Ducati & Akrapovic - Μαζί και στους off-road αγώνες

Η επιτυχημένη συνεργασία τους επεκτείνεται και στην νέα εκτός δρόμου αγωνιστική ομάδα των Ιταλών
motomagDucati & Akrapovic – Μαζί και στους off-road αγώνες
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

23/1/2024

Έχοντας ήδη διαγράψει μία λαμπρή πορεία, με τη σαρωτική νίκη σε WSBK και MotoGP το 2023, το εργοστάσιο του Borgo Panigale ανακοίνωσε την επέκταση της συνεργασίας του με τη σλοβενική εταιρεία κατασκευής εξατμίσεων και όχι μόνο, Akrapovic, η οποία θα είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής της ομάδας Ducati Corse Off-Road.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των νέων ομάδων στο χειμερινό θέρετρο Madonna di Campiglio, όπου η Ducati παρουσίασε τις αγωνιστικές της ομάδες για τα MotoGP και Motul WSBK, είδαμε για πρώτη φορά και την νέα MX μοτοσυκλέτα των Ιταλών. Εκεί, το Borgo Panigale μας αποκάλυψε ότι η συνεργασία του με την Akrapovic θα επεκταθεί και στο συγκεκριμένο κομμάτι με την Desmo450 MX να εξοπλίζεται με σύστημα εξάτμισης των Σλοβένων.

Ducati & Akrapovic – Μαζί και στους off-road αγώνες

Η νεοσύστατη ομάδα Ducati Corse Off-Road εργάζεται εντατικά πάνω στο πρωτότυπο των 450 κυβικών, με τον εννιά φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή MX, Antonio Cairoli να αξιοποιεί την εμπειρία του και τις ικανότητές του ως αναβάτης εξέλιξης. Η νέα μοτοσυκλέτα θα εξοπλίζεται με ένα ολοκαίνουργιο σύστημα εξάτμισης της Akrapovic, το οποίο θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στο ιταλικό πρωτάθλημα Motocross 2024, με αναβάτη τον Alessandro Lupino, οχτώ φορές Πρωταθλητή του θεσμού και νικητή του MXoN 2024.

Στόχος, όπως είναι φυσικό, του Ducati Corse Off-Road είναι η είσοδος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MXGP και στο Πρωτάθλημα AMA Supercross, μέσα στα επόμενα χρόνια. Αυτό, σημαίνει ότι το πρωτότυπο Desmo450 MX θα πρέπει να συνδυάζει την υψηλή απόδοση με το χαμηλό βάρος, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικό σε αγώνες τόσο υψηλού επιπέδου. Ταυτόχρονα όμως, η εξάτμιση θα πρέπει να πληρoί τους κανονισμούς θορύβου που θα ορίσει η FIM, από το 2025 και έπειτα. Αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία της, η Akrapovic βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το τμήμα Ducati Corse, με στόχο την εκπλήρωση των παραπάνω στόχων, δουλεύοντας πάνω στον μονοκύλινδρο κινητήρα με desmo λειτουργία του για την κίνηση των βαλβίδων -μοναδικό χαρακτηριστικό στον χώρο του Motocross- και  χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη το τιτάνιο.

Ducati & Akrapovic – Μαζί και στους off-road αγώνες

H Akrapovic δεν είναι μία τυχαία εταιρεία. Από την ίδρυσή της το 1991 έχει καταφέρει να δει 175 παγκόσμια Πρωταθλήματα, τόσο σε αγώνες ταχύτητες, όσο και off-road, χτίζοντας την φήμη της μέσα από αυτό το σκληρό πεδίο. Αυτή την στιγμή, η σλοβένικη εταιρεία έχει ένα από τα πλέον εξελιγμένα χυτήρια τιτανίου στον κόσμο, καθιστώντας τους την ιδανική επιλογή για την δημιουργία μίας εξάτμισης από το εν λόγω υλικό.

Ducati & Akrapovic – Μαζί και στους off-road αγώνες

Ο Paolo Ciabatti, Γενικός Διευθυντής του Ducati Corse Off-Road δήλωσε χαρούμενος για την επέκταση αυτής της μακροχρόνιας και επιτυχημένης συνεργασίας με την Akrapovic, αναγνωρίζοντας την συμβολή της στην ιταλική κυριαρχία στα πρωταθλήματα ταχύτητας και ευχαριστώντας την. Ταυτόχρονα δεσμεύτηκε για την επιτυχία και του νεότευκτου αγωνιστικού τμήματα Corse Off-Road, του οποίου είναι πλέον υπεύθυνος.

Από την μεριά του ο Slavko Alojz Trstenjak, Διευθυντής του Αγωνιστικού τμήματος του R&D της Akrapovic, δήλωσε ευχαριστημένος που η εταιρεία για την οποία εργάζεται παραμένει η πρώτη επιλογή για την Ducati. Ολοκλήρωσε την ομιλία του ευχόμενος εκ μέρους της Akrapovic, μία επιτυχημένη αρχή στην Ducati στον νέο γι’ αυτή χώρο του Motocross.

Ετικέτες

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό οχτακύλινδρο Gold Wing!

Πατέντες δείχνουν ότι η GWM ετοιμάζει οχτακύλινδρο boxer
boxer china motomag
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/4/2024

Σύμφωνα με πατέντες που είδαν το φως της δημοσιότητας η κινεζική εταιρεία Great Wall Motor (GWM) ετοιμάζει έναν boxer κινητήρα με οχτώ κυλίνδρους, τον οποίο θα χρησιμοποιεί σε μοτοσυκλέτες, θέλοντας να κάνει με εκκωφαντικό τρόπο την είσοδό της στον κόσμο των δύο τροχών.

