Ducati & Akrapovic - Μαζί και στους off-road αγώνες

Η επιτυχημένη συνεργασία τους επεκτείνεται και στην νέα εκτός δρόμου αγωνιστική ομάδα των Ιταλών
motomagDucati & Akrapovic – Μαζί και στους off-road αγώνες
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

23/1/2024

Έχοντας ήδη διαγράψει μία λαμπρή πορεία, με τη σαρωτική νίκη σε WSBK και MotoGP το 2023, το εργοστάσιο του Borgo Panigale ανακοίνωσε την επέκταση της συνεργασίας του με τη σλοβενική εταιρεία κατασκευής εξατμίσεων και όχι μόνο, Akrapovic, η οποία θα είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής της ομάδας Ducati Corse Off-Road.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των νέων ομάδων στο χειμερινό θέρετρο Madonna di Campiglio, όπου η Ducati παρουσίασε τις αγωνιστικές της ομάδες για τα MotoGP και Motul WSBK, είδαμε για πρώτη φορά και την νέα MX μοτοσυκλέτα των Ιταλών. Εκεί, το Borgo Panigale μας αποκάλυψε ότι η συνεργασία του με την Akrapovic θα επεκταθεί και στο συγκεκριμένο κομμάτι με την Desmo450 MX να εξοπλίζεται με σύστημα εξάτμισης των Σλοβένων.

Ducati & Akrapovic – Μαζί και στους off-road αγώνες

Η νεοσύστατη ομάδα Ducati Corse Off-Road εργάζεται εντατικά πάνω στο πρωτότυπο των 450 κυβικών, με τον εννιά φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή MX, Antonio Cairoli να αξιοποιεί την εμπειρία του και τις ικανότητές του ως αναβάτης εξέλιξης. Η νέα μοτοσυκλέτα θα εξοπλίζεται με ένα ολοκαίνουργιο σύστημα εξάτμισης της Akrapovic, το οποίο θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στο ιταλικό πρωτάθλημα Motocross 2024, με αναβάτη τον Alessandro Lupino, οχτώ φορές Πρωταθλητή του θεσμού και νικητή του MXoN 2024.

Στόχος, όπως είναι φυσικό, του Ducati Corse Off-Road είναι η είσοδος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MXGP και στο Πρωτάθλημα AMA Supercross, μέσα στα επόμενα χρόνια. Αυτό, σημαίνει ότι το πρωτότυπο Desmo450 MX θα πρέπει να συνδυάζει την υψηλή απόδοση με το χαμηλό βάρος, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικό σε αγώνες τόσο υψηλού επιπέδου. Ταυτόχρονα όμως, η εξάτμιση θα πρέπει να πληρoί τους κανονισμούς θορύβου που θα ορίσει η FIM, από το 2025 και έπειτα. Αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία της, η Akrapovic βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το τμήμα Ducati Corse, με στόχο την εκπλήρωση των παραπάνω στόχων, δουλεύοντας πάνω στον μονοκύλινδρο κινητήρα με desmo λειτουργία του για την κίνηση των βαλβίδων -μοναδικό χαρακτηριστικό στον χώρο του Motocross- και  χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη το τιτάνιο.

Ducati & Akrapovic – Μαζί και στους off-road αγώνες

H Akrapovic δεν είναι μία τυχαία εταιρεία. Από την ίδρυσή της το 1991 έχει καταφέρει να δει 175 παγκόσμια Πρωταθλήματα, τόσο σε αγώνες ταχύτητες, όσο και off-road, χτίζοντας την φήμη της μέσα από αυτό το σκληρό πεδίο. Αυτή την στιγμή, η σλοβένικη εταιρεία έχει ένα από τα πλέον εξελιγμένα χυτήρια τιτανίου στον κόσμο, καθιστώντας τους την ιδανική επιλογή για την δημιουργία μίας εξάτμισης από το εν λόγω υλικό.

Ducati & Akrapovic – Μαζί και στους off-road αγώνες

Ο Paolo Ciabatti, Γενικός Διευθυντής του Ducati Corse Off-Road δήλωσε χαρούμενος για την επέκταση αυτής της μακροχρόνιας και επιτυχημένης συνεργασίας με την Akrapovic, αναγνωρίζοντας την συμβολή της στην ιταλική κυριαρχία στα πρωταθλήματα ταχύτητας και ευχαριστώντας την. Ταυτόχρονα δεσμεύτηκε για την επιτυχία και του νεότευκτου αγωνιστικού τμήματα Corse Off-Road, του οποίου είναι πλέον υπεύθυνος.

Από την μεριά του ο Slavko Alojz Trstenjak, Διευθυντής του Αγωνιστικού τμήματος του R&D της Akrapovic, δήλωσε ευχαριστημένος που η εταιρεία για την οποία εργάζεται παραμένει η πρώτη επιλογή για την Ducati. Ολοκλήρωσε την ομιλία του ευχόμενος εκ μέρους της Akrapovic, μία επιτυχημένη αρχή στην Ducati στον νέο γι’ αυτή χώρο του Motocross.

Ετικέτες

Αναβαθμισμένος ο ρόλος της BMW Motorrad στον ACEM: Νέος πρόεδρος ο Markus Flasch!

Η γενική συνέλευση της ACEM επικύρωσε τη διαδοχή του Roberto Colaninno της Piaggio από τον Γερμανό ομόλογό του
acem-board
Από αριστερά: Claudio Domenicali, Clément Villet, Markus Flasch και Michele Colaninno
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/6/2026

Η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Μοτοσυκλετών, ACEM, διοργάνωσε την ετήσια γενική της συνέλευση στο κτίριο BMW Welt στο Μόναχο, φιλοξενούμενη από τη BMW Motorrad. Εκεί συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι όλης της μοτοσυκλετιστικής βιομηχανίας της Ευρώπης για μια ανασκόπηση των εξελίξεων και δράσεων της χρονιάς που πέρασε, ενώ τέθηκαν οι στρατηγικές προτεραιότητες που θα ακολουθήσει η ACEM.

Στα πλαίσια της συνέλευσης έγινε και η εκλογή του νέου προέδρου, στη θέση του οποίου εξελέγη ο Markus Flasch, διευθύνων σύμβουλος της BMW Motorrad, με τη θητεία του να ξεκινά επισήμως την 1η Ιουλίου 2026.

Ο Γερμανός αναλαμβάνει τα ηνία της ACEM για να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του, Michele Colaninno (διευθύνων σύμβουλος Piaggio Group), σε μια δύσκολη εποχή γεμάτη εξωγενείς αντιξοότητες που επηρεάζουν βαθιά την ευρωπαϊκή βιομηχανία μοτοσυκλέτας.

acem
H Γενική Συνέλευση του ACEM, με τον νέο πρόεδρο δεύτερο από αριστερά

Οι στρατηγικοί στόχοι που τέθηκαν σε προτεραιότητα είναι τρεις:

  • Η ενσωμάτωση των δικύκλων στο πλάνα Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις,
  • Η προώθηση της απεξάρτησης από τον άνθρακα στη βιομηχανία χωρίς να πληγεί η ανταγωνιστικότητά της και
  • Η προώθηση της μοτοσυκλέτας στον τουρισμό και τον αθλητισμό ως μέσο οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Το προεδρείο της ACEM απαρτίζεται πλέον από τον πρόεδρο και τρεις αντιπροέδρους, τους Michele Colaninno (Piaggio Group), Claudio Domenicali (Ducati Motor Holding) και Clément Villet (Yamaha Motor Europe N.V.).

Ετικέτες