ενός σπάνιου Ducati 996 SPS Factory Replica
Η 147η μοτοσυκλέτα από τις 150 που κατασκευάστηκαν
Από τον
Κώστα Γκαζή
20/9/2023
Ο οίκος Bonhams “βγάζει στο σφυρί” ένα σπάνιο Ducati 996 SPS Factory Replica, στη δημοπρασία The Zoute Sale που θα γίνει στις 8 Οκτωβρίου στο Βέλγιο, και μάλιστα με ιδιαίτερα χαμηλή τιμή εκκίνησης.
Το 996 SPS Factory Replica είναι καρπός της απόλυτης κυριαρχίας της Ducati στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα WSBK τη δεκαετία του 1990, όταν το Borgo Panigale είχε κερδίσει οκτώ Παγκόσμια Πρωταθλήματα Αναβατών με τον θρυλικό Carl Fogarty, αρχικά με το 916 και κατόπιν με το 996.
Για να αποτίσει φόρο τιμής στους 8 αυτούς τίτλους, η Ducati παρουσίασε το 1998 την έκδοση περιορισμένης παραγωγής (μόλις 202 μοτοσυκλέτες)916 SPS “Fogarty Replica”, κατόπιν απαίτησης του Βρετανού εισαγωγέα της εταιρείας, Moto Cinelli.
Αφότου το 916 αναβαθμίστηκε σε 996, και με τη Ducati να έχει ξεπουλήσει άμεσα την Fogarty Replica, οι Ιταλοί παρουσίασαν το 1999 την 996 SPS Factory Replica, σε μόλις 150 αντίτυπα, που διατέθηκαν σε Ευρώπη, Ιαπωνία και Αυστραλία.
Οι εκδόσεις SPS (Sport Production Special) ήταν ελαφρύτερες και πιο ισχυρές(124 hp)από τις βασικές εκδόσεις 916 & 996, φορτωμένες μοναδικά έξτρα αξεσουάρ (Marchesini τροχούς,Ohlinsαμορτισέρ πίσω και Showa πιρούνι που έγινε Ohlins το 2020), είχαν ρυθμιζόμενη γεωμετρία και ήταν αρκετά πιο ακριβές, ενώ σήμερα βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις όσον αφορά στα πιο επιθυμητά συλλεκτικά μοντέλα της Ducati.
Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα της δημοπρασίας έχει τον αριθμό 147, από τις 150 που κατασκευάστηκαν, ενώ έχει διανύσει μόλις 4.180 χλμ., και μοιάζει λες και μόλις βγήκε από την κούτα! Η μοτοσυκλέτα αρχικά είχε ταξινομηθεί στην Ιαπωνία, ενώ κατόπιν εισήχθη στο Βέλγιο.
Όσον αφορά στην τιμή που ο οίκος Bonhams υπολογίζει να πωληθεί η 996 SPS Factory Replica, αυτή βρίσκεται ανάμεσα στα 20 και 30.000 ευρώ -την λες και τιμή ευκαιρίας.
Moto Guzzi The Trip 2027 - Το μικρότερο Guzzi από όλα, με τον εν σειρά δικύλινδρο της Aprilia [Video]
Νέα γενιά μοτοσυκλετών για τον Αετό - Αρχή με το roadster των 47 ίππων και 180 κιλών
Από τον
Θοδωρή Ξύδη
29/10/2026
Η Moto Guzzi μπαίνει σε νέα εποχή, όπως δηλώνει και η ίδια, με την αρχή να γίνεται με το δικύλινδρο The Trip, το οποίο είναι το πρώτο από μια νέα γενιά μοτοσυκλετών για την εταιρεία με σήμα τον Αετό.
Η Guzzi και θέλει και κοιτάζει το μέλλον της με αισιοδοξία, πατώντας πλέον σε γερές βάσεις όχι μόνο γιατί βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του Piaggio Group αλλά και χάρη στις επενδύσεις που έχουν γίνει στο "σπίτι" της εταιρείας, στο Mandello del Lario. Το εργοστάσιο και το μουσείο των Ιταλών έχει μεταμορφωθεί σε όλα τα επίπεδα, όπως θα μπορέσετε να διαπιστώσετε και εσείς στο νέο και χορταστικό από δοκιμές τεύχος του ΜΟΤΟ (#684) που θα βρίσκεται στα περίπτερα από αύριο 30 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει και την επίσκεψη του Φελούκα στο εργοστάσιο των Ιταλών.