Αν και οι περισσότεροι κατασκευαστές μοτοσυκλετών ξεκίνησαν με μικρού κυβισμού δίκυκλα, βλέπουμε ότι σιγά σιγά αρχίζουν να μπαίνουν και σε χωράφια που μέχρι τώρα δεν είχαν σπείρει τον δικό τους καρπό, εμφανίζοντας συνεχώς νέα μοντέλα με μεγαλύτερους κυβισμούς και περισσότερους κυλίνδρους από πριν.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Όπως φαίνεται, όμως, ένας κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κίνα, η GWM, θέλει να ακολουθήσει την αντίστροφη οδό, μπαίνοντας με θόρυβο στον κόσμο των δύο τροχών. Αφορμή στάθηκε ένα βίντεο του ιδρυτή και ιδιοκτήτη της GWM, του κινέζου δισεκατομμυριούχου Wei Jianjun. Σε βίντεο που δημοσίευσε στα κοινωνικά του δίκτυα, φαίνεται στο φόντο μία μοτοσυκλέτα καλυμμένη από μία κουκούλα, με το μπροστινό της τμήμα επιμελώς ξεσκέπαστο.

Από εκεί λοιπόν άρχισε να ξετυλίγεται ο μίτος της GWM, που στην πορεία έφερε στο φως της δημοσιότητας τα σχέδια από τις πατέντες της. Ήδη η εταιρεία έχει έντονη παρουσία στον χώρο των αυτοκινήτων, με SUV, ηλεκτρικά και πολυτελή οχήματα, κάτω από ξεχωριστές επωνυμίες, που όμως όλες ανήκουν στην ομπρέλα της Great Wall Motor.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Όπως βλέπουμε στα σχέδια, ο κινητήρας που ετοιμάζεται είναι οχτακύλινδρος boxer, θυμίζοντας αρκετά τον εξακύλινδρο της Honda, με τον οποίο εξοπλίζει το θρυλικό τουριστικό της μοντέλο, Gold Wing. Αν και φημολογείται ότι ο κυβισμός θα είναι αρκετά μεγαλύτερος, πλησιάζοντας τα 2.000 κυβικά (σε αντίθεση με τα 1.833 του Χρυσού Φτερού του Big H) και με δύο επιπλέον κυλίνδρους, φαίνεται ότι ο κινητήρας της GWM δανείζεται πολλά αρχιτεκτονικά στοιχεία από τους Ιάπωνες. Αρχικά, όπως συμβαίνει και στο Gold Wing, η μετάδοση εντοπίζεται στο κάτω μέρος του κινητήρα, με στόχο τον όσο γίνεται περιορισμό του μεγέθους του και την συγκέντρωση των μαζών στο γεωμετρικό κέντρο της μοτοσυκλέτας. Οι πατέντες δείχνουν επίσης ότι η κινεζική εταιρεία χρησιμοποιεί σύστημα διπλού συμπλέκτη (DCT), με την τελική μετάδοση να γίνεται με άξονα, ακριβώς δηλαδή ό,τι κάνει και η Honda.

Για την ψύξη του οριζόντια τοποθετημένου στροφάλου και των κάθετα τοποθετημένων κυλίνδρων, βλέπουμε ότι για ακόμα μία φορά η GWM ακολουθεί τον δρόμο που άνοιξε η Honda. Εφαρμόζει δηλαδή πάνω σε κάθε μία από τις δύο κεφαλές ένα ψυγείο με αεραγωγούς, για την αποτελεσματική ψύξη της περίεργης διάταξης. Ο κινητήρας, όμως της GWM χρησιμοποιεί δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους σε κάθε κεφαλή, αντί για έναν που βρίσκουμε στον αντίστοιχης διάταξης εξακύλινδρο του Big H.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Συνδυάζοντας τώρα όλα τα παραπάνω, με το γεγονός ότι αυτό που φαίνεται στην φωτογραφία μοιάζει να είναι μία τουριστική μοτοσυκλέτα, έχουμε και το λογικό συμπέρασμα. Ότι, δηλαδή, μιλάμε για έναν ανταγωνιστή της θρυλικής θηριώδους ιαπωνικής μοτοσυκλέτας. Ένα ακόμα μοντέλο που οι πληροφορίες θέλουν να εξοπλίζεται με τον ίδιο κινητήρα, αποτελεί ξανά ευθεία αναφορά στην Honda και θα θυμίζει το cruiser μοντέλο της, Rune, το οποίο χρησιμοποιούσε επίσης τον εξακύλινδρο boxer των 1.800 κυβικών, χωρίς όμως να ακολουθήσει την επιτυχία του Gold Wing.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Αναμφίβολα, τα μικρού και μεσαίου κυβισμού μοντέλα με απλή αρχιτεκτονική και χαμηλό κόστος κατασκευής είναι αυτά που φέρνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων στα ταμεία μίας εταιρείας. Αυτά όμως που την διαφημίζουν και ρίχνουν πάνω της όλα τα βλέμματα, είναι οι ναυαρχίδες της. Όσο μεγαλύτερη η υπερβολή μάλιστα, τόσο περισσότερο προκαλούν, αυξάνοντας τις μετοχές της εκάστοτε εταιρείας. Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν στην γκάμα τους μοντέλα που είναι πανάκριβα στην κατασκευή και πολλές φορές δεν θα βγάλουν πίσω ούτε καν αυτά που χρειάστηκαν για την κατασκευή τους. Αυτό φαίνεται ότι θέλει να κάνει τώρα και η Great Wall Motor. Και έχει την οικονομική επιφάνεια να το πράξει, με τον ιδιοκτήτη της, Wei Jianjun, να συγκαταλέγεται μεταξύ των 15 πλουσιότερων ανθρώπων της Κίνας.