Το ιστορικό εργοστάσιο έχει αυξήσει κατά πολύ την παραγωγική του δυνατότητα και το The Trip είναι η πρώτη από τις νέας γενιάς μοτοσυκλέτες της ιταλικής εταιρείας που θα το "εκμεταλλευτεί" αυτό, αλλά και η πρώτη που δεν εκμεταλλεύεται την παράδοση των τελευταίων 10ετιών της εταιρείας (λέγε με εγκάρσιο V2), ούτε καν στο όνομά του. Η αλήθεια είναι ότι για Moto Guzzi ακόμη και το όνομα είναι περίεργο με την εταιρεία να θέλει να τονίσει ίσως το νέο ταξίδι που ξεκινάει για αυτήν με το The Trip που έχει και άρθρο ως συνθετικό, ενώ είναι στα αγγλικά και μάλλον θα ταίριαζε καλύτερα σε τουριστική μοτοσυκλέτα. Ακόμη και αν κάποιος δεν είναι οπαδός του Αετού του Mandello del Lario μάλλον θα προτιμούσε επίσης το σαφώς πιο εύηχο "Viaggio" που σημαίνει ακριβώς το ίδιο στα ιταλικά, με τους Ιταλούς να προσθέτουν το άρθρο για να ξεχωρίζει ίσως πιο εύκολα η σημασία της λέξης καθώς Trip είναι και το παραπάτημα...
Εκεί που το Τhe Trip είναι Moto Guzzi χωρίς δεύτερη σκέψη είναι στη σχεδίασή του με τους σχεδιαστές της εταιρείας να έχουν κάνει συνειδητή προσπάθεια για να μεγαλοδείχνει η μοτοσυκλέτα, έτσι φαίνεται τουλάχιστον στις φωτογραφίες και το σχήμα του μεγάλου στην όψη ρεζερβουάρ, το οποίο οπτικά είναι ένα κομμάτι με τα πλαϊνά πλαστικά που βρίσκονται κάτω από τη σέλα, αλλά και με τα καλύμματα του ψυγείου.
Η Guzzi δεν έχει δώσει προς το παρόν στη δημοσιότητα τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας, η οποία, εκτός από τη σχεδίαση που είναι χαρακτηριστική για μοτοσυκλέτα των Ιταλών, χρησιμοποιεί τον εν σειρά δικύλινδρο κινητήρα της Aprilia των 47 ίππων (35 kW), τον οποίο και γνωρίζουμε πολύ καλά από τα Tuono και RS 457.
Το πλαίσιο είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με το αλουμινένιο δύο δοκών του Noale, καθώς φαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με ατσάλινο χωροδικτύωμα, έστω και υποτυπώδες σε σχήμα, όχι δηλαδή όπως έχουμε συνηθίσει να το βλέπουμε από τις Ducati, KTM, Kawasaki και Suzuki. Μπροστά έχουμε ένα σεβαστών διαστάσεων ανεστραμμένο πιρούνι, ενώ πίσω έχουμε παράκεντρα τοποθετημένο αμορτισέρ που πιάνει στην άκρη του ψαλιδιού στην κάτω πλευρά του.
Η συγκεκριμένη λύση μάλλον επιλέχθηκε αντί του κεντρικά τοποθετημένου αμορτισέρ γιατί η Guzzi φαίνεται ότι ήθελε να δημιουργήσει μπόλικο χώρο κάτω από τη σέλα είτε για το πραγματικό ρεζερβουάρ των 15 λίτρων είτε ως χώρο αποθήκευσης και αυτό θα το ανακαλύψουμε όταν θα δούμε τη μοτοσυκλέτα από κοντά στην EICMA σε λίγες ημέρες. Στα φρένα έχουμε έναν δίσκο μπροστά με δαγκάνα ακτινικής τοποθέτησης και το ABS θα είναι λογικά Cornering, ενώ η εταιρεία ανακοινώνει βάρος στα 180 κιλά πλήρης υγρών και αυτό κάνει το "A2" The Trip ιδανικό και για τους κατόχους αυτής της κατηγορίας άδειας οδήγησης.
Στα ηλεκτρονικά της μοτουκλέτας έχουμε επίσης ηλεκτρονικό γκάζι και διαφορετικά προγράμματα για τη λειτουργία του κινητήρα (Road, Sport και Rain) αλλά και στρογγυλή οθόνη TFT με διάμετρο στις 3,6 ίντσες που προσφέρει και συνδεσιμότητα με κινητό. Τα χειριστήρια στο τιμόνι έχουν επίσης οπίσθιο φωτισμό και στον εξοπλισμό ανήκουν επίσης το quickshifter.
Το Moto Guzzi The Trip θα είναι διαθέσιμο σε μαύρο (Black Metropolis), πράσινο (Green Grove) και κόκκινο χρώμα (Red Beat), ενώ αρχικά θα διατεθεί και η ειδική έκδοση λανσαρίσματος της μοτοσυκλέτας "The Opening". Περισσότερα για την ιταλική roadster σε λίγες ημέρες από την EICMA!